Vergi dilimleri tüm sigortalı çalışanlar, devlet memurları, vergi mükellefleri, kısacası gelir elde eden herkes için büyük önem arz etmektedir. Bildiğiniz gibi Vergi Kanununa göre Türkiye’de kazanç elde eden herkesin elde ettikleri bu kazançlar için gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. Ödenecek gelir vergisinde kazanç üzerinden vergi ödeme oranı ise gelir vergisi dilimleri esas alınarak hesaplanmaktadır. Bu yazımız gelir vergisi hesaplamasının nasıl yapıldığı, güncel gelir vergisi dilimleri ile konu hakkında sıkça sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.
Gelir vergisi nedir ?
Elde edilen gelirden giderlerin düşülmesi sonucu kalan kısım yani matrah üzerinden vergi dilimleri esas alınarak ödenmesi gereken vergi türüdür.
Kümülatif nedir ?
Kümülatif geçen dönemlerin de toplanarak ilgili dönem dahil toplamıdır. Yani Nisan ayında gelir vergisi hesaplamasında Ocak, Mart ve Şubat gelir vergisi matrahlarının dahil edilerek hesaplanması kümülatif şekilde hesaba örnek olarak gösterilebilir.
Matrah nedir ?
Elde edilen kazançtan giderler düşüldükten sonra kalan kısımdır. Vergisel açıdan ise vergiye tabi tutulacak kısım olarak tanımlayabiliriz.
Vergi matrahı nedir ?
Elde edilen tüm kazançlardan tüm giderler düşüldükten sonra vergiye tabi olan kısım vergi matrahıdır. Burada hesaplama yapılırken elde edilen kazançlardan giderler düşülür. Giderler düşüldükten sonra vergiye tabi olan kısım olarak da tanımlanabilir.
Yüzdelik dilim nedir ?
Elde edilen gelirin vergiye tabi olan kısmının toplam tutarının yukarıda belirtilen tabloda isabet ettiği oran yüzdelik dilim olarak tanımlanır.
Gelir vergisi nasıl hesaplanır 2024
Sigortalı çalışanlar, devlet memurları ve ya gerçek kazanç elde eden tüccarlar için gelir vergisi matrahı hesaplama yöntemleri farklı olsa da net gelir üzerinden elde edilen gelirler gelir vergisi dilimleri esas alınarak hesaplanmaktadır. Aşağıda hesaplamanın nasıl yapıldığına kısaca ve örneklerle değineceğiz. Toplamda takvim yılı içerisinde elde edilen gelirler bir üst vergi dilimine geçerse gelir vergisi oranı bir üst dilim esas alınarak hesaplanır.
1- Sigortalı çalışanların gelir vergisi hesaplaması
Sigortalı çalışanların gelir vergisi hesaplaması brüt maaşları üzerinden yapılır. 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren brüt kazancı asgari ücrete kadar olanlardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmayacak. Brüt kazancı brüt asgari ücretin üzerinde olanların ise brüt maaşından %14 oranındaki SGK işçi payı ve %1 oranındaki işsizlik primi olmak üzere toplamda %15 oranında kesinti yapıldıktan sonra gelir vergisi matrahı yani vergiye tabi olacak kısım hesap edilir.
2- Memur gelir vergisi hesaplama 2024
Memurların gelir vergisi hesaplaması toplam maaş üzerinden değil taban aylık üzerinden yapılır. Dolayısıyla sigortalı çalışanlara göre daha geç bir üst vergi dilimine geçerler. Taban aylık üzerinden takvim yılı başından itibaren %15 üzerinden gelir vergisi kesilir. Ocak ayından itibaren her ayın taban aylık toplamı kümülatif vergiyi oluşturur. Taban aylık toplamı aşağıda vergi dilimlerinde belirtilen hangi kısma giriyorsa o oranda vergilendirme yapılır.
3- Esnaf ve serbest kazanç gelir vergisi hesaplama
Gelir vergisi mükellefiyeti olan esnaflar ve serbest kazanç elde edenler için de gelir vergisi hesaplaması satıştan tüm giderlerin düşülmesi sonucu elde edilen karın üzerinden vergilendirme sağlanır. Örneğin 800 liraya alınan bir mal 1000 liraya satıldı diyelim. Aradaki 200 lira üzerinden vergilendirme yapılır. Tabi basit anlamda böyledir. Giderler, KDV hariç ve dahil tutarlar ve muhasebe terimlerini kafa karıştırmasın diye eklemiyorum. Bu şekilde elde edilen gelirler toplamı aşağıda verilen hangi vergi dilimine giriyorsa o oranda vergilendirme yapılacaktır.
Kümülatif vergi matrahı
Önceki ayların matrahı da dahil edilerek bulunulan ayla birlikte vergiye tabi olacak toplam kısımdır. Kümülatif vergi hesaplamasının nasıl yapıldığı konusunda daha fazla ayrıntılı bilgi ve örneklerle hesaplama yöntemi konusunda bilgi için hemen kümülatif vergi matrahı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Gelir vergisi oranları 2024
Gelir vergisi oranları Kanunla belirlenmektedir. Güncel vergi mevzuatımıza göre şu anda 5 ayrı gelir vergisi dilimi bulunmaktadır. Aşağıda gelir vergisi oranları ve güncel tutarları tablo olarak verilmiştir.
Gelir vergisi dilimleri 2024
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında bordrolu çalışanlar ile kazanç elde edenler için vergi dilimi hesaplamasında dikkate alınacak tutarlar ve vergilendirme oranı aşağıdaki gibi olacaktır;
110 bin TL’ye kadar | %15 |
230.000 TL’nin 110.000 TL’si için 16.500 TL, fazlası | %20 |
580.000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL, (ücret gelirlerinde 870.000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL), fazlası | %27 |
3.000.000 TL’nin 580.000 TL’si için 135.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL’nin 870.000 TL’si için 213.300 TL), fazlası | %35 |
3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 982.000 TL, ücret gelirlerinde 3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 958.800 TL), fazlası | %40 |
Asgari ücret vergi dilimi 2024
Asgari ücret vergi dilimleri tablosu yukarıda verilmiştir. Asgari ücretli çalışanlardan gelir vergisi kesilmeyecek. Gelir vergisi matrahı oluşmayacağından bir üst dileme geçme olayı da ortadan kalkmış olacak. Dolayısıyla asgari ücretli çalışanlar yıl sonuna kadar asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen maaşı almaya devam edecekler.
Sonrasında kümülatif kısım esas alınarak toplam elde edilen gelirin yani vergi matrahı toplamının yukarıda verilen birinci dilimi aşması halinde vergilendirme ikinci dilimden yani %20 üzerinden yapılır. Brütten nete asgari ücret hesaplaması, güncel gelir vergisi tutarları ve agi dahil ödenmesi gereken net maaş hakkında bilgi için brütten nete maaş hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Memur vergi dilimleri 2024
Devlet memurları için güncel gelir vergisi dilimleri yukarıdaki gibidir. Taban aylık üzerinden hesaplanan gelir vergisi matrahı bir üst vergi dilimini geçtiğinde maaştaki gelir vergisi oranı da artacağından maaşta düşme olacaktır.
Yüzdelik dilim hesaplama 2024
Yüzdelik dilim hesaplamasında 01 Ocaktan yani takvim yılı başından itibaren yıl sonuna kadar elde edilen gelirler dahil edilerek girilen gelir vergisi dilimi hesaplanır. Yukarıda elde edilen gelire göre hangi oranda gelir vergisi ödeyeceğinize ilişkin tablo verilmiştir. Bu tabloya göre hesaplama yapabilirsiniz. Eğer yapamadıysanız gelir bilgilerinizi yorum kısmından bize yazın biz hesaplayalım.
Vergi dilimine ne zaman girilir ?
Yukarıda güncel olarak tutarlar belirtilmiştir. Eğer devlet memuru iseniz taban aylık yani vergiye tabi kısım bir üst vergi dilimini geçtiğinde, sigortalı çalışan iseniz gelir vergisi kümülatif matraha göre bir üst dilime geçtiğinde kesinti artar ve gelir vergisi bir üst dilimden kesilmeye başlar.
Eğer maaşınızdan gelir vergisi kesiliyorsa kümülatif gelir vergisi tutarı bir üst vergi dilimi olan %20’lik vergi dilimine girdiğinde maaşınızdan daha fazla kesinti olur ve bir üst vergi dilimi üzerinden hesaplama yapılır.
Gelir vergisinde kesinti en alt vergi dilimi olan %15’ten başlar. Kümülatif gelir vergisi matrahı arttıkça ve üst dilimlere geçiş oldukça oran %20, %27 gibi değişen oranlarda artar.
Bunun için 01 Ocak tarihi itibariyle kümülatif vergi matrahınızı bilmeniz gerekiyor. Bunu maaş bordronuzda görebilirsiniz. Toplam matrah ve maaş vergi dilimleri sınırlarına göre hangi vergi diliminde olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Sayın Ömer hocam merhaba umarım sorunuma yardımcı olabilirsiniz,1971 doğumluyum,91-92 yıllarında askerliğimi yaptım,94 yılında da sigorta başlangıcım oldu,sizden öğrenmek istediğim kısaca şu askerlik borçlanmamı yapıp 1 yıl erkene çekmek istiyorum asgari ödeme diliminden ödemem ile örneğin 2 katı arasındaki veya tavandan ödeme yapmam arasındaki maaş farkının yansımasını merak ediyorum,size göre hangisine göre hareket etmeliyim ? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim,iyi günler dilerim.
Merhaba. Bunun hesaplamasını yapabilmek mümkün değil. Tabi ki olumlu etkiler yüksekten borçlanmak ama ne kadar etkiler onu bilemeyiz.