Sgk Dys Evrak Takip 2024 & EYT ve Emeklilik Takip Et

SGK dys evrak takip ve SGK evrak takip işlemleri konusunda tüm ayrıntıları bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik, şahıs ödemeleri, bilgi talebi gibi başvurularınızın ne durumda olduğunu, evrağınızın kayda alınıp alınmadığını, işlemlerin sonuçlanıp sonuçlanmadığını Sosyal Güvenlik Kurumu evrak takibi sistemi ile sorgulayabilirsiniz.

Sgk dys nedir?

Dys evrak takip nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tüm gelen ve giden evrak işlerinde kullanılan evrak yönetim sistemidir. DYS-Döküman Yönetim Sistemi kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Online yazışma yapılmasına imkan sağlayan evrak uygulamasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda T.C. numaranız ile kayda alınan, gelen ve ya giden tüm evrakların takibini bu uygulama üzerinden yapabilirsiniz.

Sgk evrak takibi nasıl yapılır ?

Malumunuz Sosyal Güvenlik Kurumu artık evrak işlemlerinin tamamında DYS diğer adı ile Döküman Yönetim Sistemi’ne geçti. Artık evraklarınızın tamamı taranarak elektronik ortamda sisteme kaydediliyor ve kaybolma riski ortadan kalkmış oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na emekli sandığı emeklilik başvuruları/emeklilik takibi haricindeki tüm işlemlerin sorgulamasını DYS aracılığı ile kolayca yapabilirsiniz.

Dys evrak takibi sistemine giriş nasıl yapılır ?

Gelelim SGK DYS evrak sistemi ile nasıl sorgulama yapabileceğinize. Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki Sgk evrak sorgulama için e devlet şifresi sahibi olmanız gerekiyor. Eğer e devlet şifreniz yoksa bu sistem aracılığı ile sorgulama yapamazsınız. Bir de sadece kişinin kendisine ait evraklar sorgulanabilir. Yani başkasının e devlet şifresi ile başkasına ait bir evrak sorgulanamaz. Dys evrak sorgulama ekranına buradan giriş yapabilirsiniz: dys sgk evrak takip sistemine giriş. Sosyal güvenlik kurumu dys evrak takip sistemi ile yapabileceğiniz başlıca sorgulamaları şu şekilde sırayalabiliriz;

  • Başvuru sonucu emeklilik onaylandı mı takibini yapabilirsiniz.
  • E devlet emeklilik evrak takibi 4a yani ssk ile 4b bağkur için yapabilirsiniz. Emekli aylığınızın bağlanıp bağlanmadığını, ne durumda olduğunu e devlet sisteminde ssk için 4a aylık bilgisi, bağkur için de 4b aylık bilgisi menüsünden sorgulayabilirsiniz. Ayrıca hemen emeklilik dilekçesini verdikten sonra ne zaman maaş bağlanır sayfamızı ziyaret ederek emekli maaşınızı ne zaman alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
  • Emekli müracatımın sonucu ne oldu sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
  • Şahıs ödeme başvuruları ile SGK’ya yapmış olduğunuz diğer düm işlemlerin sonucunu öğrenebilirsiniz.
  • DYS sorgulaması yapıldığında alınan sonuçların ne anlama geldiğini kısaca açıklayalım.

Sgk evrak takip zimmetten çıkarıldı ne demek ?

Sgk dosya sorgulama ekranında karşılaşılan bu uyarı evrağın kayda alındığı, işlem yapan kişi tarafından işlemin sonuçlandırılarak ilgili servise havale edildiği ya da tamamlanarak dosyaya konulduğu anlamına gelir.

Sgk dys giden evrak kayıtlı ne demek ?

Evrağınızın dys e-devlet sisteminde kaydedilerek ilgili servise ve ya memura havale edildiği anlamına gelir. Dys takip sisteminde giden evrak kayıtlı olarak yazıyorsa henüz talebiniz ile ilgili işlem sonuçlanmamış olarak kabul edilir.

Gelen evrak kayıtlı ne demek ?

SGK’ya yaptığınız ilk başvuruda evrağınızın kayda alındığı anlamına gelir. Henüz bu süreçte evrağınız ile ilgili işlemler devam ediyordur.

Sgk evrak kayda alınmış ve işlem sırasını beklemektedir ne demek ?

Sgk dilekçe takip diğer adı ile evrak takibi uygulamasında sorgulama yaptığınızda bu uyarı ile karşılaşıyorsanız

  • Evrağınızın kayda alındığı,
  • Sırası geldiğinde talebiniz ile ilgili işlem yapılmak üzere ilgili memurda beklediği anlaşışır.
  • Evrakla ilgili işlem yapıldıktan sonra yeniden sorgulama yapıldığında evrak dosyasına kaldırıldı olarak görülecektir.

Emeklilik servisi-1 nedir ?

4c, 4b ve 4a emeklilik işlemleri evrak takibi için DYS evrak sorgulama sisteminden sorgulama yapıldığından çoğunlukla evrağın emeklilik servisinde olduğu görülür. Emeklilik dosya takibi sistemindeki bu durum evrağınızın ilgili servis olan emeklilik servisinde olduğunu gösterir. Ancak işlemin ne durumda olduğunu buradan anlamak mümkün bulunmuyor.

SGK dys gelen evrak beklemede ne demek ?

Sgk gelen evrak beklemede ne demek? Eğer sgk dys evrak takibi sisteminde bu uyarı çıkıyorsa henüz gelen evrağın ilgili memura havale edilmediği, beklemede olduğu anlamına gelir. Bu durumda evraka herhangi bir işlem yapılmadığı anlaşılması gerekiyor.

Giden evrak kayıtlı ne demek ?

Evrağın posta yolu ile gönderilmesi ya da elden verilmesi durumunda sorgulama yapıldığında sistemde bu şekilde görünür.

Gelen evrak iade edilmiş ne demek ?

Evrak bazen yanlışlıkla farklı bir servise ya da farklı bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderilebilmekte. Gelen evrak ile ilgisi olmayan Müdürlük bunu gönderen birime geri iade eder. Bu durumda sistemde evrak gelen evrak iade olarak görünür.

Sgk evrak kayda alınmamıştır ne demek ?

Evrak takip Sgk uygulamasında sorgulama yaptığınızda bu uyarı ile karşılaşıyorsanız evrağınızın hiç kayda alınmadığı anlaşılır. Bu durumda henüz evrağınız ilgili servise ya da memura ulaşmamış ve bir işlem yapılmadığı anlaşılmalıdır. Ancak gönderimden sonra uzun bir süre geçtiyse ve hala bu uyarı varsa bu durumda ilgili SGK ile iletişime geçmenizde yarar olacaktır.

Varide ne demek ?

Peki evrak varide no nedir ? Varide bir evrağın kayda alınış sayısı anlamına gelir. Yani evrak varidesinin diğer adı evrak sayısıdır. Bildiğiniz gibi Kamu kurumlarında evrak arşivlenmesi ve takibi açısından her bir evrağa numara verilir. İşte verilen bu numara varide olarak tanımlanır.

Dys tahsis talep ne demek?

Tahsis talebi emeklilik talebi anlamına gelir. Emeklilik dilekçesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurduysanız emeklilik talebiniz uyg.sgk.gov.tr dys evrak takip sisteminde tahsis talebi olarak kayda alınır. Dolayısıyla bu açıklama da kayda alınan emeklilik dilekçeniz ile alakalıdır.

Emeklilikte varide tarihi ne demek ?

Her bir resmi evrağın üzerinde geliş ve gidiş numarası yer alır. Varide yani evrak tarihi de gelen ya da giden bir evrağın giriş ya da çıkış tarihi olarak tanımlanabilir. Evrakların sağ üst numarasında yazan tarih evrak varide tarihidir.  Emeklilik başvurularında da evrağın SGK’ya kayıt ve emeklilik işlemleri sürecini yine yukarıda belirtilen dys emeklilik evrak takibi sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. İlk emekli maaşı ne zaman yatar sayfamızdan ilk emekli maaşınızı ne zaman ve ne kadar alabileceğiniz hakkında bilgileri alabilirsiniz.

Varide no ne demek ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ve diğer tüm Kurum ya da Kuruluşlarda her bir evrağa bir numara verilir. Evrağa verilen bu numaralar varide numarası diğer adı ile evrak sayısı olarak adlandırılır.

Evrak varide no nerede yazar ?

Evrağın varide numarası yani diğer ismi ile evrak sayısı evrağın üst kısmında yazar. Evrağın sağ üst tarafında tarih, sol üst tarafında konu kısmının hemen üstünde ise sayısı yazar.

Varide no ile evrak sorgulaması nasıl yapılır ?

Online olarak sadece varide numarası diğer adı ile evrak sayısı ile sorgulama yapılabilecek bir uygulama bulunmamakta. Sgk varide numarası ile bakma ve sorgulama işlemleri için size en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğrayarak sorgulama yaptırabilirsiniz.

Emekli sandığı evrak takibi nereden yapılır ?

Emekli sandığı evrak takibi ile 4c emeklilik takibi işlemleri ile ilgili başvurunuzun ne durumda olduğunu DYS’den ayrı bir sistem üzerinden sorgulamanız gerekiyor. Bunun sorgulamasını da e devlet sisteminden e devlet şifreniz ile yapabilirsiniz. Sorgulamayı SGK-4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi sisteminden kolayca yapabilirsiniz. Sorgulama ekranına buradan giriş yapabilirsiniz: emekli sandığı evrak takibi.

SGK Emeklilik evrak takibi 2024 ( Ne zaman maaş bağlanır?)

Emeklilik başvuru takip işlemini yapanların araştırdığı konuların başında ne zaman maaş bağlanacağı sorusu gelir. Cevabı birkaç kritere göre farklılık gösterir. Tabi en önemlisi başvuru yaptığınız SGK’nın iş yoğunluğudur. Diğer ise birden fazla sigorta kolunda hizmetinizin olmasıdır. Eğer sadece tek sigorta kolunda hizmetiniz varsa ortalama olarak 1-2 ay içerisinde emekli maaşı bağlanabiliyor. Ama birden fazla sigorta kolunda hizmet varsa 3-4 ayı da bulabilir. Hele bir de yurtdışı borçlanması yapacaksanız ve bu işlem Ankara tarafından yapılacaksa 5-6 ayı gözden çıkarmalısınız.

Malulen emeklilik evrak takibi nasıl yapılır ?

Özellikle malulen emeklilik başvurusu olanlar malulen emeklilik onaylandı mı ya da neden geç sonuçlanıyor gibi sorular iletmekte. Malulen emeklilik başvurusu üzerine;

  • Eğer mevcut heyet raporunuz yoksa hastane sevkiniz yapılır.
  • Hastanede heyete girersiniz.
  • Heyet raporu SGK’ya gönderir.
  • SGK sağlık kurulu tarafından rapor ve dosya incelenir.
  • Eğer iş gücü kaybı en az %60 ve ya üzerinde belirlenirse ve sigortalılık süresi ya da prim gün sayısı olarak da şartları sağlarsanız aylık bağlanır.
  • Bu süreç ortalama en az 1,5-2 ay sürer.
  • Malulen emeklilik takibini ve süreci e-devlette dys dosya takip sistemi üzerinden takip edebilirsiniz.

E-devlet emeklilik evrak takibi 4A

Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik başvurusu yaptıysanız başvurunuz ile ilgili süreci yukarıda da belirtildiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu döküman yönetim sistemi üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Emekli evrak takibi sistemi haricinde başvurunuz üzerine 4a yani ssk emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ise E-devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu-4A Aylık Bilgisi menüsünde yer alan emekli evrak takip ekranı üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

Sgk evrak doğrulama varide no nedir ?

Evraklar artık e-imzalı olarak verildiğinden evrakta sahteciliğin önüne geçilebilmesi adına bazı Kurumlar vatandaş tarafından SGK’dan elden getirilen evrakların e devlet evrak takip sisteminden doğrulamasını yapmak isterler. Doğrulama evrağın tarih ve sayısı ile yazı altında yer alan barkod numarası ile yapılmakta. Sosyal Güvenlik Kurumu DYS evrak doğrulamasını SGK dys evrak doğrulama sayfasını kullanarak yapabilirsiniz.

Sgk dilekçe sorgulaması nasıl yapılır ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir işlem için vermiş olduğunuz dilekçenin akibetini;

  • Sgk evrak kaydı ve takibi uygulamasından yapabilirsiniz.
  • Özellikle emeklilik dilekçesi sorgulaması yapacaksanız E-devlette dys emeklilik takip sistemine giriş yaparak evrağın son durumuna bakabilirsiniz.
  • Dys e devlet uygulamasında yer alacak olası sonuçlar ve tüm açıklamalar yukarıda ayrıntılı olarak verilmiştir.
  • E-devletteki Sgk dosya takip sistemi haricinde Alo-170 hattını arayarak ya da herhangi bir SGK’ya uğrayarak da evrak sorgulaması yaptırabilirsiniz.

Emekli müraacatımın sonucu ne kadar sürede belli olur ?

Emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra eğer emeklilik için gereken şartları sağlıyorsanız maaş ortalama olarak 1,5-2 ay içerisinde bağlanacaktır. Bağlanma süresi başvurulan SGK’nın iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Ayrıca birden fazla hizmet varsa ya da yurtdışı borçlanma ile emeklilik gibi durumlar varsa bağlanma süresi uzayabilir.

Malulen emeklilik onaylandı mı ?

Malulen emeklilik başvurunuzun ne durumda olduğunu SGK evrak takip sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca E-devlette SSK için 4/A Aylık Bilgisi, Bağkur için 4/B aylık bilgisi menülerinden malulen emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını da sorgulayabilirsiniz.

3.8/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Sgk Dys Evrak Takip 2024 & EYT ve Emeklilik Takip Et” üzerine 677 yorum
  1. İyi akşamlar Ömer Bey. Evrak takip sisteminde İlgili Birim:İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ EMEKLİLİK SERVİSİ, Evrak Tipi:Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış, Açıklama: YAŞLILIK AYLIĞI yazıyor. Bu ne anlama gelmekte açıklarsanız sevinirim.

    Yanıtla
  2. Ömer bey iyi günler. Evrak takip sisteminde Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış yazıyor ve Açıklama kısmında YAŞLILIK AYLIĞI yazıyor bu ne demektir yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
  3. Merhabalar, SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ EMEKLİLİK SERVİSİ-5 (4/A TAHSİS İŞLEMLERİ-YAŞLILIK /2. KARAR) Gelen Evrak Beklemede yazıyor ne anlama geliyor. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  4. Mart ayının 3 ünde başvuruda bulundum eyt e-devletten dys takipde :
    İl müdürlüğü emeklilik servisi -14 / Gelen Evrak Beklemede günlerdir böyle sonucu çıkınca ne yazacak ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Sonuçlandığında yazı yazılır. tahsis talebi onaylandı ya da aylık bağlandı gibi açıklamalar girilir. Ancak evrak kayıt sisteminden ziyade E-devlet SGK aylık bilgisi sorgulama menülerinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını sorgulamanız daha sağlıklı olur.

      Yanıtla
  5. MERHABA ÖMER BEY ANTALYA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C (NO:6)EYT _4/A TAHSİS _EMEKLİLİK SERVİSİ-11 GELEN EVRAK DOSYASINA KALDIRILMIŞ İŞLEME ALINDI YAZIYOR BUNUN CAVABI NEDİR ALLAH İŞİNİ NAYİL EĞLENSİN ALLAH EMANET OL!

    Yanıtla
  6. Dys evrak takibine girdiğimde ‘’gelen evrak dosyasına kaldırılmış’’şeklinde ve açıklamasında ‘’evrakın kapatılması’’ yazıyor ne anlama geliyor bilgi verir misiniz.

    Yanıtla
  7. Ömer bey merhaba
    Emeklilik başvurumdan 1 gün sonra gelen evrak dosyasına kaldırıldı dosya kapatıldı yazıyor ne anlama geliyor yardımcı olmanızı rica ederim.

    Yanıtla
  8. DGS evrak takibinde emeklilik ilk karar servisi 1 yazıyor yan satırında evrak dosyaya kaldırıldı yazıyor açıklama kısmında tahsis talep diyor Ali bey bu ne anlama geliyor teşekkür ederim

    Yanıtla
  9. merhabalar,
    yardımınız için şimdiden teşekkür ederim, benim sorum;
    22.09.1998 yılında kiler markette çalışmaya başladım, 05.10.1999 sigorta girişini yapmışlar, aynı dönemde benimle çalışan sigortalı şahitlerim var dava açsam herhangi bir sonuç alabilir miyim? sigorta tespit davası yada 1 günlük sigorta tespit davası açsam.
    not: kiler market isim hakkı ile birlikte carrefoursa ya devretti

    Yanıtla
  10. ANTALYA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C NO(6)EYT4/A TAHSİS _EMEKLİK SERVİSİ GELEN EVRAK DOSYASINA KALDIRILMIŞ İŞLEME ALINDI DİYOR BU NEDİR NEYİ İFADE EDİYOR ÖMER BEY YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM ALLAH RAZI OLSUN !

    Yanıtla
  11. Merhaba Ömer bey ben 1996 0cak ayından 2008 yili Temmuz ayına kadar THY de uçuş personeli olarak görev yaptım.2009-2013 nisane kadar da Pegasus havayollarında yine uçuş personeli olarak çaliştım.Ailevi sebebler den dolayı 2019 a kadar ara verdim 2 ay özel tercüman olarak görev yaptım2020 1 nisanve 2022 13 Şubat arası Şok markette personel olarak görev yaptım.işyeri SGK tarafından primlerini oldukça yüksek yatırmış Sadece son çalştiğimşirket( şok) 2 yıl normal olarak yatırmış. Sorum şu: Ali Tezel hem bir gazete yazısında hem bir canlı yayında Uçuş personeli erken emekli olmaz ama eskiSSK mevzuatındaki bir madde nedeniyle eğer uçucu personel olduğunu belgesi ile SSK ya müracaat ederse /25 oranda daha fazla aylık alır diye söyledi benim sorum benim son çaliştığım yer uçuş değil ama Pegasus havayolları tarafından belge almam bana fayda sağlar mi? Bu arada yoğunluk nedeniyle e devlet üzerinden emeklilik başvurusu yaptım yine de kendi kendim belgesi ile başvuru yapayım mı?

    Yanıtla
      • Öncelikle cvp yazdığınız için çok teşekkür ederim.Dün tekrarl Google den baktım Ali Tezel in Habertürk te ki Uçuş personeli için yıpranma tazminatı veyahutta erken emeklilik var mı diye yazınca otomatik olarak çıkıyor aynen şu şekilde yazar: Hayır maalesef erken emeklilik veya yıpranma tazminatı yok sadece SSK nın eski genelgesi gereği emeklilik işlemlerini başlattıktan sonra bu belge ile giderseniz maaş ınız yüzde 25 artar diye yazıyor keşke yazıyı buraya kesip kopyala yapıştır ile paylaşabilsem.Zaten sayfa sadece uçuş personeli hakları ile ilgili.
        Rica etsem Google den bakabilir misiniz? Bu benim için çok önemli aynı konuyu daha önce bir canlı yayında ( uçuş personeli ile ilgili olarak anlatmişti)Bu konu hakkında bilgi almak istiyorum ne yazık ki SSK daki memurlar bırakın bu konuyu ne sorsak hiçbir şey cvplamıyor. Cvplarsanız çok sevinirim.
        2 ci sorum da aylık hesaplama da ortalama aylık çok farklı bir rakam neden ? Bir de aylık maaş çok farkli arada ciddi bir fark var bunun sebebi nedir? Teşekkürler

        Yanıtla
  12. Merhaba Ömer bey. 4A Sigortaliyim EYT’ liyim. 5000 günü tamamladım. 570 gün prim eksiğim var isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlamaya çalışıyorum.

    Diyabet, tansiyon, karaciğerde büyüme yağlanma hastasıyım, raporlu sürekli ilaç kullanıyorum. Buna sol gözüm çok büyük oranda görme bozukluğu da var. Henüz heyet raporu çıkarmadım. Özetle Çalışabilecek durumda değilim.

    SORUM 1- : Malulen emekli olabilir miyim? Ne yapmalıyım?

    SORU 2- Malulen emekli olabilirsem şayet normal emekli olmam ile malulen emekli olmam arasında ne kadar maaş farkı olur? Normal emekli olmam mı, malulen emekli olmam mı daha iyi olur? Ne tavsiye edersiniz?

    Yardımcı olabilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Gün ve sigortalılık süresi olarak şartları sağlıyorsunuz. Ancak olup olamayacağınızda Kurul karar verir.
      2-Maaş farkı pek olmuyor. En düşük maaş 5500 TL zaten şu an. Primleriniz asgariden ödendiyse siz de bu maaşı alabileceksiniz.

      Yanıtla
      • Ömer bey merhaba ben malulen emeklilik için başvurada bulundum. Dys den bu gün gelen açıklamada Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış yazıyor ve açıklama bölümünde de ( ARA KARAR HASTANEYE SEVK ) yazıyor bu durum ne oluyor ne anlamam gerekiyor anlamadım 170 i de aradım yardımcı olamadılar. A Can ben yardımcı olabilirseniz sevinirim teşekkürler

        Yanıtla
          • dediğiniz doğrudur ama ben 11. ayda zaten heyete girdim tekrar mı heyete girmem gerekiyor mu yoksa başka bi işlem mi onu anlamadım. ilginiz için teşekkür ederim

          • Eksik bir rapor varsa yeniden hastaneye sevk etmiş olabilirler. Bağlı olduğunuz SGK’dan net bilgi alabilirsiniz. Evrak kayıt sisteminden işlem sonucunu net olarak çıkarabilmek mümkün değil.

  13. Hocam merhaba, dys takipte basvurduktan sonra evraklarim once son bagli oldugum sgm den sigortali tescil ve hizmet servisine gelmis gorunuyor. cuma gununden bu yana – gelen evrak dosyasina kaldirildi ve aciklama kisminda emeklilik talebi – yaziyor. bundan sonra nasil ilerleyecek ve sonucu ne zaman belli olur onu ogrenmek istiyorum.

    Yanıtla
  14. merhaba ömer bey benim babam dün işyerinden emekli olduğu gerekçesiyle ayrıldı. edevletten eyt başvurusu yaparken bu uyarı çıkıyor ne yapmam gerekiyor.(

    Talep Belgeniz kaydedilemedi. Lutfen daha sonra tekrar deneyiniz. – ‘evrakiKaydetDagit()’ Metoduna Gönderilen Birimde,’DYS_ENTEGRASYON KULLANICISI’ Kullanıcısının ‘SGK Gelen Evrak Kayıt’ Rolü BulunMAmaktadır!
    şimdiden yardımınız için teşekkürler

    Yanıtla
  15. Merhaba efendim kolay gelsin benimde sormak istediğim soru şudur ilk girişim 1997 bağkur yaklaşık 3 sene civarı daha sonra ara verdim 2008den itibarende a4 idim taki bu zamana kadar ama son 1 senem bağkur ben hangi statüde emekli olacağım söyleyebilirmisiniz bazı kişiler son 1 günün bağkur olsa bile bağkurlusun diyorlarda bende anlamadım şimdiden tşk ederim iyi çalışmalar

    Yanıtla
  16. Merhabalar Ömer bey benim sıkıntım devleti dolandıran şahıslarla ilgili olacak bakalım benim konu size ne kadar ne katabilir? 4 yıl önce boşandığım şahısla aramızda görülen malpaylaşım davasından ötürü 2 tane davamız var şahsın babası zamanında şirket batırmış ve bana babasının anlattığına göre sgk borçlarını ödemeyip kızının üzerine geçirmiş malları 2008 yılında, şimdi benim açtığım malpaylaşım davasında ise malların kendinin olmadığını batıran babasının anasının olduğunu iddaa edip öyle de tanık ifadeleriyle doğruladılar. Ben de buna istinaden bu yüce Devlet alacaklarını tahsil etsin diye ihbarda bulundum icra servisine kadar düştü bir ay oldu ve hala beklemede. korkum şu bu şahıs aynı iş yerinde 4 yıldan beri kaçak olarak çalışıyor belgeledim de kamera kaydı, tanık ifadeleri ve polis tutanaklarıyla bir kere işlem yaptılar sanki 1 ay çalışıyomuş gibi. ve gözümün içine baka baka hergün aynı işyerinde kasa elemanı olarak hala çalışıyor inanır mısınızve hala ihbarımda beklemede o da 1 yılı geçti buyrun işin içinden çıkın

    Yanıtla
  17. Merhabalar, 2011 yılında almış oldugum %44 engelli raporum ve vergi indirimi yazım ile 10.01.2023 yılında emeklilik icin sgk ya basvuruda bulundum aradan zaman olarak 15 gün gecti ve 13 gündür dysde
    1-emeklilik servisi 1-(4a yaşlılık 2.karar ) giden evrak kayıtlı vergi dairesine soruldu
    2- emeklilik servisi -4 (4a tahsis müracaat) gelen evrak beklemede yazıyor.
    Ne anlam ifade ediyor.
    Sizce gidişat ne ifade ediyordur.
    Selamlar..

    Yanıtla
  18. Merhaba,
    18 Ocak 2023 tarihi itbariyle 4A kapsamında emekliliğe hak kazandım.
    Ancak iş yerim benden SGK’dan emekli olur yazızı almadan çıkış yapamayacağını söylüyor. SGK’ya bunun için başvurdum. İşlemi yapan kişi bunun çok uzun sürebileceğini belirtti.
    İş yerimin emeklilik nedeniyle çıkış yapması için bu belgeye gerçekten ihtiyaç var mı?
    Yardımınız için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  19. Merhaba Ömer bey,
    Eşim Bağkur 2004 girişli 2629 pirim günü var.
    Malulen emeklilik için başvurduk, heyetten %81 oranda süresiz engeli çıktı.

    Bağkur a başvuru yaptık, şuan DYS evrak takipte Bölge sağlık sevk yazıyor bu ne demektir.
    Birde bu pirim günü ile emekli olabilirmi?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Malulen emeklilik için gün sayısı yeterli. Anladığım kadarıyla dosyanız SGK sağlık kurulunda. Oradan çıkacak sonuca göre malulen emekli olup olmayacağı netleşecek.

      Yanıtla
  20. Merhaba Ömer bey; Yeni yılda Emekli olacak Eyt’ liler de verilen %30 luk zamdan faydanlinir mi? Teşekkürler

    Yanıtla
  21. Ömer Bey merhaba. Çok değerli bir hizmet yapıyorsunuz çok sağolun. Allah razı olsun.

    4C sigortalısıyım. Yıl ve yaşı doldurdum. Emeklilik için askerlik borçlanması yaptım yine de prim gününü dolduramadım. 600 gün prim eksiğim var.

    Bir suçtan dolayı ceza aldım beraat etmedim. Cezaevinde hükümlü olarak yattığım günleri borçlanabiliyormuyum? Ne yapmalıyım?

    Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  22. Merhaba ömer bey benim sorum şu olacak giriş tarihim 01/08/1999 Tarım orada 5 aylık zamanım var 150 gün yani daha sonra ara verdim 10.10.2000 19.05.2002 tarihleri arasında tekrar bağkurlu oldum. İlk İşe 01.08.2008 den 31/12/2021e kadar ssk idim sonra 01/01/2022den bu zamana kadarda yine bağkurluyum emekli olursam hangisinden olacağım sanırsam eyt kapsamına giriyor

    Yanıtla
    • Merhaba. Anlattığınıza göre son 7 yıllık hizmetin 3,5 yıldan fazlası SSK. 01.08.1999 tarihinden önce eğer askerlik yaptıysanız 25 yıllık sigortalılık süresi şartını da sağlamak için borçlanma yapabilirsiniz. Totalde 5000 gün ile SSK kapsamında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  23. Merhaba Ömer Bey. Sizin yardımınızla, yok göstermenizle birkaç gün önce emekli oldum hamdolsun, bu bilgiyi e-devlet den öğrendim henüz evrak tebligat vs. gelmedi. Darısı emeklilik bekleyenlerin başına olsun inşallah. Size de yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim iyi ki varsınız. Son bir sorum olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    4/C liyim. 20 Ekim’ de evrakı iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla SGK’ya müracaat etmiştim.

    E-devlet de bir aylık maaş yatırılmış, ayrıca 287,14 TL. de ek ödeme yatırılmış olarak gözüküyor. Başkaca yatan bir şey yok.

    20 Ekim’de müracaat ettim, Kasım ve Aralık ayı maaşı yatırılması gerekmiyor mu? Yoksa ben mi yanlış biliyorum. Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim. Biraz bekleyeyim mi daha sonra mı yatabilir? Ne tavsiye edersiniz?
    şimdiden teşekkürler çok sağolun.

    Yanıtla
  24. Ömer bey Merhaba, 01/07/1990 Sgk Uzun dönem girişliyim.8301 gün 4a / 1993-94 yılları arasındada 563 gün 4c olmak üzere Toplam 8864 günle 02/12 de şartları sağladığım doğum günümde bölge müdürlüğüne talep dilekçemi verdim.Evrakımın DYS takipteki deki son durumu Evrak tipi “Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış” Açıklaması ise “İşlem Yapıldı” Şeklindedir.
    1.Sorum: Süreç bundan sonra nasıl işler ve ne zaman maaş bağlanır.
    2.Sorum: Emekli maaş hesaplamada ek ödeme dahil 7400TL maaş gözükmekte.Ocak zammından yararlanabilirmiyim.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- En geç 1,5-2 ay içinde bağlanır maaşınız.
      2- Maaşınız 01 Ocak 2023 tarihi itibariyle bağlanacak. Ayrıca Ocak zammı veriliyor mu ondan emin değilim.

      Yanıtla
  25. 01.10.1999 sigorta girişim
    5450 gün ödenmiş prim
    46 yaşındayım
    1996 da askerdim 1 aylık borçlanma ödersem EYT mi oluyorum? Teşekkürler

    Yanıtla
  26. Merhaba Ömer Bey öncelikle çok değerli yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.

    4A sigortalıyım. İş makinesi operatörüyüm daha önce de birçok defalar yardımcı olmuştunuz çok sağolun. EYT liyim. Bir sorum daha olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    1977 doğumluyum. İlk sigorta başlangıç tarihim 1994 yılı. 1994 yılında toplam 130 gün pirimim yatırılmış. Yani (17) yaşında iken pirimim yatırılmaya başlanmış. Daha sonraki yıllarda hiç yatırılmamış, ta ki 2000 yılına kadar. E-devlet sigorta tescil bilgilerimde bu şekilde yazıyor. O dönemde (17) yaşında iken çırak stajyer vs. değildim. Bir şirkette çalışıyordum.

    Ocak ayında emekliliğe müracaat edeceğim inşallah.

    ➡️SORUM ŞU : Yatırılan bu (130) günlük pirimim emeklilik hesabıma dahil edilir mi? Çıkacak EYT yi dikkate almadığımızda Mevcut kanunda yönetmelikde (17) yaşındayken yatırılan pirimler emeklilik hesabına katılıyormu ?

    (18) yaşından sonra yatırılan pirimler mi hesaba katılıyor.

    Teşekkürler.

    Yanıtla
  27. merhaba ömer bey çok önemli bi iş yapıyosunuz benim iki sorum oluca bi tanesi anneme dul maaşı bağlandı fakat maaşın yüksek çıktığından yani fazla ödeme yapıldığından şüpheleniyorum şöyleki annem sgk dan emekli yani maaş alıyor bağlanan aylıkta yüzde 75 üzerinden hesaplanmış yalnız annemden başka o maaşta hak sahibi yok kanunen bunun doğrusunu nasıl çözümlerim bide babamın yurt dışı almanya maaşı var ama evrakları sgk ya teslim ettiğim halde iki aydır gelen evrak beklemede yazıyor bu evrakları ben postayla alman yaya gönderebilirmiyim işe yararmı acaba cevaplarsanız çok teşşekür ederim kolay gelsin

    Yanıtla
    • Merhaba. Bazı istisnai durumlar olabiliyor oranlarla ilgili. Net cevabı SGK’dan almanız gerekiyor bu konuda.

      Yanıtla
  28. Merhaba bennim bağkur girişim 10/10/2000 bağkur toplam gün sayım 980 ssk günlerimde 4380 askerlik borçlanması yapıcam girişim geriye gidermi başka bişi daha 95 yılında tütün koçanı vardı üzerimde onu ben nasıl hizmet olarak gösterebilirim ki girişim geriye dönsün olabilirmi öyle birşey.

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerlikle geriye çekilme giriş olarak sayılmayacak büyük ihtimalle. Eğer elinizde tütün koçanı varsa buna istinaden tescil açtırabilirsiniz. Bu sayılacak.

      Yanıtla
      • tşk ederim cevabınız için ama elimde koçan ile herhangi birşey yok sadece o tarihte yapıldığını biliyorum

        Yanıtla
        • Koçanı bulmanız lazım. O olmadan geriye dönük tescil açılamaz. Satış yapılan yerden talep edebilirsiniz.

          Yanıtla
          • Merhaba Ömer bey Tütün Koçanı bugün itibari ile elime geçmiş bulunmakta içerisinde 21/07/1999 ve çekilen para miktarı yazılı diğer tarih ise 15/08/2001 ondanda para miktarı yazılı bununla birlikte geriye dönüş tescil açılabilirmi açılırsa ki eyt çıkarsa faydası olurmu

          • Merhaba. Eğer bağkur kesintisi varsa evet geri çekilir. 01.08.1999 tarihinde başlatılır tesciliniz. EYT kapsamında girersiniz böylece başlangıç olarak.

  29. Merhaba Ömer Bey. Öncelikle çok değerli yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim Allah cc. razı olsun.

    4A’ lı sigortalıyım. İş makinesi operatörüyüm. Askerlik borçlanması yaptım az bir gün pirim eksiğim kaldı. Çalışma bakanının son açıklamasına göre (5000) pirim günü olanlar emekli olabilecekmiş. Bu durumda ben de Ocak ayında pirim ödemesini yaptığımda (5000) günü tamamlamış oluyorum ve emekliliği hak ediyorum inşallah.

    (5- 6) senedir sigorta primim yatmıyordu, Kasım ayında bir aylığına bir işyerine girdim şuan burda çalışıyorum. Kasım ayı sonunda işten çıkacağım, işveren tarafından Kasım ayına ait bir aylık sigorta primim yatırılacak.

    İşveren sigorta giriş bildirimimi 4 Kasım’ da yaptı, bu ay sonunda işten ayrılıyorum, Aralık ayında bu işyerinde çalışmayacağım.

    İşveren ile görüştüm; Kasım ayına ait bir aylık pirim ödememin yapılacağını, aylık pirim ve hizmet belgesinin SGK’ ya gönderileceğini, işten çıkışımın SGK’ ya bildireleceğini söyledi.

    Emeklilik için kalan (2) aylık eksik pirimimi (Aralık ve Ocak ayına ait) isteğe bağlı sigortaya bağlanarak doldurmayı düşünüyorum.

    ➡️ SORU 1- Kasım ayında çalıştığım işyeri ARALIK ayında işten çıkış bildirgesini verebiliyor mu ?

    Aralık ayına ait pirimimi ödeyebilmek için hangi tarihte, hangi isteğe bağlı sigortaya geçiş yapmalıyım ?

    Nasıl bir yol – yöntem takip etmeliyim?

    ➡️ SORU 2- Ocak ayı pirimini ödedikten sonra emekliliğe müracaat edeceğim inşallah, şuan çalıştığım İşyeri (toplam 1 ay çalışmış oluyorum) işten çıkışımı “emeklilik sebebiyle istifa” kodundan mı SGK’ya bildirmelidir?

    Ancak Aralık ve Ocak ayında bu işyerinde çalışmıyor olacağım, işyeri çıkışımı nasıl bildirmelidir? Zaten (1) ay süre ile çalışmış oluyorum.

    Müsait olunca bir cevap yazabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- İşten ayrılış bildirgesi için işverenin işten çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süresi var. Çıkış verildikten sonra isteğe bağlı sigorta açtırabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortaya e-devletten ya da başvuru formu ile başvurabilirsiniz.
      2- İşten çıkış nedeni çok önem arz etmiyor sizin için.

      Yanıtla
  30. mrb. Ömer bey SGK ya kıSaca iadeli tahütlü şöyle bir dilekçe gönderdim. 2002 yılında işe başladım normal personel olarak.a Ama doğuştan kalça çıkığı engelliyim günümüze kadar hiç bir engelli raporu almadım emekli olurken alırım diye .2002 yılında engelime %55 gibi bir rapor veriliyorken şimdi %35 lere düştüğünü öğrendim. hala rapor almadım.2008 den önce işe başlamış engelli mumurlar için 5510 sayılı kanunda şöyle bir madde var kısaca “5434 kanun hükümelreine tabi olarak çalışmaya başlamış ellerinde raporu olmayanlar en az %40 doğuştan engelli olduklarını belgeleyenler istekleri halinde 5400 gün 15 yıl emekli olurlar” diye bir hüküm geçiyor. Buna göre emeklilik talep ettim SGK dan. sizce nasıl bir yol izlemeliyim dava açabilir miyim. e-devlet evrak takibinde 16.11.2022 tarihlerinde Dilekçesince cevap verildi, Dosyanın işlemi tamamlandı, Arşive iade edildi. Aylık bağlama servisine sevk edildi.yazıyor sizce dosyamın akıbeti ne olur yada ne yapabilirim yol gösteriri misiniz bana hala bir cevap gelmedi.Teşekürler…

    Yanıtla
    • Merhaba. Başvurunuzun sonucunu bekleyin Fatma HANIM. Sonuca göre hareket edelim. Cevap gelince yazarsanız sevinirim tekrar.

      Yanıtla
  31. Merhaba Ömer Bey öncelikle çok değerli yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim çok sağolun.

    4C’ liyim. 4C li iken askerlik borçlanması yapamamıştım, sizin tavsiyeniz ile 4B isteğe bağlı sigortaya geçtim bir ay pirim yatırdım, hemen Askerlik borçlanması yaptım ve 9000 pirim günümü bu şekilde tamamlayarak 19 Ekim’de Emeklilik için müracaat ettim. Hizmet yılı ve Yaş sorunum yok.

    E-devletten kontrol ettiğimde;

    4C Emeklilik işlemleri evrak takip kısmında; Evrak türü : TAHSİS,
    Evrak Tarihi 24/10/2022, Evrak kayda alınmış ve işlem sırasını beklemektedir yazıyor, DETAY Kısmında: Aylık bağlama servisine sevk edildi. Tarihi 03/11/2022 yazıyor.

    Ayrıca ; Aynı detay kısmında; Evrak Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığına gönderildi şeklinde yazıyor. Evrak tarihleri aynı. 03.11.2022 yazıyor. Bu not bugün yazılmış daha önceleri bu not yoktu.

    Müracaat edeli yaklaşık bir ay oldu ikametgaha bir tebligat vs. gelmedi.

    Evrak 03.11.2022 tarihinden bu güne kadar Aylık bağlama servisinde gözüküyordu.

    ➡️ SORU 1- Detay kısmına bugün Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığına gönderildi notu da eklenmiş. Bu normal mi? Usul böyle mi? Bundan sonra ki süreç hakkında bilginiz var mı? Hizmet hesabı, Hizmet birleştirme vs.yapmak için mi sigorta primleri…. gönderilmiştir.

    ➡️SORU 2- Tahmininize göre bu işlem daha ne kadar zaman alır? Bir ay oldu herhangi bir yazı tebligat vs.gelmedi ya… Birkaç gün daha bekledikten sonra E-devlet den işlemin safahatını sormaya gerek var mı? Ne tavsiye edersiniz?

    Müsait olunca bir cevap yazabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  32. Merhaba. 4A liydim. 3 gün önce E-devlet den isteğe bağlı sigortaya geçtim (4/1B) borç tahakkuk etti ancak hiç ödeme yapmadım.

    Hiç ödeme yapmadan SGK’ya Dilekçe vererek bugün 4/1-B den çıktım. E-devlet de 4 B sicil kaydı sorgulama kısmında ” Terk açıklama #04-Bildirge iptal” şeklinde yazmaktadır.

    4 A tescil kaydı sorgulama da; sigortalılık durumum AKTİF olarak gözükmektedir.

    4- A Askerlik borçlanması yapmak istiyorum. Bugün yarın Askerlik borçlanması yaptığımda 4-A’dan mı sayılır?

    4- B den mi sayılır ?

    Teşekkürler.

    Yanıtla
  33. Merhaba. 4/A ilk tescil tarihim Temmuz 1994. toplam 4377 gün pirimim var. E-devlet de emekli olabileceğim yaş 54, pirim 5675 şeklinde yazıyor.

    Yani 1298 gün pirim eksiğim var. 6 senedir pirim yatırılmıyordu.

    Şuan çalışmıyorum. Bugün itibariyle 4/1-B isteğe bağlı sigortaya geçtim ama henüz pirim borcunu odemedim.

    1999 öncesi pirim 5000 gündü, EYT çıkarsa, yaş şartı da ortadan kalkar ve 5000 gün pirimi dolduran emekli edilecek olursa ben de askerlik borçlanması yaparak, 3-4 ay da isteğe bağlı Sigortayı da ödeyerek emekli olabilirim diye düşünüyorum inşallah. O yüzden isteğe bağlı sigortaya geçtim.

    SORU 1- Askerlik borçlanmasına e-devlet den müracaat edeceğim. 4A Askerlik borçlanmasına mı, şuan 4B’ liyim ya, 4 B askerlik borçlanmasına mı müracaat edeceğim. Şuan aktif 4B li gözüküyorum.

    SORU 2- Askerlik borçlanmasını yapınca 4A hizmetimemi sayılır, 4B’ ye mi sayılır?

    SORU 3- Şu haliyle EYT çıkar sadece yaş şartı kaldırılırsa, pirim günü ile ilgili bir düzenleme çıkmazsa 1298 gün eksiğimi (askerlik borçlanması yapacağım dahil olarak) 4B’ li olarak tamamlamış olacağım. O zaman hangi statüde emekli edilirim? Ne tavsiye edersiniz?

    Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Son çalışma 4/b ise 4/b askerlik borçlanmasına başvuracaksınız.
      2-Son kapsam bağkursa bağkur hizmeti olarak geçer.
      3-Mümkünse ssk kapsamında devam edin. Son 7 yıl içindeki 1260 gün şartı önemli.

      Yanıtla
  34. Merhaba Ömer Bey; Öncelikle çok değerli yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim çok sağolun. Sizden aldığım bilgi ve tavsiyeler ile emeklilik için tüm işlemlerimi tamamladım, geçen hafta vekaletname verdiğim kardeşim vekaletname ile iadeli taahhütlü olarak SGK’ya ilgili evrakları göndermek suretiyle emekliliğe müracaat etti çok şükür.

    Vekaletnamemin bulunduğu müracaatı yapan kardeşimin ve benim e-devlet ile sorgulama yaptığımız DYS Evrak Takibinde herhangi bir evrak kaydı gözükmüyor.

    Ancak benim e-devletimde 👉 4/C emeklilik işlemleri evrak takip kısmında👈 evrak 24.10.2022 günü kayda alınmış gözüküyor.(Emekli sandığından emekli olacağım inşallah)

    Evrak Türü: TAHSİS, Evrak Açıklama: “Evrak kayda alınmış ve işlem sırasını beklemektedir.” yazıyor.

    SORUM ŞU : Bu durumda evrakın SGK’ na teslim edildiğini, işlemlere başlanacağını teyid etmiş oluyormuyum.

    Emekli sandığından emekli olacağım inşallah. Bundan sonra ki İşlemlerinin safahatını “SGK DYS Evrak Takibi kısmından mı”, “4/C emeklilik işlemleri evrak takip” kısmından mı takip edeceğim.

    Müsait olunca bir cevap yazabilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  35. Merhaba Ömer bey malulen emeklilik işlemim de Dys de sağlık kurulundan gelen evrak, “Gelen evrak beklemede, Talep No” şeklinde numara verilerek görülmesi ne ifade ediyor
    Cevap verirseniz memnun olurum.
    Saygılarımla.

    Yanıtla
    • Merhaba. Talebinizin kayda alındığı anlamına geliyor. Süreci evrak kayıt sisteminden takip edebilirsiniz.

      Yanıtla
      • Ömer bey yeniden Merhaba
        Sağlık kurulundan gelen rapor olumlu olupta
        Emeklilik talebim işleme konulmuş mu oluyor bu durumda?
        Rica etsem yazarmısınız.

        Yanıtla
        • Merhaba. Sağlık kurulundan olumlu rapor geldiyse emeklilik süreci başlar. Emeklilik dilekçesini verdiğinizden emin olun.

          Yanıtla
      • Ömer bey
        Talebin kayda alınması demek emekliliği kabulü anlamında olumlu bir gelişmimidir? Rica ediyorum cevaplarmısınız.

        Yanıtla
        • Merhaba. Her talep kayda alınır. Emekliliğin kabulü olarak değerlendiremeyiz. Süreci var onun beklemeniz gerek.

          Yanıtla
  36. Merhaba Ömer Bey : Kusuruma bakmayın size de çok soru sordum hepsini de içtenlikle cevapladınız hakkınızı helal edin. Allah razı olsun, Bir sorum daha olacak yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Daha önce 4-C liydim, 2017 de SGK’dan ilişiğim kesildi. 5434 Sayılı Kanuna göre Askerlik borçlanmasını yapamamıştım, sizin tavsiyeniz ile isteğe bağlı sigortaya geçtim, bu şekilde askerlik borçlanmasını da yaptım borcu da ödedim çok şükür, pirimimi, yaşı, çalışma yılını tamamladım. Sisteme düşmesini hızlandırmak için ödeme dekontunu İlçe SGK’ na vermeye giden vekilime; SGK görevlisi şöyle bir bilgi vermiş ;

    ” Şuan 4/1-B İsteğe bağlı aktif sigortalısınız (bu ayın pirimini peşin ödedim) , ayın 30′ nda şu … dilekçeyi doldurup gelin önce isteğe bağlı sigortayı sonlandırmanız gerekiyor, sonra Emekliliğe müracaat edeceksiniz demişler.” İsteğe bağlı Sigorta sonlandırması ile ilgili bir form verip bunu doldurun ayın 30′ nda getirin sonlandırma yapacağız demişler.

    SORU 1- : Emekliliğe müracaat için ayın 30′ nda yapacağım sigorta sonlandırma işlemini beklemeye gerek var mı? Belki emeklilik işlemleri 2-3 ay sürecek, Emekliliğe hak kazandıktan sonra isteğe bağlı sigortayı sonlandırsam olmaz mı? Yada emekli olunca SGK kendiliğinden sonlandırma yapmaz mı ? İsteğe bağlı Sigortayı sonlandırmadan Emekliliğe müracaat etsem bir sıkıntı olur mu ? Borçlanma yapıldığı sisteme düşünce Emeklilik dilekçesini hemen vermeyi düşünüyorum siz ne tavsiye edersiniz?

    2- Emeklilik için illaki sonlandırma yapmam gerekiyor ise; Bugün yarın itibariyle isteğe bağlı Sigortayı sonlandırabiliyormuyum? Bugün sonlandırma yapamazsınız, yaparsanız (15) günlük borç çıkar demişler. Ben bu ay pirimimi peşin ödedim bu nasıl oluyor anlamadım bir bilgi verebilirmisiniz?

    Müsait olunca bir cevap yazabilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Prim gün şartını hangi günden itibaren tamamladınız? Emeklilik dilekçe tarihiniz itibariyle isteğe bağlı sigorta sonlandırılır. Ayrıca isteğe bağlı sigorta sonlandırma dilekçesi vermeniz gerekmez. Emeklilik dilekçesi verdiğiniz tarih itibariyle isteğe bağlı sigorta sonlandırılacağı için bu dilekçe tarihi itibariyle gün şartını sağlayıp sağlamadığınızdan emin olun.
      2-Primi ödediyseniz neden borç çıksın? SGK memurları hakkaten bir alem. Fazla ödemeniz çıkar tam tersi borç değil. Bu aydan 15 gün hizmet alırsınız.

      Yanıtla
      • 5 ay pirim eksiğim kalmıştı. Onu da askerlik borçlanması yaparak hatta (1) ayda fazla yatırarak toplam (6) ay borçlanma yaparak tamamladım. Herhalde askerlik borçlanması bedelini yatırdığım gün pirim gün şartını tamamlamış mıoluyormuyum?

        Yanıtla
        • Belirttiğim gibi Hakan BEY. Bunu sizin hesaplamanız lazım. Emeklilik dilekçesi tarihi itibariyle kapatılır isteğe bağlı sigorta. Ona göre hesaplayın.

          Yanıtla
  37. Merhaba Ömer Bey. Öncelikle çok değerli yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim iyi ki varsınız Allah razı olsun sizden.

    Sizin tavsiyelerinizle önce isteğe bağlı sigortaya geçiş yaptım sonra da çok şükür askerlik borçlanmasını yaptım. Bu ay içinde Emekliliğe müracaat edeceğim inşallah. Allah’ım emeklilik bekleyen herkese en yakın zamanda emekli olabilmeyi nasip etsin inşallah.

    Benim SGK’ya müracaat etmek suretiyle başvuru yapma imkanım yok.

    SORU 1- Emeklilik için E-devlet den müracaat etmeyi düşünüyorum. E-devlet den müracaat ettiğimde SGK DYS Evrak takibini yapabiliyormuyum? Evrak nerede hangi aşamada, hangi servis de vs. bu aşamaları takip edilebiliyormuyum ?

    SORU 2- E-devlet üzerinden mi, SGK’ ya başvuru yapma şeklinde mi müracaat etmeliyim, vekaletname verdiğim kişi (SGK ile ilgili her türlü yetki var) benim yerime müracaat edebiliyor, Siz hangi yöntemle müracaat yapılmasını tavsiye edersiniz?

    Fark eden bir durum var mı? Onu öğrenmek istiyorum.

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
      1-E-devletten başvuru yapabilirsiniz. E-devletten yapılan başvurular kayda alınmıyor. Takibi işlemler tamamlandığında yapabilirsiniz. Ben başvuruyu elden yapmanızı öneririm. Taahhütlü posta ile yapmak daha sağlıklı.
      2-Elden başvurmak daha sağlıklı. Onu yapamıyorsanız bile postaya taahhütlü verdiğinizde PTT’ye verdiğiniz tarih emeklilik başvuru tarihi olarak kabul ediliyor.

      Yanıtla
  38. Merhaba Ömer Bey. 4-A lıyım. İlk sigorta girişim Eylül 1994. EYT’liyim. Askerlik borçlanması da yaptım. 5 ay kadar pirim eksiğim kaldı.

    4-A isteğe bağlı sigortaya müracaat ederek kalan eksik pirimimi tamamlamayı düşünüyorum.

    👉 SORUM ŞU: Bir şirkette sigortasız olarak iş makinesi operatörlüğü yapıyorum. İş sahibi sigortamı yaptırmak istemiyor. Zaten sigortam yapılmadığı için Emeklilik için isteğe bağlı sigortaya geçmeyi düşünüyorum. Sigortasız çalıştığım için (5) aylığına isteğe bağlı sigortaya geçsem benim açımdan bir sıkıntı olur mu ?

    Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sıkıntı olmaz ödeyebilirsiniz. Ancak sigortasız çalışmak hem sizin hem de işveren için oldukça riskli ve tabi ki suçtur. Bu nedenle işverenin sigortanızı yapmasını talep edin.

      Yanıtla
  39. Merhaba Hocam .emekliliğe e devlet üzerinden başvuru yaptım dys de ilgili birim ANKARA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ B-1.EMEKLİLİK SERVİSİ diye yazıyor şimdi Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış açıklamada da DOSYA YERİ GENEL MÜDÜRLÜK yazıyor ne anlama geliyor bunlar .Açıklayabilirseniz çok sevinirim…

    Yanıtla
  40. Merhaba Ömer Bey. Öncelikle yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

    Bir sorum olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    İlk sigorta giriş tarihim Eylül 1994. 4A lıyım. 4700 pirim günüm var. 1976 doğumluyum. Sigorta girişinden sonra askerlik yaptım.

    👉 SORUM ŞU : (18) ay Askerlik hizmetim var. (18) ayı hizmetden saydırırsam emekliliğime bir faydası olur mu ? Nasıl olsa EYT çıkacak, pirim eksiği olanlara da pirim satacaklar, ben de pirim eksiğimi pirim satın alarak öderim diye düşünüyorum. Siz ne tavsiye edersiniz?Bilgi verebilirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkürler.

    Yanıtla
  41. Merhaba Ömer Bey: Şuan 4/1-B liyim. İlk pirim ödemesini yaptım. Az bir gün prim eksiğim var.
    Askerlik borçlanmasına da müracaat ettim. Borçlanma yapınca, ödemeyi yaptıktan sonra pirim günümü de doldurmuş olacağım inşallah.

    ➡️ SORU 1- Askerlik Borçlanması ile ilgili miktarı ödedikten sonra hemen emekliliğe müracaat edebiliyormuyum ? Bir bekleme süresi var mı? Borçlanma yapıldıktan (6) ay sonra müracaat edilebilir şeklinde birşey duymuştum bunun aslı var mı? İnternet de böyle bir bilgiye rastlayamadım.

    ➡️ SORU 2- Daha önce 4-C liydim, şimdi 4B liyim. Askerlik borçlanması da yapacağım. Bu şekilde yaşı, pirimi hepsini tamamlamış emekliliğe hak kazanmış oluyorum inşallah. Askerlik borçlanması ödemesini yaptıktan sonra Hizmet birleştirme vs. yapacakmıyım ?

    Bu konuda bilgi verebilirseniz, bir cevap yazabilirseniz sevinirim şimdiden Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Öyle bir süre yok. Prim gün ve yaş şartı sağlanıyorsa hemen başvurabilirsiniz.
      2-Siz emeklilik dilekçesi verince SGK hizmet birleştirmesini kendisi yapacak zaten. Siz hizmeti tamamlayınca emeklilik dilekçesi ile başvurun.

      Yanıtla
  42. Merhaba Ömer Bey: Öncelikle çok değerli yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim, iyi ki varsınız.

    Daha önce 4-C liydim, daha önceki yıllarda SGK’ dan ilişiğim kesildi. Emeklilik için az bir gün pirim eksiğim vardı, bunu tamamlamak için 4/1- B isteğe bağlı sigortaya Eylül ayı içerisinde müracaat ettim. Eylül ayına ait (6) günlük pirimimi ödedim, dün de bu konuyu sormuştum siz de cevap vermiştiniz çok sağolun.

    Herhalde BAĞKUR a tescil kaydım yapılmış oldu. Şuan isteğe bağlı sigortalıyım.

    Askerlik borçlanmasını da yapıp biran önce (9000) pirimi tamamlayarak emekliliğe müracaat etmeyi düşünüyorum inşallah.

    ŞUNU ÖĞRENMEK İSTİYORUM :

    Eylül ayından (6) günlük pirim ödemesi yaptım ya… BAĞKUR a tescil kaydım yapılmış oluyor mu? Bu durumda iken yarın – birgün askerlik borçlanması yapılması için müracaat edebilir miyim ? Yoksa birkaç ay daha mı isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapıp müracaat etmem gerekiyor? Bir bekleme süresi vs. var mı? Hemen müracaat edeyim mi? Ne tavsiye edersiniz.

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Rica ederim siz de iyi ki varsınız:). Ödeme yaptıysanız evet son tescil kapsamı şu an bağkur. Askerlik borçlanması için başvurunuzu SGK’ya yapabilirsiniz. 31 Aralık tarihine kadar askerlik borçlanması tutarları aynı değişmez. Sonrasında değişir.

      Yanıtla
  43. Merhaba Ömer Bey. GSS primi ödüyordum. E-devlet den isteğe bağlı sigorta primi ödemek için müracaat ettim. 25 Eylül den geçerli olmak üzere müracaatınız kabul edildi vs. şeklinde bir mesajla isteğim onaylandı.

    1- (6 ) günlük pirim borcu (25 Eylül – 30 Eylül arasında) ödeyecek miyim ? yoksa Eylül ayının GSS primini ödediğim için sadece EKİM ayının prim borcunu mu ödeyeceğim?

    2- Ekim ayının prim borcunu Ekim ayının ilk günlerinde ödeyebiliyor muyum?
    Prim borcu ortalama kaç günde yansır?

    Cevaplayabilirseniz sevinirim şimdiden Teşekkürler.

    Yanıtla
  44. Merhaba ömer bey,12 ağustos 2022 tarihinde emeklilik için dilekçe vermiştim.E devletten kontrol ettiğimde aşağıdaki yazılar çıkıyor yorumlayabilirmisiniz.?25/08/2022 VAN 21/09/2022 AYLIK BAĞLAMA SERVİSİNE SEVK EDİLDİ 25/08/2022
    25/08/2022 VAN 21/09/2022 DOSYANIN İŞLEMİ TAMAMLANDI.ARŞİVE İADE EDİLDİ 25/08/2022
    25/08/2022 VAN 21/09/2022 DİLEKÇESİNE CEVAP VERİLDİ 25/08/2022

    Yanıtla
    • Hayır Ömer bey,herhangi bir mail veya posta ulaşmadı bana.Olumlu mu olumsuz mu olduğunu nasıl öğrenebilirim?

      Yanıtla
      • Posta ile bilgi verilir zaten maille değil. Bir süre daha bekleyin cevap gelmezse ilgili SGK ile iletişime geçin.

        Yanıtla
  45. Merhaba Ömer Bey. Öncelikle çok değerli yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim iyi ki varsınız.

    1974 doğumluyum. Emniyet Teşkilatı personeliydim.

    SGK ilk tescil tarihim Ekim 1995. (8830) gün pirimim var. Yaşı bekleye bekleye yaşı doldurdum çok şükür. ama yaklaşık (6) ay kadar pirim eksiğim var.

    Askerliğimi meslekde iken yaptım ama hizmetden saydırmadım. SGK’ ya askerlik borçlanması için başvuru yaptım, 5434 sayılı kanuna tabii olduğum, bu kanun kapsamında askerlik borçlanması yapmamın mümkün olmadığı SGK tarafından bildirildi.

    İsteğe bağlı sigorta ile pirimi doldurabiliyorum ama bu sefer de emekli ikramiyesi alamıyorum.

    ????Yaşı doldurdum (8870 gün var) az bir pirim eksiğim var.????

    ⏩ SORU 1- Size göre bende EYT’ limiyim. EYT YASASI beni ve benim durumumda olanlarıda kapsayacak şekilde çıkarmı? EYT nin çıkmasını bekleyeyim mi? Biliyorum, yorum soruyorum ama sizin yorumunuza güveniyorum merak ediyorum o yüzden soruyorum.

    Diyelim ki; EYT YASASI 8 Eylül 1999 öncesi şartlar kabul edilecek şekilde çıktığını varsayalım, bu şekilde çıkarsa ikramiye alabilecek şekilde ben de emekli olabilirmiyim? 8 Eylül 1999 yılı öncesi emekli sandığından emekli olabilme şartlarını yerine getirmiş oluyor muyum ?

    ⏩ SORU 2- Herhalukarda ikramiye alamayacak isem biran önce isteğe bağlı sigorta ya başlayayım mı? Sizin görüşünüz nedir? Ne tavsiye edersiniz?

    ⏩ SORU 3- Bir ay isteğe bağlı sigorta ödedikten sonra isteğe bağlı sigorta primini ödemeye devam ederken mi askerlik borçlanmasına müracaat etmem gerekiyor ? Yoksa hiç askerlik borçlanması yapmadan (6) aylık süreyi isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek mi doldurayım? Siz ne tavsiye edersiniz?

    Müsait olunca bir cevap yazabilirseniz çok sevinirim şimdiden Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-EYT yasası hakkında net bir cevap veremiyorum. Ortada net bir taslak yok.
      2- İkramiye kısmını SGK’ya sorun demiştim daha önce. Çünkü emin değilim. Eğer ikramiye alamayacaksanız isteğe bağlı sigortadan tamamlamak en mantıklısı.
      3- Bence hiç beklemeyin. İkramiyeyi netleştirdikten sonra isteğe bağlı sigorta başlatın. Kalan hizmeti o kapsamda tamamlayın ve emeklilik dilekçenizi verin.
      Ama yine söylüyorum öncelikle ikramiye konusunu netleştirin.

      Yanıtla
      • Tamam çok teşekkür ederim, Allah cc razı olsun.SGK ya sordum cevap vermiyorlar bir de CİMER aracılığıyla soracağım.

        Yanıtla
          • Merhaba Ömer bey dys dosyasında gelen evrak dosyası kaldırıldı karşısında sonradan çalisma İzmir yazıyor bunun anlamı nedir acaba. Yardımcı okursanız sevinirim.

          • Buradan bir anlam çıkaramayız. İşlem sonucunu ilgili birimden öğrenebilirsiniz.

Yorum yapın