İşe giriş bildirgesi iptali süresi, nereden ve nasıl yapılacağı hakkında bu yazımızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. İşverenler tarafından sigortalıların işe giriş bildirgelerinin istisnai durumlar haricinde en geç işe başlama tarihinden önce verilmesi gerekmektedir.
İşe girişin verilmesi ancak işçinin işe gelmemesi, işe giriş tarihinin yanlış girilmesi ya da bildirgedeki bilgilerin yanlış girilmesi gibi durumlardan dolayı sgk giriş iptalinin yapılması gerekebilmektedir. Bu yazımızda işe giriş ne zaman iptal edilebilir, işe giriş bildirgesi iptali kaç gün içinde verilir, nasıl ve nereden iptal edilebilir gibi konu hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.
İşe giriş iptal süresi nedir?
İşe giriş bildirgesi elektronik ortamda her zaman işe giriş bildirgesi iptal süresi içerisinde işveren tarafından iptal edilebilir. Kanunen SGK işe giriş iptal süresi işçinin işe başladığı tarihten sonraki ilk işgününün sonudur. Yani kısaca işe giriş iptali süresi işe giriş tarihinden sonraki gün saat 23.59’a kadar işe giriş/işten çıkış uygulamasında yapılabilir. Bu süreden sonra SGK işe giriş bildirgesi iptalinin uygulama üzerinden iptal edilebilmesi söz konusu değildir.
İşe giriş iptal süresi örnek
Sigorta giriş iptali süresi yukarıda da belirttiğim gibi işe giriş tarihinden sonraki günün sonudur. Bir örnekle bunu anlatayım size. 20.12.2023 tarihinde işe başlayacak bir çalışan için işveren 19.12.2023 tarihinde işe girişi yapmış ancak işçi 20 Aralık tarihinde işe başlamamıştır. Bu durumda işveren 21 Aralık 2023 gece saat 23.59’a kadar işe giriş bildirgesini elektronik ortamda iptal edebilecektir.
SGK İşe Giriş Bildirgesinde iptal süresi uzatıldı mı?
İşe giriş tarihinden sonraki gün saat 23.59’a kadar iptal yapılabilmektedir. Bu sürede herhangi bir değişiklik yapılmamış, uzatılmamıştır.
SGK işe giriş iptali nasıl yapılır ?
Peki SGK giriş iptali nasıl yapılır ? SGK giriş iptal süresi içerisinde işe giriş/çıkış uygulaması üzerinden iptali gerçekleştirebilmek için;
- Öncelikle buradan uygulamaya SGK E bildirge şifreleriniz ile giriş yapabilir ve işe giriş görüntülemesi yapabilirsiniz⇒ işe giriş uygulaması girişi.
- Giriş yaptıktan sonra İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İPTAL menüsüne giriniz.
- Sigortalının T.C. numarasını yazarak devam edin.
- Gerekli diğer bilgileri de girdikten sonra süresi içerisinde işe giriş iptal etme işlemini tamamlayabilirsiniz.
SGK işe giriş iptal dilekçesi
İşe giriş bildirgesi iptal etme süresi geçtiği için elektronik ortamda iptali yapılamayan giriş bildirgelerinin iptali için bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. SGK tarafından işe giriş bildirgesi iptal dilekçesinin işleme alınabilmesi için işe girişi yapılan sigortalıdan da işyerinde hiç işe başlamadığına dair dilekçe alınarak eklenmesi tereddüt oluşmasına engel olacak ve dilekçenizin işleme alınmasını sağlayabilecektir. Aksi durumda SGK işe girişle ilgili fiili bir çalışma olup olmadığı hakkında denetim yapabilecektir. İptal dilekçesi örneği aşağıda verilmiştir. Tabi sizin farklı bir nedenle iptal gerekçeniz varsa dilekçedeki yeri değiştirmenizde yarar olacaktır.
- Müdürlüğünüzde ……………………………. işyeri sicil numarası ile tescilimiz bulunmaktadır. …/…/….. tarihli işe giriş bildirgesi ile …….. T.C. numaralı sigortalı ……… kişinin işe giriş bildirgesi sehven verilmiştir. Sigortalının çalışması olmamıştır ve işe başlamamıştır. Bu nedenle ilgili işe giriş bildirgesinin iptali hususunda gereğini arz ederim.
İşe giriş bildirgesi düzeltmesi nasıl yapılır?
İşe giriş bildirgesinde bazı bilgiler dışında sgk işe giriş iptali süresi dışında iptal ya da güncelleme yapamazsınız. Ayrıntılı bilgi için işe giriş bildirgesi güncelleme başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. İşe giriş bildirge iptali süresini geçirdikten sonra işe giriş tarihi ve benzeri bilgilerin güncellenmesi için işveren olarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapmanız gerekiyor. Hatalı işe giriş bildirgesi düzeltme dilekçesi örneği yazımızın devamında verilmiştir.
İşe giriş tarihi düzeltme dilekçesi örneği
İşe giriş iptal dilekçesi ya da tarihin güncellenmesi için dilekçe örneği aşağıda paylaşılmıştır. SGK yanlış giriş düzeltme dilekçesini doldurarak elden ya da posta yolu ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapmanız gerekmektedir. SGK işe giriş tarihi düzeltme dilekçesi örneği aşağıda verilmiştir.
- Müdürlüğünüzde ……………………………. işyeri sicil numarası ile tescilimiz bulunmaktadır. …/…/….. tarihli işe giriş bildirgesinde …….. T.C. numaralı sigortalı ……… kişinin işe giriş tarihi sehven yazılmıştır. İşe giriş tarihinin …./…./…… tarihi olarak güncellenmesi hususunda gereğini arz ederiz.
Emekli işe giriş düzeltme dilekçesi
Özellikle SGDP yani Sosyal Güvenlik Destekleme primine tabi olarak giriş bildirgesi verilmesi gerekirken normal sigorta kollarında giriş bildirgesi verilen ve bu nedenle emekli maaşı kesilenler için Sgk işe giriş bildirgesi düzeltme dilekçesi talebi çok fazladır. Eğer emekli yeni işe girdiyse sehven yapılan işe giriş bildirgesinin iptalini işe giriş tarihini takip eden gün sonuna kadar elektronik ortamda iptal edebilir ve yeniden giriş yapabilirsiniz. Ancak yeni işe giriş bildirgesi için kanuni süreyi aşacaksa bu durumda Sgk işe giriş düzeltme dilekçesi ile başvurmanız gerekir. Emekli çalışan için yanlış verilen bildirge düzeltme dilekçesi örneği aşağıdaki gibi olmalıdır;
- Müdürlüğünüzde ……………………………. işyeri sicil numarası ile tescilimiz bulunmaktadır. …/…/….. tarihinde işe girişi yapılan ……………. T.C. numaralı ……………… sigortalının giriş bildirgesi SGDP olarak verilecekken sehven tüm sigorta kollarında verilmiştir ve emeklinin maaşı kesilmiştir. İşe giriş bildirgesinin SGDP olarak düzeltilmesi ve kesilen aylığın kesilme tarihi itibariyle yeniden bağlanması için dilekçe ekimizle emeklilik servisine bilgi verilmesi ve gereğinin yapılmasını arz ederim.
İşe giriş bildirgesi iptali cezası ne kadar?
SGK işe giriş bildirgesi iptal süresi içerisinde ya da dışında yapılacak olan düzeltme ya da iptal bildirgelerinden dolayı işe giriş bildirgesi iptal etme cezası uygulanmaz. Geç verilmesi durumunda ceza uygulanır. İşe girişin geç verilmesi halinde uygulanacak ceza ve indirim güncel tutarlarına işe giriş bildirgesi geç verme cezası başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İşe girişi yapılan işçinin işe başlamaması halinde ne yapılır?
İşe giriş bildirgesi verilen ancak işe giriş yapıldığı tarihte işe başlamayan bir çalışan için yukarıda da anlatıldığı gibi ssk sigorta iptali işlemi takip eden ilk iş günü ve saat 23.59’a kadar uygulama üzerinden gerçekleştirilebilir.
Emeklinin işe giriş bildirgesi hatalı verilirse ne olur?
Emekli olduktan sonra bir işverene bağlı olarak işe başlayan bir sigortalı için işe giriş bildirgesinin “Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” belge kodu ile gönderilmesi gerekmektedir. Bunun yerine giriş “Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” olarak verilirse;
- Emekli kişinin maaşı kesilir.
- Bu durumda süresi içerisinde yani işe girişten sonraki ilk iş günü saat 23.59’a kadar işe girişteki belge türü düzeltilebilir. Eğer bu süre geçtiyse dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na işveren tarafından başvuru yapılarak düzeltilebilir.
- Eğer aylık prim ve hizmet belgesi de verildiyse E-bildirge V2 üzerinden iptal/ek bildirge de girilmesi gerekir.
- İşveren talebi üzerine SGK tarafından düzeltme yapıldıktan sonra emekli kişi bağlı olduğu emeklilik servisine başvuru yaparak maaşının kesilme tarihi itibariyle yeniden bağlanması için talepte bulunabilir.
SGK 4a hizmet dökümü iptal ne demek?
işe giriş iptali kaç gün ve işe giriş kaç gün içinde iptal edilir sorularının cevabını verdikten sonra gelelim sigortalıların sık sordukları SGK 4a hizmet dökümü tur iptal ne demek sorusunun cevabına. İşveren tarafından sigortalılar adına verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin çeşitli nedenler ile iptal edilmesi gerekebilmekte. İşte işveren ya da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iptal edilen bu hizmetler e-devlette SGK tescil ve hizmet dökümünde 4a iptal hizmet olarak görünür.
İşe giriş tarihinden sonraki günün sonuna kadar iptal edilir.
Evet, aynı gün iptal edilebilir.
İşe giriş tarihinden sonraki günün sonuna kadar silinebilir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhaba.. 2006 yılında iradem dışında sadece 30 gün sigorta yapılmış sigortanın silinmesi için nasıl bir yol izlemem lazım. Sigortayı yatıran bundan olumsuz etkilenir mi
Merhaba. İptali için dava açmanız gerek. 5 yılı geçen süreler için SGK işlem yapmayabiliyor.