Sağlık yönetimi maaşları, bu alanda kariyer yapmayı düşünenler ve sağlık yönetimi bölümü mezunları için önemli bir araştırma konusudur. Sağlık Yönetimi, hastaneler ve diğer sağlık kuruluşlarında idari ve yönetsel rollerde uzman kişiler yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür. Mezunlar, devlet hastanelerinden özel sektöre kadar geniş bir iş yelpazesinde çalışabilir. Bu yazıda, sağlık yönetimi maaşlarına, iş imkanlarına ve sektördeki güncel gelişmelere değineceğiz.
Sağlık Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?
Sağlık yönetimi mezunlarının temel görevleri şunlardır:
- Hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının idari ve mali işlerini yönetmek.
- Hastane idaresini verimli ve düzenli hale getirmek.
- Sağlık hizmetlerinin finansmanı, organizasyonu ve teknolojik süreçlerin yönetimi konularında çalışmalar yürütmek.
- Müdür, müdür yardımcısı veya uzman kadrolarında görev alarak sağlık kuruluşlarının işleyişine katkı sağlamak.
Sağlık Yönetimi Maaşları 2025
Sağlık yönetimi maaşları, çalışılan kurumun özel ya da devlet olmasına, deneyim seviyesine ve iş pozisyonuna göre farklılık gösterir.
Pozisyon | Maaş Aralığı |
---|---|
Özel Hastaneler (Yeni Mezun) | 22.500-23.500 TL |
Özel Hastaneler (Deneyimli) | 30.000 TL ve üzeri |
Devlet Hastaneleri (Yeni Mezun) | 42.000-44.000 TL |
Devlet Hastaneleri (Üst Kademe) | 50.000-55.000 TL |
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Maaşları
COVID-19 sonrası sağlık turizmi sektöründe idari pozisyonlara talep artmıştır. Bu alanda çalışan sağlık yönetimi mezunları genellikle 30.000-32.000 TL maaşla başlar. Deneyim ve işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak bu rakam 35.000 TL’yi geçebilir.
Lisans ve Ön Lisans Maaşları
Lisans ve ön lisans mezunları arasındaki maaş farkı özellikle kamu sektöründe azdır. 2025 yılı itibarıyla:
- Lisans mezunları: 42.000 TL civarı maaş alabilir.
- Ön lisans mezunları: 40.000 TL civarı maaşla çalışabilir.
Sağlık Yönetimi Mezunlarının Çalışma Alanları
Sağlık yönetimi mezunları, hem kamu hem de özel sektörde geniş bir istihdam alanına sahiptir. Çalışabilecekleri yerler:
- Devlet ve özel hastaneler.
- Özel sağlık sigortası firmaları.
- İlaç ve medikal cihaz firmaları.
- Evde bakım hizmeti sunan kuruluşlar.
- Huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, diyaliz merkezleri ve özel laboratuvarlar.
- Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren oteller ve işletmeler.
Sağlık Yönetimi Okuyanların Yorumları
Sağlık yönetimi bölümü, henüz mezun sayısının az olması nedeniyle gelişmekte olan bir alandır. Bölüm hakkında daha fazla bilgi almak veya deneyimlerinizi paylaşmak için yorum kısmında görüşlerinizi iletebilirsiniz. Bu, bölümü tercih etmek isteyenler için de rehber niteliğinde olacaktır.
bende hacettepe sağlık yönetimi okuyorum 2.sınıfa geçtim ama ilk yılım çok kötü istemediğim için ama artık bu bölümden devam etmek isitiyorum not ortalamasının iş bulurken bir önemi var mı kendimi hangi yönlerde geliştirmeliyim kafam çok karışık ne yapacağımı bilmiyorum açıkçası
Not ortalaması özel sektörde bence önem arz eder. Bu işte devam edecekseniz yöneticilik, iletişim konularında kendinizi geliştirmeniz gerek. Sağlık sektörüne hakim olmanız gerek. Özelde iş bulabilmek çok kolay olmamakta maalesef.
4 yıllık sağlık yönetiminden hangi bölüme yatay geçiş yapabilirim
Merhaba okuduğum yorumlar üç yıl öncenin şuan atamaları iş imkanları nasıl sağlık yönetiminin bende iki yıllık çocuk gelişiminden ona geçiş yapmak istedim okul öncesi öğretmenlikte var ama ben çok sağlık istediğim için bu bölüm varken geçmek istiyorum hastanedeki iş ortamı nasıl merak ediyorum
Merhaba. Devlete atamaları bildiğim kadarıyla çok yok. Ama araştırmanızı iyi yapmanızı öneririm.
Merhabalar ben bu sene üniversite tercihi yapicam sıralamam tam olarak Ankara üniversitesi sağlık yönetimi tutuyor fakat devlette ataması az diyorlar sizce yazmalı miyim ben yazmayı düşünüyorum da
Merhaba. Güncel atama kadroları hakkında bilgi sahibi değilim. Kendi araştırmalarınızı yapabilirsiniz.
merhabalar ben şuan sağlık yönetimi okuyorum 2. sınıf öğrencisiyim sizce kendimi geliştirmek ve iş bulmakta zorlanmamak için ek olarak ne okumalıyım teşekkürler
Merhaba. Kendinizi yabancı dil olarak geliştirmenizi öneririm. Kişisel gelişimize katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunun.
Bende bu sene sağlık kurumlar işletmeciliğini kazandım acaba nasıl bölüm
Okudunuz mu bende tercih vermeyi düşünüyorum tavsiyeniz nedir
merhaba oglum haccettepe saglik yonetimi fakultesini ve istanbul teknik de insaat muhendisliyi kazanmis hangisini tercih etsek iyi olur ona fikirlerinizi yazarsaniz sevin iriz
Merhaba Ali Bey. Bunu kendiniz araştırmalısınız. Ben bu konuda bir fikir veremem maalesef.
Sağlık yönetiminde lisans eğitimi alıyorum. Herkes bölümü bitirir bitirmez yönetici, müdür olma derdine düşmüş. Öncelikle şunu bilmeniz lazım ki hiçbir müdür veya yönetici mezun olur olmaz müdür olmuyor. Bilginin yanında tecrübe lazım. Direkt müdür koltuğuna oturtsalar 2 gün bile yapamazsınız zaten. Yönetici olmak söylemek kadar kolay değil. İlk önce yönetilecek şeyleri yapmış olup iş süreçleri öğrenmek lazım ki öğretmenlik okuyanlar bile direkt öğretmen olamıyor aday öğretmenliği geçmeleri gerekiyor. Yöneticilik sadece lisans eğitimiyle sahaya yeni atılanların yapabileceği bir şey değil.
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz.
Peki iş imkanı var mı bende düşünüyorum şuan tercih aşamasındayim nasıl yapacağımi bilmiyorum o bölümü istiyorum fakat zor da gözüküyor
İş imkanı şu anda her alanda zor İrem HANIM. İyi araştırmanızı öneririm.
Ben sağlık yönetimi mezunuyum 4 yıldır. Ben İlk unıverste ye baslaycagım zaman önü açık geleeceğin meslegı dyorlardı 10 sene gectı neredeyse. hala gelecegn mesleği olack dyorlar. Kesnlkle devlet alımı yok, özelde iş imkanı yok alsalar bıle sızı lise mezunu yada onlısans meznuyla Bır statu de tutp sekreterlk gbı vasfsz işlerde calstyrylar. Ben asırı pısman ım okuduğum ıcın 4 yılım heba oldu kesnkle tavsiye etmyrum okumanızı. 2yıllık Bı tıbbı sekrtrlık bıle bu bolumden daha cok kıymet göryr en azından Bı atama puanı alımı var bızde o da yok. Kesnlkle okumayın pişmanlıktır bu bölüm
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz. Umarım tercih edecek ya da hali hazırda okuyan arkadaşlar için yol gösterici olacaktır.
Merhaba. Şu an çok atama yok maalesef.
Merhaba ben de sağlık yönetimi bölümüne hazırlanmayı düşünüyorum ama ataması hakkında okuduğum yorumlarda okuyan arkadaşlarımızın pek memnun kalmadığını görüyorum kafam çok karıştı açıkçası
Merhaba. Şu an için öyle ama ileride önü açık mesleklerden birisi olarak görülmekte. Tercih sizin iyi araştırma yapmanızı öneririm.
kamuda veteriner sağlık teknikeri olarak çalışmaktayım lisans tamamlama olarak bu bölümü bitirdiğim takdirde özlük haklarıma ne gibi artıları olabilir?
Merhabalar. Bildiğim kadarı ile ilave bir katkı sağlamaz. Ancak bunun için Cimer üzerinden bir talep oluşturabilirsiniz.
Merhaba İzmir’de sağlık yönetimi bölümünü kazandım. İnternette bazı sitelerde genellikle olumsuz yorum okudum.Şuanda da acaba yanlış bölümü mü seçtim diye endişeliyim açıkçası.Mezun olduktan sonra yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorum. Sizce yüksek lisans yaptıktan sonra iş bulma ihtimalim yüksek olur mu ? Veya bi hastanede çalışmaya başladığımda konumum ne olur?
Merhabalar. Siz kendinizi geliştirmeye bakın. Herkes herşey hakkında yorum yapıyor bilir bilmez. Siz kendinizi geliştirirseniz emin olun iyi yerlere gelirsiniz.
Sağlık yönetimi bölümü tercih etmek istiyorum ama endiseliyim okulu bitirdikten sonra direkt ise girebiliyor muyuz?
Merhaba. İyi araştırmanızı öneririm. İş imkanları hakkında çok net bilgi sahibi değilim açıkçası.
Kpss puanı olmadan özel sektörde iş bulabirmiyiz artı devlet hastanesinde çalışırsak ilk olarak görevimiz ne olucak nasıl belirleniyor
Merhaba. Özel sektörde çalışmak için kpss şartı aranmıyor. Normalde kamuda yönetici kadrosunda başlamanız gerekir ancak şu anki uygulama ne yazıkki böyle işlemiyor.
Bu bölüme gitmeyi istiyorum ama endişeliyim kadrosu var mı ve hani mezun olduktan sonra diyorlar ki direkt hastanede sağlık yöneticisi olarak değil de sıradan bir işçi gibi çalışıyor
Merhaba Emine HANIM. Ülkemiz sağlık alanında gelişmeye devam etmekte. Bu yüzden hem Kamu hem de Özel sektörde iş imkanı fazla olan bir bölüm gibi görünüyor. Şurada hemfikiriz. Yönetici olarak başlatmıyorlar çoğunlukla.