İş Kazası Bildirmeme Cezası 2025

İş kazası bildirmeme cezası, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği uygulanmaktadır. İşyerinde ya da işyeri sınırlarında, servis ile işe geliş gidiş esnasında gibi mesai saatleri içerisinde meydana gelen olay Kanunen iş kazası olarak tanımlanmaktadır. İş kazası bildiriminin SGK 5510 Sayılı Kanunu’na göre belirlenen sürede SGK’ya elektronik ortamda bildirim zorunluluğu bulunmaktadır. Süresi içerisinde bildirim yapmayan işverenlere işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısı esas alınarak SGK tarafından idari para cezası uygulanmaktadır. Bu içerikte güncel idari para cezaları hakkında bilgi verilmiştir.

İş kazası geç bildirim cezası 2025

Bildirimin geç yapılması halinde işverenlere çalışan sayısı ve işyerinin tehlike sınıfı esas alınarak iş kazası cezası uygulanmakta. Ayrıca kaza sonucu rapor alan çalışan varsa rapor başlangıç tarihinden bildirim tarihine kadar olan geçici iş göremezlik ödemeleri de faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

Uygulanacak ceza her yıl ilgili Bakanlık tarafından belirlenmekte ve yayımlanmakta. 2025 yılı için geç bildirim halinde tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre uygulanan idari para cezaları aşağıdaki gibidir. Ayrıca bulunduğunuz yıl içerisinde uygulanacak güncel geç iş kazası bildirimi cezası tutarlarına www.csgb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Tehlike sınıfı10 İşçiden az çalıştıranİşçi sayısı 10-49 arası
olan işyerleri
İşçi sayısı 50’den fazla olan işyerleri
Az tehlikeli35.416,00 TL35.416,00 TL53.113,00 TL
Tehlikeli44.260,00 TL53.113,00 TL70.818,00 TL
Çok tehlikeli53.113,00 TL70.818,00 TL106.228,00 TL
İşverenin iş kazasını bildirmemesi durumunda cezai sorumluluklar tablosu

Yukarıda belirtilen tutarlar iş kazası geç bildirim durumunda uygulanacak ceza tutarlarıdır. Çalışmazlık bildiriminin geç yapılması durumunda da ilave olarak ceza uygulanmaktadır. Güncel tutarlar için rapor bildirmeme cezası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş kazası bildirmeme cezası indirim ne kadar uygulanıyor?

Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödendiğinde %25 indirim sağlanır. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yine itiraz hakkınız vardır. İtirazda izlenecek yol ve örnek dilekçeler için sgk idari para cezası itiraz dilekçesi örneği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş kazası bildirmeme cezasına itiraz dilekçesi

İş kazası ipc tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekiyor. 15 günlük süre dolduktan sonra İş kazası geç bildirim cezasına itiraz edemezsiniz. İtirazınızın geçerli ve gerekçeli bir sebebe dayanması gerekir. Aksi halde direk reddedilir. Biz örnek bir dilekçe aşağıda hazırladık ama tüm vakaların itiraz nedeni aynı olmamakta. Siz dilekçeye bakarak kendi vakanıza göre uyarlayabilirsiniz.

  • …………… Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • İlgi: …./…../…. tarih ve ………. sayılı iş kazası geç bildirim cezası konulu yazınız;
  • İşyerimizde çalışan ……………. T.C. numaralı sigortalı …… kişisi iş kazası geçirmediği halde hastane tarafından iş kazası vakası olarak girilmiş ve bu yüzden tarafımıza geç bildirim cezası uygulanmıştır. Meydana gelen vaka iş kazası olmadığından ve bunu gösterir sigortalı dilekçesi de ekte olduğundan tarafımıza uygulanan idari para cezasının iptalini talep ediyoruz. 

İşçinin iş kazasını işverene bildirmemesi

Özellikle nakliye işyerlerinde sık karşılaşılan bir durumdur. Şoför trafik kazası geçiriyor. Tabi bu kanunen aynı zamanda bir iş kazası. Ancak bunu ya işverene geç bildiriyor ya da hiç bildirmiyor. Bu durum hastanelere iş kazası olarak intikal ettiğinde SGK işverenden bildirim yapmasını istiyor. İşveren de geç bildirimden dolayı ceza alabiliyor.

Bu ve benzeri durumlarda işveren belgeleyebiliyorsa sorumluluk ve bildirim yükümlülüğü öğrendiği tarihten itibaren başlıyor. Ancak belgelemesi ve bunu SGK’ya ibraz edebilmesi gerekmektedir. Bana söylemedi, bildirmedi maalesef geçerli bir itiraz nedeni olmuyor.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

12 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Nurettin Engin
Nurettin Engin
1 yıl önce

1995 yılı Aralık ayında babamın emeklilik işlemlerini tamamladım. 6 aylık yaş süresini beklerken inşaattan düştü. Özel hastaneye ardından Cerrahpaşa da 15. günde 17.12. 1995 de vefat etti. Anneme sadece eşe bağlanan normal aylık bağlandı. İşyeri sahibi düştüğü gün sigortalı yaptığını biliyorum. Lakin kazaen vefatına dair herhangi bir aylık bağlanmadığı gibi özel inşaat sahipleri herhangi bir bedel veya tazminat da ödemediler? 1- SGK ca anneme kazaen ölüm aylığı bağlanma şansı var mı? 2- İşverene tazminat açılma süresi var mı?

mehmet
mehmet
1 yıl önce

merhaba..
17.04.2023-18.04.2023 tarihlerinde çalışanımız sağlık ocağından hastalık raporu alıyor. 19.04.2023 tarihinde özel hastaneye gidip 1 ay tekrardan rapor alıyor ama bu aldığı raporuda iş kazası olarak bildiriyor. bizde bunu fark ettik bununla iligili ne yapmamız lazım?

Cemal
Cemal
1 yıl önce

Ömer bey merhaba,

Çalıştığım iş yerinin dışarıda görevlendirmesiyle iş kazası geçirdim. Koruyucu ayakkabı vermedikleri için ayağıma düşen malzeme parmağımı kırdı. Doktorla anlaşıp benim işlemlerimi iş kazası göstermeyip normal hastalık olarak göstermişler. Benim bu dönemde hem maaşımı ödemedi, hem de raporları muhasebecinin işlemesine engel oldu. Hiçbir şekilde ödeme alamadım. Ben 2 ay sonra hastaneye gidip raporumu iş kazası olarak değiştirttim. Şimdi raporumla işverenimi şikayet edersem, iş verenim ne kadar ceza öder. Geç bildirme ve idari para cezaları olarak toplam ne kadar ceza öder? Cevaplarsanız teşekkür ederim 🙏

buse
buse
1 yıl önce

merhabalar ömer bey , personelimiz iş yerinin dışında hemde görev alanının dısında parmagını kesti şimdi rapor ücreti alamayacağı için sizi şikayet ederim bununla ilgili bir işlemde bulunabilir miyiz?

gönül
gönül
2 yıl önce

merhaba ömer bey
benim size sorum bir devlet kurumunda çalışan işçi geçirdiği kazayı amirine bildirmedi ve sgk tarafından para cezası geldi tüm kanunları inceledim ama işçinin işverene bildirmemesi ile ilgili hüküm yok kanunda sadece kazanın bildiriminden işveren sorumludur diyor bu durumda ne yapabiliriz

Abdullah
Abdullah
6 ay önce
Reply to  Ömer Meriç

Ömer bey işçimiz işyeri saatleri dışında hastaneye gitmiş muayenede işkazası sisteme işlettirmiş 1,5 ay sonra sgk idari para cezası bildirdi ne yapmak gerekir

12
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status