Sosyal Güvenlik Kurumu Bağ-Kur, işveren prim borçları, yersiz ödenen aylıklar ve diğer borçlar için ödeme emri göndermekte ve bu borçları takibe almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gönderilen ödeme emrine nasıl ve nereye itiraz edebileceğiniz ile örnek itiraz dilekçesini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Ödeme emri nedir, neden gönderilir?
Ödeme emri son ödeme vadesi geçmiş sigorta primi, GSS primleri, Bağ-Kur primi borçları ile diğer alacaklar için gönderilen borç bildirim belgesidir. Belgede toplam borç tutarı, borcun nedeni, son ödeme tarihi, anaparası ve gecikme zammı ile faizi gibi bilgiler yer alır.
SGK ödeme emrine ne zaman, nasıl itiraz edilir ?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebliğ edilmiş olan bir ödeme emrine tebliğ aldıktan sonra 7 gün içerisinde itiraz hakkınız bulunmaktadır. 6183 Sayılı Kanun gereği gönderilen ödeme emri belgesine 7 gün içerisinde itiraz edilmediğinde borç kesinleşmiş olur. İtiraz yapılacaksa da geçerli bir gerekçeye dayandırılması gerekir. Dava açılacaksa süresi içerisinde itiraz edilmesi gerekmektedir.
Genellikle kişiler ve özellikle de işverenler tebliğ edilen ödeme emirlerine zaman aşımı gerekçesi ile itiraz etmektedirler. Zaman aşımı olup olmadığı, borcun zaman aşımına girip girmediği konusunda emin olmanız gerekmektedir. İtiraz üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu itirazı değerlendirir ve kesin kararı verir. Eğer red gelirse borç kesinleşir ve icra takibi başlar. İtiraz kabul edilirse borç iptal edilir ya da borcun üzerindeki takip durdurulur.
SGK borç bildirim belgesine itiraz nereye yapılır?
SGK borca itiraz dilekçesinin borcu oluşturan ve tebliğ eden Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderilmesi gerekmektedir. SGK borcuna itiraz edecekseniz tebliğ aldığınız yazıda belirtilen süreler içerisinde itirazınızı oluşturmanız gerekecektir. Aksi takdirde süresinde yapılmayan itirazdan dolayı SGK itirazın direk reddine de karar verebilir. İtirazlarınızı elden ya da posta yolu ile yapabilirsiniz.
SGK ödeme emrine itiraz dilekçesi
Prim borç türleri ayrı ayrı olduğundan tek bir dilekçe hazırlamak da mümkün bulunmamaktadır. Genel olarak SGK ödeme emrine itiraz dilekçesi örneğiniz aşağıdaki gibi olabilir. Dilekçedeki gerekçenizin somut kanıtlara ya da Kanuna uygun olması ve geçerli olması gerekmektedir. Aksi halde itirazınız direk red edilecektir.
SGK itiraz dilekçesi örneği aşağıdaki gibi olabilir;
- Kurumunuzun ……………………….. T.C/Sicil numaralı sigortalısı/işvereneyim. Tarafıma ….. tarih ve …… sayı ile …./…./….. tarihinde tebliğ edilen ödeme emri belgesine aşağıda belirtilen gerekçeler ile itiraz ediyor ve ilgili borcun iptalini talep ediyorum.
SGK ödeme emrine itiraz süresinin geçmesi
Ödeme emir belgelerinde kanuni itiraz süresi yukarıda da belirttiğim gibi 7 gündür. Tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmediğinizde;
- Borç kesinleşir.
- İtiraz hakkınız düşer.
SGK ödeme emrine itiraz takibi durdurur mu?
Ödeme emrine itiraz takibi durdurur. Ancak süresinde itiraz etmediğinizde, itirazınıza ret geldiğinde ve borcu ödemediğinizde borçla ilgili takip işlemleri devam eder.
SGK ödeme emri iptali dava dilekçesi
SGK tarafından gönderilen ödeme emirlerine itiraz edebilmenizi için ödeme emri size tebliğ edildikten sonra kanuni süresi içerisinde itiraz etmeniz ve SGK’dan ödeme emrinin reddine ilişkin yazı olması gerekir.
Bu yazı ve işi bilen bir avukat tarafından düzenlenen iyi bir dilekçe ile 1 ay içerisinde iş mahkemesine SGK ödeme emrinin iptali davası açılması gerekir.
SGK ödeme emri sorgulama
Ödeme emri sorgulama online olarak yapılabilen bir işlem değildir. Bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek ödeme emri belgesi numarası ya da T.C/Vergi numarası ile sorgulama işlemi yaptırabilirsiniz.