Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Nedir, Sorgulama, Ne İşe Yarar, Örneği,

Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi sorgulama işlemini nasıl ve nereden yapabileceğiniz hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Bu yazımızda Sgk’da kaydı olmadığına dair belge nasıl ve nereden alabileceğiniz ile konu hakkında sık sorulan soruların cevabına bu yazımızda yer vermeye çalışacağız.

SGK durum belgesi Nedir ?

SGK durum belgesi ile Sosyal Güvenlik Kayıt belgesi aynı belgelerdir. Yani SGK’daki son sigortalılık durumunuzu gösterir belge olarak tanımlanabilir. Yazımızın devamında online olarak SGK kaydı sorgulamasını nasıl yapabileceğiniz ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi nedir ?

Bu belge ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm kayıtlarınız tespit edilir. Aynı zamanda SGK kaydı olmadığına dair belge olarak da tanımlanır. Belge ile;

  • Bağkur kapsamında prim ödemeye başlanan ve biten tarih,
  • Emekli sandığı kapsamında başlangıç ve bitiş tarihleri,
  • SSK kapsamında sigorta giriş ve çıkış tarihleri,
  • 506 S.K. Geçici 20. Md. Sandığı kapsamında varsa giriş ve çıkış tarihleri,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı ya da gelir alıyorsanız başlangıç ve bitiş tarihlerinin tespiti,

Kısacası Sosyal Güvenlik Kurumu’nda başlayan ve biten ya da devam eden tüm kayıtlarınız bu belgede yer alır. Ayrıca en son sigorta giriş tarihi ve devam edip etmediğinin tespiti de bu belgeye göre belirlenir.

Sosyal güvenlik kayıt belgesi ne işe yarar ?

Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi sigortalının ya da emeklinin son durumunu tespit için kullanılmaktadır. Sigorta olmadığına dair belgenin ne olduğu ve belgede yer alan kısımlar yukarıda anlatılmıştır. Ayrıca yazımızın devamında hem belgenin örneği paylaşılmış hem de Sgk olmadığına dair belgesindeki bölümlerin ayrıntılı açıklamaları verilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi nasıl alınır ?

İçişleri Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan protokol gereği artık Jandarma ya da Polis sosyal güvenlik kayıt belgenizi sorgulayabilecek ve son sigortalılık durumunuza ilişkin tespiti online olarak yapabilecektir. Ancak yine de yanınıza almanızda yarar olacaktır. Aşağıdan e-devlet üzerinden belgeyi nereden ve nasıl alabileceğiniz adım adım anlatılacaktır.

Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi E-devletten nasıl alınır ?

Belgenin barkodlu bir suretini e-devlet üzerinden alabilmeniz için e-devlet şifrenizin olması gerekiyor. E-devlet üzerinden SGK kayıt belgesi sorgulaması yapmak ve barkodlu çıktı indirmek için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama sayfasından e devlet sosyal güvenlik kayıt belgesi sorgulaması yapabilirsiniz.
  • Direkt sosyal güvenlik kurumu ve sosyal güvenlik kayıt belgesi sorgulama  bağlantısını kullanarak sosyal güvenlik kayıt sorgulama sayfasına giriş yapabilirsiniz.
  • Sgk kayıt sorgulaması sonucu karşınıza aşağıda örneği verilen şekilde sigorta kayıt belgesi gelecektir. Sağ üst tarafta DOSYAYI İNDİR kısmını tıklayarak belgenin bir suretini bilgisayarınıza ya da mobil telefonunuza indirebilirsiniz.

Sosyal güvenlik belgesi nereden alınır ?

Sigorta belgesi nereden alınır ? Eğer e-devlet şifreniz varsa sosyal kayıt belgesini online olarak ve yukarıda verilen menüden alabilir ve sizden istenen işyeri ya da Kuruma ibraz edebilirsiniz. Sigortalı olmadığına dair belge Barkodlu olduğu için resmi iş ve işlemlerde e-devlet çıktısı geçerlidir. E-devlet şifreniz yoksa ya da e-devletten alamadıysanız en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğrayarak da belgeyi alabilirsiniz.

Burs ya da bazı yardımlar için 18 yaşından küçük öğrenciler için de veli Sgk kayıt belgesi istenebilmekte. Veli olarak sizden istenen bu edevlet sosyal güvenlik kayıt belgesini online olarak e-devletten alabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi örneği

E-devlet üzerinden barkodlu olarak oluşturacağınız sigorta belgesi örneği aşağıda verilmiştir. Sosyal güvenlik belgesinde yer alan kodlar ve açıklamaları aşağıda paylaşılmıştır.

sgk kayıt belgesi
sosyal güvenlik kayıt belgesi örneği

5510 S.K. 4/1-a (SSK) kapsamında ne demek ?

Sigortalı olarak özel sektörde çalışanlar 5510 Sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Burada aktif çalışma devam ediyorsa Durumu: Aktif çalışan sigortalı olarak görünür. Eğer işten çıkış varsa “tescilinin …/…./….. tarihinde sona erdiği tespit edilmiştir” şeklinde yazar.

5510 S.K. 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında ne demek ?

Tarım, esnaf, şirket ortağı ya da diğer kapsamlarda kendi adına prim ödeyenler Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılır. Bağkurlular 5510 Sayılı Kanunun 4/1-b bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve bu yüzden 4b sigortalısı olarak da adlandırılırlar. Eğer bağkur kapsamında tescil varsa ve devam ediyorsa Durumu: Aktif çalışan sigortalı olarak görünür. Başlayıp sona erdiyse “tescilinin …/…./….. tarihinde sona erdiği tespit edilmiştir” şeklinde yazar.

5510 S.K. 4/1-c (EMEKLİ SANDIĞI) kapsamında ne demek ?

Emekli sandığı kapsamında kadrolu olarak ve memur kadrosunda çalışanlar yeni adıyla 5510 Sayılı Kanunun 4/1-c bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve 4c sigortalısı olarak da adlandırılırlar. Bu kapsamda devam eden sigortalılık varsa …/…../….. tarihinden itibaren tescil kaydı bulunmaktadır.
Durumu: Aktif Çalışan Sigortalı olarak yazar. Kayıt yoksa tespit edilmemiştir ya da kayıt sona erdiyse sona ermiştir yazar.

506 S.K. Geçici 20. Md. Sandığı kapsamında ne demek ?

Banka sandığına tabi olarak sigortası ödenenler bu kapsamda sigortalı olurlar. Sigortalılık durumuna göre tespit edilmiştir ya da Banka sandığı tescil kaydı bulunmamaktadır yazacaktır.

SGK Hizmet dökümü sorgulaması nasıl yapılır ?

Sosyal Güvenlik Kayıt belgesi yerine SGK Tescil ve Hizmet Dökümü’nüzü sorgulamak isterseniz bunu da e-devletten yapabilirsiniz. Hizmet dökümünde adınıza ödenen tüm primler, prim gün sayısı, prime esas kazanç bilgileri, çalıştığınız işyerlerine ait bilgiler yer alınır. SGK Hizmet dökümü sorgulaması yapmak ve burada yer alan parametrelerin açıklamalarına ulaşmak için hemen sgk hizmet dökümü sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

TC kimlik no ile SSK hizmet dökümü sorgulama son dakika

Hizmet dökümü sorgulaması maalesef sadece T.C. numarası ile yapılamamakta. E-devlet üzerinden sorgulama yapılabilmekte. Bunun için e-devlet şifrenizin olması gerekmekte. E-devlet şifreniz varsa yukarıda bağlantısı verilen sayfamızı ziyaret ederek sorgulama yapabilirsiniz.

Kimlik numarası ile sigorta sorgulaması yapılır mı ?

Sadece kimlik ile ssk ya da diğer sigorta kollarında adınıza ödenen primlerin sorgulamasını yapamazsınız. E-devlet üzerinden nasıl yapılacağını öğrenmek adına yukarıda bağlantısı verilen sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal güvenlik durumunu gösterir belge nereden alınır?

Belgeyi E-devletten ya da herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden alabilirsiniz.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın