Raporluyken sigorta yatar mı sorusu son zamanların sık sorulan sorularından birisi. Okurlarımın son zamanlarda sık sorduğu raporluyken ssk primi ödenir mi sorusunun cevabını vermek adına bu yazıyı yazmak istedim. Yazımızın devamında raporlu işçinin sigortası kesilir mi, sigortası ödenir mi konularında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
Raporlu işçinin sigortası yatar mı ?
Rapor alınca prim kesilir mi sorusunun cevabı bulunulan sigorta kapsamı ve işverene göre farklılık gösterir.
- Kamuda kadrolu ya da sözleşmeli olarak çalışanlar için raporluyken sigorta yatıyor mu sorusunun cevabı kesinlikle evet olacaktır. Çünkü Kamuda çalışanlar rapor aldıklarında maaşları ve prim günleri tam olarak ödenmeye devam etmektedir. Özetle raporlu işçiye sigorta primi ödenir mi sorusunun cevabı kamu için evet olacaktır.
- Ancak özel sektör çalışanları için raporlu işçinin SGK primi ödenir mi sorusunun cevabı hayır olacaktır. İşveren rapor alan işçisinin raporlu olduğu süre boyunca sigorta primlerini ödemek zorunda değildir. Raporlu olunan gün kadar işveren çalışanı eksik günle bildirme hakkına sahiptir ve bu süreler için sigorta primi ödemek zorunda değildir. Ancak işveren isterse işçinin rapor sigorta primi ödemesini rapor süresince tam olarak ödemeye devam edebilir.
İş kazasında raporunda SGK primi yatar mı ?
İş kazasında ssk primi yatar mı sorusunu da cevaplamak isterim. İş kazası geçiren ve iş kazası sonucu geçici iş göremezlik raporu alan işçi için işveren sigorta primlerini ödemek zorunda değildir. Bu süre boyunca işveren işçinin sigortasını yatırmayabilir. Ancak bu işverene bağlı bir durumdur. Eğer işveren isterse bu sürede işçinin sigorta primlerini tam olarak da yatırmaya devam edebilir.
Doğum izninde sigorta kesilir mi ?
Doğum izninde sigorta kesilir mi? Memurlar ve sözleşmeli diğer personellerin ücretli doğum izni süresi boyunca sigorta primleri ödenmeye devam edilir. Özel sektörde doğum iznine ayrılan çalışanlar için işveren sigorta primlerini yatırmak zorunda değildir. Bu durumda şunu söyleyebiliriz. Özel sektörde doğum iznine ayrılan kadın çalışanlar için işverenler sigorta primlerini yatırmaz.
Heyet raporunda sigorta yatar mı?
Raporluyken sigorta primi yatar mı konusunda heyet raporları ile alakalı da sürekli soru sorulmakta. Heyet raporu uzun süreli hastalıklar için düzenlenen raporlardır. Raporun heyet ya da tek doktor olması rapor süresindeki SGK primini etkilememektedir. Heyet raporunda da işveren sigorta primini ödemez.
Raporlu işçinin SGK primini kim öder?
Raporluyken sigorta kesilir mi konulu üst başlıkta da belirttiğim gibi rapor alanların sigortasını işveren ödemek zorunda değil. Raporlu süreler için eksik gün prim bildirilir. SGK sadece bu sürelere ait geçici iş göremezlik ödemesi yapar.
Raporlu işçinin SGK tam gün gösterilmesi
Raporlu işçinin 30 gün gösterilmesi ve sigortada tam bildirilmesi sorun değildir. Önemli olan rapor için çalışmazlık bildiriminin yapılmasıdır. Eğer rapor için işçinin çalışmadığına dair bildirim elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapıldıysa 30 tam gün olarak gösterilmesi ya da eksik bildirilmiş olması konusu problem teşkil etmeyecektir.
Raporlu işçinin işverene maliyeti
Raporlu işçinin rapor süresi boyunca maaşı işveren tarafından ödenmez. Ay içerisindeki raporlu gün sayısı ve varsa başka eksik çalışmalar 30 günden düşülerek ve aylık kazancı esas alınarak brütten nete maaş hesaplamasının yapılması gerekir. Brütten nete maaş hesaplama sayfamızdan hesaplamanın nasıl yapıldığı hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Raporlu günler SGK primden sayılır mı?
Hayır bu süreler hizmetten sayılmaz. Bu sürelerin borçlanılabilmesi mümkün değildir. Tek istisnası doğum borçlanmasıdır. Kadın sigortalılar doğumdan sonraki 24 aylık süre içerisinde prim ödenmeyen dönemleri borçlanma hakkına sahip olduklarından 01-İstirahat olarak bildirilen raporlu süreleri de borçlanabilirler.
Hayır, raporun başladığı günden itibaren yatmaz.
Annemin Özel sektörde çalışırken 2018 yılında 9 aylık bir rapor süreci oldu.
Şimdi emekliliği için 700 gün eksiği var.2018 yılında 9 ay sigortasız olduğu için bu günleri toplu olarak şuan ödeme imkanımız var mı?
Maalesef o süreleri borçlanma hakkınız bulunmamakta.
Özel sektör de heyet raporu nda maaş kesintisi nasıl oluyor
Raporlu olduğunuz sürece kesinti yapılıyor maaştan. Ödeme yapılmıyor. Ödemeyi iş göremezlik ödemesi olarak SGK’dan alacaksınız raporlu süreler için.