SGK Evrak Doğrulama Nedir, Kodu Nerede Yazar, Nasıl Yapılır ?

SGK evrak doğrulama. Ülkemiz özellikle Kamusal işlemlerde elektronik ortam ve e-devlete geçişle tüm dünyada örnek teşkil eden ülkeler arasında yer almaktadır. Elektronik ortama aktarılan ve elektronik ortamda E-imza ile gerçekleştirilen işlemlerden birisi de evrak işlemleridir. Diğer tüm Kurumlarda olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu da evrakları elektronik ortamda Döküman Yönetim Sistemi yani DYS ile hazırlamakta ve hem birim içi hem de Kurumlar arasında yazışmalar elektronik ortamda yapılmaktadır. Yine kişilere verilen yazılar da elektronik imzalı olmakta, ıslak imzalı olmamaktadır.

Elektronik ortamda verilen ve ıslak imzalı olmayan evraklarda sahte evrak düzenleme işlemleri çok olduğundan bu evrakların muhattabı tarafından doğrulanmasına gerek duyulmaktadır. Evrak doğrulama işlemleri verilen elektronik imzalı yazının altında yer alan barkod numarası ile online olarak yapılabilmekte ve Sgk dys sistemi ile düzenlenen evrağın doğruluğu teyit edilebilmektedir. Bu yazımızda Dys Sgk sisteminde elektronik imza ile imzalanan bir evrağın nasıl doğrulanabileceği ve sorgulama işlemleri hakkında ayrıntıları bulabilirsiniz.

SGK doğrulama kodu nedir?

Öncelikle SGK evrak doğrulama kodu nedir sorusunun cevabı ile konuya başlamak isterim. Elektronik imza ile düzenlenen evraklarda ıslak imza olmadığından bu evrakların taklit edilebilmesi ve sahtesinin düzenlenmesi oldukça kolaydır. Bu nedenle bu tür evrakların elektronik ortamda doğrulanabilmesi yani sahte olup olmadığının tespiti için SGK tarafından sorgulama sistemi geliştirilmiştir. İşte bu sistemde evrak doğrulaması yaparken kullanılan kod ise SGK doğrulama kodu olarak tanımlanmaktadır. SGK dys evrak doğrulama web üzerinden online yapılabilmekte olup nasıl yapacağınız aşağıda adım adım anlatılmıştır.

SGK belge doğrulama nasıl yapılır ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından elektronik ortamda dys evrak sisteminden düzenlenen evrağın SGK DYS evrak doğrulama işlemlerini aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz.

  • Dyse evrak doğrulama işlemi için öncelikle buradan Sosyal Güvenlik Kurumu Döküman Yönetim Sistemi evrak doğrulama sayfasına giriniz ⇒ Sosyal Güvenlik Kurumu evrak doğrulama.
  • Bu sayfaya giriş için e-devlet şifresi ya da herhangi bir parola istenmez.
  • Sayfaya giriş yaptıktan sonra evrak varide numarasını girin. Varide numarası evrağın sayısıdır. Konu kısmının üstünde  Sayı bölümünde yazar. Birim kodundan sonra gelir. Örnek olarak şu şekildedir: Sayı:…………-804.01-E.9852123117. Kırmızı ile işaretlenen kısımdaki sayıları yazmanız gerekmektedir.
  • Daha sonra evrağın üzerindeki Doğrulama kodunu yazarak sorgulama yapınız. Girdiğiniz bilgiler doğru ise sorguladığınız evrak çıkacaktır. Değilse hata verecektir.

Sgk evrak takip sisteminde sorgulama yapmak, Sgk evrak kayıt takibi sisteminde yer alan açıklamaların ne anlama geldiğini öğrenmek ve daha fazla bilgi için SGK DYS evrak takip başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Evrak doğrulaması yapamadık, ne yapmamız gerekiyor ?

Evrak doğrulama ekranında doğrulama yapamadınız ancak evrağın doğruluğundan şüphe ediyorsanız ve evrağı doğrulamak zorundaysanız evrağı hazırlayan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne mail atarak, telefonla arayarak ya da yazı yazarak evrağın doğrulamasını yapabilirsiniz.

SGK evrak doğrulama kodu nerede yazar?

Doğrulama kodu evrakın alt yazı kısmının bir üst bölümünde yer alır. Kodlardan oluşan bir koddur. SGK barkod doğrulama kodu evrakın altındaki adres satırının bir üst bölümünde yazar.

DYS evrak doğrulama kodu nasıl alınır?

Elektronik imza ile imzalanmış tüm evraklarının altında doğrulama kodu yer alır. Bu kodun ayrıca alınabileceği bir ekran ya da sistem bulunmamaktadır.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Evrak Doğrulama Nedir, Kodu Nerede Yazar, Nasıl Yapılır ?” üzerine 4 yorum
Yorum yapın