Ücretli öğretmenlik sigortası kapsamında yatan sigorta primleri ile kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlıktan yararlanma hakkına sahip olabilmekte. Aynı sigorta kapsamında emeklilik primleri de ödendiğinden bu kapsamda ödenen primler emeklilikte de sayılmakta. Ücretli öğretmen olarak çalışıyorsanız ücretli öğretmenlik hesaplama başlıklı yazımızdan ne kadar maaş alabileceğiniz konusunda hesaplama yapabilirsiniz. Bu içerikte ücretli öğretmen sigorta sorgulaması nasıl yapılır hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.
Ücretli Öğretmenlikte Sigorta Var mı?
Evet, ücretli öğretmenler 5510 Sayılı Kanun’un 4/1-a eski adı ile SSK kapsamında sigortalı sayılırlar.
Ücretli Öğretmenler Hangi Sigorta Kapsamında Sayılırlar?
Ücretli öğretmen olarak görev yapanların sigortası 5510 Sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında eski adı ile SSK olarak ödenmektedir.
Ücretli Öğretmen Sigorta Girişini Kim Yapar?
Ücretli öğretmenlik yapılan yere göre değişebiliyor. Bazı yerlerde okullar kendileri yaparken bazı yerlerde ise tüm işlemler bağlı olunan Milli eğitim Müdürlüğü Muhasebe birimleri tarafından yapılmaktadır.
Ücretli öğretmen sigorta girişi nasıl yapılır?
Ücretli öğretmenler çalışmaya başlaması ile birlikte sigorta girişleri bağlı oldukları Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılır.
- Bu kapsamda en geç çalışmaya başlamadan 1 gün öncesinde sigorta giriş bildirgeleri elektronik ortamda SGK işe giriş bildirgesi uygulaması üzerinden yapılır.
- Daha sonra her ay için en geç diğer ayın 26’sına göre SGK beyannameleri verilir.
Ücretli öğretmenlik sigorta sorgulaması nasıl yapılır?
Sigorta girişinizin yapılıp yapılmadığını, bu kapsamda ne kadar prim gün sayısı bildirimi olduğunu, sağlık sigortanızın açılıp açılmadığını e-devlet menüsünden yapabilirsiniz.
- Prim gün sayısını sorgulamak ve sigorta günlerinizi öğrenmek için buradan e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz ⇒ SGK tescil ve Hizmet Dökümü.
- Sağlıktan yararlanıp yararlanamadığınız sorgulamak için buradan e-devlet ile giriş yapabilirsiniz ⇒ SGK provizyon sorgulama.
- Sorgulama sonucu “Provizyon Alabilir, Müstehaktır ” yazıyorsa sağlıktan yararlanabilirsiniz anlamına gelir. Aksi durumda sağlığınızın kapalı olduğu anlamına gelir.
Ücretli öğretmenlik sigorta borçlanması yapabilir mi?
Ücretli öğretmen prim gün sayısı çalıştıkları ek ders süreleri esas alınarak bildirilir. Çalışılan her 7,5 saat 1 güne karşılık gelir. Toplamda her ay ortalama 15-22 arasında gün bildirimi yapılır. Ücretli öğretmenlerin 01.03.2011 tarihi ve sonrasında 30 günden az bildirilen süreleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvurarak borçlanma ve 30 güne tamamlama hakları bulunmaktadır.
Ücretli öğretmenin sigortası artık tam yatıyor mu?
Ücretli öğretmenlerin sigortası ay içerisinde girilen ders saatleri esas alınarak kısmi olarak yatırılıyor. Her 7,5 saatlik çalışma 1 prim günü olarak şekilde prim bildirimleri yapılmaktadır. Sigorta bildirimleri ücretli öğretmenlik maaşı hesaplandıktan ve ödendikten sonra yapılmaktadır.
Ücretli öğretmen eksik sigorta tamamlama hakkı var mı?
Ücretli öğretmenlerin sigorta tamamlaması hakkı eskiden “06-Kısmi İstihdam” kodu ile bildirim yapılırken takip eden ayın sonuna kadar başvurulması durumunda vardı. Ancak son düzenleme ile 30 günden az süreler “07 Puantaj kodu” ile bildirildiğinden bu sürelerin takip eden ayın sonuna kadar ya da sonrasında borçlanılması maalesef mümkün bulunmamakta.
Merhaba.devlette 3.5 yıl ücretli öğretmenlik yaptım.fakat bir çok ayda eksik gün kısmında puantaj kayıtları ,kısmı istihdam ve ya hicbirsey yazmayan aylar var. Ben bu eksik günlerimi borçlanabilir muyum?
Merhaba. Eğer 2014 sonrasında ise borçlanabilir, 30 güne tamamlayabilirsiniz.
Eksik gün nedeni 6 (kısmi istihdam) olanlar geriye dönük borçlanma yağabilir
Ömer bey merhaba, 13.09.1999 yılında vekil öğretmenlik başlangıcımı Hitap’a meb işledi.Sgk artık görebilecekmiş. 1996 yılında da lise staj başlangıcım mevcut. 4A olarak 3000 gün prim ödemişliğim var. 2 çocuğum içinde doğum borçlanması yapıcam. Eyt den faydalanma imkanım hiçbir şekilde yok mu ? Emeklilik için başka nasıl bir yol izleyebilirim? Çok teşekkür ederim.
Merhaba. Staj başlangıcı sayılmıyor maalesef. Çocuklar ne zaman doğdu?
2010 ve 2013 yıllarında
Bu durumda EYT kapsamında sayılabilmeniz mümkün değil ne yazık ki.
Ben 1997/98/99 yıllarında ücretli öğretmen olarak görev yaptım fakat o dönem kimseye sigorta yapılmamış şimdi EYT den faydalanmak adına geriye yönelik hizmet tespiti yaptırabilirmiyim yaş ve diğer şartlarım uyuyor
Merhaba. Sigorta yapılmıştır ama SGK sistemlerine işlenmemiştir bence. Ücretli öğretmenlik yaptığınız okulun bağlı olduğu Milli Eğitim Müdürlüğü’nden buna dair belgeleri alarak SGK’ya başvurmanız gerekmektedir.
Merhaba Ömer bey
2002 yılına kadar ücretli öğretmenlikte ssk prim ödemesi yapılmıyordu. Sadece ders başına ücret veriliyordu. Okuldan hizmet dökümü aldık SGK ile de görüştük ancak hiçbir prim ödemesi olmadığını tespit ettik. Primlerin ödenmesi gerektiğini SGK yetkilisine bildirdik ancak dava açmamız gerektiği söylendi.
Yani kısacası devlet 2002 ye kadar kaçak ücretli öğretmen çalıştırmış
SGK yetkilisi arkadaşın bilgi sahibi olmadığı kesin. Kamu kurumlarından alınan hizmet belgeleri için ayrıca dava açılmaz. Ücretli öğretmenlik ise bordro istenerek işlenir. Vekil öğretmenlikse Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na gönderilir onlar işler.
Merhaba eşimde 1998 1999 yılları arasında ücretli öğretmenlik yaptı.maas bordolari var ama ssk giriş başlangıç yok..is mahkeme gitsek 10 12 yıl uzar diyorlar neyapabiliriz teşekkür ederim
Merhaba. Mahkemeye gerek yok. Bağlı olduğunuz Milli Eğitim Müdürlüğü’nden buna dair bir yazı alın. Bu yazıyı aldıktan sonra SGK’ya bir dilekçe ile başvurun. SGK yazı ve dilekçenizi esas alarak bağlı olduğunuz Milli Eğitim Müdürlüğü’nden hizmet ister ve bu hizmetleri işler.
Omer bey hizmet belgesi dediğiniz evrak badil bir belge bizim elimizde ki birdrolarda sadece gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi var ssk ile lgilu hiçbir kesinti yok.okul mudurunun tarihlerde okulunda calustigima dair yazisi var bordolarda asli gibi damgali..hizmet belgesi olarak bu belgeler yeterlimi…cok teşekkür ederim
Yani bunlarla SGK’ya başvurun. SGK hizmet istesin Milli Eğitim Müdürlüğü’nden. Yeterli olur mu bilemiyorum.
28 eylül 1999 tarihli ucretli ogretmenlik evraklarını sigortaya gönderdim.onaylanirsa eylül ayını borclanip hizmet başlangıcını 1 eylül yapabilirmiyim.
Merhaba. Askerliği bu tarihten önce yaptıysanız borçlanarak girişi geri çekebilirsiniz. Borçlanabileceğiniz bir süre olmalı yani.
28 eylül 1999 olarak sigorta girişimi kabul edildi.askerligi 2000 yılında yaptım.eylul ayı eksik günlerimi borclanabilirmiyim
Askerlik o tarih sonrası olduğu için borçlansanız da bir şey değişmeyecek. Giriş 01 Eylül tarihine çekilmez yani.
Ücretli öğretmenler o ayki eksik gunlerini borclanarak 30 güne tamamlayabiliyorlarmi benim 28 eylül olan başlangıcını 1 eylüle cekemiyormuyuz
Evet borçlanma yapılabiliyor. Ama eskiye dönük yapılamıyor maalesef. Örneğin 2023/Mart ayı için Nisan sonuna kadar başvurup tamamlanabiliyor. Sizin o tarihlere tamamlama hakkınız bulunmamakta
merhaba. benim de 96 – 98 yılları arasında bir vekil öğretmenlik yapmışlığım var. görev yaptığım okulun kayıtlarını millli eğitimden istedim sigorta başlangıcım için fakat okul yıkıldığı için başka bir okulda olduğunu söylediler. o okula gidince milli eğitime verilen cevapta personel kayıtlarının olmadığını bildirdiler. elimde sadece o dönem öğretmenlik yaptığıma dair şahit olarrak öğrenci ve öğretmen var nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba. Dava açacaksınız o halde. Başka yapılacak bir şey yok.
iş mahkemesinde hizmet tespiti davası mı açmam gerekiyor? Ve davayı görev yaptığım okula mı yönlendirmeliyim?
Evet hizmet tespit davası açacaksınız.
Merhaba, 2004-2008 yılları arası ücretli öğretmenlik yaptım.4 yıllık görev süresi karşılığı 540 gün primim yatırılmış.Eksik kalan günleri borçlanmak istiyorum fakat aradaki yaz tatillerini ödeyebiliyor muyum acaba?Neticede sömestr, bayram vs.tatiller 30 güne tamamlanırken ödeniyorsa yaz tatillerini de ödeyebiliyor olmam gerekmez mi sizce?
Merhaba. Orada eksik kalan hiç bir günü borçlanma hakkınız yok ne yazık ki.
5510 sayılı kanunda Şubat 2011 öncesi Ücretli Öğretmenlik yapanların geriye dönük 30 güne tamamlama durumundan söz ediliyor.Yanlış bilgi mi ?
5510 Sayılı Kanun’da öyle bir ibare yok.
Merhabalar 1998 – 1999 eğitim öğretim yılında MEB’a bağlı okullarda ek ders karşılığı ücretli öğretmenlik yaptım ama hiçbir şekilde sigorta girişimin ve başlangıcım yapılmadığını fark ettim. Nasıl bir yol izlemeliyim acaba?
Merhaba. Muhtemelen yapılmıştır ama sistemde görünmüyordur. Çalıştığınız yerden bir hizmet belgesi alarak SGK’ya bir dilekçe verin. Onlar işler sisteme.
Ömer bey yazılarınızı okuyorum malesef eksik yada yanlış bilgilendirmeler yapıyorsunuz.
2002 ye kadar ücretli öğretmenlikte ssk ya bildirimde yapılmıyordu prim de ödenmiyordu.
Ayrıca prim gün sayılarını tamamlamada istisnalar söz konusu . Özellikle 2008 den önce ücretli öğretmenlik yapanlar eksik günlerini borçlanarak 30 güne tamamlayabiliyor.
ÖMER BEY MERHABA; EYT KAPSAMINDA ÜCRETLİ ÖĞRETMELİKTE EKSİK YATIRILAN PRİMLERİN BORÇLANMA YOLU İLE YATIRILABİLECEĞİ BİLGİSİ VAR DOĞRUMUDUR EĞER YATIRILABİLİYOR İSE NASIL BİRYOL İZLEMEM GEREKİYOR.
kanun maddesi: 5510 sayılı Kanunun Geçici 31 inci maddesi uyarınca 25 Şubat 2011 tarihinden öncesine ait eksik günleri borçlanabilirsiniz
Merhaba ,
Ben konuyla ilgili CİMER’e başvurdum.Görev yaptığım ilçe MEB den. CİMER aracılığıyla şahsıma verilen cevap şu yönde : ” Geriye dönük sigorta tamamlama UZMAN veya USTA ÖĞRETİCİ statüsünde çalışanları kapsamakta olup, ÜCRETLİ ÖĞRETMEN leri kapsamamaktadır.”
Açıkçası bana hiç tatmin edici gelmedi bu yanıt..Bu sebepten hala araştırmalara devam ediyorum.
Merhaba. Kanun taslağı henüz yok. Neye göre diyorlar bunu. Sanmıyorum öyle bir düzenleme olacağını.
Iyi gunler Meric bey,
1997 -2001 yillari arasinda meb e bagli okullarda ucretli ogretmenlik yaptim. Ama hic bir sekilde o tarihlerde sgk kaydi yok.
Ilce Mili Egitime dilekce verdim. Rssmi olarak o yillarda calistigim 3 okuldan detayli bordro ders saati vs ayrintili dokuman belgeler aldim.sgk ya gittim belgelerin var ama biz islemeyiz mahkemeye verin diyor. Mahkeme uzun surer Kamu denetciligi kurumu yada cimere gondersem bir sonuc alabilirmiyim? O tarihlerde sigorta yapilmamasi normalmi?
Merhaba. Hizmet belgeleri ve dilekçe ile SGK’ya başvuracaksınız. SGK bağlı olduğunuz Milli Eğitim Müdürlüğünden aylık prim bildirgeleri ve dört aylık bordoları talep edip işleyecek. Süreç bu şekilde olacak. SGK biz yapmıyoruz diyemez. Resmi belge var elinizde. Ayrıca dava açmanızı gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.
mehmet bey iyi günler eşimde sizin durumuz gibi…nasıl bir yol izlediniz bizde neyapmamız gerekiyor siz neyaptınız teşekkür ederim
1998 yılında vekil öğretmenlik yaptım. 3 yıl boyunca çalıştım. Sonra atamam oldu. Ama vekil öğretmenlik yaptığım sürelerde sigorta girişimi yapmadılar. O yıllarda sigortasız çalışıyordu tüm vekil öğretmenler trajikomik şekilde. Benim gibi çok öğretmen var öyle çalışan. Sigortasız öğretmen çalıştırarak devletin suç işlemiş olması gerekiyor. Dava açılamaz mı geçmiş yıllara ait bu yapılan yanlış uygulama ile ilgili? Hak dilekçe ile alınabilir mi basitçe?
Merhaba. Sigortasız çalıştırma diye bir şey olmaz. Yanlışınız var. Bağlı olduğunuz Milli Eğitim Müdürlüğü’nden hizmet belgesi talep edin bence. Alabilirseniz o hizmet belgesi ve bir dilekçe ile SGK’ya başvurun. Alamazsanız dava açın. Sigortasız çalıştırma olmaz.
Ömer bey devlet 2002 ye kadar ücretli öğretmenleri resmen sigortasız çalıştırdi !!!
Sigorta var aslında ama vekil öğretmenlerin sigortası 4/c yani emekli sandığı kapsamında ödendiği için sistemde görünmüyor. Bağlı olduğunuz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden hizmet belgesi alarak bir dilekçe ile bunu sisteme işletebilirsiniz.
Merhaba ..1999 yılında Kayseri ili Pınarbaşı ilçesinde ücretli öğretmen olarak çalışmama rağmen sigorta başlangıcı yapılmamış. .Pınarbaşı Milli Eğitim Müdürlüğünden Hizmet Belgesi aldım ve Ankara SGK Daire Başkanlığına göndermeme rağmen . İş Mahkemesine başvurmanız gerekmektedir şeklinde cevap geldi. .Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz.
Merhaba. Hizmet belgesini almışsınız zaten ne iş mahkemesi. Trajikomik gerçekten:). Okulun bağlı olduğu SGK’ya bir dilekçe ve elinizdeki belgelerle başvurun. Onlar ilçe Milli Eğitimden aylık prim bildirgesi ve 4 aylık bordro isteyecekler. Onları işleyecekler hepsi bu kadar. Ankara’lık bir iş yok.
hakan bey rahatsız ettim özür dilerim eşimde sizin durumunuzda ücretli öğretmenlik yapmış.sigorta başalngıcı yok siz hangi yolları izlediniz..teşekkür ederim
Hakan bey bir sonuca ulaşabildinizmi. Aynı yılda bende Pınarbaşının köylerindeydim
Selam 2007-2008-2009 yıllarında farklı anaokularda usta öğretici olarak çalıştım. Eksik yatan prim günlerimi satın alma hakkım varmı.
Merhaba. Hayır alamazsınız maalesef.
CİMERe sorun , bence yapabilirsiniz.Ben UZMAN ve USTA ÖĞRETİCİLERİN 2008 Şubat öncesini ödeyebildiğini biliyorum.Bana öyle dönüş yapıldı.
Merhaba ucretli ogretmen rapor aldığında sigortası da kesilir mi yoksa sadece maasi mi kesilir
Merhaba. Sigorta çalıştığı saat esas alınarak hesaplanmakta ve bildirilmektedir. Dolayısıyla çalışmadığınız zamanlarda prim ödenmez. Raporlu süreler için de sigorta primi ödenmez.
Merhabalar,1993-1994 yılların arasında ücretli öğretmenlik yaptım sigortamı yapmamışlar. Nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba. O yıllar ücretli öğretmen sigortası 4c yani emekli sandığı kapsamında ödenmekteydi. Çalıştığınız Milli Eğitim Müdürlüğü’nden hizmet belgesi alarak bunu bir dilekçe ile SGK-Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na göndermeniz halinde hizmetleriniz işlenir ve T.C. numaranızla sorgulama yaptığınızda görüntülenir.
1993 ile1995 yılları arasında ders saat ücretli öğretmenlik yaptım.Bu yılları sigorta başlangıcı saydırabilir miyim?Mümkün oluyorsa bunun için ne yapmalıyım.Teşekkürler.
Merhaba. Tabi ki sigorta primleriniz ödendiyse sayılır. Bağlı olduğunuz ilçe milli eğitim müdürlüğünden yazı alarak SGK’ya başvurmanız ve bu süreleri işletmeniz gerekiyor.
Teşekkürler bilgileriniz icin
1997_1998 yıllarında ücretli öğretmenlik yaptım sigorta yapmamışlar nasil bir yol izlemeliyim
Merhaba. Büyük ihtimalle sizin hizmetler emekli sandığı. Yapmanız gereken ücretli öğretmenlik yaptığınız okulun bağlı olduğu Milli eğitim Müdürlüğü’ne başvurmak. Buradan bir hizmet belgesi alın. Sonrasında Ankara’ya SGK Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na işlenmesi için göndermeniz gerekebilir.
Merhaba bende aynı sorunu yaşıyorum ben ne yapabilirim acaba yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba. Aynı sorun derken nedir sorun Yelda HANIM?
ali bey iyi günler rahatsız ettim.eşimde sizin durumunuzda siz nasıl bir yol izlediniz sorununuzu çözebildinizmi teşekkür ederim