Toplum Yararına Çalışma Programı Nedir, Kimler Başvurabilir?

Toplum yararına çalışma programı ile her yıl Kamuya birçok işçi alınmakta. Özellikle okullarda temizlik ve güvenlik görevlileri bu program aracılığı ile alınmakta. Diğer Kamu Kurumlarında da geri hizmetlerdeki personelin çoğu bu program ile işe alınmakta.

Birçok işsiz de Kamu’da iş bulmak umuduyla bu programa başvuru yapıyor. Biz de hem toplum yararına program nedir hem de başvuruların nereye ve typ başvuru nasıl yapılır konusunda ayrıntılı bir yazı yazmak istedik. Ayrıca sayfamızda İşkur TYÇP son dakika haberlerini de bulabilirsiniz.

Tyçp nedir?

İşkur typ nedir ? TYP programı İŞKUR tarafından düzenlenen bir uygulamadır. Adından da anlaşılacağı üzere bu uygulama kapsamında istihdam edilenler topluma yararlı olacak işlerde ve Kamu yararına çalıştırılmakta. Örneğin okul bahçelerinin ağaçlandırılması, park ve bahçe işleri v.s. gibi.

Typ programına kimler başvurabilir ?

Toplum yararına çalışma programından yararlanabilmeniz için aşağıdaki toplum yararına program başvuru şartlarını sağlamanız gerekiyor.

  • İşkur’a kayıtlı işsiz olmanız,
  • 18 yaşını tamamlamanış olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı almıyor olmanız,
  • Açıköğretim fakültesi hariç öğrenci olmamanız,
  • Devletten herhangi bir Sosyal Yardım almıyor olmanız gerekiyor.

Typ’den kimler yararlanamaz ?

Hane halkı geliri kişi başı asgari ücretin 1,5 katı üzerinde olanlar işkur toplum yararına programı kapsamında yerleşim hakkı elde etseler bile işe yerleştirilmiyorlar. Ayrıca İşkur kaydı olmayanlar, 18 yaşından küçükler, emekliler, öğrenciler ve sosyal yardım alanlar TYP’den yararlanamazlar.

Toplum yararına çalışma programı başvuru nasıl yapılır ?

Peki işkur typ başvuru nasıl yapılır ? Başvurularınızı İŞKUR’dan direk yapabilirsiniz. Ayrıca İŞKUR’a gitmeden de başvurularınızı  e devlet sisteminden  kolayca yapabilirsiniz. Tabi e devlet sisteminden başvuru yapmadan önce İŞKUR’a işsiz kaydınızı açmayı unutmayın. İşkur’da tüm başvurular artık online yapılmaktadır.

  • Eğer İşkur sayfası üzerinde daha önce profil oluşturmadıysanız online profil başvurusu yapmak için İşkur Profil Oluşturma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • İşkur E Şube üzerinden işsizlik kaydınızı e devlet şifresi ile giriş yaparak kolayca tamamlayabilirsiniz.
  • İşsizlik kaydı ekranına buradan giriş sağlayabilirsiniz⇒  İşkur işsizlik kaydı.
  • İşsizlik kaydı oluşturduktan sonra e devlet sisteminden başvuru yapabilirsiniz ⇒ toplum yararına çalışma başvuru ve sorgulama.

Typ başvurusu yapamıyorum ne yapabilirim ?

Eğer başvuru aşamasında sorun yaşıyorsanız İşkur kaydınız ile alakalı olabilir. www.iskur.gov.tr adresine girerek buradaki bilgilerinizi güncelleyip tekrar denemenizi öneririz. Eğer yine başvuru yapamazsanız ve sorun olursa vakit kaybetmeden İşkur ile irtibata geçin.

İşkur typ kura ile mi yapılır ?

İşkur toplum yararına çalışma programına hak kazanıp kazanmadığınızı yukarıda vermiş olduğum linkten sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.Başvurular arasından seçim;

  • Noter kurası çekilmek suretiyle,
  • Liste yöntemi ile ( Bu yöntemde mülakat ya da iş ve meslek danışmanının seçimine göre belirlenenler alınıyor)
  • Toplam alınacak kişi sayısının %80’ni noter kurası yöntemi ile %20’si de mülakat ya da iş ve meslek danışmanının seçimi ile belirleniyor.

TYP nerelerde çalışır?

Program kapsamında;

  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara,
  • Temizlik işlerinde, düzenleme ve koruma hizmetlerinde,
  • Orman Bakanlığı ve Belediye’ler bünyesinde,
  • Kültür Bakanlığı’nda,
  • Kamu Kurumlarının temizlik kadrolarında,

İşçi istihdam edilmektedir.

TYP işçisi kaç ay çalışır ?

Program kapsamında alınan işçi 12 ay içerisinde en fazla 9 ay süre ile görev alabilmekte. Yani 12 ay içinde 9 aylık maaş alabilmekte. Bir kişi bu program kapsamında aynı Kamu kurumunda en fazla 18 ay görev alabilmekte.

TYP ile çalışanlan tekrar başvurabilir mi ?

Daha önce yararlanmış olduğunuz TYP programından ayrılış tarihinden itibaren 6 ay geçmeden yeniden bu programa başvuru yapamazsınız. TYP programı devam ederken mazeretsiz ayrılan ya da kusurundan dolayı çıkartılanlar ayrılış tarihinden itibaren 24 ay süre ile yeniden bu programa dahil edilmezler. TYP programı sona erdikten sonra İŞKUR’un teklif ettiği en az 3 işi kabul etmeyenler de 24 ay süre ile programa başvuru yapamaz.

TYP sona erdikten ve çıkışınız verildikten sonra eğer gerekli şartları sağlıyorsanız işsizlik maaşından yararlanabilirsiniz. Hemen işsizlik maaşı başvurusu yapmak için  işsizlik maaşı başvurusu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşkur TYP Kadro veriliyor mu ?

Program kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışmaya başlayanlar belirlenen süre kadar ve en fazla 9 ay süre ile geçici olarak görevlendirilmekte. Bu kapsamda bu kişilere kadroya geçiş imkanı sağlanmamakta. İleride konu ile ilgili bir mevzuat güncellemesi yapılır mı bilinmez ancak mevcut durumda TYP’lilerin kadroya geçmesi mümkün olmamaktadır.

Typ numarası nedir?

Program kapsamında başvuru yapılan ilana ait verilen başvuru takip numarasıdır. Bu numara ile başvurunun takibi ve sonucu hakkında bilgi alınabilmektedir.

TYP başvuru sonuçları nerede açıklanır ?

Başvurular dahilinde programa kabul edilenler İşkur resmi web sayfası üzerinden ilan edilmektedir. İşkur kişisel sayfanızda da sonuç sorgulaması yapabilir ve programa dahil edilip edilmediğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

TYP liste yöntemi nedir?

Toplum yararına çalışma programında alımlar bildiğiniz üzere noter huzurunda çekilen kura yöntemi ile yapılmaktadır. Ancak kura çekilirken listeleme yapılmakta ve bazı guruplar öncelikli olarak alınmaktadır. Engelliler, 35 yaş üzerindeki kişiler, törerle mücadele sırasında malul olanlar, eski hükümlüler birinci listede yer alırken diğer kişiler ikinci listeden kuraya dahil edilmektedir. Liste yöntemi tam olarak budur.

TYP çalışma saatleri

Program kapsamında işe alınanlar genellikle haftalık 45 saat, günlük ise ortalama 7,5-8 saat aralığında çalıştırılmaktadırlar.

TYP kaç lira maaş alıyor?

TYP kapsamında işe alınanlara net asgari ücret tutarında ödeme yapılmaktadır.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın