Yıllık izin formu senelik izne ayrılacak personel için işveren ya da vekili tarafından düzenlenmesi zorunlu olan belgelerden birisidir. 4a SSK kapsamında çalışanların yıllık izin yönetmeliğine göre kullanabilecekleri yıllık izin süreleri işyerindeki toplam çalışma süresine göre belirleniyor.
Bu yazımızda çalışma süresine göre toplam yıllık izin 2024 hakkınız konusunda bilgi sahibi olabilir ayrıca 2024 yıllık izin alma hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını ayrıca yıllık izin belgesi örneğini bulabilirsiniz. Yazının devamında sigortalı çalışanların izin haklarına değinilecektir. Memur iseniz memurların yıllık izin süreleri sayfamızı ziyaret ederek kaç gün izin hakkınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
Yıllık izin kaç gün 2024
İşçinin işyerindeki çalışması süresine göre yıllık izin hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır.
- 1-5 yıl arasında (5 yıl dahil ) ise toplam yıllık izin hakkı 14 gündür. Eğer maden ya da yer altında çalışan ise yıllık izin hakkı 18 gün olacaktır.
- 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışanlar için toplam yıllık izin süresi 21 gündür. Eğer yer altında ya maden işlerinde çalışıyorsa bu durumda yıllık izin hakkı 25 gündür.
- Toplam çalışma süresi 15 yıldan fazla olanların yıllık izin hakkı 26 gündür. Eğer yer altında çalışan ise bu süre 30 gün olarak kullandırılır.
- ** 18 yaş altı çocuklar ile 50 yaş üzeri çalışanların senelik yıllık izin hakları 20 günden az olamaz.
- Yukarıda da görüldüğü üzere yıllık izin artışları işçinin işyerindeki çalışma süresine göre değişiyor.
Çalışma süresine göre kullanılabilecek yıllık izin hakkı yukarıdaki gibidir. Eğer işten çıkış yapıldıysa ve içeride kullanılmayan izin hakkı varsa bunlar için işveren tarafından ücret ödenmesi zorunludur. Hemen yıllık izin ücreti hesaplama sayfamızı ziyaret ederek ne kadar ücret alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
50 yaş üzeri yıllık izin kaç gün ?
Yukarıda da belirtildiği gibi 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre 50 yaşın üzerinde olan çalışanların yıllık izin süreleri hiç bir durumda 20 günden az olamaz. İşçi işe yeni başlamış birisi bile olsa verilecek izin 20 günün altında olamaz.
İşçi yıllık izin dilekçesi örneği
İşyerinde yıllık izin dilekçesi örneği aşağıda verilmiştir. İzne ayrılacak personelin öncelikle işverene yazılı olarak yıllık izin belgesi yani senelik izin dilekçesi ile talepte bulunması gerekiyor. Yıllık izin dilekçe örneğini buradan indirebilirsiniz >> yıllık izin dilekçesi excel.
- ……………………………………………………………MÜDÜRLÜĞÜNE
- ………………………………………………………………adresinde kurulu işyerinizde ……………………..sigorta sicil nosu ile …………………………………olarak çalışan işçinizim. …………….yılına ait yıllık ücretli iznimi …./…./……… ve …./…./………. Tarihleri arasında kullanmak istiyorum.
Yıllık izin formu örneği
İzne çıkacak çalışan için senelik izin formunun doldurularak işveren tarafından onaylanması ve personel yıllık izin formunun işçinin özlük dosyasında saklanması gerekmektedir.
- Senelik izin formunu buradan indirebilirsiniz >>> yıllık izin formu indir.
- Yıllık izin formu Word olarak hazırlanmıştır.
- Yıllık izin Formu Excel olarak çevirerek de kullanabilirsiniz.
- Yıllık izin formu örnek doldurulmuş şekilde bir alt başlıkta paylaşılmıştır.
Yıllık izin formu doldurulmuş örneği
Yıllık izin kağıdını yukarıda vermiş olduğumuz bağlantı üzerinden excel formatında indirebilirsiniz. Ücretli izin formunun doldurulmuş bir örneği ise aşağıdaki gibidir. Yıllık izin kullanma formu doldururken kafanıza takılanları yazı sonundaki yorum kısmından iletebilirsiniz.
Yıllık izin formu nasıl doldurulur ?
İşçi izin belgesinin örnek bir suretini sizin için hazırladık. Yukarıda ücretli izin formu örneğine göz atarak doldurabilirsiniz. Personel izin belgesini doldururken özellikle izin başlangıç ve bitiş tarihleri ile işe başlama tarihini doğru hesaplamanız gerekmektedir. Bildiğiniz üzere sigortalı çalışanlarda pazar günü ile resmi tatil ve bayram tatilleri yıllık izin hesabına dahil edilmiyor. Buna göre hesaplama yapmanız ve dikkatli olmanız gerekiyor. Diğer kısımlar çok da önem arz etmiyor açıkçası.
Yıllık izin borçlanması yapılabilir mi ?
Yıllık izin kullanılan sürelerin borçlanılarak hizmetten sayılması söz konusu değildir. Zaten izin süresi boyunca işçinin sigorta primlerinin işveren tarafından eksiksiz olarak ödenmesi gerekmektedir. Primler tam ödendiğinden ayrıca borçlanma hakkı bulunmamaktadır.
Yıllık izin zamanaşımı süresi nedir ?
01 Temmuz 2012 tarihinden sonraki yıllık izin alacağı zamanaşımı süresi 10 yıl olarak uygulanırken bu tarihten öncekiler için 5 yıl olarak uygulanmaktadır. Görüldüğü üzere yıllık izin alacaklarında zamanaşımı süresi 01 Temmuz 2012 öncesi ve sonrası değişmektedir. Sebebi Yargıtayın vermiş olduğu karardır. Yıllık izin alacağında zamanaşımı süresini hesaplarken bu tarihlerin göz ardı edilmemesi önem arz etmektedir.
Yıllık izin bölünebilir mi ?
En son kanuni düzenlemelere göre işçi bir kısmı 10 günden az olmamak koşulu ile diğer kısımları istediği şekilde yıllık izin bölme hakkınız bulunmakta.
Personel özlük dosyası yıllık İzin Formu, Yıllık izne ayrılacak çalışanlar için düzenlenmesi ve özlük dosyasında muhafaza edilmesi gereken formdur.
Personel izin formunda çalışanın yıllık izninin başladığı tarih, işbaşı yapacağı tarih, işyeri sicil numarası, kıdem süresi gibi bilgiler yazılır.
4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında işverenlerin çalışanları için yıllık izin defterini tutmaları zorunludur.
Kanunen belirlenen bir süre olmasa da uygulamada işçinin en az 1 ay öncesinden işverene yıllık izin talebini iletmesi gerekmektedir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhaba ben taşeronda çalışıyorum. Nisan ayında askere gittim 14 gün yıllık izinim vardı kullanmadım. Askerden geldikten sonra aynı yerde işe başladım ve Yıllık izniminkullanmak istedim fakat kullanamazsın dediler 1 yılı doldurup ondan sonra ki yıllık iznimle birleştirilip 28 gün olarak kullanabilirsin dediler. Fakat ben işten çıkacağım desem içerideki Yıllık iznimi kullanabilir miyim. Onlar kullanamazsın dediler. Yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba. Bu konuda net bilgi sahibi değilim ama kanaatim verilmesi gerektiği yönünde.
1998 tarihinde 7 aylık ücretsiz doğum izni alan öğretmenim, emeklilikte bu 7 ayın emekli sandığına pirim ödenmesi mümkün müdür? Başvurular nereye yapılır? Ayrıca çalışmadığım dönemde işçi olarak 1998 de sgk girişim vardı, aradaki boşlukları isteğe bağlı tamamlayıp, emekliliğime gün olarak katkı sağlayabilir miyim?
Merhaba. Evet ücretisiz izin süresini borçlanabilirsiniz.Başvuruyu Kamu Görevlileri Daire Başkanlığına yapmanız gerekiyor. Arada boşta geçen süreleri tamamlama hakkınız yok maalesef.