Yabancılar İçin Genel Sağlık Sigortası 2024

Yabancılar İçin Genel Sağlık Sigortası başlıklı bu içeriğimizde Türkiye’de daimi ikamet eden, geçici olarak gelen ve yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık sigortası işlemleri hakkında tüm ayrıntıları bulabileceksiniz.

SGK yabancılar için sağlık sigortası hakkından kimler yararlanabilir?

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de genel sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanabilmeleri için;

  • Oturma izni almaları,
  • Yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigorta kapsamında olmamaları ve ya sosyal güvencelerinin bulunmaması,
  • Türkiye’de oturma izninden sonra 1 yıllık sürenin tamamlanmış olması.

Yabancı uyruklu vatandaşlar için genel sağlık sigortası zorunlu mu?

Yabancı uyruklu kişiler ile öğrenciler hakkında genel sağlık sigortası hükümleri zorunlu olarak uygulanmamaktadır. Şartları sağlayanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak istekleri halinde genel sağlık sigortası kapsamına geçebilirler.

Yabancılar SGK’dan nasıl yararlanır?

Türkiye’de oturma izni almış yabancı uyruklu kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak genel sağlık sigortası açtırabilir. Gerekli şartlar sağlanıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu genel sağlık sigortasını başlatır. Böylece kişi hem kendisi hem de varsa şartları sağlayan eşi ve çocukları için Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Yabancılara genel sağlık sigortası Nasıl Yapılır?

Oturma izni ve diğer gereken şartlar sağlanıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak genel sağlık sigortasını başlatabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru için istenen evraklar şunlardır;

  • Oturum izni alındığına dair belge,
  • İlgili ülke Çalışma Bakanlığı/Ateşeliğinden alınan ve sosyal güvenlik ile sigortalılık durumunu gösterir belge,
  • Taahhütname formu ( SGK tarafından verilir).

Gerekli şartlar sağlanıyorsa ve belgeler eksiksiz olarak teslim edilirse Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından brüt asgari ücretin %24’ü üzerinden prim ödenecek şekilde Genel Sağlık Sigortası tescili başlatılır.

Genel sağlık sigortası yabancı uyruklu öğrenciler

Yabancı uyruklu öğrenciler üniversiteye kayıt tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları halinde genel sağlık sigortası kapsamına alınırlar. Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için:

  • Üniversiteye kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde öğrenci belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları gerekmektedir.
  • 3 aylık süre tamamlandıktan sonra bu kapsamda başvuru yapamazlar.
  • 3 ay içinde başvuru yapan öğrencilerin genel sağlık sigortası primleri brüt asgari ücretin %4’ü üzerinden ödenecek şekilde tescil başlatılır. Aşağıda güncel prim tutarları paylaşılmıştır.

Yabancı uyruklu Genel Sağlık Sigortası Fiyatları

SGK yabancı uyruklu sigorta fiyatları yabancı uyruklular ve mavi kartlılar için brüt asgari ücretin %24’ü, öğrenciler için ise %4’ü üzerinden ödenmektedir. Buna göre 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yabancı uyruklular için genel sağlık sigortası prim tutarları aşağıdaki gibi olacaktır. Türk vatandaşları için aylık prim tutarlarına genel sağlık sigortası primi ne kadar sayfamızdan bilgi bulabilirsiniz.

Yabancı uyruklular/Mavi kartlılar için aylık ödeme tutarı4.800,00 TL
Yabancı uyruklu öğrenciler için aylık GSS primi600,00 TL

Oturma izni için sağlık sigortası fiyatı 2024

Oturma izni olan ve Türkiye’de en az 1 yıllık ikamet süresini tamamladıktan sonra Genel Sağlık Sigortası için başvuran yabancı uyruklu vatandaşlar için aylık Genel Sağlık Sigortası prim tutarı 2024 için 4.800,00 TL olarak ödenecektir.

Yabancı sağlık sigortası devlet hastanesinde geçer mi?

Genel sağlık sigortası hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde geçerlidir. Şartları sağlayan ve genel sağlık sigortası kapsamına alınan, 30 günü tamamlayan sigortalılar devlette ve özelde genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilirler.

Yabancılara GSS yapılır mı?

Evet, Türkiye’de 1 yıllık ikamet süresini tamamlayan ve oturma izni olan yabancılar genel sağlık sigortası yaptırabilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
v
v
1 yıl önce

yabancı babanın sgk sını yaptırdık, ailesinin de faydalanabilmesi için form bıraktık. E devlet üzerinden nasıl görüntüleyebiliriz

2
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status