Bilgi İşlem Maaşları 2024 & Şartlar, Çalışma Saatleri

Bilgi işlem maaşları ne kadar ? Teknolojinin gelişmesi ve her gün güncelleniyor olması hem Kamu’da hem de özel sektörde sistem, yazılık destek uzmanı gibi bilgi işlem personeline olan talebi de her geçen gün arttırmaktadır. Sektördeki kalifiye personel ihtiyacı ve eksiği teknolojiye ve yeniliklere olan ihtiyaç sebebi ile gelecekte de bugün olduğu gibi devam edecektir. Bu yazımızda bilgi işlem personelinde aranan şartlar, bilgi işlem uzmanı maaşları ve konu hakkında sorulan sorular ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Bilgi işlem Nedir?

Bilgi işlem, yazılım ve donanım olarak destek sağlanması, sistemlerin güncel tutulması, sistemlerde oluşan hataların giderilmesi, güvenlik önlemlerinin alınması, düzenli yedek tutulması gibi birçok görevin yapıldığı süreç olarak tanımlanabilir.

Bilgi işlem elemanı ne iş yapar ?

Bilgi işlem uzmanlarının başlıca görev ve sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çalıştığı Kurum ya da işletmenin teknolojik altyapısını daima dinamik tutmak, güncellemek ve olası hataları gidermek,
  • Bilgi işlem sisteminin kesintisiz işlemesi için yazılımsal ve donanımsal çalışmalar yürütmek,
  • Sistemde çalışan tüm personelin etkin olarak kullanabileceği paneller yapmak, yönetmek,
  • Bilgi işlem konusunda hem donanımsal hem de yazılımsal olarak çalışanlara gerekli desteği sunmak,
  • Bilgisayar, fax, yazıcı gibi işyerinde kullanılan donanımların arızalarını tespit etmek, gidermek, düzenli bakımlarını yapmak ya da yaptırmak.

Bilgi işlem personeli çalışma saatleri

Çok istisnai durumlar hariç genel olarak hem Kamuda hem de özelde işe başlama saati 08.00 bitiş saati de 18.00 olmaktadır. Ancak vardiyalı sistemde 7/24 çalışan ve teknolojiye oldukça fazla ihtiyaç duyan Kurumsal firmalarda 3 vardiyalı sistemde de bilgi işlem uzmanları çalıştırılabilmektedir.

Bilgi işlemci maaşları 2024

Bilgi işlem elemanı maaşları ile teknik destek uzmanı maaşı Kamu ve özel sektör arasında çeşitli kriterlere göre farklılık göstermektedir. Kamuda bilgi işlem uzmanları genelde sözleşmeli olarak istihdam edilmekte ve aslına bakarsanız fena maaş da verilmemekte. Kamuda sözleşmeli olarak çalıştırılan ve işine hakim bir uzmana ödenecek bilgi işlem destek elemanı maaşı oldukça yüksek olabilmektedir. Özel sektörde de tecrübe ve kalifiye şartı aranarak ödenecek it uzmanı maaşları oldukça yüksek olabilmektedir. Şimdi ayrı başlıklar altında bilgi işlem ne kadar maaş alır sorusunun cevabını yaklaşık değerler ile vermeye çalışacağız.

01 Ocak 2024 tarihinden itibaren özel sektör ve devlette ortalama maaşlar aşağıdaki tablodaki gibi olacaktır;

Kamuda bilgi işlem maaşları35.000-37.000 TL
Özelde Bilgi işlem maaşları18.000-20.00 TL
Hastane bilgi işlem maaşları35.000-37.000 TL

Kamuda bilgi işlem sorumlusu maaşı ne kadar 2024

Kamuda iki çeşit istihdam söz konusudur. KPSS İle kadrolu olarak ve teknisyen ya da mühendis kadrosunda Kurumlara atamaları yapılan bilgi işlem memuru maaşları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu esas alınarak hesaplanmaktadır. Tekniker, teknisyen ya da mühendis olarak Devlete atanan bilişim uzmanı maaşı teknik hizmetler sınıfına göre hesaplandığından genel hizmetler sınıfında çalışan kadrolu memurlara göre yüksek maaş alabilmektedirler. Bu kapsamda;

  • Ön lisans mezunu olarak tekniker kadrosunda Kamuda göreve başlayanların 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle bilişim uzmanı maaşları güncel olarak 35.000-37.000 TL civarında,
  • Lisans mezunu olup mühendis kadrosunda göreve başlayan birisinin ise ortalama bilgi işlem sorumlusu maaşları 42.000-44.000 TL civarında olmaktadır.

Özelde bilgi işlem personeli maaşları 2024

Özel sektör Kamuya göre her ne kadar düşük maaş ödüyor olsa da Kurumsal firmalar kalifiye personele devletten kat kat fazla yüksek maaş ödeyebilmektedir. Özel sektörde bekar ve çocuksuz çalışana 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ödenecek en düşük net maaş asgari ücret üzerinden 17.002,00 TL’dir. Ancak çok az kişi bu maaşla çalışmaktadır. Tecrübesi fazla, yeterli donanıma sahip kişiler en az 18.000-20.000 TL aylık ile işe başlamaktadır. Yapabildiği işler, kapasite, işyeri politikaları ve daha birçok kritere göre maaşlar farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden net bir maaş belirtmek anlamsız olacaktır.

Hastane bilgi işlem maaşları 2024

Devlet hastanelerinde bilgi işlem personeli ve sistem destek uzmanları genelde dışarıdan hizmet ile alınmaktadır. Devlet hastanelerinde bu kapsamda yani bilgi işlem uzmanı olarak çalışanlara 01 Ocak 2024 itibariyle ortalama 35.000-37.000 TL arasında maaş ödenmektedir. Özel hastaneler de genelde dışarıdan hizmet yolu ile hizmet almakta olup özelde çalıştırılanlara da ortalama 18.000-20.000 TL arasında maaş ödenmektedir.

Sistem destek uzmanı maaş 2024

Sistem ve yazılım destek uzmanı maaşları bilgi işlem destek personeline göre tabi ki daha yüksektir. Özellikle hem özelde hem de Kamuda iyi yazılımcılara çok yüksek rakamlar ödenebilmektedir. Kamuda sözleşmeli olarak çalıştırılan yazılım ve sistem destek uzmanları 50.000 TL’ye kadar maaş alabilmekteler. Keza aynı durum özelde çalıştırılanlar için de geçerlidir.

Bilgi İşlem Mühendisi Maaşları

Bilgi İşlem Mühendisi Maaşları çalışılan Kuruma göre farklılık gösterir. Özel sektör devlete göre daha yüksek maaş ödemesi yapmaktadır. Devlette 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle güncel zamlarla birlikte ortalama ödenen maaşlar 42.000-44.000 TL aralığındadır. Özel sektörde tecrübeliler daha yüksek maaşlar alabilmektedir. 30-35 bin aylık maaş alan mühendisler vardır.

Bilgi İşlem Yöneticisi maaş

Bilgi İşlem Yöneticisi maaş tutarları özel ve devlette farklılık gösterir. Özelde yönetici kadrosunda çalışanların ortalama aylığı 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren 25.000-30.000 TL aralığında olmaktadır. Kamuda ise yönetici kadrosunda çalışanların ortalama aylık gelirleri 44.000-46.000 TL aralığında değişmektedir.

Bilişim Sektörü Maaşları 2024

Bilişim Sektörü Maaşları ortalama olarak yazımızda belirtildiği gibidir. Özelde başlangıç maaşı en düşük 17.002,00 TL iken Kamuda en düşük devlet memuru maaşı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle 34.000 TL civarında belirlenmiştir.

Hastanede bilgi işlem ne iş yapar?

Hastanelerde bilgi işlem sorumluları yazılım ve donanımsal olarak teknik destek sağlar. Bilgisayar sistemlerinin bakımı, hata olması durumunda hataların giderilmesi, yazıcı ve tarayıcı ile ilgili hataların giderilmesi, sistemlerin düzenli olarak güncellenmesi ve güvenliğinin sağlanması gibi birçok görevleri bulunmaktadır.

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Bilgi işlem kaç saat çalışır?

Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu iş Kanunu gereği çalışılabilecek maksimum saattir. Kamuda 40 saattir. Özel sektörde daha çok esnek çalışma saatleri uygulanabilmektedir.

Bilgi işlem bölümü kaç yıllık?

En az ön lisans bölümü bitirmek gerekmektedir. Lisans bilgisayar mühendisliği ve benzeri bölümlerden mezun olanlar da bilgi işlem bölümünde çalışabilmektedir.

Bilgi işlem uzmanı neleri bilmeli?

Bilgi işlem uzmanlarının yazılım diline ve kodlara hakim olması, sunucu optimizasyonları hakkında bilgi sahibi olmaları, güncellemeleri takip etmeleri gerekmektedir.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Bilgi İşlem Maaşları 2024 & Şartlar, Çalışma Saatleri” üzerine bir yorum
  1. Sayın SGK Uzmanı,
    İçinde bulunduğumuz 2023 Kasım ayından 25 gün çalıştığım taktirde 5675 gün emeklilik primimi dolduruyorum ve çalışıp 30 Kasım itibariyle dilekçemi vermeyi planladım. Aralık 2023 itibariyle emekliliğe hak kazanıyor muyum? Diğer şartlar tamam.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
Yorum yapın