Çiftçi bağkuru nasıl yapılır şartları nelerdir ve nasıl yapılır hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Çiftçilik ile uğraşıyorsanız, bağlı bulunduğunuz Ziraat Odasında ya da İl/İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kayıt sistemine kaydınız varsa kanunen tarım bağkur kapsamında sigortalı olmak zorundasınız. Çiftçi bağkuru olarak da tanımlanan bu bağkur kolu çiftçi bağkuru nasıl olunur, çiftçi bağkuru nedir gibi konu hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.
Tarım bağkuru nedir ?
4b tarım bağkuru olarak da tanımlanan bu sigorta kolu bağkurda sigorta kollarından birisidir. Herhangi bir işte sigortalı çalışmayan, emekli olmayan, Türkiye’de ikamet eden kişilerden ÇKS yani çiftçi kayıt sisteminde kaydı olanlar bu kapsamda zorunlu olarak prim ödemek zorundadırlar.
Tarım bağkuru 4a mı 4b mi ?
Yeni 5510 Sayılı SGK Kanununa göre 4a’lı sigortalı ssklı çalışanlar, 4b’li sigortalılar ise bağkurlular olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla tarım bağkurlular 4b eski ismi ile bağkur kapsamında sigortalıdırlar.
Tarım bağkuru şartları nelerdir ?
Tarım bağkuru başvuru şartları ile konuya giriş yapalım. Eğer çiftçilik kaydınız ilk defa 01 Ekim 2008 tarihinden önce ise bu tarihten önceki dönemde tarım bağkuru isteğe bağlı olduğundan Sosyal Güvenlik Kurumu tescil yapmıyordu. Yani eğer kaydınız 01.10.2008 tarihi öncesinde ise ve bugüne kadar da tarım bağkuru için başvuru yapmadıysanız adınıza çiftçi bağkuru tescili bulunmuyordur.
Eğer bu durumda iseniz ama yine de çiftçi bağkuru kapsamında prim ödemesi yapmak ve emekli olmak istiyorsanız yapmanız gereken çok basit. Bağlı bulunduğunuz Ziraat Odası’ndan kaydınızın devam ettiğine dair bir yazı ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yaparak çifçi bağkuru tescilinizi açtırabilirsiniz. Ancak şunu özellikle belirtmem gerekiyor. Bu durumda tarım bağkur’u tesciliniz çiftçilik kaydınızın başladığı tarihten değil SGK’ya başvurduğunuz tarihten itibaren başlatılacaktır.
Örnek: Ahmet BEY’in Ziraat odasındaki ilk kaydı 01.12.1997’de başlamaktadır. Ahmet BEY SGK çiftçi bağkuru tescili için bu kaydı ile birlikte 20 Mart 2024 tarihinde SGK’ya başvuru yapmıştır. Bu durumda Ahmet BEY’in tarım bagkur tescili başvuru tarihi olan 20 Mart 2024 tarihinden itibaren başlatılmış olacaktır. Eğer Ahmet BEY tarım bağkur tescilini daha geçmişten başlatmak isterse bu durumda tevkifat kesintisi yani tarımsal kesinti faturası ve dilekçe vererek geriye doğru tescil için başvuru yapması gerekir.
Tarım bağkuru nasıl yapılır ?
Gelelim asıl konumuz olan tarım bağkuru nasıl olunur sorusunun cevabına. Çiftçi bağkurlu olabilmeniz için yukarıda da belirttiğimiz üzere Ziraat Odalarında/İl ilçe tarım müdürlüklerinde v.s. ÇKS kaydınızın olması gerekiyor. Ayrıca yukarıda belirtilen çiftçi bağkuru şartlarını da sağlamanız gerekiyor.
- Eğer kaydınız 01 Ekim 2008 sonrası ise zaten Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zorunlu ve otomatik olarak bağkur tesciliniz açılmıştır.
- Eğer öncesinde varsa ve hiç tesciliniz yoksa geriye dönük tescil için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Çiftçi bağkuru için gerekli evraklar 2024
Yukarıda da belirttiğim üzere 01.10.2008 tarihinden sonra başladıysanız zaten SGK otomatik olarak bağkuru açar. Belge ibraz etmeniz gerekmez. Eğer çiftçilik kaydınız 01.10.2008 tarihinden önce ise bu durumda çiftçilik kaydınızın olduğuna dair bir belge alarak SGK’ya başvuru yapmanız gerekir. Kimlik fotokopinizi eklemeniz gerekir.
Çiftçi bağkuru geriye dönük tescil nasıl yapılır ?
Tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük bağkur tescilini anlatmaya geçmeden önce kısaca tarımsal tevkifatın yani kesintinin ne olduğundan bahsedelim. Eğer tarımsal bir ürün satarken 4b bağkur prim borcunuz varsa sattığınız yer kanunen sizden SGK payını kesmesi gerekiyor. Kesinti oranı şu an için %2. Yani 100 liralık bir tarımsal ürün sattıysanız ve bağkur borcunuz varsa sizden 2 lira kesinti yapılır. İşte bu tarımsal kesinti ve ya tevkifat kesintisi olarak adlandırılır. Sattığınız yer tarafından yapılan bu kesintiler adınıza Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilir ve bağkur prim borcunuza aktarılır.
Eğer sizden de 01.10.2008 tarihinden önceki bir dönemde tarımsal kesinti yapıldıysa ve buna ilişkin elinizde fatura ya da resmi bir kayıt varsa bir dilekçe ve bu fatura ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak tarım bağkurunuzu geriye dönük başlatabilirsiniz.
Önemli hatırlatma: Tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük tescil sadece 01.10.2008 tarihinden önceki kesintilere istinaden yapılıyor. 01.10.2008 tarihinden sonraki dönemler için tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük tescil açılmaz.
Örnek: Yukarıdaki örnekte Ahmet amcanın 13.06.2003 tarihli buğday satmaktan dolayı elinde tarımsal kesinti olduğunu gösteren faturası olduğunu varsayalım. Eğer Ahmet amcam geriye dönük tescil için bu fatura ile SGK’ya başvuru yaparsa SGK bağkur tescilini kesinti tarihini takip eden ay başından itibaren başlatır. Yani Ahmet Amca’nın bu kesinti sayesinde bağkur yeni tescil tarihi 01.07.2003 tarihi olacaktır. Ahmet Amcam bu şekilde 15 yılı tamamladığından yaş şartını da sağlarsa emekli olabilecektir.
Eğer çiftçilik kaydınız 01.10.2008 tarihinden sonra ise durum farklı. Bu durumda zaten kaydınızın SGK’ya bildirim zorunluluğu var. Eğer sigortalı çalışmıyorsanız, emekli değilseniz SGK kaydın bildirimine istinaden otomatik olarak bağkur kaydınızı başlatacaktır. Sigortalı çalışıyorsanız bile ayrıldıktan sonra SGK kaydınızın devam ediyor olması halinde yine bağkurunuzu başlatacaktır.
Tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük bağkur tescili açtırma başvurusunda dikkat etmeniz gerekenler, gerekli evraklar ve tüm detaylar için hemen tarımsal kesintiye göre geriye dönük tescil nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Çiftçi bağkuru toplu ödeme nasıl yapılır ?
Eğer bu tarım/hayvancılık bağkuru kapsamda hiç tesciliniz yoksa geriye dönük toplu ödeme yapabilmeniz için;
- Tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük tescil açtırmanız ve çıkan borçları ödemeniz gerekiyor.
- Eğer tarımsal kesintiniz yoksa geriye dönük tescil olmaz.
- Bunun haricinde borçtan dolayı silinen ve dondurulan hizmetler varsa bunların ihyasını yaparak da geriye dönük borçlanma hakkından yararlanabilirsiniz.
Ziraat odası çiftçi bağkuru iptali nasıl yapılır ?
Eğer tarım bağkurunu iptal etmek istiyorsanız öncelikle Ziraat Çks bağkur kaydını sildirmeniz yani kapattırmanız gerekiyor. Kaydı sildirdiğinizde zaten bağkur kaydınız da otomatik olarak iptal olur. Ama siz yine de Ziraat Odası kayıt iptaline ilişkin belge ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek tescilin iptalini gerçekleştirin.
- Çiftçi bağkur şartları ve ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek için tarım bağkur emeklilik şartları başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ayrıca çiftçi bağkuru ne kadar maaş alır başlıklı yazımızı ziyaret ederek emekli olmanız durumunda güncel olarak alabileceğiniz emekli maaşı tutarını öğrenebilirsiniz.
Tarım bağkuru ne kadar 2024
01 Ocak 2024 tarihinden itibaren indirimli/indirimsiz tarım bağkuru prim tutarları aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir;
5 puanlık indirimli 4/b tarım bağkuru primi | 5.900,00TL |
5 Puanlık indirimsiz çiftçi bağkuru en düşük primi | 6.900,00 TL |
En yüksek çiftçi Bağkur emekli maaşı
Çiftçi bağkuru için 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren en düşük emekli maaşı 10.000,00 TL olarak belirlenmiştir. En yüksek emekli maaşı için belirli bir tutar yoktur. Primleri yüksek ödeyenler için ortalama en yüksek tarım bağkuru emekli maaşı 20.000-24.000 TL aralığındadır.
Ziraat Odalarında ÇKS yani çiftçi kayıt sistemine kayıt olmak yeterlidir tarım bağkuru için.
Tarım bağkuru zorunlu sigorta kolları kapsamındadır. İsteğe bağlı bir sigorta kolu değildir.
Tarım/Çiftçi bağkuru primi T.C. numarası ile bankalardan, mobil ve internet bankacılık kanalları üzerinden SGK Ödeme-4/1-B Prim tahsilatları menüsü üzerinden ödenmektedir.
Slm ömer bey sana bir sorum olcak 1994.2001 yıllar arası mahsül sattım elimde tevkifat makbuzları var buna istinaden tescilimi açtıktan sonra herhangi kurumlara kaydım yok üzerime tapu yok geriye dönük borçlanma hakkım olurmu olursa yapmam gereken şeyler nelerdir teşekkürler
Merhaba. Geriye dönük tevkifatı takip eden ay başına tescil edilir. Destekleyici kayıt yoksa tevkifatı takip eden yıl sonunda kapatılır. 1994-2001 arası her yıl kesinti varsa 1994 tarımsal kesintiyi takip eden ay başı açılarak 2001 yıl sonunda kapatılır.
Merhaba ben tarım Bağ-Kur lyum benim sorum ben Ziraat odası kaydım oncey 91 di sonra 2000 de Bağ-Kura giriş yaptım oradaki memur benden Ziraatoda kaydı isdedi bende gidip2001kydi getirdim şimdiyse iki kayıt çıkıyor ve 91 kaydı sorun oluyormuş ben neyapmam lazım bende tarla tapusu istiyorlar tarlayok yardım ci olursanız sevinirim
merhabalar tapular babamın adına tarlayı kiralayıp çifci bağkuru yapabılırmıyım veya ne yapmam lazım
Merhaba. Evet kiralama sözleşmesi ile ÇKS yani ziraat odası kaydı açtırabilmek mümkün.
Esnaflık yaptığım için bağkurluyum ama çks yapıp tarım bağkur una dönüş yapmak istiyorum bunun için esnaf kaydımı sildirmem gerekirmi yada direk çks yaparak direk tarım bağkur una geçiş yapabilir miyim
Merhaba. Neden tarım bağkuruna geçeceksiniz ? 2023’te primler eşitleniyor ve bir farkı kalmıyor. Geçiş için evet vergi kaydınızı silmeniz gerekiyor.
Merbaba,
Bağkur’dan emekli biri ÇKS başvurusu yaparsa tekrar Bağkur primi öder mi yoksa emekli olduğu için primden muaf mıdır?
Merhaba. Eğer kendi adına aylık alıyorsa ödemez bağkur. Ama yetim ya da dul aylığı öderse ÇKS kaydına istinaden zorunlu bağkur kapsamına alınır.
Yok kişi kendisi Bağkur’dan emekli ve emekli maaşı kendi adına yatıyor. Bu durumda ÇKS başvurusu yaptığında tarım bağkuru adı altında herhangi bir prim , kesinti vs ödemeyecek diye anlıyorum. Doğru mu anlamışım acaba?
Doğru. Kendi adına aylık alıyorsa ayrıca 4b yani bağkur primi ödemesi gerekmez.
Merhaba ben geçen yıl hayvan satın aldım ve işletme belgesi verdiler ilçe tarımdan bu evrakla bağkur kaydı oluşturabilirmiyim acaba geriye dönük borçlanabiliyormuyum
Merhaba. Geriye dönük olmaz. Ziraat Odası kayıt tarihinden itibaren başlar bağkur. Ziraat Odası’nda ÇKS kaydı açtırmanız gerekiyor. Belirttiğiniz belge ile olup olmayacağını bilmiyorum. Ziraat Odası’na sormanız gerekiyor.
Merhabalar, çiftçi bağkurunun otomatik olarak başlamaması için adıma kaç dönüm tarla kayıtlı olması gerekiyor? Ya da adıma kayıtlı 5 dönüm tarla olsa bile otomatik olarak çiftçi bağkuru başlatılır mı?
Merhaba. Tarlanın alanı ile alakalı bir durum değil. ÇKS yani çiftçi kayıt sistemine kayıt olmadığınız sürece zorunlu tarım bağkuru kapsamına alınmazsınız.
Hayvancilik yapiyorum çiftçi bağkurlu nasil olucam
Merhaba. Ziraat odasında çks yani çiftçi kaydı açmanız durumunda bağkur otomatik açılır.
Merhaba benim Annem 2009 mayıs da ziraat odasına kayıt yapmış ama ne annem neden ziraat odası sgk ya bildirmemisler tarim bagkura kayıt yapılmamış çiftçi belgesini aldım o tarihte bagkura sigortalılık tescil formuyla sgk ya gittim ama tescil yapmadılar geriye donuk yapılmaz dediler 2008 öncesi olsa tamam ama 2009 yılı bu ne yapmam lazim
Merhaba. Eğer 01.10.2008 tarihinden sonra ise Kuruma intikal tarihi itibariyle açılması gerekmektedir. Açılışta Ziraat Odası SGK’ya bildirmemiş mi ?
Çks her zaman yapılabilir mi süresi var mı? Ekimde başlıyor dendi. Bir de çks olmadan direkt çiftçi belgesiyle tarım bağkuru başlatılabilir mi?
ÇKS her zaman açılır diye biliyorum. Tabi benim uzmanlık alanım değil. İlgili Kurum/Kuruluşa sormanız gerekir. Çiftçi belgesi ile açılmaz. Ziraat Odası kaydına göre açılır. Ziraat Odası ÇKS kaydı için gerekenleri de bağlı olduğunuz Ziraat Odası’na sormanız gerek.
Merhaba
Sigortalı olarak çalışıyorum.Çks sistemine kayıt yaptırabilir miyim yaptırdıktan sonra çiftçi bağkuru açılır mı?
Merhaba. Çks kaydı olabilirsiniz. Sigortalı çalışma engel değil. Sigortalı çalıştığınız için bağkur açılmaz. İşten çıkarsanız sonraki gün bağkur devreye girer.
Merhaba iyi günler diliyorum Ben 1993 ve 1994 yıllarında ziraat bankasında haftanın 3 günü stajer öğrenci olarak 2 yıl çalıştım . O zaman bize sgk yazan üzerinde resmimizin olduğu ve numaraların olduğu bir kart verdiler bu sizin sigorta naşlangıcınız bununla ilerde sigortanızı devam ettirebilirsiniz dediler . Ben okul bitttikten sonra hiç çalışmadım ama uzun bir zaman sonra araştırdım bizim bu kayıtlarımız çıkmadı neden acaba ben bunu devam ettirmek istedim ama bir sonuç alamadım yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba. Staj süreleri emeklilikte başlangıç olarak sayılmıyor. Bu girişler işinize yaramaz kısacası.
Benim iki sorum daha olacak.Çks kayıt için bu yıl 1 Eylül son diyor yani Eylül sonrası kayıt yaptıramaz mıyım.İkinci sorum ise ben isteğe bağlı sigorta istemiyorum.zorunlu sigorta kapsamına giren tarım Bağ-Kur hangisi.Tesekkur ederim
Merhaba. ÇKS kaydı her zaman yapılabilir. Tarım bağkuru zorunlu sigorta kapsamına girer. Ziraat Odası ÇKS kaydınız başladığında zorunlu olarak bağkurlu olursunuz.
Methaba, sigortalı bir işte çalışmaktayım fakat aile arazimiz var onunla işime ilerlemeyi düşünüyorum işten çıkacağım.Tarim bağkurlu olduğum zaman sigortadaki günlerim ne olur .
Merhaba. Emeklilikte günler birleştirilir. Bağkur’a göre şartlar yeniden değerlendirilir.
1999/2004 arasl muhtarlık bakurum var o tarihlerde muhtar ayllgl 17 TL idi bakur ayllgl 21 TL idi o tarihlerde bakur borcum kaldl o bakkur primini odeyemessem emekli olamlyorum bu gün muhtarlık yapana 3000 TL ayllk sigortaslda devlet tarafından karslllanlyor aynl görevi yapmls olmamlza rağmen şu an mağdur durumdayım infaz affflnln yanlslra benim gibi madurlarlnda bagkur affl ve ya tekrar yaplllanma getirilmesini hukumetimizden bekliyoruz
Merhaba. Yeni bir bağkur affı çıkarsa dondurulan hizmet sürenizi yapılandırma kapsamında borçlanırsınız.
Babam 1964 dogumlu 01.05.2005 den beri ciftci bagkuru yatırıyor kısmı emekli olabilmek icin 5400 günde bağkuru mu nasıl donduracagim
Merhaba. Kalan günleri isteğe bağlı olarak tamamlayabilir. 5400 gün ve 62 yaş ile emekli olabilir.
Ömer bey annemin 97-2000 yılları arasındaki tütün satışına dair yapılan kesintiyi babam geri almış,bu yılları yeniden borçlanabilirmiyiz,ne yapmamız gerekiyor
Merhaba. Kesintiyi iade aldılarsa buna istinaden geriye dönük tescil açılamaz maalesef.
hocam, ‘ Emekli olamayana toplu para fırsatı ‘ başlıklı haberler var. İçeriği, emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen primlerini tamamlayamayan sigortalılar ödedikleri parayı SGK dan toplu olarak geri alabilir diye.
Hocam bahsettiğiniz şey şu şekilde oluyor. Emeklilik için gerekli olan yaşı tamamlamış olmasına rağmen prim gün sayısı yeterli olmadığı için emekli olamayanlara ödedikleri primler iade ediliyor. Annenizin daha önce prim ödemesi varsa tevkifata başvuru yapmadan da bu primleri iade alabilirsiniz
hocam, nasıl alabilirim bilgi verebilirmisiniz.? Elimdeki tevkifat dilekçesiyle SGK ya başvurarak geri alabilirmiyim.?
Sadece tevkifat kesintilerini iade alırsınız. Elinizdeki faturalar ve dilekçe ile Sgk ya başvurun.
elimde sadece ilgili şirkettin kestin yaptığı dilekçe var ama hocam. başaka hiç bir şey yok fatura felan. Şirketin bağ-kur kesintisi yaptığı yıl yıl miktar olarak dilekçede mevcut bu olmaz mı?
Yeterli olur sanırım görmek lazım. SGK ile görüşebilirsiniz.
Selam hocam merhaba, bir önceki yorumda annem in bağ-kur tarım tevkifatlarını sgk bildirilmemiş demiştim.
bu tevkifat ı sgk ya bildirerek emeklilik değilde, geriye dönük prim leri toplu olarak geri alabilirmiyim. ?
Primleri toplu olarak almaktan kastınız nedir?
Selam, Merhaba
Annem’in pancar eki. koop da 1996 tarihinden başlayarak, 2012 yılına kadar aralıklarla kesinti yapıldığı mevcut, ama Tevkifat sgk ya bildirimmemiş e-devlette göremedim.
Soru;
1. – Pancar eki. koop dan ulaştığım Tevkifat bilgisi sadece dilekçe tarzında. Kesinti tarihi, miktarları, sicil no ve üretici muhasebe yöneticisinin onaylı imzası var fotokopi A4 şeklinde. Elimizde zaten makbuz yada vb. kanıt yok.Bu şikilde ziraat oda kaydı ile birlikte sgk ya başvursak kabul ederler mi?
2. – Eğer kabul ederlerse, Annem 1956 doğumlu emekliliği nasıl olur? prim gün sayısını bilmiyorum 2000 de olablir üstü de. Saygılarımlar esenlikler dilerim.
Merhaba.
1- evet kabul edilir.
2-geriye çekilmesi ve tamamını borçlanmanız halinde emekli olur.
Şu var tabi çok fazla borç çıkar. Keşke bu işlemi yapılandırma zamanı yapsaydınız. O zaman baya uygun bir tutar ile emekli olabilirdi.
Merhaba iyi günler babam 1990 sigortası var 1 yıllık ve 2003 ten bu yanada çifçi bağkurlu bagkurdan emekli olabilirmi yaşı 53 (Bu arada köy koruculugundan emekli) ikinci bir emekli olabilirmi olursa ne kadar para yatirması gerekir
Merhaba. Sigortaya geçmesini öneririm. Bu durumda 3.5 yıl sonra emekli olur. İkinci bir emeklilik hakkı var diye biliyorum ama emin değilim.
Merhaba,
1963 doğumluyum. adıma Mayıs 2016 tarihinde 4B olarak Bağkur yapılmış görünüyor. 2013 yılında adıma geçen tarım arazisi mevcut. Benim sigorta başlangıcın 1987 bu süre içinde özel bir Banka görev yapmaktaydım ve 2017 Ocak ayında emekli oldum Bağkur yapılması ile ilgili hjerhangi bir talebin yok ve yapıldığı tarihte Özel emekli şirketinde prim kesintisi yapılmaktaydı.
Sizden ricam SİGORTALI OLMAMA RAĞMEN BAĞKUR YAPILABİLİRMİ, İPTALİ İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR.
Saygılarımla,
Merhaba. Banka sandığına tabi çalışmanız varsa o süreler için bağkur açılamaz. Tabi SGK eskiden o hizmetleri göremiyordu bundan dolayı bağkur açabiliyordu. Siz bankadaki çalışmanıza ilişkin hizmet cetveli ya da yazı ile birlikte SGK’ya başvuru yaparsanız bağkur tesciliniz iptal edilir. Ödeme yapmayın sakın.
merhaba Sn yönetici
Babamın 1996 yılında pancar satışından dolayı 6aylık bagkur kesintisi var fakat ziraat odasına kaydı 2002 yılında başlamış diğer kooparatiflere de üyeliği yok sorum şu
babamın bagkur girişi 1996 dan mi maşlar yoksa daha sonra mı geriye dönük borçları yatırıp emekli olabilir mi yaşı 54
Merhaba. 1996 yılında ilk kesinti tarihinde başlar ancak Ziraat Odasına ya da diğer kurumlara kaydı yoksa bu durumda 31 12 1996 tarihine kadar hizmet verilir. Ziraat Odası başlangıç tarihinden sonra da açılabilmesi için o tarihten sonrası için de kesinti aranır.