Gelir Aylık Ödenek Talep Belgesi Nasıl Doldurulur, Örneği

Gelir aylık ödenek talep belgesi nasıl doldurulur konusu emekliliğe başvuracakların araştırdığı konuların başında gelmektedir. Tahsis talep formu yeni adı ile Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi emeklilik şartlarını yerine getirenlere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli aylığı bağlanabilmesi için verilmesi zorunlu olan belgedir.

Emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şartını sağladınız. Tabi bu şartları sağlamış olmanız emekli maaşınızın otomatik olarak bağlanacağı anlamına gelmiyor maalesef. Emekli maaşınızın bağlanması için tahsis talep ve taahhüt belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmanız gerekiyor.

Emeklilik için gerekli olan tüm şartları sağlamış olsanız bile SGK tahsis talep formu ile başvuru yapmadan emekli aylığınız bağlanmaz. Tahsis talep formunu doldururken dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntılar vardır. Dolayısıyla yazımızda emeklilik formu doldurma konusunda ayrıntılı bilgi verilecektir. Emeklilik tahsis talep formunu doldururken bazı kısımları atlarsanız aylığınızın daha düşük bağlanmasına neden olur. Peki Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi nasıl doldurulur ?

Gelir/Aylık/Ödenek talep belgesi nedir?

En son Sosyal Güvenlik Kurumu genelgesi ile yapılan düzenleme ve birleştirme ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak tüm emekli aylığı, gelir, malulluk aylığı, çeyiz parası, ölüm parası gibi tüm yardım, aylık ve ödenekler için yapılacak başvurularda kullanılacak belgedir. Örneği ve nasıl doldurulacağı yazımızın devamında verilmiştir.

SGK tahsis talep formu nereye verilir?

Gelir aylık ödenek talep belgesi ek-2 güzelce doldurduk da tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi nereye gönderilir, Sosyal Güvenlik Kurumu tahsis talep ve beyan taahhüt belgesini elden mi vermem gerekiyor ?

Sıra geldi SGK emeklilik başvuru formunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na göndermeye. Tahsis talep dilekçesini bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta yolu ile gönderebilirsiniz. Sgk emeklilik dilekçesini vermeniz gereken  Sosyal Güvenlik Merkezi son çalışma sigorta koluna göre belirlenir. Tahsis ve talep belgesini son çalışmanız;

  • Bağkur ise 4b bağkur dosyanızın olduğu SGK’ya,
  • Emekli sandığı ise Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı-Mithatpaşa Cad. Sıhhıye/Ankara adresine göndermeniz gerekiyor.
  • Son çalışma 4a ssk ise işyerinizin bağlı olduğu SGK’ya başvuru yapmanız gerekiyor.

SGK Gelir aylık ödenek talep belgesinin verilmesi

Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son genelgesi ile Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi olarak değiştirilmiştir. Eğer elinizde eski tahsis talep belgesi varsa ve ya SGK tarafından size bu verildiyse bununla da başvuru yapabilirsiniz. Bu belgeyi nasıl doldurmanız gerektiği, belgeyi doldururken dikkat etmeniz gerekenler ve belgenin doldurulmuş örneği yazımızın devamında mevcut.

Tahsis talep formu(ek-1) belgesini aşağıda verilen indirme bağlantısından indirerek verilen örneğe bakarak doldurup elden ya da post/kargo ile bağlı olduğunuz SGK’ya verebileceğiniz gibi e-devlet üzerinden online olarak da verebilirsiniz. Yazımızın devamında e-devletten nasıl başvuru yapacağınız konusunda da bilgi verilecektir.

Gelir aylık ödenek talep belgesi nasıl doldurulur?

Bu başlık altında Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi nasıl doldurulur, doldurulmuş örneğini bulabilirsiniz. Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesinin PDF formatındaki boş suretini buradan indirebilirsiniz: Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi indir.

Belgenin doldurulmuş bir örneği aşağıdaki gibidir. Normal emeklilik ya da yurtdışı borçlanması ile emeklilik başvurusu yapacaklar için örnek olarak doldurulmuştur. Zaten çok detaylı doldurmanıza da gerek yok. Yaşı gelip emekliliği hak edenler ya da yurtdışı borçlanması ile aylık bağlanacaklara yaşlılık aylığı bağlanır. Burada kafanız karışmasın.

Emeklilik dilekçesi doldurulmuş örneği

Belgenin doldurulmuş örneği aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki gibi doldurmanız yeterli olacaktır. Zaten tüm bilgileriniz SGK’da mevcut. Ancak sicil numarası, hizmetler gibi bildiğiniz bilgiler varsa onları da doldurabilirsiniz. Ancak dediğim gibi doldurmasanız da olur.

gelir aylık talep belgesi örnek
tahsis talep formu nasıl doldurulmuş örneği

Malulen emeklilik başvurusu yapacaksanız Malulluk Aylığı, vazife malulluğü aylığı için başvuru yapacaksanız vazife malulluğu aylığı, iş kazası sonucu gelir başvurusu yapacaksanız Sürekli İş Göremezlik Geliri, iş kazası sonucu vefat eden birisi ya da iş kazası geliri alırken vefat eden birisinin maaşı için başvuru yapılacaksa Ölüm Geliri, Ölüm maaşı başvurusu yapılacaksa Ölüm Aylığı seçeneklerinin işaretlenmesi gerekmektedir.

Bu formla aynı zamanda cenaze ödeneği başvurusu da yapılabilmekte. Formu aynı şekilde doldurarak sadece cenaze ödeneği kutucuğunu işaretleyerek bu form ile başvuru yapabilirsiniz.  Emeklilik başvurusunu tamamladıktan sonra süreci ve evrağınızın durumunu SGK evrak takip sisteminden takip edebilirsiniz. DYS evrak takip sisteminden takip etmek için hemen SGK emeklilik evrak takip sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

E devlet gelir aylık ödenek talep belgesinin verilmesi

Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt belgesini ya da gelir/aylık/talep belgesini aşağıda belirttiğimiz gibi elden ya da posta yolu ile verebileceğiniz gibi E devlet sisteminden online olarak da başvuru yapabilirsiniz. Aslında e devlet şifreniz varsa bu daha kolaydır. Başvuru için www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • Ortak 4a/4b/4c Hizmetler,
  • Tahsis Beyan ve Taahhüt Belgesinin verilmesi menüsünden başvuru yapabilirsiniz. Direk başvuru için: ⇒ internetten emeklilik başvurusu.

E-devlet üzerinden adım adım gelir aylık ödenek talep belgesi doldurma işlemini nasıl yapacağınızı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini emeklilik dilekçesi e-devlet sayfamızda anlattık.

Engelli emeklilik tahsis ve talep formu nasıl doldurulur ? 

Engelli kapsamında emekli maaşı başvurunuzu da gelir, aylık ve ödenek talep belgesi ile yapabilirsiniz. Gelir/Aylık Talep Türü kısmında Yaşlılık Aylığı seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Yukarıdaki doldurulmuş tahsis ve talep formu doldurulmuş örneğine bakarak formu doldurabilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz. 

Gelir aylık/ödenek talep belgesi ne zaman sonuçlanır?

Emekli maaşı talebine istinaden ortalama aylık bağlama süresi 1,5-2 aydır. Geç bağlansa bile maaş olarak bir kaybınız olmuyor. Emekli maaşı talebini takip eden aybaşından bağlanıyor.

Tahsis talep başvurunuz kabul edilmiştir ne demek?

Gelir ödenek talep belgesi e-devletten, elden ya da posta yolu ile verildikten ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nda kayıt altına alındıktan sonra başvurunuz kabul edilmiştir sonucu çıkar. Bu sonuç başvurunun işleme alınmak üzere kabul edildiği anlamına gelmektedir.

Tahsis talep türü nedir ?

Sosyal Güvenlik Mevzuatımıza göre farklı emeklilik türleri bulunmaktadır. Bunlar özetle; Yaşlılık aylığı,
Engelli aylığı, Malulen emeklilik, İş kazası maaşı.

Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi nasıl doldurulur?

Yazımızda emeklilik tahsis ve talep formu word olarak paylaşılmış ve ayrıca adım adım gelir aylık/ödenek talep belgesi doldurma konusu anlatılmıştır. Yazımızda hem nasıl doldurulabileceği hakkında bilgi bulabilir hem de gelir aylık ödenek talep belgesi örneğine göz atabilirsiniz.

Gelir aylık ödenek talep belgesi ne işe yarar?

SGK tarafından paylaşılan gelir aylık/ödenek talep belgesi PDF emeklilik, malulen emeklilik, cenaze ödeneği, evlenme yardımı gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak olan tüm gelir ve aylıklar için kullanılan belgedir.

Tahsis Talep ne anlama geliyor?

Tahsis SGK literatüründe emeklilik anlamına gelir. Tahsis talebi ise emeklilik talebi anlamına gelmektedir.

Emeklilik dilekçesi kaç gün önceden verilmeli?

Emeklilik dilekçesi emeklilik için gerekli olan yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi tüm şartlar sağlandıktan sonra verilmelidir.

E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapılır mı?

Emeklilik başvurusu e-devletten online olarak yapılabilir. Dilerseniz elden ya da posta yolu ile de yapabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Gelir Aylık Ödenek Talep Belgesi Nasıl Doldurulur, Örneği” üzerine 115 yorum
  1. Slm lar Meric bey
    ben 1971 dogumluyum Sigorta baslangicim 1988
    2002 yilina kadar tr de calisdim toplam 2500 gün yatirilmis prim günüm var
    2002 yilindan da bugüne kadar yurtdisi calismisligimvar halende calismaktayim
    toplamda nekadar prim günü ve günlügü nekadar dan ?yatirmam gerekli tr den de emekli olabilmek icin
    ve yeni cikarilacak kanun hakkinda da bilgilendirirseniz sevinirim
    son secimlerde hükümet yurtdisinda yasayan vatandaslara kolaylik olsun diye
    bazi yeni düzenlemeler yapacaklardi hem yurt disind tam zamanli calisip hemde tr den emekli olma hakki ile ilgili
    Tekrar tesekkür eder size iyi günler dilerim

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 9000 güne tamamlarsanız hemen emekli olabilirsiniz bağkurdan. 1100 gün borçlanma yaparak 3600 güne tamamlarsanız SSK kapsamında 3600 gün ve 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. slm Metiç bey,

    yurt dışından emekli aylığı bağlatmak için hizmet cetvelini tercüme ettirmek şart mı
    kolay gelsin selamlar
    iyi çalışmalar

    Yanıtla
  3. İyi günler Meriç bey

    ben 15.05.1974 türkiye doğumluyum .
    Almanyada Sigortalı işe giriş tarihi 01.10.1989
    bıgüne kadar halen calışmaktayım
    hangi şartlarda türkiyeden. emekli olabilirim kaç gün prim ödemem gerek ve EYT den de yararlanabiliyormuyum.
    teşekkürler iyi günler.
    kolay gelsin
    slemlar saygılar

    Yanıtla
  4. İyi günler Meriç Bey,

    ben 15.05.1974 de türkiyede doğdum 1977 de ailemle Almanyaya yerleştik
    türkiyede iş girişim yok.
    01.10.1989 da almanyada sigortalı olarsk işe başladım bugüne kadar boş günüm yok halen çalışıyorum.
    sorum şu yurtdışı emeklilik borçlanması yapmak istiyorum
    hangi şartlarda emekli olabilirim
    prim gün ve yaş hakkında bilgilendirirseniz sevinirim EYT’den faydalanabilirmiyim
    şimdiden cevabınız için teşekkür ederim hayırlı akşamlar.
    kolay gelsin
    selamlar saygılar

    Yanıtla
  5. Iyı günler Meriç Bey,

    bir sorum olacaktı eşim yurtdışıda borçlanarak emekli oldu şimdide eyt den faydalanıp aylığını bağlaymak için müraacat etmek istiyor doldurulacak formlar hakkında bilgi istiyorum sizden
    Gelir/ödenek /aylık /ödenek Talep belgedinde nereker doldurulacak.
    yabancı ülkelerde geçen süreler yeri doldurulacak mı doldurulacaksa ne yazılacak
    cevabınız için şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar

    Yanıtla
  6. Merhabalar
    Ben 1972 doğumluyum. 1996 Yılının 6. Ayın da Emekli sandığına bağlı 4C ‘li olarak göreve başladım. 1999-2000 yılları arasında Asteğmen olarak görev yaptım. (sanırım 4 ay askerlik borçlanması yapabiliyorum). Daha sonra 2003 yılı 10. Ayda istifa edip yurdışına yerleştim. 2022 yılı 9. ayda Türkiyeye kesin dönüş yaptım ve 2022 yılı 10. Ayda tekrardan memur olarak (4C’li) olarak göreve başladım. 2019 Yılında SSK’ya Yurtdışı borçlanması için başvuru yapmıştım. Bana bir bildirim gelmediği için borcumu ödeyememiştim. Şimdi EYT yasasıda çıktığına göre ben nasıl emekli olabilirim?
    Saygılarımla.

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli sandığı kapsamında toplamda 9000 gün ile emekli olabilirsiniz. Son 3,5 yıla ait hizmetin emekli sandığı olması ve toplamda da 9000 günü tamamlamanız şartı ile EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Cevabınız için çok teşekkür ederim. Son 3.5 yıl beklemeden parayı ödeyip emekli olsam ne kaybım olur? Hangi statüden emekli olmuş olurum?

        Yanıtla
  7. Merhaba.. 1978 dogumluyum
    4300 gunum var yeni cikan yasaya gore 3600 den emekli olabilirmiyiz ?
    veya askerlik odemesi yapip kalan gunleride 3 yil odemek sartiyla emekli olmak dahami mantikli ? ikisi arasindaki aylik farki nedir ?

    Yanıtla
  8. slm,1973 dogumluyum ismim meltem sigorta ssk baslangibim 14.02.1997 2bin gune yakin gunum var tr ,d son 8 yildirda isvicrede yasiyorum cok az gunde 3 ssatlik bir iste calisiyorum 7yildir, nasil 3600 gfunden emekli olabilirmiyim emeklilik hakki yasindamiyim,,yurtdisi borclandirmasi burdaki primlerin oraya aktarilmasimi demek,,eger oyleyse burda bir hakkim kalmiyormu)

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 günden 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Borçlanma yapabilirsiniz, prim transferi yapmak zorunda değilsiniz. Borçlanmayı 1260 günden az yapın. Çünkü bağkur kapsamında oluyor. Eğer 14.02.1997 tarihinden sonra doğan çocuk varsa önce çocuk borçlanması yapın. Sonra yurtdışı borçlanması.

      Yanıtla
  9. iyi günler ilk önce bu sayfayi hazirladiginiz icin tesekkür edrim.ben 2005 ten beri Almanyadayim 1981 dogumluyum bu yil icinde emeklilik basvurusu yapmak istiyordum.cünkü hergecen yil asgari ücret artiyor ve daha fazla para ödememiz gerekiyor.fakat bu yil icinde alman emeklilik sigortasindan hizmet dökümü alamiyorum cocuk dogum sigortalarini daha önce isletmedigimiz icin uzun sürecek seneye mart ayinda bana gönderbilirlermis.bu belgeler olmadan basvuru yapabilirmiyim. basvurum gecerli sayilirmi .diger belgeleri sonra göndersem olurmu.ve su anda almanyada hala calismaktayim emekli olduktan sonra calismaya devam etmek istersem emekli maasini dondurabilirmiyim.Tesekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Belgeleri tamamlamadığınızda SGK başvurunuzu geçersiz sayar. Belgeleri tamamlayıp başvurmanız gerekiyor. 01 Ocak 2022 tarihi itibariyle baya yükselecek borçlanma tutarları bilginiz olsun.

      Yanıtla
  10. Merhabalar,
    yürtdisi emeklilik icin bir sorum olacak
    türkiyade is girisim 15.10.1991. yürtdisinda ise 1998 den beri sürekli calisiyorum kac gün borclanmam gerekiyor
    dogum tarihim 71

    Yanıtla
    • Merhaba. En az 5400 gün gerekiyor emekli olabilmeniz için. Borçlanma bağkurdan yapılır. 58 yaş ve 5400 gün şartı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
    • Merhaba. SGK prim iadesi alabilirsiniz. Bunun için işe giriş tarihinize göre gerekli olan yaş şartını sağlamanız gerekiyor.

      Yanıtla
  11. Merhabalar, ölüm/tahsis talep tarihinde bakmakla yükümle olduğu birileri var mı diye kastedilen kişi maaşı alması gereken biri var mı gibi mi? Mesela eşi gibi?

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır. Sağlık güvencesinden yararlanacak kişi var mı ? Yani örneğin emekli kişinin sağlık güvencesinden yararlanacak eşi, çocuğu ya da anne/babası var mı ? Varsa evet, yoksa hayır işaretleyerek devam edin.

      Yanıtla
  12. Ölen kişinin emekli maaşı için ölüm aylığı belgesini doldrup sgk yavermemiz gerekir deil mi? Ayrıyeten sadece kırmızı ile yazılı olanları yazsak yeterli midir?

    Yanıtla
    • Merhabalar. SGK gelir, aylık ve ödenek talep belgesi, ölüm belgesi ile başvurmanız yeterlidir. Yazımızda gösterilen kısımları doldurmanız yeterli olacaktır.

      Yanıtla
  13. Merhaba, 01.03.1998 sgk giriş kaydım var. 41 iş günü görünmektedir. 2003 –2017 yılları arasında yurtdışında çalıstım. 03.01.1967 doğumluyum. yurtdışı borçlanması için başvurumu nezaman yapabliirim?

    Yanıtla
  14. Annem 02.05.2021 tarihinde vefat etti sadece tek ilde çalışmış toplam 1520 günü mevcut sigorta giriş tarihi 1983 babama ölüm aylığı bağlanması için dilekçe verdim ancak hala sonuçlanmadı aradığımda bir türlü ulaşamıyorum sizce tahmini ne kadar sürede bağlanır maaşı birde ortalama ne kadar bağlanır 1800 güne çocuk borçlanması yaparak mi emekli etmek yoksa ölüm aylığı bağlatmak daha mantıklı olur sizce ?

    Yanıtla
  15. E devlet üzerinden emeklilik başvurusu yaptım fakat hata yapmışım doldurduğum talep formunda ne yapmam gerekiyor iptal mi etmem gerek yoksa yeni başvuru mu yapmalıyım bilgi verirseniz sevinirim

    Yanıtla
  16. 14mayisda babam vefat etti babam malullük maasi almaktayım şimdi anneme bağlanacak olana maaş maluluk maaşımı olacak yoksa normal emeklilik maaşımı olacak

    Yanıtla
      • Merhaba maas tahsis talep basvurusu yaptim yurdisindayim turkiyede kuveytturkte hesabim var maasim iban vermeden hesabima girermi

        Yanıtla
        • Merhaba. İlk maaş bankaya havale olarak gönderilir. Sonra banka ile irtibata geçerek bu hesabı maaş hesabı olarak tanımlatmanız gerekir. Otomatik olarak tanımlanmaz.

          Yanıtla
  17. Merhaba. Yaklaşık 24 yıllık devlet memuruyum. Başvurum neticesinde %51 engel oranı ile SGK emekliye sevk etti. Çalıştığım kurumdan şimdi ayrılışımı yapıcam. Engel durumundan emekli olmak malulen emeklilik ile çok karıştırılıyor. Tahsis talep formunda aylık talep türünde engelli aylığını bildiren kutucuk yok. Malulen emekliliği işaretlediğimiz takdirde malulen gibi işlem yapılıp hak kaybına uğrarmıyım? Engelden dolayı emekli olduğumu bu formda nereye yazmalıyım.

    Yanıtla
  18. E devlet uzerinden 4/C kapsamında Yaşılılık Aylığı için başvuruda bulundum.Talebim işleme alındı. Ancak “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” ile talepte bulunmak icin girildiginde sadece 4A ve Bag-Kur icin secenek var 4C icin yok! Tahsis talep formu olarakta birsey bulunamiyor. Bu durum emeklilik işlemlerinin tamamlanabilmesi için bir sorun oluşturur mu? Tesekkurler.

    Yanıtla
  19. Eşim devlet memuru olarak emekli sandığından emekliydi. Yeni vefat etti. Ben SGK dan emekliyim ama emekli olarak halen çalışıyorum. Eşimden ölüm aylığına başvurabilir miyim?

    Yanıtla
  20. Selamlar.
    Edevlet uzerinden “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” ile talepte bulunmak icin girildiginde sadece 4A ve Bag-Kur icin secenek var 4C icin yok! Tahsis talep formu olarakta birsey bulunamiyor ve dolayisiyla E-Devlet uzerinden yaslilik emekli ayligi basvurusu icin talepte bulunabilecek bir yer bulamiyorum! Konuyla ilgili bilgisi olan bilgilendirirse memnun olurum. Tesekkurler.

    Yanıtla
  21. Merhabalar.Benim abim vefat etti 25 yaşındaydı.5 seneden fazladır sigortalı çalışıyor.Annem ondan ölüm aylığı alabiliyormu ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer en az 5 sene sigorta süresi varsa ve bu 5 sene içerisinde en az 900 günü varsa anneniz hak sahibi olabilir. Ancak annenizin kendi adına aylık ya da gelir almıyor olması ve gelirinin asgari ücretin altında olması gerekiyor.

      Yanıtla
  22. Babam emekli sandigindan maas aliyordu ve Kasim 2020″de vefat etti. Annem’de emekli sandigindan maas aliyor.
    1. Annem icin Olum Ayligi talebinde bulunabilir miyiz?
    2. Cenaze odenegi ve olum ayligi icin iki ayri form mu doldurmak gerekir? Ayni form ile talep edebilir miyiz?
    3. Formu emekli sandigi icin e-devlet uzerinden dolduramadik. Posta ile gondermede nasil takip edebiliriz?
    Yardimlariniz icin simdiden tesekkur.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-evet alma hakkı var. Bulunabilirsiniz.
      2-gelir,aylık ve ödenek talep formunda ölüm aylığı ve cenaze ödeneği seçeneklerini işaretleyin. Ayrı formlar doldurmanız gerekmez.
      3-posta ile taahhütlü gönderin. Taahhüt numarası üzerinden ptt barkod sisteminden takip edebilirsiniz.

      Yanıtla
  23. Merhaba Ben 1959 dogumlu hizmete baslangicim 1979 sicilen resen emekli edildigim tarih 1988 yipranmayla beraber calisma gun sayim 3700 gundur daha once bana bir miktar odenen toplu parayi geri odeme yoluyla ihya ettim tabiki bunlarin tumu 5434 sayili emekli sandigi calisani 4c uzerinden islem yapildi 1988 yilindan beri yurtdisinda ikamet etmekteyim toplam olarak otuz yila yakin yurt disi calismam var ben su anda yurt disinda yuzde seksen yuzde yuz malulen emekliyim benim normalde emekli sandigi kanununa gore resen emekliligimden dolayi yastan emeklilik icin 3600 gun 15 yil 61 yas yeterli ben gecen yil 1 agustostan once yurtdisi borclama icin muracatta bulundum bana bir 10 yil borclanma bedeli olan miktar yatirmami istediler ben bana daha once verilen toplu parayi ihya etmisim yani aktif hala getirmisim daha benden neden yeni bir on yil hesabi cikarildi diye sordugumda bana ne kadar odersen o kadar emekli maasi alirsin diye cevap verdiler tabiki ben ikna olmadim ve bana bu arada meblagin tumunu yatirirsan 5 ci derecenin 3 cu kademesinden maas baglanir dediler bu arada 1988 yilinda resen emekliye 8/2 den ayrildim ben buna ragmen fazladan 2019 un haziran ayinda 1800 pirim gun sayisi karsiligi olan meblagi yatirdim toplam gun sayim 5500 gun oldu fakat benim hizmet baslangic 1979 yilim olan 3700 gunumu son borclanmayla birlikte 2012 yilina kadar dagittilar burada bana memur emeklisi icin hizmet yilinin baslangic tarihini onemli olmadigi soylediler. Ben son yaptigim 1800 gun yurt disi borclanmayla alacagim maasin dusmesinemi sebep oldu bilmeden acaba bir yanlislikmi yaptim? ben iki ay sonra emekli olmam icin dilekce formu gondermem gerekiyor dogrusu su an nasil olacagini tam anlamiyla bilemiyorum benim sorum su benim maasim 4c emekli sandigi memur emeklisi ayligimi yoksa sonradan odeme yaptigim icin 4c uzerinden degilde baska bir sigorta uzerinde emekli maasi baglanacak maas baglanirsa nekadar maas alirim ikinci sorum SGK hakkinda danismanlik islemlerinde benim en kisa zamanda sizin yardimlariniza ihtiyacim var eger E,mail adresimden benimle irtibata gecerseniz menun olurum simdiden sorularima verceginiz cevaplariniz icin tesekur ederim sorularimin cevabini E mail adresime yazarsaniz cok memnun olurum saygilarimla selamlar.

    Yanıtla
    • Merhabalar. Anladığım kadarı ile borçlanmaların tamamını emekli sandığı kapsamında yapmışsınız. Bu durumda emekli maaşı emekli sandığı kapsamında bağlanır. Maalesef danışmanlık hizmeti vermiyoruz. Emeklilik hak ettiğiniz tarihten itibaren yazımızda örneği verilen sgk gelir aylık ödenek talep formu ile başvuru yapın. Başka birşey yapmanıza gerek yok.

      Yanıtla
  24. Merhabalar benim esim 1995 de vefat etti sgk dan dul maaşı alıyorum.Babam bagkur emeklisi idi oda 1999 da vefat etti.ondanda maas alabilirmiyim acaba.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu konuda SGK’dan bilgi almanız yararlı olacaktır. Çünkü tam ölüm tarihleri ve daha önce aylık alıp almadığınıza göre sorunun cevabı değişir. En sağlıklı cevabı SGK verir size.

      Yanıtla
  25. Merhaba emeklilik icon istenen tahsis talep formunu internetten kendim bastirsam doldurdum sorun olur mu yoksa sgk dan mi gidip almam lazim

    Yanıtla
    • Merhaba. İnternetten SGK Gelir, Aylık ve Talep Belgesinin güncel suretini indirip doldurabilirsiniz. Yazımızda doldurulmuş örneği mevcut. SGK’dan alacağınız da aynısı olacak zaten.

      Yanıtla
  26. Merhaba,

    İlk sigorta girişim 25.12.2000. %52 engellilik durumu gereği 2013 yılından bu yana vergi indiriminden faydalanıyorum. 19 yıl sigortalılık ve gün şartım (zaten dolu) bu yıl doluyor. Emeklilik başvurusunu 25.12.2019 da mı yoksa ayın 26 sında mı yapmam gerekiyor. E-devlet üzerinden başvuru yapacağım. E-devlette çıkan formda sırasıyla Tc no, isim soyisim, ödenecek banka bilgisi ve 4. kutu olarak açıklama isimli bir alan var. Açıklama alanına herhangi bir şey yazmam gerekiyor mu? Formun ilerleyen bölümlerinde “Hizmet süreleri ve geçtiği iller” kutucuğu var. Burayı da tek tek sigortamın yattığı illeri ve günlerini toplayarak yazmama gerek var mı? Alo 170 i aradım ama konudan bi haberler maalesef. Bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz.

    Yanıtla
    • Merhaba. 26 Aralık 2019 tarihi itibariyle başvuru yapabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa SGK gelir aylık ve talep formunu elden vermenizi öneririm. E devlet çok sağlıklı işlemiyor. Ama yine de e devlet üzerinden verecekseniz bildiğiniz kısımların hepsini doldurun. Bilmediklerinizi ise zorunlu alanlar değilse boş bırakın.

      Yanıtla
  27. Merhabalar 59 yasindayim 3600gunum var 270gunu 2000de 30gunu 2014de kalan tamami 1999oncesi ilk giris 1987 primler tavandan yuksek bu ay muraacaat edicegim nekadar maas baglanir tesekkurler kolay gelsin

    Yanıtla
    • Merhaba. Tavandan olduğu için bir hesap yapmak zor maalesef. Sgknın maaş hesaplama uygulaması üzerinden hesaplama yapmanızı öneririm.

      Yanıtla
  28. Yurt disinda ikamet ediyorum. Annem vefat etti ve kendisi bagkur emeklisiydi.
    Kizi olarak maasi bana gecebilirmis.
    Basvuru nasil yapabilirim, gereken evraklar nedir ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer evli değilseniz ve bulunduğunuz ülkede herhangi bir kapsamda sigortalı değilseniz alabişirsiniz. Yazımızda belirtilen gelir aylık ve talep formu ile kimlik fotokopisi başvuru için yeterli.

      Yanıtla
  29. Merhaba,gecen sene kasim ayinda Yurt Disi Borclanma icin basvurdum,parayida yatirdim,fakat Almaya’da issizlik parasi aldigim icin ,aylik baglanmasini talep edemedim tabiki, simdi Haziran itibari ile malulen emekligim kabul edildi, bende emekli ayligi icin Almanyadan basvuru yapmak istiyorum ,Doldurulmasi gereken belgede ,bakmakla yükümlü oldugum bölüme ,cocugum(yas 21) suan Almanya’da egitim görüyor,onu yazabilirmiyim? ayrica doldurmam gereken belgede,sizin doldurdugunuzun haricinde benim baska yerleride doldurmam gereklimi? ve Almanya’dan yapacagim bir basvuru icin doldurulan belge haricinde benden istenecek baska belge olabilir mi? ,olursa ,bu belgeleri nerden nasil elde edebilirim? Tesekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba Semra HANIM. Eğer çocuk sigortada sizden yararlanıyorsa bakmakla yükümlü kısmına evet yazabilirsiniz. Bu belge haricinde istenecek diğer belgelerin ne olduğu yani gerekli belgeler dosya durumuna göre farklılık gösterebilir. Bu yüzden dosyanızın olduğu SGK ile iletişime geçmenizde fayda var.

      Yanıtla
  30. İyi günler.ben yetim aylığı için gecen ay başvurmuştur orda evli olduğumdaki soyadını yazmam gerektiğini söylediler yazdım bugün SGK posta gönderdi bosandgim için soyadı uyusmamis tahsil talep formu gönderdiler.bnde doldurup pazt.teslim edeceğim.bu ay maaş bağlanırmı acaba?teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Sırf soyadı öyle olmuş diye neden iade ediliyor ki? Sonuçta sistemdeki kayıtlar önemli. Ne zaman bağlanacağı konusunda Sgkdan bilgi alın.

      Yanıtla
      • TSK ederim hemen cvp verdiginiz icin.bugun gonderilen mektupta soyadi uyusmadigi icintahsil talep formu gonderdiler??5yillik geriye donuk toplu odeme yapılıyormuş.SGK hesaplayıp yatiriyormus nasıl hesaplanıyor.bbm 2013 de vefat etti????ne kadar yatar acaba? ilk maasta mi yatiriliyor?iki cocugumla geçinmeye çalışan bekar bir bayanim.bu yüzden soruyorum ????

        Yanıtla
        • Merhaba tekrar. Rica ederim ne demek. Ne kadar bağlanır konusunda bir hesap yapamam. Dilerseniz WhatsApp iletişim numarası yazın ben sizden bilgileri alıp sordurayım.

          Yanıtla
  31. Ben de aynı fikirdeydim, ancak çevreden annemin asgari ücretten düşük maaş aldığından hakkı olabileceğini söyleyenler oldu, onun için sizi rahatsız ettim. Çok teşekkür ederim. Saygılar.

    Yanıtla
  32. 13.03.2019 tarihinde SSK emeklisi ağabeyim vefat etti. 1992 yılında vefat eden SSK emeklisi babamdan 1931 doğumlu (88 yaşında) annem 1,577 TL dul maaşı almakta. Acaba anneme ağabeyimden ölüm maaşı verilir mi? Verilirse ne yapmamız gerekli.

    Yanıtla
  33. merhaba
    ben emikli olma hakkımı kazandım ve başvurumu yapmak istiyorum.formuda yukarıdaki şekilde doldurdum sigortalının kendisi şeklinde ancak 8.ve9. maddelerde kafam karıştı çünkü şuan rahmetli eşimdem dul maaşı alıyorum ve 20 yaşındaki kızımda yetim maaşı alıyor bu durumda 8.ve 9. maddelere evet mi hayır mı yazmalıyım bir diğer soru benim maaşım bağlandığında dul maaşımında %50 sini alabiliyormuşum bunun için ne yapmam gerekiyor ? acil cevap verirseniz sevinirim 🙁

    Yanıtla
    • Merhaba. Zaten eşinizden aylığı çocukla beraber aldığınızdan bağlama oranı %50’dir. Aynı şekilde ödenmeye devam edilir. Siz o kısmı boş bırakın. Yazıda belirtildiği şekilde doldurarak SGK’ya verin. Sorun olmaz merak etmeyin.

      Yanıtla
      • merhaba
        bu kadar çabuk cevap verdiğiniz için çok tşk ederim 🙂 yani rahmetli eşimdem aldığım maaş aynen kalır mı yoksa %50 si düşermi olduki düşmediler bende almaya devam ettim ileride geri ödeme isterler mi özür dilerim çok soru sordum ama yanlış bir şey yapmaktan korkuyorum özellikle sgk ya 🙂

        Yanıtla
        • Rica ederim. İşimiz hızlı cevap :). Tekrar evlenmediğiniz sürece her durumda eşinizden en az %50 oranında aylık alma hakkınız var. Kanuni hakkınız bu SGK neden istesin ki geri. SGK’dan korkmayın biz varız artık 🙂

          Yanıtla
      • son cevabınız mail ime geldi ama maalesef tamamını açmıyor sanırım tekrar evlenmediğim için sorun olmaz demişsiniz harika o zaman 🙂 çok teşekkürler kolay gelsin

        Yanıtla
  34. Merhaba babam öldü ve dul maaşı alıcam ancak siz formda sigortalının da TC sini yazmanız gerek demişsiniz ama ben babamın TC sini bilmiyorum ve öğrenemiyorum ne yazık ki ne yapmam gerek boş bıraksam olmaz mı acaba ? Veya nasıl bulabilirim nüfusa da gittim ancak TC yıl öğrenemiyorum yardım edin lütfen ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Boş bırakın SGK tespitini yapar T.C. numarasının. Diğer kısımları eksiksiz tamamlayın.

      Yanıtla
  35. Merhaba 2 yıl önce 4a dan emekli oldum. 8. ve 9. maddelere evet /hayır/boş ne yazdığımı hatırlamıyorum. O tarihte 2 çocuğumda lisansa devam ediyordu. Büyük ihtimalle boş bırakmış olabilirim. Bunu kontrol edebileceğimiz bir yer var mı? 22 yaşındaki kızım halen lisansa devam ettiğine göre resmen ona bakmakla yükümlüyüm ve benim sağlık hizmetimden yararlanmaktadır. Bir dilekçeyle 2 yıl önce emeklilik başvurusu yaptığım ildeki sgk’ya başvursam, yeni aylık bağlanma oranı hesaplaması ile emeklilik tarihinden itibaren almadığım % 2 lik kaybımı toplu olarak verilmesini de sağlar mı? Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bunu kontrol edebileceğiniz bir yer yok maalesef. Ama vakit kaybetmeden dilekçe vermenizi öneririm. Geriye dönük olmaz ama en azından bundan sonrası için artış olur. Evet demedi iseniz tabi.

      Yanıtla
  36. Merhaba
    12 yasinda oglum var ve esim sgk li olarak calisiyor
    Emeklilik takdis formuna oglum icin bskmakla yukumlu oldugum kisiler kismina evet diye doldurabiliyormuyum

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigortada eşiniz üzerinden yararlanıyorsa yazamazsınız. Hem yazsanız bile Sgk bunu kontrol ediyor.

      Yanıtla
  37. Merhaba ben ölüm aylığı talep formunu doldurdum ankara sgk il müdürlüğüne göndermem gerekiyormuş fax yada e posta yoluyla göndermem mümkün mü?Adrese mi posta yapmam gerekiyor?

    Yanıtla
  38. eşim vefat ettikten sonra emekli sandığından maaş bağlandı şimdi babam vefat etti o ssk lı olduğu için yetim maaşı almak için müracat edicem fakat yetim maaşı için kimlik fotokopisi ekleyin demişsiniz bir cevabınızda, kimliğimde evli olarak yazıyor eşimin ölüm belgesini eklemem gerekiyormu cenaze masrafları için ayrı bir miktar daha veriliyormuş onun için ne yapmak gerekiyor
    danışmak istediğim diğer bir konu eşimden dolayı bekar olan kızım yetim aylığı alıyor eşim emekli sandığı kızım ssk lı olarak çalıştığı durumda hala yetim aylığı alabilirmi çok teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli sandığı aylık talep formu ve kimlik fotokopinizi eklemeniz yeterli. Kızınız emekli sandığı kapsamında çalışmadığı ve evlenmediği sürece aylık almaya devam edebilir.

      Yanıtla
  39. slm borclanmali ölüm ayligi basvurusunda 3201 SAYILI KANUNA GÖRE AYLIK TALEBİNDE BULUNANLARA MAHSUS BEYAN VE TAAHHÜT BELGESİ doldurmamiz gerekirmi yani halen yurtdisinda calisiyorum ölüm ayligi kesilirmi

    Yanıtla
    • Bunu bilmiyorum maalesef hocam. Sgk yurt dışı servisine sormanız daha iyi olacaktır. Yanlış yönlendirmeyim sizi.

      Yanıtla
  40. slm esim 2009 vafat etti yurtdisi borclanmali ölüm ayligini geriye dönüslü alabilirmiyim 5 sene geriye dönüslü diye söylenti var tesekkürler

    Yanıtla
    • Hayır geriye dönük alamazsınız. Borçlanmayı ödeyip talepte bulunduktan sonra maaş talebi takip eden ay başından itibaren ödenir.

      Yanıtla
  41. yurtdisi borclanmali Ölüm aylığı tahsis talep icin parayi hemen ödemek gerekiyormu yoksa önce Ölüm aylığı tahsis talep formunu doldurup göndermemizmi gerek birde yirtdisi borclanmali basvurusunu e devlet üzerinden yapabilirmiyim
    ikinci sorum öglum 21 yasinda yüksek okul okuyor yurtdisi borclanmada ikimiz ayni anda basvuru yapabilirmiyiz tesekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Öncelikle borçlanma talebinde bulunmanız gerekiyor. Tabi dilerseniz borçlanma talebi ile birlikte emekli talep formunu da doldurabilirsiniz. Borçlanmayı ödedikten sonra aylık bağlanır. İkinizin birden talepte bulunmasına gerek yok. Borçlanma yapıldıktan sonra aylık talebi verebilir çocuğunuz da.

      Yanıtla
    • Merhaba babam sgk kapsaminsa emeklilik prim gün sayısı istenen yaşı doldurdu 20 ocakta işyerinden ayrıldı çalıştığı son ayın primi ve işten çikışı sgk sistemine yansıdı bu hafta inşallah Allah izin verirse başvuru yapicaz istenen evraklar arasında işten ayrıliş bildirgesi eklemek gerekli demissiniz ayrıldığı firmada gidip tekrar işten ayrılış bildirgesini istemesine gerek varmı yoksa bu kural çikışı sistemden görülmeyenler icinmi gerekli teşekkürler saygılar

      Yanıtla
  42. Merhaba, Yetim aylığı başvurusunda bu evrakla birlikte ek olarak verilmesi gereken evraklar nelerdir bilginiz varmı? Bu belgenin arka kısmındaki 4.maddede birer adet fotoğraf eklenmesi gerekliliğinden bahsediliyor. Hak sahibinin fotoğrafımı eklenmeli?

    Yanıtla
    • Merhaba. Fotoğrafa gerek yok. Yetim aylığına başvuru için bu belge ve kimlik fotokopisi yeterli. Eğer başvuru yapacak kişi eşinden ayrılmış bir bayan ise bu belgelere ilave olarak eşinden ayrı yaşadığına dair taahhütname de eklenmesi gerekiyor

      Yanıtla
    • Merhaba. Aslında SGK bunu görüyor vermeniz gerekmez ama bazı memur arkadaşlar yine de isteyebiliyor. Onu da elden ya da posta yolu ile üst yazı ekinde gönderebilirsiniz.

      Yanıtla
    • Merhaba eşim 2019 mayıs ayında vefat etti ben ilgilenecek durumda olmadığım için ablası emeklilik başvurusu yapmış 4 b den sigortalı günlerinde varmış onların toplanması gerekiyormuş para falan yatırdılar ama şimdi ben ilgilenmek istiyorum ama nereden nasıl son duruma bakacağım bilmiyorum bazı sitelere girdim bende herhangi bir doğrulama numarası yok başvuru ne alemde ne zaman aylık bağlanır bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim

      Yanıtla
    • Merhaba. Emekli sandığı için talep belgesi ayrı. Bunu da doldurabilirsiniz aslında ama kabul etmeyebilirler. En yakın Sosyal Güvenlik Merkezinden emekli sandığı ölüm aylığı başvuru formunu alabilirsiniz.

      Yanıtla
Yorum yapın