Maaşı asgari ücretten göstermenin cezası oldukça ağırdır. İşçinin gerçek ücretinin bildirilmemesi, daha az prim ödemek ve maliyetleri düşürmek adına işverenler sigorta prime esas kazancını düşük gösterir. Bu durumun tespiti halinde işverene yüklü tutarlarda idari para cezası uygulanmaktadır. Tabi eksik bildirilen prime esas kazançlar işçi için de alınacak emekli maaşını olumsuz etkilemektedir.
Emekli maaşı ortalama prime esas kazanca göre belirlendiğinden primleri gerçek kazanç üzerinden bildirilmeyip asgari ücretten bildirilen işçi emekli olduğunda düşük emekli maaşı alacaktır. Bu yazımızda işçi maaşlarının asgari ücretten bildirilmesi halinde uygulanacak idari para cezası tutarları konusunda bilgi verilecektir. Eğer işçi olarak işvereni şikayet edecekseniz elden verilen maaşın ispatı başlıklı yazımızdan elden ödenen maaşları nasıl ispat edebileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Maaşın asgari ücretten gösterilmesi cezaları 2024
Maaşı asgari ücretten göstermek halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanır. Uygulanacak cezalar ve güncel tutarları şu şekildedir;
- Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi eksik kazanç halinde brüt asgari ücretin 1/10’undan az olmamak ve brüt asgari ücretten fazla olmamak kaydı ile tespit edilen prime esas kazanç eksiği tutarında idari para cezası uygulanır. Brüt asgari ücret tutarı 2024 yılı için 20.000,00 TL’dir.
- Eğer prim gün sayısı tam ise sadece eksik kazançtan dolayı idari para cezası uygulanır. Ancak prim gün sayısında artış olacaksa bu durumda bildirgede kayıtlı sigortalı başına brüt asgari ücretin 2 katı tutarında ( 2024 yılı için 40.000
- 00 TL ) sigortalı başına idari para cezası uygulanır.
- 5510 Sayılı Kanunun 102’inci maddesinin 1/e-4 maddesi gereği tutulan defterin geçersiz sayılması nedeni ile eksik kazanç bildirilen dönem başına brüt asgari ücretin yarısı ( 2024 yılı için 10.000,00 TL) tutarında idari para cezası uygulanır.
- 5510 Sayılı Kanunun 102’inci maddesinin 1/e-5 maddesi gereği tutulan ücret tediye bordrolarının geçersiz sayılması nedeni ile eksik kazanç bildirilen her bir dönem için brüt asgari ücretin yarısı tutarın yani 2024 yılı için 10.000,00 TL tutarında idari para cezası uygulanır.
- Eğer defter ve ücret bordrolarının geçersizliği nedeni ile ceza uygulanırsa bu durumda deftere tabi olmayan işletme için brüt asgari ücretin 3 katı, işletme defterine tabi olanlar için 6 katı, bilanço esasına tabi olanlar için ise 12 katı tutarında idari para cezası uygulanır.
- Ayrıca prime esas kazanç üzerinden prim, damga vergisi ve işsizlik primleri tahakkuk edilir. Her bir ayın primleri gecikme zammı ve faizi ile talep edilir.
Tutulacak denetmen/müfettiş raporu gereği işveren ve ya işçi hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda da bulunulabilmektedir. Ceza oranları yukarıdaki gibidir. Ceza oranları ve uygulanacak tutarlar denetmen/müfettiş raporunda tespit edilen prime esas kazanç tutarları, sigortalı sayısına ve ilgili döneme göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle tam olarak şu kadar ceza uygulanır demek zordur. Brüt asgari ücret üzerinden 2024 yılı için uygulanan diğer SGK işveren cezalarına SGK idari para cezaları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Eksik prim yatırma cezası 2024
Eksik prim yatırma ve elden maaş vermenin cezası için uygulanan güncel idari para cezası tutarları üstte ayrıntılı olarak verilmiştir. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde sadece eksik kazançtan dolayı tespit edilen prime esas kazanç tutarı esas alınmak kaydı ile brüt asgari ücretin 1/10’undan az olmamak ve brüt asgari ücreti aşmamak kaydı ile idari para cezası uygulanır.
Maaşın asgari ücretten gösterilmesi ile doğan tazminat hakkı
Maaşı asgari ücretten gösterilirken sonradan eksik bildirildiği tespit edilenler ve işten ayrılmış olup tazminatı ödenenlerin eksik kazanç tespiti durumunda;
- Aradaki brüt fark kadar tazminat farklarının da ödenmesi gerekmektedir.
- Kişi SGK tarafından hizmetleri işlendikten sonra işverene ihtarname göndererek tazminat farkını talep edebilir.
- Eğer işveren ödemezse işçi mahkeme yoluna başvurabilir.
- Alabileceğiniz tazminat farkını hesaplamak için kıdem tazminatı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maaşın asgari ücret gösterilmesi haklı fesih
4857 Sayılı İş Kanunu’na göre bir sigortalının ücretlerinin ya da sigorta primlerinin eksik ödenmesi haklı fesih sebebi doğurur. Eğer işveren bunu kabul etmez, tazminat ya da diğer alacaklarınızı ödemezse dava açabilirsiniz.
Maaşın bir kısmının elden verilmesi Yargıtay
Yargıtay tarafından 2019/48 sayılı kanun gereğince maaşın bir kısmının elden ödenmesinin haklı fesih nedeni olduğu bildirilmiştir.
5’ten fazla çalışanı olan işyerlerinde maaşın elden verilmesi yasaktır. Ayrıca 5’ten az çalışanı olan işyerlerinde de maaşın bir kısmının elden bir kısmının banka yolu ile verilmesi de suçtur. Bu durumda elden maaş ödeme cezası uygulanabilmektedir.
Kanunen tam zamanlı bir çalışana asgari ücretten az maaş ödemesi yapılamaz. Eğer asgari ücretin altında maaş ödeniyorsa Alo-170 hattını arayarak ya da dilekçe ile Çalışma Bölge Müdürlüklerine şikayetinizi iletebilirsiniz.
Bazı işverenler maliyeti düşürmek için net maaşı fazla ödemesine rağmen asgari ücrete isabet eden kısmı bankadan, geri kalanı elden vermekte ve sigorta bildirimini de asgari tutarlardan yapmaktadır. Bu hem Kurumun hem de sigortalının kayıp yaşamasına neden olmaktadır. Bu durumda Alo-170 ya da Çalışma Bölge Müdürlüklerine şikayet iletilmesi gerekmektedir.
Eğer kişi tam zamanlı olarak çalışıyorsa diğer bir ifade ile haftalık 30 saatten fazla çalışıyorsa evet brüt asgari ücretin altında sigorta primini bildirmek suçtur.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
merhabalar;
anlaştıgım maaş 20.000+yol+prim şeklindeydi. primlerim yıl sonu verilicek şeklinde sözlü anlaşmıştım.
satış pazarlama sorumlusu olarak başladım maiilerimde imza bölümlerimde aynı şekilde yazıyor fakat işe girişimi asgeri ücret üzerinden büro işçisi diye yapılmıştı. 7 ay sonra işten ayrıldım primlerimi alamıyorum. maaş farkımı her ay şirket hesabı üzerinden açıklama yazmadan gönderiyolardı nasıl bir yol ilerleyebilirim.fikri olan varmı
Merhaba. Alo-170 hattını arayarak şikayet oluşturmanız gerek. Bakanlık denetmenleri gerekli incelemeyi yapacaklardır.
2019 Şubat’ta firmada çalışmaya başladım asgari ücretin üstünde idi heo maaşım ama hep asgari ücret üzerinden yatmış sigortam bu durumda istifayi ne belirtilerek etmem gerekir ve nasıl bir yol izlemem lazım tazminat alabilmem icin
Merhaba. İstifa durumunda işveren zaten tazminatınızı ödemez. Ancak siz ücretlerinizin eksik ödendiğini gerekçe göstererek fesih hakkınızı kullanırsınız. Bu durumda arabulucu ya da iş mahkemesine intikal edebilir.
2016-2018 yılları arasında 23 ay çalıştığım işyerinde maaşım asgari ücretten gösterilip kalanı elden ödendi tam gösterilsin diye ısrar edince işten tazminatsız çıkarıldım dava açtım davalı ve davacı tanıkları işveren aleyhine ifade verdi SGK asgari ücretten gösterilip kalanı elden ödendi diye ifade verdi. 5 yıl Zaman aşımı olmadan dava açmak istiyorum. Tahmini ne kadar ceza verilir
Merhaba. Eğer kazançlar eksik ödendi ise her bir dönem için ceza uygulanır. Muhtasara geçişte ceza tutarları değişti. Öncesinde farklı uygulanıyor. Bunu hesaplayabilmem mümkün değil ama işverenin canı baya yanar ve çok yüksek ceza çıkar onu söyleyebilirim.
Merhabalar
İstifa etme hakkım oluyor haklı nedenle . Tazminat nekadar alırım bugün brüt 6500 prim 3030 gün işe giriş 17.01.2020
Evet maaşın eksik ödenmesi geçerli fesih nedenidir. Tazminat 6500 brüt üzerinden hesaplanacaksa çalıştığınız her ay için net olarak 537,55 TL ödeme alırsınız.
Merhabalar
Maaşım asgari ücret gösteriliyor. Kalanı elden ödeniyor.
Sgk başvursam ispatlarsam tazminat hak kazanırmıyım . 3030 primim. 2.5 yıldır çalışıyorum bu yerde
Teşekkürker.
Merhaba. Tazminat ayrı bir konu. SGK’ya başvurursanız eksik kazançlar tespit edilir. Bunlar geriye dönük işverene ödettirilir ve işveren hakkında cezai işlem uygulanır. Kıdem tazminatı işten ayrılışlarda söz konusu olmaktadır.
Merhaba
1994 de mimar olarak çalışmaya başladım. 2018 de işten çıkarıldım. Hep aynı firmada çalıştım. Maaşım asgari ücretten gösterildi. 2021 de emekli oldum ve maaşımı almaya başladım. Dava açıp maaşımı düzelttirmek istedim ama dava ücreti çok fazla ve avukat sadece son 5 yıl düzeltilir dedi. Sgk ya gidip kendim şikayet edersem 10 yıl düzeltilebilir dedi. Ne yapabilirim?
Merhaba. SGK’ya şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Ama SGK denetmenleri geriye dönük 5 yılı inceler. Daha eski tarihli için iş mahkemesine dava açmanız gerekir.
Maaşım asgari ücretten gösteriliyor. Ama aradaki fark elden değil şirket sahibinin banka hesabından diğer ödemeler adı altında yatırılıyor. Her ay bu şekilde yatıyor. İspat olarak bu banka ekstreleri geçerlimidir
Merhaba. Bunun ispat için yeterli olup olmayacağı hakim takdiridir. Bana göre olabilir ama hakime göre olmayabilir. Bilemem yani.