Sağlık yönetimi maaşları son zamanların en çok araştırılan konularının başında gelmektedir. Sağlık Yönetimi bölümünden mezun olanlar sağlık hizmet sunucularında yani devlet hastanesi, üniversite hastanelerinde ya da özel hastanelerde yönetici pozisyonlarında çalışabilmekte.
Sağlık hizmet sunucularına kalifiye yönetici yetiştirmek adına açılan bu bölüm mezunları diğer meslek gruplarına göre çok daha iyi maaşlarla göreve başlayabilmekte. Bu yazımızda sağlık yönetimi nedir ne iş yapar ne kadar maaş alır gibi konu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. Ayrıca yine güncel 2024 sağlık yöneticisi maaşları konusunda da bilgi bulabilirsiniz.
Sağlık Yönetimi Ne iş yapar?
Çalışma hayatına sağlık yöneticisi olarak devam etmek isteyen sağlık bölümü son zamanların çok tercih ettiği bölümler arasında yer almaktadır. Sağlık yönetimi bölümü mezunları;
- Genel olarak hastaneler ve diğer sağlık kuruluşlarının yöneticilik pozisyonlarında istihdam edilirler.
- Bölüm mezunları “SAĞLIK KURUMU İŞLETMECİSİ” unvanına sahip olurlar.
- Genelde hastanelerin idari pozisyonunda ve Müdür yardımcısı ya da Müdür olarak istihdam edilirler.
- Konu hakkında eğitim aldıklarından hastane idaresinin nitelikli ve verimli işlemesi gibi önemli yükümlülükleri bulunmaktadır.
- Gelelim sağlık yönetimi mezunları maaşlarının ne kadar olacağı hususuna.
Sağlık yönetimi maaşı ne kadar 2024
Sağlık yönetimi bölümü maaşları çalışılacak hastane ya da sağlık Kuruluşunun özel ya da devlet hastanesi olmasına göre farklılık göstermektedir. Bu hükümler doğrultusunda;
Özelde sağlık yönetimi maaşı | 18.000-20.000 TL |
Devlette sağlık yönetimi maaşı | 32.000-34.000 TL |
- Özel hastanelerde idari pozisyonda göreve ilk defa başlayanlara ödenen 4 yıllık sağlık yönetimi maaşları ortalama 18.000-20.000 lira olmaktadır. Tabi alınacak sağlık yöneticiliği maaşları kişinin tecrübesine göre farklılık gösterecektir. Deneyimli ve referansı güçlü olan bu bölüm mezunu olarak özel hastanede idareci pozisyonunda görevlendirilenlere 30.000 lira ve üzeri de maaş ödenebilmektedir. Kısacası maaş için belirlenmiş bir tutar bulunmamakta hastane politikasına göre belirlenmektedir.
- Devlette ise ödenen maaşlar standarttır. Deneyime göre çok farklılık göstermemektedir. İdareci pozisyonunda devlette göreve başlayan sağlık bölümü mezunu ortalama 42.000-44.000 TL ile başlayacaktır. Müdür ve üstü kadrolara atanması durumunda ise 44.000-46.000 bin lira civarında aylık ödenmektedir.
2 yıllık sağlık yönetimi maaşı ne kadar?
Özel sektörde sağlık yönetim maaşları lisans ve ön lisans olarak çok farklılık göstermemektedir. Kamuda ise hastane yönetimi maaşları lisans ya da ön lisans mezunu olmasına göre çok az da olsa farklı olabilmektedir. Devlette örneğin 2024 yılında lisans maaşı 35.000 TL ise ön lisans personeli de 32.000 TL civarında alacaktır.
Sağlık turizmi işletmeciliği maaşı 2024
Özellikle Covid-19 ile başlayan süreçle birlikte turizm işletmeleri idari anlamda sağlık hizmetlerinden de anlayan idarecilere öncelik vermeye başladılar. Bu kapsamda sağlık turizmi işletmecisi olarak çalıştırılacak personele de ihtiyaç artmış ve rekabetten dolayı maaşlar da yükselmiştir. Bu kapsamda özellikle otelcilik alanında görev verilenlere ortalama en düşük 20.000-22.000 TL civarında sağlık yönetimi mezunu maaş ödemesi yapılmaktadır. Görev alınan işletmenin Kurumsal olması, deneyim ve beceri gibi faktörler daha yüksek emekli maaşı alımını da sağlayabilmektedir.
Sağlık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar?
Sağlık Kuruluşlarında ;
- Sağlık yöneticisi kadrosunda çalışan kişiler çalışmış olduğu işyerinin mali, idari ve teknik işlerinin takibini yapar.
- Sağlık yöneticileri, hastaların bakımı ve diğer sağlık hizmetleri haricinde kalan işleri organize ederek etmekten ve bu işlerin denetiminden sorumlu tutulurlar.
- Sağlık yöneticiliği bölümünde eğitimi verilen , hastane idaresi, sağlığın finanse edilmesi, sigorta işlemleri, organizasyon ve teknolojinin doğru bir biçimde kullanımı ile ilgili olarak çalışmalar yürütürler.
Sağlık yönetimi mezunlarının çalışma alanları, nerelerde çalışabilirler ?
Sağlık alanında ülkemiz her geçen gün gelişmekte ve tüm Dünya’ya örnek teşkil edecek projeler geliştirmektedir. Bu kapsamda açılan yeni işletmelerin kalifiye personel ihtiyacı dolayısıyla gelecekte bu bölüm mezunlarına daha çok iş imkanı sağlanacağını düşünüyoruz. Çalışılabilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bölüm mezunları Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ve diğer sağlık hizmet sunucularında, SGK‘ya başlı işletmelerde , uzman yardımcısı, uzman, müdür gibi idari pozisyonlarda görev alabilmektedirler. Ayrıca özel tıp merkezleri, özel hastaneler ve diğer tüm sağlık kuruluşları çalışma alanı olarak belirtilebilir.
- Ayrıca özel sağlık sigortası firmalarında, ilaç firmalarında, medikal ve tıbbi cihazlar ve malzeme satışı gerçekleştirilen işletmelerde de idari görevler üstlenebilmektedirler.
- Evde hasta bakım gerçekleştiren işletmelerde, huzur evlerinde, rehabilite merkezlerinde, diyaliz merkezlerinde ve özel laboratuvarlar da diğer çalışılabilecek yerler olarak verilebilir.
Sağlık yönetimi okuyanların yorumları 2024
Bölüm yeni olduğundan ve mezun sayısı henüz çok olmadığından bu bölümde hali hazırda okuyan, bölümden mezun olan çalışan ve çalışmayanların yorumları bölümü tercih edecekler için de yol gösterici olacaktır. Bu yüzden bölüm hakkındaki görüşlerinizi, sorularınızı ve yorumlarınızı yazımızın altındaki yorum kısmından iletmenizin herkes için yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;
Ülkemizde her yıl yeni hastaneler, özel hastaneler ve şehir hastaneleri açılmaktadır. Hal böyle olunca kalifiye sağlık personellerine duyulan ihtiyaç da her geçen sene artmaktadır. Sağlık yönetimi ne iş yapar maaşı ne kadar kısmında belirttiğimiz gibi bölüm maaşları Türkiye’de çok iyi değildir. Ancak yurtdışında iş imkanı bulabilirsiniz. Tabi bunun için dilinizin iyi seviyede olması gerekmektedir.
Türkiye’de genellikle her bölümde olan durum bu bölümde de vardır. İş garantisi yoktur. Tabi ki KPSS’den düşük puan alırsanız, referanslarınız güçsüz olursa işsiz kalmanız olasıdır. Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de okurken kendinizi sürekli geliştirme çabası içerisinde olmalısınız.
Sağlık yönetimi mezunları hastanelerin ve diğer sağlık hizmeti sunucularının idari bölümlerinde yer alır. Genel düzeni sağlamak, personelin sevk ve idaresi, idare tarafından verilen diğer görevlerin gerçekleştirilmesinden sorumludurlar.
Bu bölüm hastanelere kalifiye idareci yetiştirmek için açılan bir bölümdür. Her ne kadar yeterli önem verilmiyor olsa da temel amaç hastaneler için kalifiye sağlık personeli yetiştirmektir. İşin idari sorumluluğu dışında bir ağırlığı yoktur.
Şehir hastaneleri, devlet ve üniversite hastaneleri ile devlete bağlı tüm sağlık hizmet sunucuları, özel hastaneler, özel poliklinikler ve benzeri sağlık kuruluşları başlıca çalışma alanları arasında yer almaktadır.
Sağlık yönetimi bölümünde 3’üncü yılın sonunda zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır. Staj süresi 30 iş günüdür.
Sağlık yöneticisi olabilmek için üniversitelerin Lisans Sağlık yönetimi bölümü okunmalıdır. Birçok üniversitede bu bölüm aktif olarak öğrenci almaktadır.
Ülkemizin özellikle sağlık turizmi alanında büyümesini ve gelişmesini her geçen gün arttırması ile birlikte evet benim fikrime göre geleceğin mesleği. Ancak siz yine de araştırmanızı iyi yapın.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
bende hacettepe sağlık yönetimi okuyorum 2.sınıfa geçtim ama ilk yılım çok kötü istemediğim için ama artık bu bölümden devam etmek isitiyorum not ortalamasının iş bulurken bir önemi var mı kendimi hangi yönlerde geliştirmeliyim kafam çok karışık ne yapacağımı bilmiyorum açıkçası
Not ortalaması özel sektörde bence önem arz eder. Bu işte devam edecekseniz yöneticilik, iletişim konularında kendinizi geliştirmeniz gerek. Sağlık sektörüne hakim olmanız gerek. Özelde iş bulabilmek çok kolay olmamakta maalesef.
4 yıllık sağlık yönetiminden hangi bölüme yatay geçiş yapabilirim
Merhaba okuduğum yorumlar üç yıl öncenin şuan atamaları iş imkanları nasıl sağlık yönetiminin bende iki yıllık çocuk gelişiminden ona geçiş yapmak istedim okul öncesi öğretmenlikte var ama ben çok sağlık istediğim için bu bölüm varken geçmek istiyorum hastanedeki iş ortamı nasıl merak ediyorum
Merhaba. Devlete atamaları bildiğim kadarıyla çok yok. Ama araştırmanızı iyi yapmanızı öneririm.
Merhabalar ben bu sene üniversite tercihi yapicam sıralamam tam olarak Ankara üniversitesi sağlık yönetimi tutuyor fakat devlette ataması az diyorlar sizce yazmalı miyim ben yazmayı düşünüyorum da
Merhaba. Güncel atama kadroları hakkında bilgi sahibi değilim. Kendi araştırmalarınızı yapabilirsiniz.
merhabalar ben şuan sağlık yönetimi okuyorum 2. sınıf öğrencisiyim sizce kendimi geliştirmek ve iş bulmakta zorlanmamak için ek olarak ne okumalıyım teşekkürler
Merhaba. Kendinizi yabancı dil olarak geliştirmenizi öneririm. Kişisel gelişimize katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunun.
Bende bu sene sağlık kurumlar işletmeciliğini kazandım acaba nasıl bölüm
Okudunuz mu bende tercih vermeyi düşünüyorum tavsiyeniz nedir
merhaba oglum haccettepe saglik yonetimi fakultesini ve istanbul teknik de insaat muhendisliyi kazanmis hangisini tercih etsek iyi olur ona fikirlerinizi yazarsaniz sevin iriz
Merhaba Ali Bey. Bunu kendiniz araştırmalısınız. Ben bu konuda bir fikir veremem maalesef.
Sağlık yönetiminde lisans eğitimi alıyorum. Herkes bölümü bitirir bitirmez yönetici, müdür olma derdine düşmüş. Öncelikle şunu bilmeniz lazım ki hiçbir müdür veya yönetici mezun olur olmaz müdür olmuyor. Bilginin yanında tecrübe lazım. Direkt müdür koltuğuna oturtsalar 2 gün bile yapamazsınız zaten. Yönetici olmak söylemek kadar kolay değil. İlk önce yönetilecek şeyleri yapmış olup iş süreçleri öğrenmek lazım ki öğretmenlik okuyanlar bile direkt öğretmen olamıyor aday öğretmenliği geçmeleri gerekiyor. Yöneticilik sadece lisans eğitimiyle sahaya yeni atılanların yapabileceği bir şey değil.
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz.
Peki iş imkanı var mı bende düşünüyorum şuan tercih aşamasındayim nasıl yapacağımi bilmiyorum o bölümü istiyorum fakat zor da gözüküyor
İş imkanı şu anda her alanda zor İrem HANIM. İyi araştırmanızı öneririm.
Ben sağlık yönetimi mezunuyum 4 yıldır. Ben İlk unıverste ye baslaycagım zaman önü açık geleeceğin meslegı dyorlardı 10 sene gectı neredeyse. hala gelecegn mesleği olack dyorlar. Kesnlkle devlet alımı yok, özelde iş imkanı yok alsalar bıle sızı lise mezunu yada onlısans meznuyla Bır statu de tutp sekreterlk gbı vasfsz işlerde calstyrylar. Ben asırı pısman ım okuduğum ıcın 4 yılım heba oldu kesnkle tavsiye etmyrum okumanızı. 2yıllık Bı tıbbı sekrtrlık bıle bu bolumden daha cok kıymet göryr en azından Bı atama puanı alımı var bızde o da yok. Kesnlkle okumayın pişmanlıktır bu bölüm
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz. Umarım tercih edecek ya da hali hazırda okuyan arkadaşlar için yol gösterici olacaktır.
Merhaba. Şu an çok atama yok maalesef.
Merhaba ben de sağlık yönetimi bölümüne hazırlanmayı düşünüyorum ama ataması hakkında okuduğum yorumlarda okuyan arkadaşlarımızın pek memnun kalmadığını görüyorum kafam çok karıştı açıkçası
Merhaba. Şu an için öyle ama ileride önü açık mesleklerden birisi olarak görülmekte. Tercih sizin iyi araştırma yapmanızı öneririm.
kamuda veteriner sağlık teknikeri olarak çalışmaktayım lisans tamamlama olarak bu bölümü bitirdiğim takdirde özlük haklarıma ne gibi artıları olabilir?
Merhabalar. Bildiğim kadarı ile ilave bir katkı sağlamaz. Ancak bunun için Cimer üzerinden bir talep oluşturabilirsiniz.
Merhaba İzmir’de sağlık yönetimi bölümünü kazandım. İnternette bazı sitelerde genellikle olumsuz yorum okudum.Şuanda da acaba yanlış bölümü mü seçtim diye endişeliyim açıkçası.Mezun olduktan sonra yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorum. Sizce yüksek lisans yaptıktan sonra iş bulma ihtimalim yüksek olur mu ? Veya bi hastanede çalışmaya başladığımda konumum ne olur?
Merhabalar. Siz kendinizi geliştirmeye bakın. Herkes herşey hakkında yorum yapıyor bilir bilmez. Siz kendinizi geliştirirseniz emin olun iyi yerlere gelirsiniz.
Sağlık yönetimi bölümü tercih etmek istiyorum ama endiseliyim okulu bitirdikten sonra direkt ise girebiliyor muyuz?
Merhaba. İyi araştırmanızı öneririm. İş imkanları hakkında çok net bilgi sahibi değilim açıkçası.
Kpss puanı olmadan özel sektörde iş bulabirmiyiz artı devlet hastanesinde çalışırsak ilk olarak görevimiz ne olucak nasıl belirleniyor
Merhaba. Özel sektörde çalışmak için kpss şartı aranmıyor. Normalde kamuda yönetici kadrosunda başlamanız gerekir ancak şu anki uygulama ne yazıkki böyle işlemiyor.
Bu bölüme gitmeyi istiyorum ama endişeliyim kadrosu var mı ve hani mezun olduktan sonra diyorlar ki direkt hastanede sağlık yöneticisi olarak değil de sıradan bir işçi gibi çalışıyor
Merhaba Emine HANIM. Ülkemiz sağlık alanında gelişmeye devam etmekte. Bu yüzden hem Kamu hem de Özel sektörde iş imkanı fazla olan bir bölüm gibi görünüyor. Şurada hemfikiriz. Yönetici olarak başlatmıyorlar çoğunlukla.