Sosyal Güvenlik kaydı olmayan ne demek sorusu son zamanlarda okurlarım tarafından bana en çok sorulan sorulardan birisi oldu. Ben de bu içeriğimde bu konuya açıklık getirmek hem de sosyal güvenlik kaydı belgesinin nereden ve nasıl alındığına değinmek istedim. İçeriğin devamında sosyal güvenlik kaydı ne demek ve buna dair belge nasıl alınır hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik kaydı nedir?
Sosyal Güvenlik Kaydı;
- 4/a, 4b ve 4c kapsamındaki tescil kayıtlarınızı,
- Staj/Çıraklık kapsamındaki sigorta başlangıçlarınızı,
- Emekli iseniz emekli maaşının başlama tarihi ve toplam tutarını,
- İş kazası ya da meslek hastalığı geliri alıyorsanız gelirin başlama tarihi ve tutarını,
- Kısaca tüm sosyal güvenlik tescil kayıtlarınızı gösterir belgedir.
4a ( SSK), 4b(bağkur) ve 4/c emekli sandığı kapsamında eğer işe giriş varsa ve halen çalışıyorsanız “…… sicil numarası ile …/…./….. tarihinden itibaren tescil kaydı bulunmaktadır.” ” Durumu: Aktif Çalışan Sigortalı” şeklinde görülür. Eğer işten çıktıysanız şu şekilde görünür: ” ………….. sigorta sicil numarasıyla tescilinin …/…../…. tarihinde sona erdiği tespit edilmiştir. Sona erme nedeni: ……….”.
Sosyal Güvenlik kayıt belgesi ne işe yarar?
SGK kayıt belgesi son sigortalılık tescil durumunuz ile SGK’dan aylık ya da gelir alıp almadığınızın tespiti için istenilen bir belgedir.
Sosyal güvenlik kaydı olmayan nedir?
Sosyal güvenlik durumu nedir başlığında da belirttiğim gibi son sigortalılık durumu olarak tanımlanabilir. Sosyal Güvenlik kaydı olmayan kişi kısaca 4/a, 4/b ya da 4/c kapsamında aktif sigortalılığı olmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kendi adına emekli maaşı almayan kişi olarak tanımlanabilir.
Sosyal güvenlik kaydı olmayan ev hanımı ne demek?
Bildiğiniz gibi özellikle İşkur Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) için sosyal güvenlik kaydı olmama şartını istemektedir. Bu nedenle hem İşkur’a hem de farklı kurumlara başvururken ya da KYK yurt başvurusu yaparken sosyal güvenlik kaydı olmayan ev hanımı ibaresi ile karşılaşabilirsiniz. Sosyal Güvenlik kaydı olmayan ev hanımı kısaca;
- 4/c, 4/b ya da 4/a kapsamında aktif sigortalılığı olmayan ( Önceden giriş-çıkış yapmış olması önemli değil),
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık almayan kişi olarak tanımlanır.
Sosyal güvenlik kaydı sorgulama
Eğer İşkur, KYK gibi kurumlar sizden sosyal güvenlik kayıt durumunuz ya da kaydınızın olmadığına dair belge istiyorsa herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden ya da E-devletten online olarak alabilirsiniz.
- E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama menüsünden SGK çalışmadığına dair belge alabilirsiniz.
- Çalışmadığına dair belge e-devlet üzerinden sorgulamak ve indirmek için T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan giriş yapabilirsiniz: SGK kayıt belgesi sorgulama.
Sosyal güvenlik numarası nedir?
Sosyal Güvenlik numarası 4/a, 4b ya da 4/c kapsamında ilk defa tescilde verilen numaradır. Tüm çalışma hayatınız boyunca bu ilk tescilde verilen numara üzerinden sigorta primleri ödenir.
Sosyal güvenlik numarası nasıl öğrenilir?
Sosyal güvenlik numarası öğrenme işlemi için Sosyal Güvenlik Kayıt belgesi sorgulama yapmanız yeterlidir. Yukarıda e-devletten nasıl sorgulayabileceğiniz hakkında bilgi verdim. E-devletten sorgulama yaptığınızda belgede tüm sigorta kollarındaki sicil numaranızı da öğrenmiş olacaksınız.
Sosyal Güvenlik Kayıt belgesi güncelleme?
Güncelleme işlemini siz yapamazsınız. Eğer tescil kayıtlarınızda hata olduğunu düşünüyorsanız bir dilekçe ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurarak tescil kayıtlarınızı güncelletebilirsiniz.
E-devlette sosyal güvenlik belgesi sorgulama ekranından sorgulama yaparak kaydınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz.