Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli? Emeklilik hayali ile yıllarca bekleyen ve az da olsa maaşlarında fark olsun isteyen çalışanların en çok takıldıkları konularında başında emeklilik dilekçesi için yılbaşından sonrayı mı beklemek yoksa yılbaşından önce dilekçeyi vermek.
Emekli maaş hesabında birçok kriter göz önünde bulundurulmaktadır. Bunlar içinde en önemlilerden birisi de Aralıktan önce ya da sonra dilekçeyi vermek. Peki emeklilik dilekçesini yılbaşından önce mi sonra mı vermek avantajlı ? Emekli dilekçesi ayın kaçında verilmeli, emekli dilekçesi ne zaman verilmeli ? Gelin hep beraber bu konuyu inceleyelim.
Emekli maaşı hesaplaması nasıl yapılır?
Malumunuz 2000 yılından önce aylık bağlama oranları bir hayli yüksekti. Tabi aylık bağlama oranı nedir dediğinizi duyuyoruz. Kısaca değinmek gerekirse aylık bağlama oranı tüm çalışma süreniz boyunca adınıza ödenen sigorta primlerinin güncelleme kat sayısı ile güncellendikten sonra bu ortalama kazancın yüzde kaçı oranında maaş bağlanacağı hesabında kullanılan orandır. Yani ortalama emekliliğe esas prime esas kazancınız 100 lira ise ve aylık bağlama oranı da örnek veriyorum %50 ise 50 lira maaş bağlanır gibi.
Aylık bağlama oranına değinmemin sebebi şu. 2000 yılından önce aylık bağlama oranları %80’e kadar çıkıyordu. Yapılan düzenlemelerle 2008 yılından sonra yani şu anda yürürlükte olan 5510 Sayılı SGK Kanunu ile bu oran %40’a düştü. Tabi bu da alacağınız emekli maaşı üzerinde büyük bir etkiye sahip. Dolayısıyla 2000 yılından önce hizmetiniz fazla ise yüksek emekli maaşı almanız mümkün ancak ağırlıklı çalışmalarınız ya da prim ödemeleriniz 2000 yılından sonra ise emekli maaşınız düşük olacaktır.
Maaşların yüksek olmasını sağlayan bir diğer etken de tabi ki primlerin asgari yerine yüksekten ödenmesi. Bu yüzden gerçek kazancınız üzerinden sigorta primlerinizin ödenmesini sağlayın. Kısa vadede kar sağlayacağım diye geleceğinizden yani emeklilikte alabileceğiniz yüksek emekli maaşından olmayın.
Yılbaşından sonra emekli olmanın avantajları nelerdir?
Yılbaşından önce ya da sonra ne zaman dilekçe vereceğinizin cevabı için yürürlükteki 5510 Sayılı SGK Kanunu’na bakmak gerekiyor. Yürürlükteki kanuna göre öncelikle adınıza ödenen tüm sigorta primleri güncelleme kat sayısı ile güncellenmekte. Güncelleme kat sayısı her yılın kazançları için enflasyona göre belirlenen ve o dönem kazançlarının emeklilik dilekçenizi verdiğiniz tarihteki kazançlara güncellenmesi şeklinde tanımlanabilir.
Her yılın güncelleme kat sayısı o yılki TÜFE’nin %100’ü ve gelişme hızının %30’unun toplamına (1) tam sayısının ilave edilmesi sonucu bulunmaktadır. Eğer dilekçenizi Aralık ayında verirseniz emekli maaşınıza o yıl Ocak ve Temmuz aylarında verilen enflasyon farkları da yansıtılmakta. Ocak ayında dilekçe vermeniz halinde ise önceki yılın büyüme hızının %30’u ve Ocaktaki enflasyon farkı yansıtılmaktadır. Özetlemek gerekirse büyüme hızının enflasyondan yüksek olduğu yıllarda Ocak ayında, enflasyondan düşük olduğu yıllarda ise Aralık ayında dilekçe vermek daha mantıklı olacaktır.
Aralık ve ya ocak ayında dilekçe vermeniz durumunda alabileceğiniz emekli maaşı konusunda bilgiyi ve güncel emekli maaşı tutarlarını bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım yazımızda bulabilirsiniz.
Emeklilik dilekçesi verecekseniz SGK Gelir, Aylık, TAlep belgesi nasıl doldurulur adım adım ve detaylı bilgi ve örnek doldurulmuş talep belgesine ulaşmak için emekli talep formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Emeklilik dilekçesini ne zaman vermeliyim?
Eğer emekli maaşınız yılbaşından önce emekli olmak istiyorsanız en geç 30 Kasım tarihine kadar emeklilik dilekçesi vermeniz gerekiyor. Bu durumda emekli maaşınız 01 Aralık tarihinden itibaren bağlanacak ve Ocak ayı emekli maaş zamlarından da yararlanmış olacaksınız. Dilekçe vereceğiniz tarihi değerlendirirken yukarıda aylık hesaplamada esas alınan verileri dikkate almanız yararınıza olacaktır.
Dilekçenizi verdikten sonra emekli maaşınız ne zaman bağlanır öğrenmek için hemen emeklilik dilekçesini verdikten sonra ne zaman maaş bağlanır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hangi ayda emekli olmak avantajlı?
Emekli sandığı kapsamında çalışan devlet memurları için 15 Temmuz ya da 15 Ocak tarihlerinden sonra emeklilik dilekçesi vermek daha mantıklı olacaktır. Zira zamlı maaşlarla birlikte alınacak olan toplam emeklilik ikramiyesi de yükselmiş olacaktır. SSK ve bağkur için ise yıl içerisinde emeklilik başvurusunun hangi ayda yapıldığının bir önemi bulunmamakta. Emekliliği hak ettiğiniz tarihten itibaren dilekçe vermenizi öneririm.
Emeklilik dilekçesi kaç gün önceden verilmeli?
Peki emeklilik dilekçesi ne zaman verilir ? Emeklilik dilekçesini emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş şartını sağladığınız tarihten itibaren verebilirsiniz. Ay bitmeden vermelisiniz ki emekli maaşında bir kaybınız olmasın. Zira emekli maaşı dilekçe verildikten sonra ay başı itibariyle bağlanmakta.
Güncel büyüme ve zam oranları ile TÜFE oranlarını dikkate alarak araştırmanızı iyi yapmalı ve buna göre kendiniz karar vermelisiniz.
Hocam 28 12 2020 de emekli oluyorum.an itibaiyle aralıktami ocaktami dilekçe vereyim
Merhaba. 29 Aralık 2020 tarihi itibariyle verin. Ocakta vermeniz durumunda bir aylık kaybınız olacaktır.
Merhaba emekliliğin 7. Ayda doldu yüksek emekli maaşı alabilmem için yılbaşından önce mi sonramı emekli olmalıyım. Aynı iş yerinde 28 yıllık kıdemim var
Şimdiden teşekkürler
Merhaba. Bence fazla gecikmeden emeklilik dilekçesi verebilirsiniz. Hem bu şekilde Ocak ayında gelecek zamdan da yararlanma hakkınız olacaktır.
Merhaba, 05.07.1960 doğumlu, 01.01.1978 işe girişli (75 gün) annemin 3600 prim günü 27.11.2020 tarihinde dolmuş olacak. 1980 ve 1984 yıllarını (4 yıl) doğum borçlanması olarak ödedik ve 2014 yılında işe tekrar başlaması ile birlikte sgk primleri ödendi, bu primlerin 25.01.2019 ve 18.12.2019 tarihleri arasında işten ayrılması neticesinde 275 gün isteğe bağlı bağ-kur ödemesi olarak yaptık. 2020 yılı başında tekrar işe başladı ve o tarihten bugüne kadar olan primleri sgk üzerinden yatırıldı. Sormak istediğim, emekli dilekçesini ne zaman vermeliyiz ve 2000 öncesi doğum borçlanması maaş üzerinde bir artı sağlar mı? Tahmini ne kadar maaş bağlanır.
Saygılarımla.
Merhaba. 27 Kasım 2020 tarihinde gün doluyorsa çıkış verilsin 28 Kasım 2020 tarihinde emeklilik dilekçesi verin. Borçlanma avantaj sağlar tabi. Sanırım ortalama 1600-1700 civarında bağlanır.
İyi akşamlar benim sorum 28.12 2020 emeklilik başvurusu yapacağım acaba bu tarihtemi yapmalıyım yoksa 2021 yılına giriş yapıncamı yapmalıyım maaşın yüksek olması için teşekkür ederim.
Merhaba. 2021’e giriş yapmadan yani en geç 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapabilirsiniz. Zaten aylık 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren bağlanır. Ocak zammı da yansır maaşa.