Emekli emlak vergisi muafiyeti şartları sağlayan emekliler üzerine kayıtlı tarla, arsa, daire gibi taşınmazlar için Belediyelere ödenen emlak vergisinden muaf olabilmektedirler. Emeklilerin emlak vergisinden muaf olabilmeleri için kanunen belirlenen şartları sağlamaları ve şartlar sağlanıyorsa gerekli evraklar ile bağlı oldukları Belediyeye başvurmaları gerekmektedir. Bu içerikte hangi emeklilerin emlak vergisinden muaf oldukları, şartları ve bunun için izlenmesi gereken yol hakkında tüm detayları bulabileceksiniz.
Emeklilerin emlak vergisi muafiyeti Kanunu
Emlak vergisi ile ilgili muafiyet, bildirim ve diğer tüm hükümler 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Emlak vergisi ile ilgili çıkartılan “EMLÂK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞ ( Seri No:57) ile de uygulama hükümleri belirlenmiştir. İlgili tebliğe buradan erişebilirsiniz: EMLÂK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞi İlgili Kanun ve tebliğ kapsamında kimlerin emlak vergisinden muaf olduklarına dair detaylar içeriğimizin devamında verilmiştir.
Kimler emlak vergisi ödemez?
Emlak vergisinden muaf olan kişiler şunlardır;
- Emekliler,
- Engelliler,
- Şehitlerin dul ve yetimleri,
- Gaziler,
- Hiç bir geliri olmayanlar.
Emekliler için Emlak vergisi muafiyeti şartları
Emekliler, emlak vergisi kanununa göre emlak vergisinden muaf olanlar arasında yer alıyor. Ancak sadece emekli olmak emlak vergisinden muaf olmak için yeterli değil. Emeklilerin emlak vergisinden muaf olabilmeleri için;
- Türkiye sınırları içerisinde 200 metrekareyi geçmeyen tek evi olması,
- Bu evin daimi ikamet ettiği ev olması ( yazlık, kışlık gibi geçici kullanılmıyor olması),
- Emekli maaşının dışında hiç bir gelirlerinin olmaması,
- E-devletten ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olduklarına dair belge ve dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.
Önemli: Emekliler emekli oldukları yılı takip eden yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. Dolayısıyla EYT emeklileri yukarıdaki şartları sağlamaları şartı ile 2024’ten itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler.
Emekli emlak vergisi muafiyeti için gerekli belgeler
Emekli emlak vergisi muafiyeti için gerekli belgeler şunlardır;
- Emekli olduğunuza dair belge. E-devletten ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabilirsiniz.
- E-devletten 4/a Aylık Bilgisi menüsünden SSK emekli maaş dökümünüzü,
- 4/b aylık bilgisi menüsünden bağkur emekli maaşı dökümünüzü,
- 4/c aylık bilgisi menüsünden ise emekli sandığı emekli maaş döküm belgesinizi pdf olarak indirebilir ve yazdırabilirsiniz.
- Emlak vergisi muafiyet dilekçesi. Aşağıdan indirebilirsiniz.
- Kimlik fotokopisi.
Emekli emlak vergisi muafiyeti dilekçesi
Emlak vergisi muafiyeti için dilekçe ile birlikte bağlı olduğunuz belediyeye başvurmanız gerekmektedir. Dilekçede ilgili alanları doldurarak imzalamanız yeterli olacaktır.
Kredi ile alınan evin emlak vergisi muafiyeti
Emlak vergisinden kimlerin muaf olabilecekleri Kanunda açık ve net olarak belirtilmiştir. Kredi ile ev alanlar bu şartları sağlıyorlarsa yani örneğin emekli ise ve 200 m2 altında evi varsa ve bundan başka da konutu yoksa muafiyetten yararlanabileceklerdir. Bu uygulamanın dışında kredi ile ev alanların muafiyetten yararlanma gibi bir hakları bulunmamaktadır.
Emekli olduklarına dair belge ve dilekçe ile bağlı oldukları Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğüne başvurmalı.
200 m2 altı evi varsa, başka bir geliri yoksa ödemez.
Türkiye sınırları içerisinde 200 m2 altında evi olması, buna ilave olarak herhangi bir geliri olmaması şartı ile ödemez.
Eğer diğer konutlardan gelir elde etmiyorsa emlak vergisi ödemez.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhaba, cifte vatandasligim var, emekliyim ve tek evim var, 200 m2 altinda, annem surekli oturuyor, ben de yilin yarisinda ayni evde onunla yasiyorum. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir miyim?
Tesekkurler
merhaba emekliyim bana ait 2 dairem var 1 de ben diğerinde ailem oturuyor. bu durumda herhangi bir gelir elde etmiş olmuyorum ben emlak vergisi ödemelimiyim?
teşekkürler
Merhaba. Belediyeye bir sorun ödemeniz gerekiyor diye biliyorum.