Emekli Çalışan Rapor Parası Alabilir mi, İş Kazası Geçirirse?

Emekli çalışan rapor parası alabilir mi? Ülkemizde emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden binlerce kişi var. Tabi çalışırken hastalık durumlarının oluşması ve istirahat raporu alınması kaçınılmaz olmaktadır. Bu süreçte de emekli çalışan rapor parası alır mı sorusunun cevabını araştırmaya başlamaktadır. Bu yazımızda emekli rapor parası alır mı, emekli çalışan geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanması şartları ve konu hakkında tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Emekliler rapor parası alır mı?

Aslında emekli rapor parası alabilir mi sorusunun cevabı rapor alınan kapsama göre değişir.

  • Eğer emekli çalışan hastalıktan dolayı hastalık geçici iş göremezlik raporu aldıysa bu raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli çalışan iş kazası rapor parası alamaz. Hastalıktan dolayı iş göremezlik ödeneği ödenmeme nedeni emekli çalışan adına hastalık primi ödenmemesinden kaynaklanmaktadır.
  • Eğer emekli olduktan sonra çalışanlar iş kazası geçirir ve kendilerine iş kazası sonucu geçici iş göremezlik raporu düzenlenirse emekliler iş kazası sonucu düzenlenen raporun tamamı için ödeme alabilirler.

Emekli çalışan iş kazası geçirirse rapor parası alabilir mi?

Peki Emekli iş kazası rapor parası alabilir mi ? Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destekleme primine tabi olarak çalışmaya devam eden emekliler adına işveren brüt ücret üzerinden %2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi öder. Dolayısıyla iş kazası geçiren bir emekliye bunun sonucunda geçici iş göremezlik raporu düzenlenirse emekli Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan rapor parası alma hakkı elde eder.

Rapor parasını kimler alamaz?

Rapor parası diğer adı ile geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeniz için;

  • Hastalık raporlarında rapor aldığınız tarihten geriye dönük 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigortalılığınızın olması,
  • Doğum analık ödemelerinde raporun başladığı ya da doğumun olduğu tarihten geriye dönük 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigortanızın olması gerekir.
  • İş kazalarında 1 gün sigortalılık bile iş göremezlik ödeneği için yeterlidir.
  • Ayrıntılı şartlar için rapor parası alma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan;

  • 4/1-a eski adı ile SSK kapsamında çalışanlar ödeme alabilir.
  • 4b yani bağkur kapsamında olanlara sadece iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde ve yatarak tedavi olması şartı ile iş göremezlik ödeneği ödenir.
  • Şirket ortakları ve isteğe bağlı bağkur haricindeki bağkurlular SGK analık rapor ödemesinden yararlanabilir.
  • İsteğe bağlı bağkurlular ve diğer isteğe bağlı sigortalılar, genel sağlık sigortalıları, emekli sandığı yeni adı ile 4c kapsamında sigortalı olanlar ve ya herhangi bir kapsamda sigortalılığı olmayanlar iş göremezlik ödeneği alamazlar.

Emekli rapor parası sorgulama

Çalışan emekli rapor parası alabilir mi konusunda yukarıda ayrıntılı olarak bilgi verdik. Eğer ödeme alma hakkınız varsa ne kadar, ne zaman ve nereden ödeme alabileceğinizi e-devlet sgk rapor parası sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak öğrenebilirsiniz.

Emekli çalışan rapor bildirimi nasıl yapılır?

Emekli olup çalışanlar rapor parası alabilir mi konusunda yukarıda ayrıntılı bildirim yaptık. Emekli çalışan hastalıktan dolayı rapor aldıysa ödeme almayacağı için çalışmazlık bildirimi yapılması zorunlu değildir. İş kazası sonucu rapor alanlara SGDP iş göremezlik ödeneği ödeneceğinden bunlar için hem iş kazası bildirimi hem de çalışmadığına dair bildirimin yapılması gerekmektedir.

  • SGK vizite uygulamasına buradan işveren e-bildirge bilgileri ile giriş yaparak “Tarihe Göre Sorgulama” ya da “T.C. kimlik numarası ile Sorgulama” menülerinden sorgulama yaparak çalışmazlık bildirimi yapabilirsiniz.
  • Ayrıca iş kazasının oluş tarihinden sonraki günden başlamak üzere en geç 3 iş günü içerisinde iş kazası bildirimini de elektronik ortamda yapmanız gerekmektedir. Adım adım iş kazası bildirimi elektronik ortamda nasıl yapılır hakkında bilgi için iş kazası bildirimi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Emekli çalışan rapor parasını işverene vermek zorunda mı?

Emekli çalışan istirahat raporu kapsamı iş kazası ise ödeme yapılır. Emekli çalışan hastalık raporu parası ödenmiyor. İş kazası geçiren emekliye SGK tarafından ödeme yapılır. Emekli bu ödemeyi işverene vermek zorunda değildir.

Emekli rapor alırsa maaşı kesilir mi?

Hastalıktan ya da iş kazasından dolayı geçici iş göremezlik raporu alan emekli çalışana işveren rapor süreci boyunca maaş ödemek zorunda değildir ve kanunen maaşından kesinti yapma hakkına sahiptir.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Emekli Çalışan Rapor Parası Alabilir mi, İş Kazası Geçirirse?” üzerine 2 yorum
  1. Emekli memurum. Şimdi 4A kapsamında çalışıyorum. 3 gün rapor aldım.
    1.Bunun benden ücret kesilir mi?
    2.Bu raporu SSK ya bildirmeli miyim?

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Evet işyeri maaşınızdan kesilir, ama emekli olduğunuz için SGK da hastalık için ödeme yapmaz.
      2-Rapor elektronik ortamda hem işyerine hem de SGK’ya bildiriliyor. Sizin ayrıca raporu bildirmenize gerek yok.

      Yanıtla
Yorum yapın