İşe Giriş Bildirgesi İptali Nasıl Yapılır, Süresi, Dilekçe Örn

İşe giriş bildirgesi iptali süresi, nereden ve nasıl yapılacağı hakkında bu yazımızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

İşe giriş iptal süresi nedir?

Bildirgenin iptali işe giriş tarihinden sonraki günün sonuna kadar elektronik ortamda yapılabilmektedir. Bir alt başlıkta süre konusunda örnek verdim.

İşe giriş iptal süresi örnek

Sigorta giriş iptali süresi yukarıda da belirttiğim gibi işe giriş tarihinden sonraki günün sonudur. Bir örnekle bunu anlatayım size. 20.12.2023 tarihinde işe başlayacak bir çalışan için işveren 19.12.2023 tarihinde işe girişi yapmış ancak işçi 20 Aralık tarihinde işe başlamamıştır. Bu durumda işveren 21 Aralık 2023 gece saat 23.59’a kadar işe giriş bildirgesini elektronik ortamda iptal edebilecektir.

SGK işe giriş iptali nasıl yapılır?

SGK giriş iptal süresi içerisinde işe giriş/çıkış uygulaması üzerinden iptali gerçekleştirebilmek için;

  • Öncelikle buradan uygulamaya SGK E bildirge şifreleriniz ile giriş yapabilir ve işe giriş görüntülemesi yapabilirsiniz⇒ işe giriş uygulaması girişi.
  • Giriş yaptıktan sonra İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İPTAL menüsüne giriniz.
  • Sigortalının T.C. numarasını yazarak devam edin.
  • Gerekli diğer bilgileri de girdikten sonra süresi içerisinde işe giriş iptal etme işlemini tamamlayabilirsiniz.

SGK işe giriş iptal dilekçesi

Elektronik ortamda iptali yapılamayan giriş bildirgelerinin iptali için bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. SGK tarafından işe giriş bildirgesi iptal dilekçesinin işleme alınabilmesi için işe girişi yapılan sigortalıdan da işyerinde hiç işe başlamadığına dair dilekçe alınarak eklenmesi tereddüt oluşmasına engel olacak ve dilekçenizin işleme alınmasını sağlayabilecektir.

Aksi durumda SGK işe girişle ilgili fiili bir çalışma olup olmadığı hakkında denetim yapabilecektir. İptal dilekçesi örneği aşağıda verilmiştir. Tabi sizin farklı bir nedenle iptal gerekçeniz varsa dilekçedeki yeri değiştirmenizde yarar olacaktır.

  • Müdürlüğünüzde ……………………………. işyeri sicil numarası ile tescilimiz bulunmaktadır. …/…/….. tarihli işe giriş bildirgesi ile …….. T.C. numaralı sigortalı ……… kişinin işe giriş  bildirgesi sehven verilmiştir. Sigortalının çalışması olmamıştır ve işe başlamamıştır. Bu nedenle ilgili işe giriş bildirgesinin iptali hususunda gereğini arz ederim. 

İşe giriş tarihi düzeltme dilekçesi örneği

Sigortalının işe giriş tarihini yanlış yazdıysanız ve elektronik ortamda bunu kendiniz yapamadıysanız aşağıdaki örnek dilekçe ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurabilirsiniz.

  • Müdürlüğünüzde ……………………………. işyeri sicil numarası ile tescilimiz bulunmaktadır. …/…/….. tarihli işe giriş bildirgesinde …….. T.C. numaralı sigortalı ……… kişinin işe giriş tarihi sehven yazılmıştır. İşe giriş tarihinin …./…./…… tarihi olarak güncellenmesi hususunda gereğini arz ederiz. 

Emekli işe giriş düzeltme dilekçesi

Emekli çalışan için yanlış verilen bildirge düzeltme dilekçesi örneği aşağıdaki gibi olmalıdır;

  • Müdürlüğünüzde ……………………………. işyeri sicil numarası ile tescilimiz bulunmaktadır. …/…/….. tarihinde işe girişi yapılan ……………. T.C. numaralı ……………… sigortalının giriş bildirgesi SGDP olarak verilecekken sehven tüm sigorta kollarında verilmiştir ve emeklinin maaşı kesilmiştir. İşe giriş bildirgesinin SGDP olarak düzeltilmesi ve kesilen aylığın kesilme tarihi itibariyle yeniden bağlanması için dilekçe ekimizle emeklilik servisine bilgi verilmesi ve gereğinin yapılmasını arz ederim. 

İşe giriş bildirgesi iptali cezası ne kadar?

SGK iptal ya da düzeltme işlemleri için ceza uygulamaz. Geç verilmesi durumunda ceza uygulanır. İşe girişin geç verilmesi halinde uygulanacak ceza ve indirim güncel tutarlarına işe giriş bildirgesi geç verme cezası başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İşe girişi yapılan işçinin işe başlamaması halinde ne yapılır?

İşe giriş bildirgesi verilen ancak işe giriş yapıldığı tarihte işe başlamayan bir çalışan için yukarıda da anlatıldığı gibi iptal işlemi takip eden ilk iş günü ve saat 23.59’a kadar uygulama üzerinden gerçekleştirilebilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ufuk
ufuk
11 ay önce

Merhaba.. 2006 yılında iradem dışında sadece 30 gün sigorta yapılmış sigortanın silinmesi için nasıl bir yol izlemem lazım. Sigortayı yatıran bundan olumsuz etkilenir mi

2
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status