SGK Eğitim Öğretim Yardımı 2024-2025

SGK eğitim öğretim yardımı şehit, gazi, vazife malul çocuklarına her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen bir yardımdır. Malumunuz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şehitlerin çocuklarına ve harp ve vazife malullerinin çocuklarında her yıl eğitim ve öğretim dönemi başında eğitim yardımı ödemektedir. 2024/2025 eğitim öğretim yılında 2024 SGK eğitim yardımı zamlı olarak ödenecek.

Bu yazımızda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen eğitim öğretim yardımı talebi nedir, eğitim yardımları ne zaman ödenecek, SGK eğitim yardımı ne kadar konuları hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Eğitim öğretim yardımı kimlere verilir?

SGK eğitim yardımı;

  • Vazife, harp malullüğü, 2330, 3713 sayılı Kanun kapsamında meydana gelen vakalar sebebiyle aylık alan erbaş ve erlerin 2330 sayılı Kanun gereği aylık bağlanmış olan korucular ve sivillerin,
  • Kız ve erkek ayrımı yapılmaksızın 5434 sayılı kanunun 74. maddesinden tespit edilmiş yaşlarla sınırlı olmak kaydı ile ilk, orta, yükseköğrenimde aktif olarak öğrenim gören çocukları.
  • Yukarıda belirtilenlerden ölenlerin; Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alan çocukları yararlanabilmektedir.

Eğer SGK tarafından ödenen yardım için gereken şartları sağlamıyorsanız Kaymakamlık tarafından ödenen şartlı eğitim yardımı için başvurularınızı yapabilirsiniz.

Sgk eğitim yardımı başvuru nasıl yapılır ?

SGK eğitim öğretim yardımı başvuru şartı aktif aylık alanlar için 690 Sayılı KHK ile kaldırılmıştır. Bu kişilere başvuru şartı aranmadan ödemeleri banka hesaplarına aktarılacaktır.

SGK eğitim öğretim yardımı sorgulama yapıp eğitim öğretim yardımları sistemde görünmeyenler, almaları gerektiği halde yardımı alamayanların ise eğitim öğretim yardım talebini iletmesi yani başvuru yapması gerekiyor. SGK eğitim yardımı başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Başvuruda istenen belgeler dilekçe, kimlik fotokopisi ve güncel öğrenim durumu belgesidir.

SGK Eğitim öğretim yardımı talebi için belirtilen bu belgeler ve dilekçeyi SGK-Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı- Mithatpaşa Cad. No: 7 Sıhhıye/Ankara adresine posta yolu ile gönderebilirsiniz. Eğer ödemeniz yapılmaz ya da eksik yapılırsa yine buraya dilekçe ile müracat gerekmektedir.

Sgk eğitim öğretim yardımı hangi bankadan alınır ?

SGK eğitim ve öğretim yardımının gönderileceği banka hesabı aylık alınan bankalara göre değişiyor. Buna göre;

  • Emekli maaşınızı Ziraat Bankası, Deniz Bank, Halk Bankası, Şeker Bank, Vakıf Bank, Burgan Bank, Akbank, İNG Bank, Garanti Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve PTT Banktan alıyorsanız kendi hesabınızdan eğitim yardımını alabilirsiniz.
  • Eğer emekli maaşınızı yukarıda belirtilen bankaların dışında bir bankadan alıyorsanız bu durumda eğitim ve öğretim yardımınız Ziraat Bankası’na gönderilecek. Bu durumda da T.C. numaranız ile yardımı herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden alabilirsiniz.

Eğitim ödeneği ne zaman yatar ?

SGK eğitim öğretim yardımı 2024/2025 ödemelerinin bundan önceki yıllarda olduğu gibi 2024/Ekim ayı gibi yapılmasını bekliyoruz. Son birkaç yıldır ödemeler ekim ayında gerçekleştirilmekte. Ödeme ile ilgili resmi açıklama yapıldığında ödeme tutarları ve tarihi hakkında ayrıca bilgi verilecektir.

Sgk eğitim yardımı 2024 ne kadar olacak ?

SGK Eğitim-Öğretim yardımı tutarları 2023/2024 eğitim öğretim dönemi için aşağıdaki gibi ödenmiştir. 

İlk ve Ortaöğretim₺7.646,94
Lise₺11.470,41
Üniversite₺15.293,88

2024 eğitim yardımı tutarlarının da enflasyon esas alındığında tahmini olarak aşağıdaki tutarlarda ödenmesini bekliyoruz. Ödeme tutarları netleştiğinde tablodaki veriler güncellenecektir.

İlk ve Ortaöğretim₺11.470
Lise₺17.205,00
Üniversite₺22.940,00

Gazi çocuklarına eğitim yardımı 2024 2025

Şehit çocuklarına olduğu gibi gazi çocuklarına da eğitim yardımı yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde ödenmektedir. SGK öğrenci yardımı tutarları 2024/2025 eğitim dönemi için netleşmiş olup yukarıdaki tabloda belirtilen tutarlarda ödenecektir.

SGK eğitim öğretim yardımı sorgulaması nasıl yapılır ?

Şehit/Gazi çocuğu eğitim yardımı ödemenizin ne kadar olduğunu, ne zaman alacağınızı ve hangi banka hesabına ödeneceğini eğitim parası sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Sorgulama için öğrencinin T.C. numarası yeterli olacaktır. uyg.sgk.gov.tr eğitim öğretim yardımı sorgulama menüsünden SGK eğitim yardımı sorgulaması için hemen sgk eğitim öğretim yardımı sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

SGK eğitim yardımı kimlere verilir ve tutarı ne kadardır konusunda bilgi vermeye çalıştım. SGK eğitim öğretim yardımı ne zaman yatacak sorusu haricindeki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

SGK eğitim yardımı nereden alınır?

Eğitim yardımı maaş hesaplarına aktarılmaktadır. Her eğitim ve öğretim dönemi başında enflasyon oranları esas alınarak belirlenen yardım tutarları hak sahiplerinin banka hesaplarına aktarılmaktadır.

Eğitim yardımı kaydı nasıl yapılır?

SGK eğitim yardımı için başvuru şartı aranmamaktadır. Yardıma hak kazanan kişilere ödenekleri banka hesabına başvuru şartı aranmaksızın gönderilmektedir.

SGK eğitim öğretim yardımı kimlere verilir?

SGK eğitim ve öğretim hardımı harp ve vazife malulü kişiler ile şehit çocuklarına ödenen yardımdır.

Eğitim yardımı kaç ayda bir veriliyor?

SGK eğitim yardımı senede bir defa belirlenen tutarlarda ödenmektedir.

3.6/5 - (72 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Eğitim Öğretim Yardımı 2024-2025” üzerine 1.695 yorum
  1. Benim geçen sene yattı fakat bu sene yatmadı öğrenci belgem aktif mail attım da daha sonuç yok neden acaba yardımcı olur musunuz?

    Yanıtla
  2. Arkadaşlar ben geçen yıl DGS ile geçiş yaptım ve o yıl param yattı . İkinci sınıfa gelmişim bu yıl ikinci üniversite okuduğunuz için ödeme yapılmamış deniliyor. Benim abin 25 yaşına kadar 3 farklı üniversite okumasına rağmen her yıl yatırmışlar.. Ne yapmamız gerekiyor bizlere bu para yatacak mı bilgisi olan bizlere de söylesin . Teşekkürler

    Yanıtla
  3. ya ben gerçekten kafayi yiyeceğim yani cuma neden yatmıyor gözükmüyor 23 yaşındayım örgün okuyorum neden sisteme yansımadı neden yatmadı tekrar gönderdim kurum sicil numaralı dosya ile devam ediyor diyor işlemler yani senede 1 kere ya bu işlem onu da yap be abi sık kendini diğer işleri bırak şehit ve gazi işi yani gözünüzü seveyim gerçekten

    Yanıtla
  4. Merhabalar eğitim yardımı yatmamıştı bunun üzerine talep oluşturup öğrenci belgesini mail üzerinden yolladım şuan işlem devam ediyor.
    Ancak yazık tabii senede bir kere olan eğitim yardımında bu gibi ihlalsizlik,takipsizlik üzücü bizim gibi şehit ve gazi evlatları için…

    Yanıtla
    • 2023-2024 eğitim öğretim yardımı Milli Eğitim kayıtlarına ve YÖK kayıtlarına göre ödenmektedir. Kayıtlarımızın tetkikinde ikinci bir üniversiteye kayıt yaptırdığınız anlaşılması nedeni ile eğitim öğretim yardımı ödenmemiştir.
      Saygılarımızla.

      bana böyle dediler ben ara vermeden dgs ile geçiş yaptım haram zıkım olsun hakkıma helal etmiyorum

      Yanıtla
        • bende aynı şekilde talep oluşturayım bakalım bu sefer ne diyecekler. sende bir gelişme olduğunda buraya aktaralım

          Yanıtla
      • Tekrae yaptığım başvurudan bugün şöyle bi yanıt aldım başvurunuz ilgili birime aktarılıcaktır diye ayrıca talebime bu 2. Üniversite değil dgs ile geçiş yaptım diye bastırarak söyledim ve bunun hakkım olduğunu yazdım bakalım başka bir birime talebi yönlendirdiler

        Yanıtla
    • Mhb kızım adina yatmış görünüyor ama ptt yok yatmamış siz nereden talep ettiniz birde ptt den mi aliyorsunuz?

      Yanıtla
    • Nereye mail attınız acaba yardımcı olurmusunuz kizim adina yatmış ama çekmeye gittim yok para birde pttden mi cekiliyorudu hatirlamiyorum

      Yanıtla
  5. Adınıza düzenlenmiş egitim ögretim yardımı bulunamamaktadır diyor ..bu sene dgs ile ara vermeden geçiş yaptım 22 yaşındayım bana para yatmayacakmı.gecen senelerde hep aldım

    Yanıtla
    • Bende 25 yaşındayim okuyorum lisans son sınıfım ve bir işte calismiyorum . para cok lazimdi ama yatmamis cidden 25 yas sınırı saçmalik olmuş 30 felan olsaydi en azindan.

      Yanıtla
  6. Merhaba 2 yıllık bir bölüm okudum dgs ile uluslararası ticaret okumaya fün kayıt yaptım bana da yatıyor mu yaş 21

    Yanıtla
      • Geçen sene bana kartsız bir vadesiz hesap açtılar bende o hesaba giriş yaptım, smsde geldi ama para hala yatmamış gözüküyor parayı sadece bankamı görüntüleyebilir yoksa ben o hesaptan görebilirmiyim illa tc ile mi çekiyor para yani?

        Yanıtla
  7. Az önce bankaya gittim henüz çekim yapılmıyor. SGK tarafından adımıza yatan bir para mevcut değil henüz

    Yanıtla
  8. Merhabalar sgk gazi birimi ile görüştüm çalışanlarda alabiliyormuş sadece yaş şartı varmış. Ayrıca sisteme herkesi tek tek yükleyeceklermiş bu hafta bekleyelim biraz daha

    Yanıtla
    • Ben banka hesabımı kontrol ettim henüz hesabıma düşmemiş orta öğretim olan kardeşlerim henüz yatmadı gözüküyor, yani sistemde henüz herkese yatmadığı için zaten para banka hesaplarına geçmiyor, bir kaç gün daha bekleyip herkesin ödemesi onaylanıp ödemeler öyle yapılıyor, eğer sorgulama ekranında gözükmüyorsa biraz daha bekleyin gözüküyorsada size bir sms gelir mutlaka oradanda bilgi alabilirsiniz.

      Yanıtla
        • Ömer bey evet rahatsız ediyorum belki ama ben mesela aradım ettim çalışsan da yayacak dediler mesela başvuru şartı da yok otomatik sistemden alıyorlar yine de net bilgi alabilme imkanımız var mı sorgulama sistemine daha düşmemişte

          Yanıtla
          • Sistemde görünmüyorsa ilgili sayfadaki numaradan SGK’ya ulaşmanız gerek. Geçtiğimiz senelerde şartları sağladığı halde ödeme alamayanlar olmuştu.

  9. 2 yıllık universitem uzadı kardeşimi ki 15200 TL olarak gözüküyor ama benim geçen seneki tutar gözüküyor bana yatmicak sanırım sağlık olsun

    Yanıtla
    • Arkadaslar ogrenciligi devam edenler alicak ilk universitesi uzayanlar alicak mesela mezun oldunuz 2 yilliktan bi 2 yilda baska bolum okursaniz yatmaz ama dgsden 4 yila uzatirsaniz yatar sistem bu sekilde benim paramda yatmis cumleten hayirli ugurlu olsun alamayanlarinda isi zor gecmis olsun maalesef uzun bi surec calisanlara verilmiyor

      Yanıtla
  10. Arkadaşlar ödemeler yatmış e devletten görünüyor fakat şuan çekemiyoz bir iki güne çekeriz hayırlı olsun inşallah

    Yanıtla
  11. arkadaşlar sgk sorgulama ekranında yatmış gözüküyor eğitim öğretim yardımı fakat hala banka sistemlerine yansımamış yarın fln çekilir herhalde

    Yanıtla
  12. Arkadaşlar öğrenciliğiz aktif ise sigortalı bı işte çalışmanız, eğitim yardımını almanıza engel değildir.
    Bu kesin bir bilgidir bunu bizzat ben her geçen sene yaşıyorum. Sigortalılık ve eğitim yardımı alıyorum. Sonuçta ogrencisin ve eğitim hayatına devam ediyorsun

    Yanıtla
    • sanacar bey teşekkürler öncelikle yazınız için daha önceden aldığınız esnada öğrenciliğiniz aktif ve sigortalı çalıştığınız halde aldınız değil mi tekrar teyit etmek için soruyorum yanlış anlaşılmasın

      Yanıtla
      • Evet beyfendi, işçi sigortası sıfatıyla alabilirsiniz. Memur buna şart değildir.
        Ben işçi sigortasiyla calisiyroum 2 yıl aldım. Bu yılda emin olmak için bir kaç kez aradım Ankara SGK yi almanızda bı kusur yok dediler. Bu kesin bilgi

        Yanıtla
    • Merhaba oğlum geçen sene üniversiteye başladı sağlık sorunlarından devam edemedi yardımı almıştık bu sene sınıf tekrarı yaptı yardım alabilir mi bu konuda bilginiz var mı

      Yanıtla
    • Evet ya, merak ediyorum geçen sene çalışmıyordum bu sene sigortalı işe girdim, bunun etkisi olucak mı acaba bir an önce açıklansın istiyorum.

      Yanıtla
  13. Arkadaslar bugun sehit gazi birimiyle gorustum bugun bütün öğrencilerin bilgileri gonderilmis baskanin onaylayip parayi ayarlanmasi bekleniyormus cumleten hayirli ugurlu olsun

    Yanıtla
Yorum yapın