Rapor Onaylama Süresi 2024 & Dikkat Cezası Var

İşverenler rapor alan sigortalılar için Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bildirim yapmak zorundadır. Rapor onaylama süresi içerisinde bildirim yapılmadığında SGK tarafından idari para cezası uygulanmaktadır. Bu içerikte iş göremezlik raporları için Kanuni bildirim süreleri ve konu hakkında sık sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

SGK rapor onaylama süresi 2024

İş göremezlik onaylama süreleri rapor bitim tarihinden itibaren başlar. İş göremezlik raporları elektronik ortamda düzenlenmekte ve bağlı olunan işverene de elektronik ortamda tebliğ edilmektedir. Dolayısıyla işçinin raporu ibraz etmesi burada zorunluluk teşkil etmediğinden bildirim süresi raporun işçi tarafından işverene ibraz tarihinden değil elektronik ortamda tebliği ile başlar. Elektronik ortamda E-vizite uygulaması üzerinden işverene tebliğ edilen iş göremezlik raporları için işveren rapor onaylama süresi ;

  • Rapor bitim tarihini takip eden ayın beyanname sürelerine göre belirlenir.
  • Buna göre muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veren işyerleri için rapor bitimini takip eden ayın 26’sı, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin son tarihidir. Ayın 26’sı resmi tatil ya da bayram tatiline denk gelirse ya da uzatılırsa onaylama süresi de buna istinaden uzar.
  • Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçmeyen işyerleri için ise rapor bitimini takip eden ayın 23’üdür. Eğer hafta sonu ya da bayram/resmi tatile denk geliyorsa ya da süre uzatımı olursa bu durumda onay süresi de uzatılan süreye kadar geçerli olmaktadır.

İş kazası rapor onaylama süresi nedir?

İş kazasında iki bildirimin birlikte yapılması zorunludur. Buna göre;

  • İş kazasının oluş tarihinden sonraki günden başlamak üzere en geç 3 iş günü içerisinde iş kazası bildiriminin elektronik ortamda yapılması zorunludur. İş kazası bildirimi nasıl yapılır başlıklı yazımızdan adım adım bildirimin nasıl yapıldığı hakkında bilgi bulabilirsiniz.
  • İş kazası sonucu iş göremezlik raporu alan işçi için onay süresi içerisinde aynı zamanda çalışmazlık bildiriminin de yapılması gerekmektedir.
  • İş kazası sonucu rapor alan işçi için muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçen işyerleri için işyeri onaylama süresi rapor bitimini takip eden ayın 26’sı, geçmeyenler için 23’üdür.

İşveren raporu ne zaman onaylar?

İşçiler açısından rapor parasının SGK tarafından ödenebilmesi için raporun sona ermesi ve işveren tarafından raporun onaylanması gerekmektedir. İşveren tarafından elektronik onay geç yapıldığında işçi de ödemesini geç almakta.

  • İşveren son tarihe kadar raporu onaylamama yapmama hakkına sahiptir.
  • İşverenin hiç bildirim yapmaması halinde SGK tarafından iş göremezlik ödemesi yapılır ve işverene ceza uygulanır.

İşveren rapor onaylamazsa cezası ne kadar olur?

Yukarıda belirtilen süreler içerisinde işveren tarafından onay yapılmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanır.

  • Onay hiç yapılmazsa rapor bitim tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin yarısı,
  • Onayın geç yapılması durumunda ise rapor bitim tarihini takip eden ayda geçerli olan brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında idari para cezası uygulanır.
  • 2024 güncel idari para cezası tutarlarına rapor bildirmeme cezası ne kadar başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İşçi raporu işverene vermezse işverenin sorumluluğu var mı?

İşçinin usulen rapor aldığında işyerindeki amiri ya da işveren/işveren vekiline bunu bildirmesi ve bilgilendirmesi gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda işçi rapor almakta, bunu işverene söylememekte ve çalışmaya devam etmektedir. Bu tür bir durumda işverenin de rapordan haberi olmamaktadır. Ancak bildirim için bu durum işverenin yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor.

Elektronik ortamda yazılan iş göremezlik raporları hastane onayından sonra E-vizite uygulaması üzerinden işverene elektronik olarak gönderilmekte ve tebliğ edilmiş sayılmaktadır. Elektronik ortamda tebliğ edilmiş olmasına rağmen işverenin onay süresi içerisinde bildirmemesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yukarıda belirlenen tutarlarda idari para cezası uygulanacaktır.

Rapor sistemde gözükmüyor ne yapmalıyım

Raporun sistemde görünmemesinin birkaç nedeni olabilir;

  • Hastane raporu sisteme girmemiş olabilir. Sisteme girilmeyen raporlar ve elektronik ortamdan işverene tebliğ edilmemiş raporlar için işverenin cezai bir sorumluğu yoktur.
  • Hastane raporu girmiş ancak 1-2 günlük hastalık raporu ise sistem arşive kaldırmış olabilir. Bunlar için bildirime gerek yoktur.
  • Hastane raporu girmiş ancak işçi işe yeni girdiyse bir önceki işyerine düşmüş olabilir. Bu durumda eski işyerinin “personelim değil” seçeneğini işaretlemesi ve raporu yeni işyerine aktarması gerekir.
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

15 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Çiğdem
Çiğdem
10 ay önce

Merhaba is kazasi gecirdim yaklaşık 9 aydır raporluyum raporum bitti vede calisir verildi sgkya gittim heyete yönlendirdi randevu aldım sorum su ki bu süreçte isveren beni çıkartabilirmi ben zaten orda calisacak durumda degilim calismak istemiyorum haklarımi alip maaddi manevi tazminat davami takip etmek istiyorum bir yillik calisanim

selçuk
selçuk
10 ay önce

Selam;
satır satır sorular dahil hepsini okudum çok faydalıydı. elinize ağzınıza sağlık.

Hüseyin
Hüseyin
1 yıl önce

Merhabalar iş kazası geçirdim. Çapraz bağlarım koptu 2 ay rapor aldım iş yerine gönderdim lakin doktorun sekreteri raporu hastalik vaka olarak girmiş yanlış girmiş ve bu şekilde bende işyerine gönderdim onlarda SGK ya işlemiş rapor ödememi alamıyorum ne yapmam gerekir . Kolay gelsin iyi çalışmalar

Hüseyin
Hüseyin
1 yıl önce

Merhabalar iş yerinde bacagimi sakatladim çapraz bağlarım koptu hastanede iş kazası raporu tuttum daha sonra çapraz bağ ameliyatı oldum 2 ay rapor aldım . İş yeri ameliyat olmadan önce sigortama girdi çıktı yaptı . İşyerini mahkemeye vermem doğru olurmu ? Ve SGK dan iş gormemezlik ücretimi alabilirmiyim ? İyi çalışmalar

Hüseyin
Hüseyin
1 yıl önce
Reply to  Ömer Meriç

Cevap için teşekkür ederim. İyi çalışmalar 👍

Hamza
Hamza
1 yıl önce

İş yeri çıkışımı vericekti ama raporluyum diye veremiyor raporumu onaylamadiklari için rapor parası alamıyorum bide 8 ayim oldu kıdem ihpar ve 15 günlük izin haki paramı alabilirmiyim

özge doğan
özge doğan
1 yıl önce

Ömer Bey merhaba bir sorum olacak, iş yerimizde bir personel 6.ayda 3 günlük rapor almış ama rapor elimize ulaşmadığı için rapor onaylanmamış. SGK tarafından işyerimize ceza geldi ,bu cezayı ödedikten sonra onaylanmamış rapor için nasıl bir yol izlemeliyiz?

Osman Halim doğan
Osman Halim doğan
1 yıl önce

45 gün raporum var.rapor biteli 1.5 ay oldu hala ödeme almadım. 170 i aradım işyeri onaylamamış diyor.isyerini ariom onay ekranı cikmior diyor .online veya manuel onay ekranı cikmior git hastaneden düzelt dior.tekrar 170 aradım hastanelik bişey yok Dior rapor sistemde gözüküyor onaylanması gerekiyor diyor.ne yapmalıyım

15
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status