İlaç raporu yenileme işlemleri kafa karıştırıcı olabilmektedir. Uzun süreli tedavi gerektiren şeker, tansiyon, kolestrol ve benzeri gibi rahatsızlıklarda sürekli ilaç kullanımı gerektiğinden hastalara maliyeti yüksek olmakta. Bu yüzden bu ilaçlar doktor tarafından raporlanmakta ve raporlu ilaçlar için ilaç katılım payı ödenmemektedir.
Bu yazımızda rapor yenileme nasıl olur, aile hekimi ilaç raporu verebilir mi, sağlık raporu yenilemek için başvuru nereye ve nasıl yapılır, ilaç raporu nasıl çıkarılır gibi konu hakkında sık sorulan soruları ve cevaplarını bulabilirsiniz.
Devlet hastanesinden ilaç raporu nasıl alınır?
Konu hakkında okuyucularımız tarafından özellikle ilaç raporu ne zaman yenilenir sorusu çok sorulmakta. Aslında yapmanız gereken çok basit. Hastalığınız ne ise öncelikle ona uygun doktordan randevu alınız. Örneğin şeker hastalığınız mevcut ise dahiliye doktorundan randevu alınız.
Her bir uzmanlık alanı kendi alanındaki raporları yenileyebilir. Dahiliyeye başvurarak psikiyatrik ilaçlar ile ilgili raporun süresinin uzatılmasını talep edemezsiniz. İlgili doktordan randevu alıp muayene yapıldıktan sonra doktor sizden mevcut raporu uzatmak ya da yeni rapor vermek için birtakım tahliller ister. Örneğin tansiyon raporu yenilemek için belli periyotlarla tansiyonunuzun ölçümünü talep edebilir.
Gerekli tahlil ve tetkiklerin ardından hastalığınız alanındaki uzman doktor gerekli görmesi halinde 3, 6 aylık periyotlarla raporunuzu uzatabilir. Böylece rapor süreci tamamlanmış olur. Artık ilacınızı alabilirsiniz.
Sağlık ocakları/Aile Hekimi ilaç raporu veriyor mu?
Birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak adlandırılan sağlık ocakları, aile hekimlikleri rapor yazma yetkisine sahip değildir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere devlet hastanesinde sizin hastalıkla ilgili birime başvurmanız gerekiyor.
Aile hekimleri mevcut bir rapor için ilacınızı yazabilir. Örneğin şeker hastasısınız ve raporlu ilaçlarınız var. İlaçlarınız bittiğinde aile hekiminize yazdırarak eczaneden alabilirsiniz.
Özel hastaneler ilaç raporu veriyor mu?
Özel hastanelerden biten ilaç raporu yeniletilebilir ya da ilk defa rapor alacaksanız özel hastaneden de ilaç raporu alabilirsiniz. Bunun için tabi öncelikle doktordan randevu almanız ve gerekli tahlil, tetkik ve muayene işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.
Özel hastanelerde ilaç rapor ücreti 2024
Eğer ilaç raporunu özel hastanede yeniletecekseniz bu devlet hastanelerine göre biraz daha maliyetli olabilir. Zira özelde hem muayene ücreti hem de tahliller için ilave ücret alınabilmekte. Özel hastane muayene ücreti başlıklı yazımızda hem güncel muayene hem de özel hastane tahlil ücretlerine göz atabilirsiniz.
Tansiyon raporu nasıl alınır?
Eğer kronik yüksek ya da düşük tansiyon hastasıysanız rapor kapsamında ilaçların alınabilmesi için öncelikle bu rahatsızlığın doktor tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Özel hastane ya da devlet hastanesinde dahiliye biriminde öncelikle randevu almanız gerekiyor. Doktor tarafından gerekli tahlil ve tetkikler yapıldıktan sonra eğer kronik bir rahatsızlık varsa tansiyon ilaç raporu düzenlenir.
İlaç raporu için gerekli evraklar nelerdir?
Yeni rapor almak ya da mevcut raporu uzatmak için sizden evrak istenmez. Sadece belli tahlil ve tetkikler istenir ki bunlar da hastane tarafından yapılır. Kimliğinizi yanınızda bulundurmanız yeterli olacaktır.
İlaç raporu sorgulaması nasıl yapılır?
İlaç sorgulama sgk işlemini e devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. E devlet ilaç raporu sorgulama işlemi yapabilmeniz için e devlet şifreniz olması lazım.
- Şifreniz varsa e devletten ilaç raporu sorgulama işlemini e devlet sisteminde SGK-İlaç rapor bilgisi sorgulama menüsünden ya da T.C. numaranız ile ilaç raporu sorgulama sayfasından kolayca yapabilirsiniz.
Emekli sandığı ilaç raporu sorgulama
Emekli sandığı kapsamındakiler de sgk ilaç rapor sorgulamasını yukarıda belirtildiği gibi e devlet sistemi üzerinden kolayca yapabilir. E devlet ilaç rapor sorgulaması yukarıda bağlantısı verilen menüden ve e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.
Diyabet raporu sorgulama
Diyabet yani şeker hastası iseniz ve bunun için raporlu ilaç kullanıyorsanız rapor bitiş tarihini e-devlet üzerinden ya da e-nabız uygulaması üzerinden sorgulayabilirsiniz.
İlaç raporu bitmeden yenilenir mi?
Rapor süresi sona ermeden yeni rapor verilmez. Raporun bitim tarihinden itibaren doktorunuza başvurarak yenileme yapabilirsiniz. Raporunuzun süresini e devletten takip ederek bitmeden yenilemeniz yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçebilecektir.
İlaç raporu nasıl yenilenir?
Gelelim asıl konumuz olan Yenileme işlemini yukarıda belirttiğimiz şekilde devlet hastanesinde ilgili uzmana başvurarak yapabilirsiniz. Rapor yenileme işlemlerinin birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak nitelendirilen sağlık olacakları, aile hekimlikleri tarafından yapılması mümkün bulunmamaktadır.
E devletten ilaç raporu yenileme
Devlet dönem dönem 65 yaş üstü ilaç raporu yenileme ya da kronik hastalıklar için raporları otomatik olarak yenileyebilmektedir. Bu tür durumlarda ilaç raporları otomatik olarak uzar, sizin yenileme başvurusu yapmanıza gerek kalmaz. Ancak E-devletten ilaç raporlarının yenilenebilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Kolesterol raporu yenileme
Düşük ya da yüksek kolestrolunuz varsa ve mevcut ilaç raporunuz bittiyse ya da ilk defa rapor çıkartacaksanız öncelikle devlet hastanesi, üniversite hastanesi ya da özel hastanede dahiliye doktoruna muayene olun. Doktor tarafından gerekli muayeneler ve tahliller yapıldıktan sonra eğer hastalık durumunuz uygunsa raporunuz uzatılır ve ya yeni rapor düzenlenir.
Aile hekimi ilaç raporu yenileyebilir mi?
Sağlık ocakları yani aile hekimlikleri ne ilk çıkartılacak raporu ne de sonrasında bitmesi durumunda yenilenmesi yetkisine sahip değillerdir. Yukarıda sağlık ocakları ilaç raporu veriyor mu kısmında da belirttiğimiz gibi aile hekiminden ilaç raporu yeniletilmez. Yenileme için özel hastane ya da devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerine başvurabilirsiniz.
İlaç raporu nasıl iptal edilir?
Konu hakkında sık sorulan sorulardan birisi de ilaç raporu nasıl iptal ettirilir sorusu olmakta. Aslında raporun devam etmesinin maddi olarak ve ya başka bir şekilde bir zararı bulunmamaktadır. Ancak yine de iptal etmek istiyorsanız raporu yazan doktor ile görüşme sağlayarak iptali talep edebilirsiniz. İptal işlemi için Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvuru gerekebilir.
Doktor verdiği ilaç raporu iptal edebilir mi?
Genelde doktor aynı gün yazılan ilaç raporlarını sistemden iptal edebilmekte. Ancak kimi durumda iptali mümkün olamamakta. Bu gibi bir durumda ise raporun iptali için en yakın Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvuru yapmanız gerekebilir.
İlaç raporu yenileme süresi
Yenileme süresi bitim tarihinde yapılır. Bitmeden yenisi çıkarılamaz. Yukarıda vermiş olduğumuz ilaç raporu öğrenme uygulaması aracılığı ile raporun ne zaman bittiğini ve ne zaman yenilemek için başvuru yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
İlaç raporu kaç yıl geçerli?
İlaç raporunun verileceği süre hastalığın durumuna göre doktor tarafından belirlenmekte. Genel olarak 3,6,9 ve 12 aylık periyotlarla düzenlenmektedir. Yukarıda verilen sorgulama menüsünden sorgulama yaparak geçerlilik süresini öğrenebilirsiniz.
Raporlu ilaçlar kaç gün önceden yazdırılabilir 2024
Bildiğiniz gibi her bir ilacın kullanım şekline göre bir süre belirlenmektedir. Bu süreden önce bitmesi halinde kullanım süresi dolmadan yeni ilaç verilmemektedir. Ancak raporlu ilaçlarda durum farklıdır. 15 gün önceden yazdırma hakkınız var. Örneğin şeker ilacı kullanıyorsunuz ve normalde sistemde kullanım süresi ayın 30’u olsun. Elinizdeki ilaç da 10’nunda bitmiş olsun. Bu durumda ayın 15’inden sonra ilacı yazdırarak alabilirsiniz.
Raporlu ilaç nasıl yazdırılır?
Eğer ilaç raporu mevcutsa aile hekiminize yazdırabilirsiniz. İlacı yazdırmak için yeniden hastanedeki doktora gitmeniz gerekmez. Bazı ilaçlar istisna kapsamında olsa da çoğu raporlu ilacın reçetelendirilmesi aile hekimi tarafından yapılabilmektedir.
Eczaneden raporlu ilaç alma
İlacı yazdırdıktan sonra doktor tarafından verilen e-reçete numarası ile herhangi bir eczaneden ilacınızı temin edebilirsiniz.Çoğu durumda raporlu ilaçlardan katılım payı alınmaz. Ancak bazı ilaçlar istisna kapsamındadır.
Şeker ilaç raporu hangi bölümden alıyor?
Şeker ilaç raporunu uzatmak için hastanelerdeki dahiliye birimlerine başvuru yapmanız gerekiyor. Burada doktor tarafından yapılacak muayene ve tahlillerin ardından doktorun uygun görmesi halinde raporunuz uzatılabilecektir.
Özel hastane ilaç raporu geçerli mi?
Yukarıda da ayrıntılı olarak belirttiğimiz ve açıkladığımız üzere özel hastanelerde görevli doktorlar da ilaç raporu düzenleme yetkisine sahiptir. Özel hastaneden alınan ilaç raporları geçerlidir ve bu raporlar üzerinden ilaçlarınızı alabilirsiniz. Özel hastane raporu üzerinden ilaç almak için ilaçları aile hekiminize de yazdırabilirsiniz.
İlaç yazdırmak için randevu gerekli mi 2024?
Raporlu ya da raporsuz ilaçları aile hekiminize yazdırabilirsiniz. Çoğunlukla randevusuz olarak işlem yapılmakta. Ancak pandemi ile birlikte randevusuz işlem pek yapılmamakta. Özellikle hastanelerde ilaç yazdıracaksanız randevu almanızı öneririz. Hastane randevusu nasıl alınır sayfamızdan online olarak ya da telefonla nasıl randevu alabileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Raporlu ilaçları aile hekimi yazabilir mi?
Bazı istisnai hastalıklar hariç olmak üzere raporlu ilaçlar için aile hekimi e-reçete düzenleyebilir. Elinizdeki ilaçlar bittikten ya da bitmeden belli bir süre önce aile hekiminize başvurarak ilaçlarınızı yazdırabilirsiniz.
Aile hekimi şeker ilacı yazabilir mi?
Aile hekimleri şeker ilacı yazabilir. Ancak daha önceden şeker hastalığı teşhisi konulmuş olması ve ya bununla ilgili ilaç raporunun düzenlenmiş olması gerekir. Aksi halde gerekli tahlil ya da tetkikler yapılmadan aile hekimi de diyabet ilaçlarını yazmayabilir.
Sağlık ocağına gitmeden ilaç yazdırma
Doktora muayene olunmadan ilaçların yazılabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle aile hekiminize ya da hastanedeki uzman hekimlere başvurarak ilaçlarınızı muayene sonrası yazdırabilirsiniz.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhaba,
2019 yıllında kolesterol için kullanacağım bir ilaç adına rapor çıkarılmıştı özel bir klinikte, raporun süresi bitti ve yeniletmek için dahiliye servisine başvurdum, şu an kolesterol seviyem düşük (düzenli ilaç kullanıyorum) ve şeker rahatsızlığım olmadığı için raporu yenilemediler.
Dr. ilacı bırakmamı ve kolesterol seviyem yükseldiğinde ( yaklaşık 3 ay sonra) tekrar test yaptırmamı, ikinci testten sonra rapor yazabileceğini söyledi. Sizce ne yapmalıyım hocam?
Merhaba. Yapılacak bir şey yok. Sizin için daha iyi değil mi? İlacı bırakmanızı önermiş işte doktorunuz:).
Bazı raporlu ilaçları yazamaz dediniz bunlar hangi grup ilaçlar? Gabapentin içerikli ilaç kullanıyorum. Erken bitti. Aile hekiminden yazdırabilir miyim?
Merhaba. Detaylarını bilebilmem mümkün değil. Aile hekiminize danışın bu konuyu.
Slm hocam benim yuzde 56 engelli surekli heyet raporum var seker tansiyon ve diger ilaclarim 2 yillik iki yil sonra ilaclarimi tekrar nasil uzata bilirim aile hekimi uzatiyormu yada tekrar saglik kurulundanmi nasil yapmam lazim bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba. İlaç raporlarını aile hekimleri uzatamaz. Uzman doktora başvurmanız ve uzattırmanız gerekmektedir.
Merhabalar bir sorum olacaktı kişisel sağlık verilerimin gizlenmesi için hangi mahkeme ye ve yönetmenliği başvuracam
Merhaba Mustafa BEY. Konu hakkında bilgim yok maalesef.
e-nabızda ayar var. kimlerin göreceğiyle alakalı.
– Sadece Muayaene olduğunuz doktor
– muayene olduğunuz hastanedeki tüm doktorlar
– tüm doktorlar
– hiç kimse
gibi seçenekler var.
Aile sagligi merkezlerinde (eski ismiyle saglik ocaklarinda) calisan uzman aile hekimleri bir cok ilac raporunu cikartabilmektedir, yaklasik 13-14 yildir bu uygulama mevcuttur.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Merhaba 2 sene önce adıma bir ilaç kullanım raporu yazılmış fakat ben bu raporda bahsi olan ilacı veya raporu hiç kullanmadım vede rapor yanlış düzenlendiğinden ötürü sgk da zaten raporu karşılamıyordu benim sorum şu bu raporu kişisel sağlık sistemimde gözükmesini istemiyorum sildirmem mümkünmüdür. Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
Merhaba. SGK bunu silmez. Dava açmanız gerekir. Ancak mahkeme kararı ile silinebilir.
Ömer bey covid nedeniyle kronik hastalar raporları bitse dahi eczaneden direk olarak ilaç alabiliyorlar idi. Bu süre hangi tarihe kadar. Yeni bir genelge yayınlandımı. Teşekkürler
Merhaba. Takip edemedim ama şu anda devam ediyor uygulama. Ne zamana kadar süreceğini bilmiyorum açıkçası.
başka bir ilacımın bitiş günü cumartesi ye denk geliyor aile hekiminden yazdırıyorum 2 kutu rivotril rapoum yok…ben bu ilacımı cuma günü doktorum yazar mı,eczane verirmi bu ilacımı
Merhabalar. Bu konuda bilgileri eczanenizden alabilirsiniz. Net bilgi sahibi değişim maalesef konu hakkında.
raporlu ilacım olan subokson u ne zamana kadar hastaneye gitmeden direk eczaneden ne zamana kadar alabilirim….bir de bana 1 aylık veriliyor ilaç,ilacım bitmeden kaç gün önce erken alabilirim ilacımı eczaneden
Merhaba, benim rapordaki ilacın dozaj miktarı yanlış girildiği için ilaç bittikten sonra yeni ilaç alamadım. Eczane SGK’ya gitmemi söyledi. Raporu yazan doktor raporumu güncelleyebilir mi?
Merhaba. Geriye dönük olarak güncellenebileceğini sanmıyorum. Doktorunuzla görüşün de olmaz sanırım.
Merhaba , şehir merkezindeki devlet hastanesinde bir çocuk doktoruna mama raporu çıkarttırdık ama rapor eksik doldurulmuş mamayı alamıyoruz. Başka ilçe de yaşadıgımız için tekrar gitmemiz zor. O doktora gitmeden ilçedeki başka bir cocuk doktorunun raporu düzeltmesi mümkün mü ? Yoksa aynı doktora gidip düzelttirmemiz mi fgerekiyor?
Merhaba. Başka doktor düzeltemez. Aynı doktor tarafından düzeltilmesi gerekiyor. Telefonla iletişime geçmeye çalışın.
Merhaba ben zehirli troid hastasıyım raporum tarihi 2018 tarihinde bitti doktoruma gittim raporun yenilenmesinin yasak oldugunu yenileyemeyecegini söyledi ne yapmam gerekiyo
Merhaba. Rapor yenilenmesi neden yasak onu anlamadım? Genelge ile yasaklanmadı diye biliyorum. Ama çözüm yine hastane ve ilgili doktorda yani biz ne desek boş burdan.
1 mart öncesi biten 2020 yılı içi raporlar için ne yapılacak 24 ocak 2020 tarihinde biten raporum için yenilemek için ne yapmam gerekli
Merhaba. Eğer sistemde bitmiş görünüyorsa yeni rapor için yazımızda belirtilen yolu izlemeniz gerekiyor.
1 Mart tan önce biten raporlar da uzatıldı mı
Merhaba. 1 Marttan itibaren biten raporlar denildi. E devletten sorgulayın isterseniz. Yenilenmemiş olabilir sizinki.
Merhaba Annemin raporları bitti ilaclarını nasıl alacam yada nasıl uzatacam
Merhaba. Raporlar otomatik uzatıldı. Sadece yapmanız gereken ilacı aile hekimine yazdırıp eczaneden almak.
Bir yakınım hematoloji hastası uzun zamandır .yıllık ilaç raporu alarak ilaçlarını temin ediyor.umuttepe hastanesinde benimbu günlerde dr kontrolüm var .bu yakınımı da götürsem ilaç raporunun bitmesine 4 ay var daha .6 ay uzaltma gibi bi şansımız olur mu?
Merhaba. Rapor bitmeden yenisini vermezler. Ayrıca zaten 4 ay varmış 4 ay uzun bir süre.
Psikiyatri doktoru rapor süresinin 6 ay ile devlet tarafından sınırlandırıldığını söyledi. Doğru mu?
Merhaba. Konu hakkında net bilgi sahibi değilim. Doğrudur sanırım. 170 hattını arayıp sorun dilerseniz.
Çanakkale 18 mart unıversıtesı onkolojı bölümünden verılan ılac raporum 01.10.2019 tarıhınde bıtmektedır.7 yıldır devamlı kullandıgım ve 10 sene kullanmam gerektıgı belırtılmıstır.23 .09.2019 tarıhınde 3 aylık yurtdışına gıdecegımden, doktorun ılacı kullanmamı uygun gormesı halınde ,23.09.2019 tarıhıne kadar söz konusu raporu yenıelebılırmıyım.acılen bılgı verılmesını rıca ederım.
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Durumu ifade etmeniz halinde raporun yenilenebileceğini düşünüyorum. Yine de ilgili hastanenin rapor birimi ve doktorunuza önceden sormanızı öneririm.