Kimler Bağkurlu Olur, İşyeri Sahibi Bağ Kur’lu Olmak Zorunda mı ?

Kimler bağkurlu olur? Yürürlükteki Sosyal Güvenlik mevzuatımıza göre kimlerin sigortalı olacağı, kimlerin zorunlu olarak bağkurlu olacağı, kimlerin olmayacağı konuları açık olarak belirtilmiştir. Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar Kanunda 4b sigortalısı olarak adlandırılmaktadır.

Bu yazımızda kimler bağkurlu olabilir, kimlerin bağkurdan muaf olacağı hakkında tüm detayları bulabilirsiniz. Kimler bağkurlu olmak zorunda ya da şirket sahibi bağkurlu olmak zorunda gibi şirket ortağı bağkur kaydı konusu hakkında sık sorulan sorularınızın cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kimler zorunlu bağkurlu sayılır ?

Aşağıda belirtilen kişilerin zorunlu olarak 4b diğer adı ile Bağ-Kur kapsamında sigortalı olmaları zorunludur.

  • Tarım/çiftçilikle uğraşan, buna bağlı olarak ÇKS sisteminde kaydı olanlar.  Tarım bağkuru sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Aktif vergi kaydı olan esnaflar,
  • Aşağıda belirtilen şirket ortakları.

İşyeri sahibi Bağkur’lu olmak zorunda mı ?

İşyeri sahiplerinin zorunlu olarak 4/b kapsamında sigortalı olmaları gerekmektedir. Vergi dairesinde kaydın başlaması ile birlikte zorunlu 4/b yani bağkur sigortalılığı da başlamış olur. Eğer işyeri sahibi emekli ise ya da başka bir işyerinde sigortalı ise bu durumda bağkur zorunlu değildir.

Bağkurlu kendi işyerinde sigortalı olabilir mi ?

Kişilerin kendi işyerlerinde ya da şirketlerinde 4/1-a yani eski adı ile sigortalı çalışmaları mümkün değildir. Aktif işyeri olanlar eğer başka bir işyerinde fiili çalışmaya dayalı sigortalılık yoksa zorunlu bağkurlu sayılırlar.

Şirket ortağı bağkurlu olmak zorunda mı?

Bazı şirketler dışındakilerin zorunlu olarak bağkurlu olmaları gerekiyor. 5510 Sayılı Kanunun 4b bendi kapsamında zorunlu olarak sigortalı olmaları gereken şirket ortaklarını her bir şirket türü için ayrı başlıklar altında vermek daha doğru olacaktır. Kısaca zorunlu olarak bağkur ödemesi gereken şirket ortaklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Anonim şirketlerin yönetim üyesi olan ortakları,
  • Limited şirketlerin tüm ortakları,
  • Kollektif şirketlerin tüm ortakları,
  • Adi komandit şirketlerin tüm komandite ve komanditer ortakları,
  • Donatma iştiraki tüm ortakları,
  • Komandit şirketlerin komandite ortakları.

Anonim şirket ortağı Bağkur’lu olmak zorunda mı ?

Anonim şirketlerinde sadece yönetim kurulu üyesi olan ortaklar zorunlu olarak bağkurlu sayılır. Anonim şirketlerin yönetim kurulu olmayan üyeleri zorunlu bağkurlu sayılmaz. Bu kişilerin ortak oldukları şirketlerinde 4a diğer adı ile SSK kapsamında bildirilmelerinde de bir sakınca bulunmamaktadır.

Aş yönetim kurulu üyelerinin sgk bildirimini ticaret sicil gazetesi, sicil tasdiknamesi ve kimlik fotokopileri ile bağlı olduğunuz SGK’ya yapabilirsiniz. Zaten sicil müdürlükleri otomatik olarak bildirmekte ama sizin de bildirmenizde fayda var.

Anonim şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi ?

Anonim şirketlerin yönetim kurulunda olmayan ortakları kendi şirketlerinde 4a diğer adı ile ssk kapsamında çalışabilirler. Ancak yönetim kurulunda olanlar sigortalı olarak çalışamazlar ve bunların zorunlu bağkurlu olmaları gerekir.

Limited şirket ortaklarının bağkur zorunluluğu var mı ?

Limited şirket ortaklarının zorunlu olarak bağkurlu olması gerekmektedir. Bu kişiler 5510/4/1-B kapsamında zorunlu olarak sigortalı olması gereken kişilerin arasında sayılmışlardır.

Limited şirket müdürlerinin sigortalılığı nasıl olur ?

Yukarıda da belirtildiği üzere limited şirketin ortağı aynı zamanda Müdür ise zaten 4b bağkur kapsamında zorunlu sigortalıdır. Ancak dışarıdan hizmet sözleşmesine dayalı olarak çalıştırılmakta ise bu durumda ssk yani 4a kapsamında sigortalanması gerekiyor.

Emekli limited şirket ortaklarının sigortalılığı nasıl olur ?

Emekli şirket ortaklarının herhangi bir kapsamda sigortalı olma zorunluluğu bulunmamakta. limited şirket ortağı emekli olursa emekli maaşlarından kesilen Sosyal Güvenlik Primi Destekleme primi uygulamasına son verildiğinden limited şirketi ortağı olan emeklinin maaşından ayrıca bir kesinti de yapılmamakta.

Dışarıdan şirket müdürü sigortalı olmak zorunda mı ?

Eğer limited şirketine müdür olarak atanan kişi aynı zamanda şirketin ortaklarından birisi ise bağkurlu olması gerekiyor. Ancak şirketle herhangi bir bağı olmayan yani hissesi olmayan ve dışarıdan atama yolu ile şirkette müdürlük görevi yapan kişilerin 4a ssk kapsamında sigortalılığının sağlanması gerekiyor.

Limited şirket müdürü başka yerde sigortalı olabilir mi ?

Limited şirketlerde müdür olarak görevlendirilen kişilerin başka işyerlerindeki çalışmalarının fiili olması şartı ile o şirkette sigortalı çalışmalarında kanunen sakınca bulunmamaktadır. Diğer işyerindeki sigortalı çalışmanın tam tabiriyle fiili olması kendilerini sigortalı göstermiyor olmaları gerekmektedir.

Sigortalı çalışan limited şirket kurabilir mi ?

Özel sektöre bağlı bir işyerinde sigortalı çalışanlar kendi adına şahıs ya da limited şirketi kurabilir. Burada kanunen engel bir durum yoktur. Ayrıca avantaj sağlayacak kısmı da bağkur ödenmeyecek olması.

Limited şirket ortağı başka bir şirkette sigortalı olabilir mi ?

Limited şirket ortakları kendi işyerlerinde sigortalı olamazlar. Ancak başka bir işyerinde ya da firmada, şirkette sigortalı olmalarında Kanunen bir engel yoktur. Tabi burada sigortalı çalışmanın fiili olması ve ücret karşılığında olması gerekmektedir.

Şirket ortağı başka şirkette sigortalı olabilir mi ?

Peki Şirket sahibi başka yerde sigortalı olabilir mi ? 4a kapsamında sigortalı çalışırken aynı zamanda şirket ortağı da olabilirsiniz. Kendi işyeriniz olmadığı ve fiili olarak çalıştığınız sürece şirket ortaklığınız/vergi kaydınız v.s. devam ederken ssk kapsamında çalışmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Tam tersi durumda da aynı şey geçerli. Yani şirket ortaklığınız devam ederken başka bir işyerinde sigortalı çalışmanıza engel bir durum yok.Bu konuda ayrıntılı bilgi için  sigortalı çalışan şirket kurabilir mi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi ?

Yukarıda zorunlu olarak bağkurlu olması gereken şirket ortakları dışındaki tüm durumlarda şirkette 4a ssk kapsamında çalışmanızda bir engel yol. Örneğin anonim şirketlerin yönetim kurulu olmayan üyeleri kendi şirketinde sigortalı olmak hakkına sahiptir.  Ancak limited şirket ortağının kendi şirketinde çalışması mümkün değildir.

Emekli şirket ortağı bağkur öder mi ?

Emeklilerden bağkur primi alınmaz. Ayrıca emekli olduktan sonra şirket ortaklık kayıtları devam etse bile maaşlarından herhangi bir kesinti de yapılmaz.

Bağkur ödemeden şirket kurmak mümkün mü ?

Yukarıda kanunen zaruri olarak kimler bağkurlu olur kısmında belirtilen şirket ortakları;

  • Emekli değillerse,
  • Sigortalı çalışmıyorlarsa,

Şirket ortaklığının başladığı tarih itibariyle zorunlu bağkur kapsamına alınırlar. Bağkur ödememenin bir yolu bunlar için bulunmamaktadır.

Bağkur zorunluluğu kalktı mı ?

Son zamanlarda basım ve yayım organlarında zorunlu bağkurun kalktığına dair asılsız haberler çıkmıştı. Bağkur zorunluluğu kalkmadı ve yukarıda kimler bağkurlu olabilir başlığı altında paylaştığımız kişiler zorunlu olarak bağkur kapsamındadır. Eğer kişi emekli ise ya da herhangi bir kapsamda ücretli çalışıyorsa bu durumda bağkur ödeme zorunluluğu yoktur.

Avukatlar bağkurlu mu sayılıyor ?

Vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtıran avukatlar mükellefiyetin başlama tarihinden itibaren zorunlu olarak 4/b yani bağkur kapsamında tescil edilirler. Eğer avukat başka bir hukuk bürosunda sigortalı çalışıyorsa kendi faaliyetinden dolayı bağkur başlatılmayacaktır.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Kimler Bağkurlu Olur, İşyeri Sahibi Bağ Kur’lu Olmak Zorunda mı ?” üzerine 4 yorum
  1. Hayır hocam özellikle kontrol ettim devreye girecek mi diye ama giriş yapilmadi. Sanırım ziraat odasında bağkur devreye girsin demedikce kendiliğinden giriş yapılmiyor. Bu durumu aynı yakınımda da gördüm.

    Yanıtla
  2. Hocam merhaba, yaklaşık 30 dönüm tarla kiraladım. Dolayısıyla cks de benim adıma olacak, bu durumda bağkur otomatik olarak başlar mi? Çünkü aynı islemi bir önceki dönem yaptım bağkur devreye girmesi?

    Yanıtla
    • Merhaba. ÇKS kaydı başladıysa ziraat odası kaydı da başlar ve bu durumda bağkur devreye girer. Önceden de girmesi gerekirdi. O dönem sigortalı falan mı çalışıyordunuz acaba ?

      Yanıtla
Yorum yapın