Doğum Sonrası Heyet Raporu 2024

Doğum sonrası heyet raporu çalışırken doğum iznine ayrılan ve doğum izni sona eren kadınların araştırdıkları konuların başında gelmektedir. Genellikle bebeği ile daha uzun süre geçirmek isteyen ve ücretli iznini uzatmak isteyen annelerin başvurdukları yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

Doğum sonrası heyet raporu nedir?

Heyet raporu kısaca birden fazla doktorun diğer bir ifade ile en az 3 doktorun imzası ile düzenlenmesi gereken raporlardır. Heyet raporları bir işlemden muaf olmak için ( örneğin nöbet tutmamak, ağır işlerde çalışmamak gibi ) alınabildiği gibi istirahat raporu şeklinde de düzenlenmektedir. Bu yazımızda mevzu bahsi geçecek olan rapor istirahat raporu olarak düzenlenecek olan raporlardır.

Heyet raporunu tek hekim raporundan ayıran temel özellik birden fazla doktor tarafından düzenlenmesi gerektiğidir. Ayrıca tek hekim tek seferde en fazla 10 güne kadar istirahat raporu verebilirken heyette böyle bir sınırlama yoktur. Eğer kişinin hastalığı uzun süreli tedavi gerektiriyorsa 3,6,12 ay gibi sürelerle heyet raporu düzenlenebilmektedir. Ayrıntılı bilgi için 3 doktorlu heyet raporu nedir, nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kadın çalışanların doğum öncesi ve sonrası izin hakları

Çalışan kadınların;

  • Doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli doğum izin hakları vardır. Çoğul gebelik varsa doğum öncesi izne 2 hafta daha eklenir ve 10 hafta olarak kullanılır.
  • Kadın çalışan dilerse 32. haftadan itibaren doktor raporu ile 37. haftaya kadar çalışabilir. 32 hafta çalışamaz raporunun 32. haftada doktordan alınması gerekmektedir. Bu durumda kullanılmayan doğum öncesi izinler doğum sonrasına aktarılabilir.

Hamilelikte heyet raporu 2024

Heyet raporu alınabilmesi için kadınının hamileliğinin riskli olması ve bunun doktor tarafından rapor edilmesi gerekmektedir. Çalışan kadınlara doğum öncesi 32. hafta izni başlamadan önceki sürede doğum öncesi heyet raporu verilebilir. Bunun için dediğimiz gibi ;

  • Öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekiyor.
  • Doktorunuz eğer risk görürse ve uzun süre istirahatinizi uygun görürse heyet raporu düzenleyebilir.
  • Heyet raporu düzenlenebilmesi için en az 3 doktor imzası olması gerekir. Dolayısıyla hastanenin büyük olması ve en az 3 kadın doğum uzmanı doktorunun olması gerekir.
  • Eğer doktorunuz uygun bulursa hamilelik sürecinde 20 gün, 1 ay ve ya 3 aylık heyet raporları düzenlenebilecektir.

Riskli gebelikte rapor hakkı 2024

Bir üst başlıkta da ayrıntılı olarak anlattığımız üzere eğer gebelik riskli ise ve doktor uygun buluyorsa doğum öncesi izin süresi başlamadan önce doktorunuza başvurabilirsiniz. Eğer doktor risk görürse heyet raporu düzenlenebilecektir.

Doğum sonrası heyet raporu nasıl alınır?

  • Doğum sonrası ücretli analık izni bittikten sonra heyet raporuna başvurabilirsiniz.
  • Doğum sonrası izin bittikten sonra heyet raporu için doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
  • Doktorunuz bir süre daha istirahatinizi uygun görürse heyet raporu düzenleyebilecektir. Böylece 20,30 gün ve daha uzun süreli rapor verilebilecektir.

Bu arada doğum sonrası bazı izin haklarınızdan da bahsetmek isterim.

  • Doğum sonrası emzirme izni hakkı: SSK kapsamında çalışan anneler doğum sonrası analık izni bitiminden itibaren 1 yıl boyunca günde 1,5 saat süt izni kullanabilir. Memur anne ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay ise günde 1,5 saat süt izni kullanabilmektedir. Ayrıntılar için süt izni kaç saat sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı: SSK kapsamında çalışan anne isterse doğum sonrası analık izin bitiminden itibaren 6 ay ücretsiz izin kullanabilir. Memur anne ise analık izni bitiminden itibaren 24 ay süre ile ücretsiz izin kullanabilir.
  • Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı: Hem ssk hem de emekli sandığı kapsamındaki anneler doğum sonrası analık izin bitiminden itibaren ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve sonrası doğan çocuklarda ise 6 ay süre ile yarı zamanlı çalışabilir. Yarı zamanlı çalışma süresi boyunca maaşlar yarım olarak ödenir. SSK kapsamında bu şekilde yarı zamanlı çalışan annelere İşkur’dan yarım zamanlı çalışma ödeneği ödenir ve böylece anne yarı zamanlı çalışma süresince maaşını tam almış olur.

Kadın doğumdan heyet raporu nasıl alınır?

Kadın hastalığı nedeni ile heyet raporu alacaksanız başvuru yaptığınız hastanenin tam teşekküllü olması ve en az 3 kadın hastalıkları uzmanı olması gerekmektedir. Eğer en az 3 doktor varsa herhangi birisine öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Muayene olduğunuz doktor hastalığınızın uzun süreli istirahat etmeniz gerektiği yönünde bir karar verirse heyete sevk eder ve heyet raporu düzenlenebilir. Yani evet kadın doğum heyet raporu verebilir.

Doğum izninden sonra rapor ve ücretsiz izin

Doğum sonrası heyet raporu alanlar için ücretsiz izin hakkı sıfırdan başlamaz.

  • Ücretsiz izin hakkı hesaplaması doğum sonrası analık izin bitim tarihinden itibaren yapılır.
  • Bu süre içerisinde rapor alınan süreler ya da çalışılan süreler ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
  • Örneğin memur anne doğum sonrası analık izin bitim tarihinden itibaren 3 ay heyet raporu aldıysa ve sonrasında ücretsiz izin alacaksa bu durumda 21 ay olarak ücretsiz izin hakkını kullanabilecektir.

Doğum sonrası heyet raporu kaç gün?

Heyet raporlarında gün sınırlaması yoktur. Doktor tarafından uygun görülmesi halinde istenilen sürede verilebilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

29 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
pnr
pnr
9 ay önce

merhabalar öğretmenim doğum raporum 10 nisanda bitiyor bayrama denk geliyor. Doğum raporu bitmeden mi heyet almalıyım yoksa bittikten sonra hafta sonuda heyet alınabiliyor mu

Nur
Nur
1 yıl önce

Merhaba ben yeni atandım sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayacağım, aralık sonu Ocak başı doğumum olacak göreve başlangıç imzası atacağım ama doktorum göreve devam etmemi istemiyor riskli gebelikten dolayı heyet raporu vermek istiyor. Doğumdan sonra 4 ay doğum izni kullanırsam Nisan ayında göreve başlamam gerekecek. Haziran sonuna kadar tekrar rapor almam mümkün mü?

mehmet ali
mehmet ali
1 yıl önce

Merhaba Heyet raporu alınınca sgk rapor ödemesi yapıyor mu ?

Ayse ceyda
Ayse ceyda
1 yıl önce

İyi günler benim doğum iznim bitti kendi doktorum heyet raporu yazdığıni söyledi ama belli bı ödemem gerektiğini ama ne kdr olduğunu telefondan söylemedi acaba bir aylık heyet raporu ücreti ne kadar olabilir

Hilal
Hilal
1 yıl önce

Merhaba,

Analık izni tek hekim onayı ile uzatılabilir mi? Yoksa doğum izni sonrasında sadece heyet raporumu alınabilir?
Teşekkürler.

Aslı
Aslı
1 yıl önce

Merhaba, memurum ilk 6 ay 3 saat olan süt izni analık izninin bitiminde mi başlar yoksa bebek doğduğu günden itibaren mi başlıyor ?

Aslı
Aslı
1 yıl önce

Merhaba, memurum analık izni bitiminde heyet raporu başka bir ilden alınabilir mi? Bu sorun teşkil eder mi ?

Merve
Merve
1 yıl önce

Merhaba ,
Özel sektörde çalışıyorum.
4 aylık ücretli analık iznim bitmek üzere . Peşine 2 ay ücretsiz izin ve peşine 1 ay heyet raporu kullandıktan sonra kısmı çalışma talep edebiliyormuyum?

Ayşe
Ayşe
1 yıl önce

Merhabalar memurum doğum sonrası analık iznim bitti. Ardından 45gün+45gün heyet raporu aldım o da bitmek üzere. Şimdi sizce ücretsiz izne mi ayrılmalıyım yoksa senelik izin ve rapor hakkımı mı kullanmalıyım? Çünkü ben bu raporların ücretsiz izinden düşeceğini bilmiyordum.

Cgl
Cgl
1 yıl önce
Reply to  Ayşe

Merhaba heyet raporunu nerden aldınız acaba

Aysel
Aysel
1 yıl önce

Mrb öğretmenim. Analik iznim bitti ve ben heyet raporu almayı düşünüyorum ama okul müdürüm kabul etmeyeceğini söylüyor. Böyle bir hakkı var mı? Ve itiraz ederse ben ne gibi sorunlar yaşarım?

Dilay
Dilay
2 yıl önce

Merhaba. Saglik raporundan sonra heyet raporu kullanilabilir mi

Cansu aksu
Cansu aksu
2 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Mrb benm dogum raporum bitmek üzere bebeğim emiyo acaba rapor uzatmak mümkün mü

Semraç
Semraç
2 yıl önce

Mrb, ben öğretmenim doğum sonrası iznim bitmek üzere öncelikle rapor hakkımı mı kullanmalıyım yoksa direkt heyet raporu mu almalıyım?

Çiğdem
Çiğdem
2 yıl önce

Doğum izni raporum bitti,arkasından işyerinden senelik iznimi bağladım.şuan senelik izindeyim ama heyet raporu almam gerekecek.senelik iznim bitimindemi heyet raporu almalıyım yoksa şuan alsam senelik iznim durdurulurmu?

29
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status