Kıdem Tazminatı Çek ile Ödenir mi?

Kıdem tazminatı çek ile ödenir mi ? Kıdem tazminatı işten ayrılan çalışanların önemli güvenceleri arasında yer alır. İşyerine yıllarca emek veren ve alın teri döken çalışanların kıdem tazminatı şartları da sağlıyorlarsa en doğal kanuni haklarından birisidir. Bu nedenle şartları sağlayan işçilere kıdem tazminatının ödenmesi hem haktır hem de kanuni zorunluluktur. Bu yazımızda kıdem tazminatının nakit yerine çek, senet ya da başka bir alternatif yöntemle ödenip ödenemeyeceği ve bu konu hakkında dikkat edilmesi gerekenlere değineceğim.

Kıdem tazminatı için hangi şartlar sağlanmalıdır ?

Kıdem tazminatı için sağlanması gereken temel koşullar şu şekilde olmaktadır;

  • İşçi en az 1 yıldır işyerinde çalışıyor olmalıdır.
  • İşçi 1475 Sayılı İş Kanununda belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere kendi isteği dışında ve işveren tarafından işten çıkarılmış olmalıdır.
  • Tabi işveren tarafından her işten çıkarılış durumu tazminat hakkı doğurmamaktadır, yüz kızartıcı ve derhal fesih gerektiren durumlar bunun istisnasıdır.
  • Kıdem tazminatı almanın püf noktaları başlıklı yazımızdan kıdem tazminatına hak edebilmek için aranan tüm şartlara göz atabilirsiniz.

İşveren kıdem tazminatını hangi sürede ödemelidir ?

İşten çıkan bir sigortalı için Kanunda tazminat ödenme süresi konusunda net bir süre belirtilmemiştir. Ancak genel olarak kabul gören makul süre 30 gün olarak değerlendirilmektedir. İşverenin iş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren işçinin tazminat ve diğer tüm alacaklarını ödemesi gerekmektedir. Eğer bu süre içerisinde ödemezse bir alt başlıkta anlatılan yolu izleyerek dava sürecini başlatabilirsiniz.

İşveren kıdem tazminatımı ödemiyor nasıl bir yıl izleyebilirim ?

  • İş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren işverene 30 günlük süre verin.
  • Eğer işveren bu süre içerisinde tazminatınızı ödemezse noter kanalı ile ihtarname gönderin.
  • İhtarnamede belirttiğiniz sürede yine ödeme yapılmazsa bu durumda Arabulucuya başvurmanız gerekmektedir.
  • Arabulucudan da bir sonuç çıkmazsa bu durumda iş mahkemesine dava açmanız gerekmektedir.

Kıdem tazminatı hangi ücret üzerinden, nasıl hesaplanır ?

Kıdem tazminatı son brüt kazanç esas alınarak hesaplanır. Kıdem tazminatı için 1 tam yıllık çalışma karşılığında ödenecek yıllık brüt tazminat tutarı belirlenen kıdem tazminatı tavan tutarını geçemez. Kıdem tazminatı hesaplama başlıklı sayfamızdan ne kadar tazminat alabileceğiniz hakkında bir hesaplama yapabilirsiniz.

Kıdem tazminatı nakit ödenir mi ?

Kıdem tazminatının Kanunen nakit olarak ve peşin/tek seferde ödenmesi gerekir.  Kıdem tazminatı prime esas kazanç hesabında dikkate alınmadığından banka kanalı ile ödenmesi zorunlu değildir. Elden nakit olarak ödenebilir.

Tazminat çek ile ödenir mi ?

Gelelim asıl sorumuz olan kıdem tazminatı çekle ödenir mi sorusunun cevabına. Tazminatın normalde nakit olarak ve peşin bir şekilde, tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışanın onayı olmadan nakit yerine geçebilecek çek, senet ya da başka bir yöntemle ya da taksitle ödenmesi mümkün değildir. Ancak çalışan ve işveren bu konuda karşılıklı anlaşırsa;

  • Tazminatın nakit yerine çek, senet ya da başka bir kıdem tazminatı ödeme şekli ile ödenmesi mümkündür.
  • Ancak nakit yerine örneğin çekle ödeme yapılacaksa bunun kayıt altına alınması gerekmektedir.
  • İşçinin kendisini garantiye alabilmek adına çekin karşılıksız çıkması durumunda yapılacaklar konusunda da uzlaşma belgesine hüküm konulması gerekmektedir.
  • Eğer çok ileri bir tarihli çekle ödeme yapmak istenirse işçi işverenden faiz talep edebilir. Bunun da uzlaşma belgesi/sözleşmesine hüküm olarak konulması gerekir.

Kıdem tazminatı elden ödenir mi?

Evet elden ve nakit olarak ödenebilir. Ödeme yapıldığında bunun çalışana imzalatılması gerekir. Banka kanalı ile ödenmesi zorunlu değildir.

Kıdem tazminatı tek seferde mi ödenir?

Kanunen tek seferde ve peşin olarak ödenmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda işveren ve çalışan uzlaştıysa taksitle de ödenmesi mümkün olabilmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status