Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel

Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmakta. Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmakta. Bildiğiniz gibi 2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklik ile yurtdışı borçlanma tutarları yükseltildi ve emeklilik biraz daha zorlaştırıldı diyebiliriz.

Ama merak etmeyin biz size yazımızın devamında hem nasıl erken emekli olabileceğiniz hem de borçlanma yaparak nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğiniz hakkında tüyolar vereceğiz. Kafanıza takılan tüm sorularınızı, emeklilik şartlarınızı ve yurt dışı emeklilik günlük kaç para gibi yurtdışı borçlanma emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Yazımızın devamında şartlar, başvuruda izlenecek yol, emeklilik günlük kaç lira, yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır gibi sorularınızın da cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir?

Bu kapsamda yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması, emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
  • Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
  • 2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.

Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamak ve için hemen yurtdışı emeklilik yaş tablosu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları 2024

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmekte. Emeklilik şartları Türkiye ya da yabancı ülkedeki ilk prim ödeme tarihine göre ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesap edilir ve farklılık gösterir. Eğer borçlanma yapmayı düşünüyorsanız yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmek için bize hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi, toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihinizi yorum kısmından yazın sizin için hesaplama yapalım.

Yurtdışı emeklilik tablosu

Eğer Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa;

  • Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve ya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün şartını sağlayan yaşa takılmadan emekli olabilmekte.

Yurtdışı borçlanma 3600 gün 2024

Sgk emeklilik yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye’de ssk kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanma 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de alınacak emekli maaşı yüksek olur. 3600 günden emeklilik için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce ssk kapsamında ya da başka bir sigorta kolu kapsamında giriş olması gerekiyor. Ayrıca yine 3600 günün ssk kapsamında tamamlanması gerekiyor.

Bu kapsamda emekli olunacak yaş ise 3600 günün ve 15 yılın tamamlandığı tarihe göre farklılık göstermekte. 3600 günü ve 15 yılı tamamladığınız tarihe göre emeklilik tablosundan yaş şartınıza göz atmak ve alacağınız ortalama emekli maaşını hesaplamak için 3600 günden emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır ?

Yurtdışı sgk borçlanma başvurunuzu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Ssk borçlanması için başvurunuzu Türkiye’de kaydınız varsa kaydınızın bağlı olduğu SGK’ya, yoksa herhangi bir SGK’ya yapabilirsiniz.

Ssk yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler ise şunlardır;

  • Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu. ( indir).
  • Yurt dışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi ( indir).
  • Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
  • Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Başvuru için avukatlara, danışmanlara para vermenize gerek yok. Başvuruyu nasıl yapacağınızı biz adım adım ve ücretsiz olarak anlattık. Başvuru işlemi ve Başvuruda istenen tüm belgeler, gerekli evraklar için hemen  yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2024

Gelelim SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar sorusunun cevabına.  Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplandığından her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar geçerli tutarlar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar talep tarihine göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Talep TarihiGünlük en düşük borçlanma tutarı
31.12.2023 tarihine kadar201,20 TL
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 arası300,00 TL
  • 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı ise 300,00 TL olacaktır.

Yurtdışı çalışma SGK borçlanması ödeme süresi nedir?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebligat gönderilir. Gelen tebligatta borç döküm cetveli yer alır. Bu tebliğ alındıktan sonra çıkarılan borcun en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma tutarı taksitle ödenir mi?

Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmediğinde işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapıldığında başvuru tarihindeki hükümler üzerinden hesaplama ve işlemler yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma takip nasıl yapılır?

Takip edebileceğiniz online bir uygulama bulunmuyor. Ancak e devlet sisteminden Aylık bilgisi seçeneğinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme sağladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda sorgulama yapabilirsiniz. Evrak başvurunuzun son durumunu SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz. SGK evrak sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ yurtdışı borçlanma SGK evrak takibi.

Sgk emeklilik sorgulama yurtdışı nasıl yapılır ?

Eğer evrak takibi yapmak istiyorsanız yukarıda verilen bağlantıdan evrağınızı takip edebilirsiniz. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, ne kadar ve ne zaman alabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için ise E-devletten sorgulama yapabilirsiniz. E devlette Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;

  • 4b aylık bilgisi bölümünden bağkur emekli maaşı sorgulaması,
  • 4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Yurtdışı emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında yurtdışı borçlanma emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabı herkes için aynı değildir ve herkes için tek bir emekli maaşı yoktur. Yurtdışı borçlanma ile alabileceğiniz emekli maaşı birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Bunlar hizmet borçlanması yapacağınız süreler, Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  Taban tutarlardan borçlanma yapmanız ve Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların da asgariden ödenmiş olması koşulu ile yurtdışı borçlanma yapmanız halinde alabileceğiniz ortalama 2024 emekli maaşları aşağıdaki gibi olacaktır;

Hizmetlerin/Borçlanmanın geçtiği tarihOrtalama emekli maaşı
Tamamı 2000 öncesi ise10.000-12.000 TL
2008 ve 2000 öncesi eşit ise10.000-11.000 TL
2008 sonrası ise 10.000 TL

5400 günden emeklilik maaşı yurtdışı 2024

Bildiğiniz üzere artık Türkiye’de çalışma olsa da olmasa da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından önce borçlanma başvurusu yaparak ödeyenler için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet içerisinde bağkur fazla olacaksa bağkurdan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

  • Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2024 yılında bağlanacak en düşük maaş 10.000,00 TL,
  • Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise yine en düşük 5500-6000 TL maaş bağlanacaktır.
  • Belirtilen bu bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?

Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.

yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkeler

Yurtdışı borçlanması için kredi veren bankalar 2024

Yurtdışı borçlanması banka kredisi ile de ödenebilmektedir. Yurt dışı hizmet borçlanması sebebi ile kredi tahsis eden yurtdışı borçlanma anlaşmalı bankalar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda bağlanan emekli aylığının kredi borcuna bağlanması suretiyle bankalar kredi tahsis edebilmekte. Fakat anlaşmalı bankaları belirtmek zor. Çünkü bu sürekli değişmekte. Siz bunu kendiniz internetten araştırarak ya da bankalar ile görüşmek suretiyle konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik son haberler 2024

Güncel olarak emeklilik şartları, borçlanma tutarları ve alınacak ortalama emekli maaşı yukarıdaki gibidir. Borçlanma hakkındaki son dakika gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik yeni genelge 2024

Bildiğiniz gibi yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasak. Çalışmaları ve bunun tespiti durumunda Türkiye’de bağlanan emekli maaşları kesilmekte. Ancak yurtdışı emeklilik çalışma izni ile ilgili Kanuni düzenleme yapıldı ve emekliye yurtdışı çalışma izni çıktı .

Artık anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Kanun resmi gazetede yayımlandı. Sgk minijob genelgesinden sonra uygulama hükümleri de netleşti olacak.  Sayfamızdan yurtdışı emeklilik minijob 2024 son durum ve gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2024

Son yapılan düzenlemelerle yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar artık yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minnijob yani kısa süreli işlerde çalışabilmekte. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri de kapsayan bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de borçlanma ile aylık bağlanmış olanlar artık bulundukları ülkede minijob yapsalar bile maaşları kesilmeyecek.

Hem yurtdışı hem Türkiye’de emeklilik aynı anda mümkün mü?

Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkeler ile ikili anlaşmalar gereği bu mümkün. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak malulen ya da erken emekli olanlar için durum farklıdır. Bunlar bazı istisnalar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkına sahip değillerdir.

Yurtdışı emeklilik yaşı

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’de emekli olunabilecek yaş anlaşmalı ülke ya da Türkiye’deki ilk defa prim ödenen tarih ile borçlanma tarihlerine göre değişir. Sabit bir yaş yoktur.

Emeklilik borçlanması hesaplama

İçeriğimizin üst bölümünde yurtdışı borçlanması ne kadar kısmında günlük borçlanma tutarları hakkında bilgi verdim. Borçlanmanız gereken gün sayısı ile günlük borçlanma tutarını çarparak ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Yurt dışı emeklilik nasıl hesaplanır?

Anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ve 1 yıla kadar işsizlik süreleri, ev hanımları için ilave olarak ikamet süreleri borçlanılarak Türkiye’de hizmetten sayılır. Bu hizmetler yeterli ise Türkiye’de emeklilik hesaplaması yapılarak maaş bağlanır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

18 ülkede geçen hizmetlerin borçlanılması durumunda ilgili ülkedeki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler işe girişi Türkiye’de sayılan başlıca ülkelerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması nedir?

Yurtdışındaki çalışma, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ikamet sürelerinin borçlanılarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırılması işlemine yurtdışı hizmet borçlanması adı verilmektedir.

Yurtdışı borçlanması yapanlar tekrar çalışabilir mi?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar Türkiye’de SGDP kapsamında çalışabilir. Ancak yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minijob olarak tanımlanan işler haricindeki işlerde çalışamazlar. Bu durumda maaşları kesilir.

4.3/5 - (28 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel” üzerine 1.069 yorum
  1. Merhaba ömer bey
    benim 05.07.1984 tarihinde Türkiyede sigorta girişim var1596 gün askerligimi yedek subay olarak 1992ekiminden itibaren 1 sene 338 günolarak 22 günde izinli idim askerlik yaparken maaş da aldim 338 günde 4 c olarak görüküyor toplamda1934 yatmis pirimim var 1996 ekiminden itibaren avusturyada çalismaktayim 01.06.1967 dogumluyum geriye kalan pirimlerimi
    borclanma yaparak tamamlarsam ssk dan 3600 günle emekli olabilirmiyim simdiden cevabiniz icin tesekkür ederim

    Yanıtla
  2. Merhaba ömer bey,01.08.1997 sgk giriş tarihim ve 3433 gün primim var.2017 den bu yana yurtdısinda yaşamaktayim,yaşim 40,erken emekli olabilmek için hangi şartları sağlamam gerekiyor ve daha ne kadar prim günü yatirmam gerekiyor acaba? Teşekkürler selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba. 5900 günü tamamlarsanız yaş şartı olmadan emekli olursunuz. 3600 günü tamamlarsanız 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Ancak şunu söylemem gerek borçlanma bağkur kapsamında yapılabiliyor. SSK’dan yapılamıyor. 1260 günden fazla borçlanma yaptığınızda şartlar bağkura geçecektir.

      Yanıtla
      • Yani en kısa sürede,ssk degilde bağkur emeklisi olabilirim 5900 prim gününe tamamladigimda,ortalama ne kadar ödeyeceğim konusunda bi bilgi verebilirmisiniz rica etsem Ömer bey,simdiden cok teşekkür ederim..

        Yanıtla
        • Ben bağkurdan olursunuz demedim Erdal BEY. Önceki mesajımı bir daha okuyun. 1260 günden fazla borçlanma olduğunda şartlar bağkura geçeceğinden SSK kapsamında emekli olamıyorsunuz. Onu demeye çalışmıştım.

          Yanıtla
  3. Merhaba meriç bey hayırlı günler…Ben 10.01.1963. doģumluyum.benim birinci Sorum yurtdışı boçlanması .!
    01.07.2019.da.Almanya köln başkonsolosluğunda..3600.günden borçlanma başvurusu yapmiştim .pandemi.dolayısıylan.ve SSK.dan pirim parasini ödemek için evrak.geç elime geçtiği için ve tahsilat yani para ödeme üç ay içinde gerçekleşmediği için.mektub benim elime.03.01.2020.geçtı.onlar diyorlar.bizde 20.12.2019.da.Alman postahanesinin.mühürü.var.diyor.ben.imzalamadan.postahanenin.yazdığı tarihi nasil esasa alabiliyorlar acaba..!??SSK.ayka.20.03.2020..de Telefonla görüştüğüm.de.pandemi dolayısıyla Mağduriyetimi belirtmek istemiştim.ama paranin ödemenin son tarih.20.03.2020.olduğun
    dan. kabul olamayacağını söylemişlerdi.!?? ama genede yargı hukuk un önü acaçık.olduğunu. söylemişlerdi.!
    benim sorum şimdi ben 61 yaşimi 10.01.2024.de.dolduracağım..ben 3600.günden.borçlanabilirmiyim.yani ilk.2019.da ki haklarım ssaklımı.acaba.!??
    yoksa 7200.güne veya 9000.bin günemi.tabiyim..Meriç ben size şimdiden teşekkürler cani gönlden.sağlicakla kalin ALLAH.ı .izniylen.inşallah.

    Yanıtla
    • İyi günler Meric bey birde benim Ek 5.den 2015.yilindan beri sigortam var.yani .-2850.- gün sigorta pirimim var.1963 doğumlu olarak.dan isteğe bağlı ödeme yaparsam.
      ,.-3600,.-günden emekli olabilirmiyim.,veya kaç yaşında emekli olabilirim.ve beni Almanyadan Malülen Emekli yaptılar.. ama emekli maaşı vermiyorlar çünkü prim kriterleri yerine gelmediği için..! şimdi bem burda da malülen emekli için başvurabilirmiyim.size şimdiden teşekkürler ilginize bilginize.sağlicaakla kalın.!??

      Yanıtla
  4. İyi günler 1975 doğumluyum
    1995de itibaren almanyada ikamet ediyorum
    29.08.1999 da ilk çocuğumu doğum yaparak burada ilk sigorta girişim oldu. Bu yıl yurt dışı borçlanması yaparak 7200 gün pirim yatırdım fakat emekli maaşı baglamadilar. Eyt den yararlanmak için ne yapabilirim

    Yanıtla
  5. Merhaba,
    SGK başlangıç tarihim kasım 2000. 1999 öncesi 450 gün yurtdışı borçlanma başvurumu (ev hanımlığı) asgariden yaptım, 75000 tl civarında ödeme çıktı. Şunu merak ediyorum; başvurumu azamiden yapmış olsaydım ne ödemem gerekirdi ve sonrasında alacağım aylığa etkisi ne olurdu?
    Özetle anlamak istediğim bu ödeme 4b den ve asgari olacağı için şu an sgk da gözüken (4a dan azami ödeme) ortalama emekli aylığımı düşürür mü?
    çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Borçlanmayı yaptığınız tarihteki en düşük borçlanma tutarının 7,5 katı en yüksek borçlanma tutarıdır. Yüksekten ödeseydiniz tabi ki alacağınız maaşı da olumlu etkilerdi. ama şu kadar etkiler ya da şu kadar faydası olur diyemem.

      Yanıtla
  6. Türkiye’de (4a) hizmete başlama tarihim 17 Ocak 2011. Prim gün ödeme sayım 2500. 2018’e kadar (yaklaşık 7 yıl) çalıştıktan sonra Hollanda’ya taşındım. 2018’den bu yana Hollanda’da çalışmaya devam ediyorum. SSK ya da Bağkur’dan (borçlanarak) nasıl ve ne zaman emekli olabilirim? Teşekkürler.

    Yanıtla
  7. Merhaba,1972 doğumlu, 1994 işe başlama Almanya hiç bir ödeme yapmadım nasıl ve hangi şartlarda emeklilik mümkün,teşekkür ederim,selamlar

    Yanıtla
  8. Slm.Yurt dışı borçlanma müracaat ettim.700 günümü silmişler.2003 yılında yurt dışına çıktım 2007 yılında dükkanı kapattım.Bağkurumu ödedim 2007 ye kadar.Yurt dışında ilk 1 sene hiç çalışmadım,2006 ya kadar sigortasız kısmi calışma(mini job)yaptığım halde,2003-2007 arası çakışma var diye 700 günü iptal ettiler.İptal edilen günlerin parasını iade edin dedik onuda ödemiyorlar.Biz sigortalı değiliz bağkurlu iş vereniz diyoruz yine kabul etmediler.Ne yapmamız gerekir sizce,saygılar.

    Yanıtla
  9. Merhabalar
    Benim 2003 yilindan itibaren( 6 yil )4a li olarak olarak calistim. 13 yildir yurt disinda calisiyorum. 3 tane cocugum var.
    sormak istedigim
    1) ne zaman emekli olabilirim
    2)kac gun doldurmam gerek
    3)4a li olarak emekli olabilirmiyim
    4)1998-2002 yurt disinda okudum. okudugum yillari da ekleyip erken emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
  10. Iyi günler, ben 1974 dogumluyum.Türk vatandasiyim.
    yurtdisi borcllanmasi icin müracat etmek istiyorum.
    Türkiyede girisim var 2016 da.
    Ne zaman emekli olmayi hak ediyorum.

    Yanıtla
  11. Merhabalar Ömer Bey,
    Ben 1998-2012 yillari arasinda Almanya’da calistim ve 2012 yilinda AlmanyaHükümetine kesin dönüs basvurusu yapmadan Türkiye’ye dönüs yaptim. Ve Istanbul’da 2014-29.09.2020 tarihleri arasi sigortali calismisligim var ve SGK’dan bana yurtdisi ve Türkiye’deki calismisligima istinaden 51 yasini doldurdugum andan itibaren emeklilige bu belge ile basvurabilecegim bildirildi..Ama ben emeklilik islemleri icin basvuruda bulunmadim.Almanya’da calismis oldugum gunleri bir muracaatla Turkiye’ye aktardim fakat su an yaklasik 3 yildir Almanya’da ikamet ediyorum ve sigortali olarak calisiyorum.Türkiye’ye aktarilan Almanya’daki calismislik günlerimi tekrardan Almanya’ya nasil aktarabilirim ve bu konuda nereye müracaat etmem gerekiyor? Bana bir fikir verebilirseniz cok memnun olurum,tesekkürler..

    Yanıtla
  12. Merhaba,
    Birebir danışmanlık linki çalışmıyor.
    Bana e-posta yoluyla ulaşırsanız durumumu ve sizinle ücret karşılığında çalışmayı konuşmak isterim.

    Yanıtla
  13. Merhaba ÖMERBEY 1970 doğumluyum Türkiye’de ilk işe giriş tarihim 11/02/1984 Toplamda377 gün şuan Avusturya’da yaşıyorum.2004de yurtdışı borçlanması yaptım.E-devlette 3395 gün gözüküyor.Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim.saygılarımla

    Yanıtla
  14. Merhaba Ömer bey, bu sayfa ve bilgileriniz için öncelikle çok teşekkür. Ben Almanya da yaşıyorum ve yarı zaman çalışıyorum. Mini Job olarak degil ama. Türkiye den emekli olabilirmiyim?

    Yanıtla
  15. Merhaba.
    Ben 01.09.1994. te Türkiye’de sigorta başlangıçi yaptım 720 gün prim var 1999 yılında Almanya’da çalışmaya başladım.
    Hâlâ çalışmaya devam ediyorum
    Hangi şartlarda nasıl emekli olabilirim.
    3600 gün 5400 gün
    Birde şimdi 3000 gün prim odesem olurmu.ileriki zamanda belki tamamlarım diye

    Teşekkürler

    Yanıtla
  16. Merhabalar, benim emeklilik yasiyla ilgili bir sorum olacak. 31 senedir Almanyada sigortali calisiyorum. Türkiyede hic calismadim. önümüzdeki aylarda calismam olacak. Su an 50 yasindayim. yurtdisindan emekli olmak icin yas sinirim var mi?
    Türkiyeye dönüs yapma ihtimalim de var seneye. o durumda yas sinirim var mi?
    Türkiyeye kesin dönüs yaparsam yurt disi borclanmasi emekliligi olarak mi geciyor hala veya sartlar degisiyor mu?
    Bu konularda hic bilgim yok. Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkür ediyorum.

    Yanıtla
      • Merhabalar Ömer Bey,
        cevabiniz icin cok tesekkür ederim. 01.08.1992 den itibaren calisiyorum. 9000 güne tamamlamam gerekiyor yani.
        Bunu yurtdisinda yasarken mi yapmam gerekiyor, yoksa türkiyeye döndükten sonra mi? Fark ediyor mu? Cünkü muhtemelen sene sonunda dönecegim.
        Ama mutlaka Türkiyede sigortali calismis olmam gerekiyor dogrumudur?
        tesekkür ederim
        iyi günler

        Yanıtla
  17. merhaba omer bey dogum tarihim ekim 81,sigorta baslangicim ekim 2000,prim gunum sadece 100gun ,ama 15 ay askerlik yaptim askerlik prim gunune dahil ediliyormu,19 seneden beri yurtdisinda yasiyorum.dis borclanma ile kac yasinda emekli olabirim ve kac gun prim odemem lazim sskmi bagkurmu,cok tesekkurler,

    Yanıtla
  18. Merhaba Ömer Bey,

    Faydalı bilgilendirmeler için teşekkür ederim. Yazıda gözüme çarpmayan bir bilgi sormak istiyorum. Benim Almanya’da 18 yaşımı doldurtuktan sonra 05.1999 tarihinde “minijob” olarak sigorta girişim yapıldı. Yani kısa zamanlı bir çalışma. Alo SGK 170 aradığımızda sigorta tipinin sigorta başlangıç tarihine etkisi ile ilgili bir bilgiye sahip olmadıklarını ilettiler. Sorum şu ; 05.1999 tarihinde Almanyada minijob olarak sigorta girişi yapılan biri yurt dışı borçlanarak Türkiyedeki Emeklilik sigorta başlangıç tarihini 05.1999 olarak güncelleyebilir mi ?

    Teşekkürler
    Sevilay

    Yanıtla
  19. Merhabalar Ömer bey yukarda ilgili arkadaşların soruları ve cevaplarınız çok aydınlatcı olmuş teşekkür ederim.Benim de bir sorum olacaktı.
    Ben 1975 doğumlu 03.01.1999 işe girişim var Türkiyede 4A ve 4B çalışmalarım neticesinde 5660 günüm oldu.2015 den beri de Yurt dışında yaşıyorum.E-Devlete göre,Yaş işin Nisan 2024 ü beklemek zorundayım EYT için.Ama bir de prim günü 9.750 gün olmak mı zorunda diye okudum ?Eksik 312 günü Yurt dışı borçlanması mı yapmalıyım? Yoksa yaş dolduğunda Nisan 2024 de direk 5,600 gün ile emekli olabiliyor muyuz?
    Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim
    Saygılarımla…

    Yanıtla
    • Merhaba. 5750 demek istediniz herhalde. 03.01.1999 girişe göre gereken gün sayısı 5975 gün. Son 7 yıla ait hizmetin 1260 günden fazlası SSK ise ve toplamda 25 yıllık sigortalılık süresi ile 5975 günü tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  20. Omer Bey Merhaba

    SGK giris tarihim 12/09/1992. 2011 Agustos ayina kadar Turkiye’de toplam 4127 gun prim odedim. Sonrasinda yurtdisina ciktim ve sonrasinda prim odemem olmadi. Anladigim kadariyla 5600 gun prim odemesi yapmam gerekiyor. Kalan 1473 gunu yurtdisi borclanmasi olarak yaparsam Bagkur’dan mi emekli olabiliyorum? SGK’tan emekli olmak icin ne yapmam gerekiyor.

    Simdiden tesekkuer

    Yanıtla
  21. Türkiyeden aslinda yasca emekli olabilirim, yanliz Almanya da sigortali calistigim icin simdiye kadar alamadim.
    Yeni bir yasa cikacak diye okumustum.. O yasa cikti mi acaba.

    Yanıtla
  22. Merhaba Ömer Bey,

    öncelikle bizlere verdiginiz desteğiniz için size teşekkür etmek istiyorum.

    Biz 28.06. Almanya Ateşe yardımı ile EYT Basvurumuz doldurup taahhütlü mektup ile SGK’a göndereceğiz. Ateşenin bize verdi bilgi, SGK Basvuru günu olarak taahhütlü mektupun PTT verildiği gün baz aliniyor. Yani 28.06. Basvuru günümüz oluyor ve su an Günluk 150,12 TL den borçlanıyoruz.

    Bu Bilgi sizcede doğru mu?

    Birde biz su an 5.400 Gün ödeyip yasimizi bekleyeceğiz.

    Ileride fikrimiz degisir eksik olan günlermizi ödeyip yaşımızı beklemeden emekli olabiliyor muyuz?

    Tekrar çok teşekkür ederim.

    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet taahhütlü başvuruda PTT’ye veriliş tarihi başvuru tarihi olarak esas alınır. Yani 150 TL üzerinden yapılır borçlanma. İleride dilerseniz 9000 güne tamamlayabilirsiniz sorun olmaz.

      Yanıtla
  23. Merhaba,
    SSK baslangic tarihim 23 Agustos 1999 ve toplam 515 gun Turkiye’de calistim. Amerika’da 20 yil calistim. Eger 5460 gunluk borcumu odersem EYT’den emekli olabilecegimi soylediler SGK burosunda. Gunluk 150TL uzerinden hesaplama yapabilecegimi ve 2 yillik dogum borclandirmasi yapabilecegimi belirttiler. Sizin yazinizi okuduktan sonra kafam karisti. SSK degil Bagkur mu olmasi gerekiyor? Bagkur icin hesaplama yapmadilar. Amerika sizin yukarida paylastiginiz listede yok. Farkli bir uygulama mi var Amerika icin? Amerika’da emekli olmami etkiler mi burada emekli olmam. Ayrica ben Turkiye’ye geri dondum, burada yasadigim icin fakli prim odemesi var mi? Cok tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sanırım SGK’da size yanlış bilgi verdiler. Borçlanma SSK’dan yapılıyor olsa evet SSK kapsamında dedikleri gün şartı ile emekli olabilirsiniz. Ama tüm yurtdışı hizmet borçlanmaları bağkur kapsamında yapılmakta. Bağkurdan emeklilik için tamamlamanız gereken minimum gün sayısı da 7200 gün.

      Yanıtla
  24. Merhaba hocam eşim ev hanımı bekarken 2012 girişi var SSK ama günü az 430 günü var iki çocuğum var ikisini borçlanma yapacağım ev hanımına nasıl ne tür sigorta yapmalıyım ki günleri çoğalsın isteğe bağlı sigorta yoksa başka tavsiyeniz tşk ederim saygılar

    Yanıtla
  25. Sayın Ömer bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim 4 sorum olacaktı
    1- 1969 doğumluyum 1987 yılında türkiyede birkaç aylık sigorta girişim var. 2004 ten günümüze kadar, yaklaşik 20 yıldır yurt dışında çeşitli ülkelerde çalışıyorum fakat buralardan herhangi bir emekliliğim yok. Yazılanlardan anladığım kadarıyla yeni kanuna göre artık sadece Bağkurlu olabiliyoruz. Benim durumumda birisi kaç gün pirim ödemesi gerekir? kısmi 5400 gün ile 9000 gün ödeme yapanların maaşları arasında fark olurmu? bunu şundan sordum 58 yaşına kadar beklerim ve daha az ödeme yaparım.
    2- hanımım ev hanımı, 2004 te 2 aylık ssk girişi var, son 14 yıl kendiside yurt dışında, geçenlerde ev hanımı statüsünden yurt dışı borçlanma yaptı ve bağkur statütüsünden 5000 gün borçlandı. Kaç gün daha borçlanma yapması gerekir? toplamda 7200 mü yoksa 9000 mi?
    3- son 3,5 yıl ssk lı olarak çalışınca ssk emeklisi olma durumu söz konusu anladığım kadarıyla, Diyelim bağkurlu olma prim günlerini doldurdum yada çok az günüm kaldı ondan sonra 3,5 yıl ssk lı çalıştım gene ssk emeklisi olabilirmiyim?
    4- ikimizde bağkur emeklisi olursak, taraflardan birisi vefat ederse diğeri iki maaş almaya devam edebiliyormu?

    simdiden teşekkür ederim, kusura bakmayın sorularımın uzunluğu için. Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-5400 gün borçlanmanız şartı ile 58 yaşında, 9000 gün borçlanmanız şartı ile yaş olmadan emekli olabilirsiniz.
      2-9000 gün gerekli.
      3- Evet 3,5 yıl sigortalı çalışmanız durumunda SSK’dan emekli olabilirsiniz.
      4-Eş kendisi emekli ise vefat eden eşinin maaşının %50’sini alır. Sigorta kapsamlarına bakılmaz.

      Yanıtla
  26. Merhaba,
    Ben 20 Temmuz 1999 SGK girisliyim ve EYT den faydalanmak icin 25 yillik surem 20 Temmuz 2024 dolucak anacak yaklasik 338 gun eksigim kaliyor. Yurtdisinda 1599 gun calisma gunun var bun 338 gunu borclanmam mantikli olurmu? yoksa 1 sene daha beklemek daha mi mantikli? Eger borclanmak daha mantikli ise Asgari prim ile mi yoksa daha yuksekle mi yapmam gerekir. Suan halen SGK ile calismaktayim tavan dan odenmekte, yaklasik son 6-7 senedir tavandan yatmaktadir.
    Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanınca hemen emekli olabiliyorsanız tabi ki borçlanıp ödemek daha mantıklı. Eğer prim ödemeleriniz tavandan ise borçlanmayı da tavandan yapabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Cok tesekkurler Omer Bey.

        Prim odemelerim son 6-7 senedir hep tavandan yatti. Ancak 330 gunu tavandan borclanirsam 371.547 tl gibi bir rakam cikiyor ki buda 30 haziran sonrasi artacak sanirim, buda cok mantikli degil gibi cunku 1 sene erken emekli olarak alicagim emekli maasi ekstra odedigim pirime degmez gibi gorunuyor. O yuzden sizce kacdan borclanmak mantikli olucaktir? Asgari den yapmak 330 gun icin emekli maasimi dusurucekmidir?

        Tesekkurler.

        Yanıtla
  27. Merhaba Ömer Bey,

    3600 gün İle kısmi Emeklilik Şartları Nelerdir?

    Yurtdisinda yasayan ve EYT kapsaminda bundan faydalanabilirmiyiz?

    Kadin Erkek farki varmi?

    Bazi yerlerde düşük maaş bazi yerlerde 7.500 TL diyorlar. Hangisi dogru?

    Tesekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 günden emeklilik 08.09.1999 tarihi ve öncesinde girişi olan ve SSK kapsamında 3600 günü tamamlayanlar için geçerli. En düşük emekli maaşı şu an 7500 TL.

      Yanıtla
  28. Merhaba Ömer Bey,

    EYT erkekler 9.000 günden Bagkurdan emekli olabiliyor. Su an konusulan ve büyük bir ihtimalle gelecek olan yasaylan, Bagkur ve SGK ayni Prim olmasi. Yani 7.200 gün.
    Ben su an basvuruda sadece 7.200 gün ödersem ve ilerde kanun gelirse bende faydalanıyorum ve Emekli oluyorum. Yani aradaki 1.800 günü ödemem gerekmiyor.

    Bu uygulama dogru mu?

    Cok tesekkür ederim.

    Yanıtla
  29. Merhaba,
    27.03.1982 doğumluyum,
    işe ilk giriş 10.05.2006,
    3451 gün hizmet süresi var (tamamı 4A sgk’dan),
    03.06.2021 den beri yurtdisindayim. Emeklilik şartlarım nedir?
    Bir de bagkur dışında 4A dan emekli olabilme ihtimalim var mı?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında 7000 gün 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Bağkurdan 9000 gün 58 yaş ile. SSK’dan kısmi emeklilik şartlarınız 4500 gün, 20 yıllık sigortalılık süresi ve 58 yaş iken, bağkurdan kısmi emeklilik şartlarınız ise 60 yaş ve 5400 gündür.

      Yanıtla
  30. Merhaba,
    Ben Murat Brukselde yasiyorum yasim 46 (dogum 30/12/1976), subat 1998 den beri calisiyorum (haftalik 40 saat), isimde calismaya devam ederek EYT den faydalanmak istiyorum, kac gun prim yatirmam gerekir ve gun tutari nedir mail adresime cevap verirseniz sevinirim iyi calismalar

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 9000 gün borçlanma yapıp ödediğinizde emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. Çalışmaya devam edemiyorsunuz emekli olunca. Ancak onunla alakalı yasal düzenleme yapılacak.

      Yanıtla
  31. Merhaba Ömer Bey ben 20.6.72 dogumluyum Türk vatandasayim Almanya halen calisiyorum.4a Yurtdışı Hizmet Borçlanması (çalışma Süreleri – Almanya) kapsaminda 1998/10 den itibaren 3619 günü 3 sene önce ödemistim. Edevlet de altdaki bilgiler gözüküyor. Kalan 2281 günü ödersem 30 Ekim 2023 de emekli olabiliyor muyum?
    Eger evetse kalan prim borcumu ödemek icin ne yapmam gerekiyor? Saygilar
    4A TESCİLİNE GÖRE EMEKLİLİK BİLGİLERİNİZ
    4A TESCİL BAŞLANGIÇ 01.10.1998
    HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 01.10.1998 PRİM ÖDEME GÜN SAYISI3619
    YAŞINIZ 50 yıl, 11 ay, 25 gün SİGORTALILIK SÜRESİ 24 yıl, 8 ay, 15 gün
    EMEKLİLİK ŞARTLARI (5900 GÜN/25 YIL)
    PRİM GÜN SAYISI 5900 GÜN
    KALAN PRİM GÜN2281 GÜN%61,34
    SİGORTALILIK SÜRESİ25 YIL
    KALAN SÜRE 0 yıl, 3 ay, 14 gün%98,83

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer önceden ödediğiniz hizmetler SSK ise ssk kapsamında 3600 günle ve 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. 5900 güne borçlanma ile tamamlarsanız şartlar bağkura geçeceğinden SSK kapsamında emekli olamazsınız.

      Yanıtla
  32. Slm ben 1971 dogumluyum türkiyede dogdum 50 senedir almanyadayim alman vatandasim mavi kartim var nasil türkiyeden emekli ola bilirim ve nekadar ödemen gerek?
    Ve nasil nerde basvuru yapmam gerek hic bi bilgim yok bu konuda

    Yanıtla
    • Merhaba. Türk vatandaşlığından çıktığınız tarih tam olarak ne zaman? Almanya’da sigorta başlangıç tarihiniz ne zaman? 18 yaşından itibaren Türk vatandaşlığından çıktığınız tarihe kadar geçen süre ne kadar?

      Yanıtla
  33. Merhaba
    Ben 02.08.1976 dogumluyum
    Türkıyede 1994 sigorta gırıslıyım
    633 gun sıgortalılık surem var
    Almanyada yasıyorum
    Hangı sartlarda emeklı olabılırım

    Yanıtla
  34. Merhaba Ömer Bey,
    23.07.99 sigorta girisliyim Tr de 1194 günüm var + askerlik. 2011 den Beri Almanya da yasiyor ve calisiyorum. Eyt den emekli olabiliyormuyum , olabiliyorsam eger burda calismaya devam edersem emeklilik maasi kesilecekmi ? 5975 gün lazimmis bana, geri kalan 4780 günü borclanabikiyormuyum, eger borcalanabiliyorsam yaklasik ne kadar ödemem lazim ve nasil maas hesaplanir.
    Simdiden cvp icin tskler ediyorum.
    Saygilar

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK için evet 5975 gün gerekiyor ama ne yazık ki yurtdışı borçlanmasını SSK kapsamında yapamıyorsunuz. Bağkurdan yapabileceğiniz için toplamda 9000 güne tamamlarsanız EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olursunuz. 5400 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  35. Ömer Bey Merhaba SSK 4a Kolundan Fiili Hizmet Baslangici 01.1984
    1966 Dogumluyum 5225 Prim Gününün 3600 Gününü ödedim kalanini
    daha ödemedim kisa zaman da ödeyecegim.E-Devletten SGK Aylik Baglama
    sayfasina girdim 01.06.2023 itibariyla hesaplanan Aylik: 7957 TL Ek Ödeme: 318 TL
    Gösterge : Yok Aylik Baglama Orani : 57 Ortalama Aylik Kazanc : 6813 TL ve
    2000 Öncesi Ödenen Prim Günü : 3600 Toplam : 3600
    Ömer Bey Ortalama Aylik Kazanc ile Hesaplanan Aylik Farkli gözüküyor , bu hesaplar 5225 Güne göremi yoksa 3600 Güne göremi yapilmis birde islem normal mi aydinlatirsaniz sevinirim. Simdiden Tesekkürler

    Yanıtla
  36. Merhabalar ben Almanya’da yaşıyor ve çalışıyorum tam gün çalışıyorum. 15.08.76 doğumluyum. 01.08.1994 Almanya’da siğorta başlangıcım var Türkiye’de 1 gün SSK girişli çalışmam. Nasıl Türkiye’den emekli olabilirim? Cevapladığınız ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Birde 3600 gün diye emeklilik okuyorum haberlerden yurt dışındakiler için geçerli mi?

    Yanıtla
  37. Merhaba Ömer bey
    1975 almanya dogumluyum ve almanyadaki sigorta girisim 1994
    2002 den beri ev hanimiyim calismiyorum ve 3 cocugum var.
    Kac gün ödemeyle ve nezaman emekli olurum?
    Bir sorumda yurtdisinda bay ve bayan borclanma günleri aynimi?

    Yanıtla
    • Merhaba. Kadın ve erkekler için borçlanma tutarları aynı fark yok. Eğer 7200 güne tamamlarsanız yaş şartı olmadan EYT kapsamında emekli olabilirsiniz. 5400 gün borçlanırsanız 56 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  38. Merhaba Ömer Bey,

    ben Almanyada yasiyorum ve EYT’den faydalanabiliyorum.

    SGK’da EYT başvuru için hangi evrakları yanimizda götürmemiz lazim ve ayriyetten Türkiyeden almamiz veya doldurmamiz gereken evrakları varmi.

    çok teşekkür ederim

    Selamlar

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer Bey;

        Ben 1975 Almanya dogumluyum. Sigorta girisim 01.09.1990.
        O günden beri calisiyorum. Sadece 1,5 sene bosluyum var.

        Esim 1980 Almanya dogumlu. Sigorta girisi 01.09.1997.
        O günden beri calisiyor. Sadece 6 sene cocuk izinine ayrildi. Yanisim yoksa o 6 seniyede borclanabiliyoruz.

        Tesekkürler

        Yanıtla
  39. merhabalar, Omer bey,
    Ben Dilek, ve Hollanda’da maliye iktisatcisi ve hukucusuyum (LLM). 2015 itibaren maluliyet aliyorum Hollanda’dan. Ulkeler arasi antlasma tek tarafli hak veririyor, istisna disinda yazmisiniz, hangi durumlarda soz konusu olabilir? Sigorta girisim Hollanda’da 1997 oldugu icin, ve TC’de prim gunum yok ve borclanma ile yasa takiliyorum sanirim 54 yasini beklemem gerekir, yani daha 10 yil. Yardimci olursaniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba Dilek HANIM. Ülkeler arasındaki sözleşmeyi net olarak bilmiyorum. Oradan malulen emekli iken Türkiye’de borçlanma yolu ile emekli olup olamayacağınız hakkında net bilgi sahibi değilim açıkçası.

      Yanıtla
  40. Merhaba Omer bey
    oncelikle sorulara verdiginiz cevaplar icin tesekkur ederim.
    Ben 1974 dogumlu ( sgk emekliligim 1 ocak 2024 itibari ile dolmus olacak- su an icin 6 ay daha var- ) , 1. 12. 1998 SGK girisli, SGK toplam gun sayisi 5840 olan ( 5975 gun ile emeli olabiliyorum ) ve EYT den yararlanabilmem icin de 140 gune ihtiyaci olan biriyim.

    son 10 yildir kanada da yasiyorum ve burada degisik islerde calistim ve bazi yillar issiz kaldim. Son 1 yildir da Amerika merkezli bir sirkette full time isci olarak uzaktan calisiyorum.

    Sorum su: TR de EYT den yararlanabilmem icin gerekli olan 140 gunluk borclanmayi nasil yapabilirim. Dogal olarak SGK dan emekli olmayi dusunuyorum bunu nasil saglayabilirim.

    Yanıtla
  41. Merhaba ben Murat
    20.02.1998 sigorta girişim ve 582 gün primim yattı 1999 dan beri Almanyada yaşıyorum 01.01.1975 doğumluyum Türkiyeden nasıl emekli olabilirim.almanyada çalıştiğım günler türkiyede sayılıyormu eyt liyim hemen maaş alabilirmiyim çalışıyorum mini jop değil

    Yanıtla
  42. Merhaba,

    Türkiye’de neredeyse tamamı tavandan SGK’ya yatan 5300 gün sigortalılık sürem bulunuyor. Sigorta başlangıç tarihim 03.03.2008. Avustralya’ya göç edeceğim ve çalışmaya başlayacağım. Sizce isteğe bağlı sigortamı mı başlatmalıyım yoksa Avustralya’da çalışacağım süreyi ileride borçlanarak mı emekli olmalıyım?

    Bir de malum borçlanma çok pahalı. Eğer kalan 1700 günümü asgari den borçlansam alacağım emekli maaşım çok mu düşer?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
  43. Merhaba, Almanya 1981. dogumluyum, Meslek baslama 1997.

    2005 yilinda Alman vatandasi oldum, mavi kart im var. 3 cocugum var. Emekli Nezaman basvura bilir ve kac yasinda? borclanma günü?

    Tesekürler
    Selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba. 18 yaş ve sonrasındaki çalışma ve ikamet sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlı olduğunuz tarihe kadar ki kısmı borçlanabilirsiniz. Bu da emeklilik için yeterli olmaz size.

      Yanıtla
  44. Merhaba efendim ben Mehmet 21.01.1999 SSK girişim var 2003 yılından beri Almanya da kalıyorum 2017-2022 yıllarında 5 yıl Türkiye’de çalıştım şuan tekrar almanyadayım EYT kapsamına giriyorum ama borçlanmam gereken gün kaç gün acaba şuan mevcut 2646 günüm var saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. 5975 gün gerekiyor SSK’dan size ancak borçlanma bağkurdan yapılabildiği için SSK kapsamında borçlanma ile emekli olamazsınız. 3600 güne tamamlarsanız SSK’dan 3600 gün 60 yaş şartı ile emekli olursunuz. Ancak diğer türlü normal emeklilikte 1260 günden fazla borçlanma yaptığınızda şartlar bağkura geçer.

      Yanıtla
      • Öncelikle çok teşekkür ederim cevabınız için 1259 gün borçlansam bağkura geçmemeli için geriye 2070 e gün kalıyor 5975 tamamlamak için onu da sigorta göstersem isteye bağlı ve de bir yerde çalışsam 2070 gün için sonra emekli olabilirmiyim SSK dan daha mantıklı geldi tabiki uyarmı bilemedim saygılarımla

        Yanıtla
          • Kusura bakmayın ikide bir rahatsızlık veriyorum son 7 yıl SSK kapsamında çalıştığım için Bağ-Kur’a geçmeden geride kalan bütün günlerimi borçlanamıyorum sanırım ikincisi şuan borçlanma talebinde bulundum 3329 gün için bugün yarın cvp gelir gelen mektupta 3329 gün onaylanmışsa ödersen hepsini otomatikman Bağ-Kur’lu oluyor yoksa sadece 1259 güne denk gelecek meblağı ödeyip gerisini SSK göstermekmi

        • Tekrar merhaba bu gün SSK yurtdışı servisiyle konuştum 2017. 2022 arası ssk kapsamında çalıştığınız için 1260 gün takılmıyorsunuz dediler borçlanma talebinde bulunmuştum 956 gün yollamışlar geriye 2375 kalıyor onuda dilekçeyle yollayın ödeyin1260 takılmazsınız dediler son 7 yılda 3,5 yıl ssk kapsamında çalıştığım için dediler kafam karmakarışık oldu

          Yanıtla
    • Tekrar merhaba hocam rahatsızlık veriyorum yurtdışı borçlanma 1260güni geçince Bağkur geçiyor ama ben 2017 2022 arası Türkiye’de SSK kapsamında çalıştım borçlanma süreleri 2003 2015 arası olduğu için 3329 gün borçlanırsam SSK kapsamında emekli olabiliyorum 5975 güne tamamlayınca mevcut günüm 2646. Bağkura kaymaz dediler borçlanma 2015 öncesi olduğu ve son 7 yıl içinde 3buçuk yıldan fazla ssk lı çalıştığım için doğrumudur bir uzman olarak saygılarımla

      Yanıtla
  45. Mehraba benalmanyada 9 zunca ay 1986 yilindaise baslama tarim var turkiyede hic calismislihim yok 3 cocuk annesiyim su a n ev hanimiyim 9 ay 1965 dohumluyum turkiyeden nasil emekli olurum

    Yanıtla
  46. Merhaba Ömer bey ben Serpil 1979 doğumluyum Türkiye’de 1998 haziran sigorta girişim 1736 günüm var 2008 den beri Bulgaristan’da yaşıyorum 2019 dan beri burdada çalışıyorum 1 çocuğum var Türkiyeden sgk dan nasıl emekli olabilirim ?
    Bankalar borçlanma için yüksek kredi veriyormu ?Bulgaristan da çalışmaya devam edebilmek için nasıl yol izlemeliyim ?Hazırladığınız
    bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim emeğinize sağlık

    Yanıtla
  47. Merhaba Almanya’da malulen emekliyim Türkiye’de emekli olabilirmiyim yani maaş almamda bir sorun çıkarmı teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
  48. Merhabalar,
    20.08.1999 Avusturya da ilk sigortali ise basladim.Türkiyeden eyt yada baska sekilde emekli olma sansim var mi.Tesekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de sigorta yoksa, sadece Avusturya ise bu durumda 9000 gün borçlanma ile yaş şartı olmadan, 5400 gün borçlanma ile 58 yaş şartı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
  49. Merhaba Ömer bey!
    Ben Ercan,1969.01.15 Turkiye doğumluyum ve 1969.10.01 den beri İsveçte yaşıyorum. 1990 yılında sigortalı olarak işe başladım ve 2017 Ağustas’a kadar çalıştım ve ondan sonra rahatsızlandım 2017.08-2020.03 tarihine kadar hastalık parası aldım ve o tarihten bugüne kadar bir maaşım olmadı. 1992-2016 yılına kadar İsveç vatandaşı idim 2016 sonra Türk vatandaşlığına girdim ve yine çifte vatandaşlığım var ve halen İsveçte yaşıyorum. Türkiye de hiç bir zaman çalışmadım ve sorum tabiiki Türkiyede emekli olmam mümkün mü.
    Kal sağlıcakla.

    Yanıtla
Yorum yapın