18 ek 83 terki ne demek? Bildiğiniz gibi 7256 sayılı yasa kapsamında 2020 Ekim ayı ve öncesi 4b yani bağkur prim borçlarının silinmesi ve borçlu sürelere ait hizmetlerin dondurulması düzenlemesi de yer aldı. Yapılandırma başvurusu yapmayanlar ve borçlarını ödemeyenler ise bağkur sanal terk 84 ile borçları otomatik olarak silindi. Şimdi bağkurda Terk 83 kodu ile sanal terk 84 kodunun ne anlama geldiği hakkında bilgi vermeye çalışalım.
18-ek-83 terki nedir, nasıl uygulanır ?
#18-ek-83 terki işlemi Bağkurda 2020 Ekim ayı ve öncesinde ödeme vadesi geçen bağkur prim borcu olanların borçlarının silinmesi ve hizmetlerinin dondurulması halinde girilen terk kodudur. Örneğin 01.01.2019 tarihinden beri bağkurlusunuz ve hiç ödeme yapmadınız. Bu durumda 01.01.2019 tarihi itibariyle Terk-83 kodu ile terk girilir ve bağkur 01 Kasım 2020 tarihinden itibaren 06-Yeniden Sigortalı kodu ile başlatılır.
1479-83 terk kodu ne demek?
1479 Sayılı Kanun’a tabi olanlar aktif vergi kaydından dolayı 01 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kurlu olanlardır. Bu kapsamda eğer 2020/Ekim ayı öncesinde borç varsa borçtan dolayı hizmetler silinmekte ve dondurulmaktadır.
21 ek 84 terki ne demek, nasıl uygulanır ?
7256 bağkur borç sildirme düzenlemesi kapsamında eğer 01 Şubat 2021 tarihine kadar silme dilekçesi ile başvuru yapmamış ya da borçlarınızı yapılandırmamış ve ya ödemediyseniz bu durumda E-devletten sorgulama yaptığınızda ” Sanal Terkleri Gerçekleştirmeniz Gerekmektedir” uyarısı alabilirsiniz. Bu uyarı borcun Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından otomatik olarak silindiği anlamına gelir. Bunu düzelttirmek için bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmanız gerekmektedir. Dilekçe yazmanıza gerek bulunmamaktadır. Sanal terk işleminin gerçek terke çevrilmesi için ilgili memura sözlü olarak bilgi vermeniz yeterli olacaktır.
1479 83 terk koduyla durdurulan süre ihya edilir mi?
Bağkur 83 terk kodu ile durdurulan süreler ihya edilebilir. Ancak ihya başvurusu ile sadece bu süreler değil önceki Kanunlar gereği durdurulan hizmet süreleri varsa onlar da borçlanmaya dahil edilir. Sadece Bağ-Kur terk kodu 84 ile durdurulan süreler kısmi olarak ihya edilemez.
7256 Sayılı Kanun ile prim borcundan dolayı dondurulan hizmet süreleri geçici 83 hizmetleri olarak tanımlanmaktadır. Yazımızda 83, 84 terk kodu ne demek konusunda ayrıntılı bilgi verilmiştir.
Prim borçları silinen ve borçları dondurulan kişiler borçtan dolayı dondurulan bu hizmetleri ihya edebilirler. Bu hizmetlerin satın alınması ile hizmet tamamlanıyorsa emekli olabilirler.
Borçtan dolayı dondurulan hizmet süreleri ödenerek ihya edilebilir.
hocam merhaba,kardeşim mart ayında malktepe sgk.ya hizmet dokumu ve emeklilik işlemleri için baş vurmuş o dönemde askeri borçlanma yapmanız durumunda 1 ay sonra emekli olabilirsiniz denmiş,19 ay askerlik borçlanması yapılarak 1 ay sonra emeklilik dilekçesi verilmiş, işlemler başlanmış, fakat aylık bağlanmadan temmuz ayında trafik kazası geçirerek hayatını kaybetti, varisleri emekli aylıgını takip için sgk ya başvuruda bulundukların da emekli olamaz sgk ve çiftçi bağkur unda çakışan gunlerden dolayı emekli olamaz denmiş yatırılan 19 aylık askeri borçlanmayıda alamazsınız denmiş nasıl bir yol izlememiz lazım
Merhaba. Nasıl olamıyormuş? Çakışma varsa düzeltsinler. Eğer SSK fazla ise 900 gün, bağkur fazla ise 1800 gün yeterli ölüm aylığı için. Ayrıca askerlik borçlanmasının iadesini kanuni varisleri talep etme hakkına sahipler.
Merhaba benim Ekim 2008 ile Aralık 2019 arası çoğunlukla ödenmemiş #18-ek-83 terki kodu bağkur günlerim var eğer yapılandırma çıkıpta başvuru yaparsam bugünün prim şartlarına göremi verecem parayı yoksa her yılın kendi prim şartlarına göremi verecem.yani bu yılın aylık prim parası ortalam 3.500 tldir.
Merhaba. Şu anda bugünün primleri üzerinden yapılıyor ihya borçlanması. Yapılandırma çıktığında ihya da dahil edilirse yapılandırma kapsamında o dönemlerin primlerinden hesaplanıyor.
Merhaba,
#18-Ek-83 Terki ile SGK 4b’den 13 aylık prim borcum çıktı.. O nedenle EYT’den emeklilik maaşım hala yatmamakta olabilir mi?
Muhasebecimin tavsiyesi ile beyanname vermeyip kullanmadığım şirketimi ticareti terk yaptım..
Ancak ticaret sicilde kaydı her nedense devam ediyor.
Bundan dolayı 4b Bağkur prim borcum oluşmaya devam mı ediyordur?
Teşekkür ederim.
Merhaba. Eğer prim borcu çıktıysa maaş bağlanmaz. SGK ile görüşerek netleştirmenizi öneririm.
Merhaba ben bağkur günümü satın almak istediğim zaman alabilir miyim
Merhaba. Prim borcundan dolayı dondurulan hizmet süreleriniz varsa evet alabilirsiniz.
2119 yılında SGK bize yazı gönderdi 2009 yılından itibaren çiftçi Bağ-Kur olarak kayda geçtiğimi ve 10 yıllık prim borcum olduğunu ancak terk etme hakkına sahip olduğumuzu bildirdiler bunun üzerine ekonomik sebeplerden dolayı terk işlemini gerçekleştirdik.Bugün müracaat etsek geriye dönük borçlanma hakkımız varmı?
Merhaba. Kayıt devam eden dönemler için ihya yapabilirsiniz. Yapılandırma zamanını bekleyip yapılandırma zamanı ihya yapmanız daha iyi olur.
Slm alykm benim 2004ve 2008 arası bagkurum vardı şuan silinmiş olarak gözüküyor hiç ödeme yapmamıştım #18_ek 83 terki yazıyor e devletde ben bunu nasıl canlandıra bilirim lütfen yardımcı olurmusunuz bu konuda
Merhaba. SGK’ya ihya dilekçesi vererek canlandırabilirsiniz. Yapılandırmayı bekleyin eğer yapılandırmaya dahil edilirse daha mantıklı olur.
Sgk ya gittim borçlanamazsınız diyor 2004 ve 2008 arası ödeme yapmadığınız için alamazsınız diyor ben nasıl bir yol izlemem gerekiyor acaba
Nasıl ödeme yapmadığınız için alamazsınız? O ne demek? Eğer tescil kaydınız varsa ihya edebilirsiniz. Ama tescil kaydınız yoksa edemezsiniz. Ödemiş olma şartı aranmaz onun için.