Bağkur Primi Ne Zaman Ödenir? & 4027 Borç Kodu, Cari Dönem Nedir?

Bağkur primi ne zaman ödenir?  Bağkur prim ödemeleri ve bağ-kurla ilgili diğer konularda okuyucularımızdan her gün farklı farklı birçok soru gelmekte. Elimizden geldiğince her soruya tek tek cevap vermeye çalışsak da bazen gecikmeler olabilmekte. Bu yüzden bağkur primi ödeme işlemleri ile ilgili bağkur cari dönem primi ne demek, bağkur ayın kaçında ödenir, bağkur ne zaman ödenir v.b. gibi soruların cevabını tek bir yazı altında toparlamaya karar verdik.

Cari dönem nedir ?

Bağkurda en fazla sorulan soru cari dönem ne demek olmaktadır. Cari dönem kelime anlamı olarak bulunulan dönem anlama gelir. Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemeleri ile vergi ödemelerinde cari dönem borçları ise henüz son ödeme vadesi geçmemiş borçlar olarak tanımlanır.

Bağkur cari dönem nedir ?

Peki bağkur cari dönem prim nedir ? Bağkur cari dönem henüz son ödeme süresi geçmemiş prim borcu demektir. Şöyle ki yukarıda da belirttiğimiz üzere her ayın bağkur ödemesi için son tarih takip eden ayın sonudur. Takip eden ayın sonuna kadar ödemeniz gereken borç cari borç olarak adlandırılır. Şubat ayına ilişkin 4b bağkur prim tahsilatı 31 Mart  tarihine kadar cari prim olarak tanımlanabilir. Ancak bu tarihe kadar ödemediğinizde artık 01 Nisan ve sonrasında geçmiş dönem prim borcu olarak adlandırılır.

4027 bağkur kodu ne demek ?

Cari dönem prim borcunun ödeme kodu bankalarda ve menüsü  4027-4b bağkur cari dönem prim tahsilatı şeklinde karşınıza çıkacaktır. 4027 bağkur borcu ödeme vadesi geçmemiş bağkur prim borcu anlamına gelir. Aynı zamanda 4b bağkur cari dönem prim tahsilatı (devirsiz) olarak görünen kısım da ödeme vadesi geçmeyen borç olarak anlaşılmalıdır.

4b bağkur cari dönem prim tahsilatı (devirsiz) ne demek ?

Yukarıda cari dönem prim tahsilatı ne demek başlığı altında da anlattığımız gibi cari dönem içinde bulunulan ayın ödemesidir ve diğer aya devretmez. Devirsiz olarak anlatılmak istenen bulunulan dönem içerisinde son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerektiği yani devretmediğidir.

Cari dönem prim kendi nam ve hesabına çalışma ne demek ?

Bağkur kapsamında prim ödeyenler kendi nam ve hesabına prim ödeyenler olarak tanımlanmaktadır. Bankalarda ödeme menüsü cari dönem için ” Cari dönem prim kendi nam ve hesabına çalışma” olarak yer almaktadır.

Bağkur vadesi gelmeyen borç tahsilatı ne demek?

Vadesi gelmemiş borçlar henüz son ödeme tarihli gelmemiş borçlardır.

  • Tarım/Çiftçi Bağkurlular için yılın ilk 6 aylık dönemi için son ödeme 31 Temmuz, ikinci 6 aylık dönemi için ise 31 Ocak’tır. Bu süreden önce ödenmek istenirse bu borçlar vadesi gelmeyen kısımda görünür.
  • Diğer bağkurlular için ise son ödeme tarihi her ayın primi için diğer ayın sonudur. Erken ödenmek istenirse yine vadesi gelmeyen borçlar kısmında görünür.

Bağkur fazla ödeme iadesi nasıl alınır ?

Eğer 4b bağkur kapsamında fazla ödemeniz varsa SGK’ya talepte bulunarak iade alabilirsiniz. Bağkur fazla para iadesi için aşağıdaki gibi bir dilekçe ile dosyanızın bağlı olduğu SGK’ya bavuru yapabilirsiniz. Bağkur fazla ödeme iadesi sorgulamasını yukarıda vermiş olduğumuz 4 b bağkur borç sorgulaması uygulaması üzerinden de yapabilirsiniz.

Bağkur fazla ödeme iadesi dilekçesi örneği

  • …..Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • Kurumunuzun ………………………. T.C. numaralı ve …………………………… 4b bağkur numaralı sigortalısıyım. Bağkur hesabımdaki …………. TL tutarındaki fazla ödememin tarafıma iadesini arz ederim. 

Bağkur fazla ödeme iadesi sorgulaması nasıl yapılır ?

Dilekçe ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yaptıktan sonra iade süreci başlar. İade işlemleri ve süreci ortalama 1-1,5 ay kadar sürer. Sonrasında eğer SGK şahıs ödemeleri hesabında tanımlı banka hesabınız varsa ödemeniz bu hesabınıza aktarılır. Tanımlı hesabınız yoksa PTT’den alabilirsiniz. Sorgulama işlemini e devlet sisteminde bağkur fazla ödeme sorgulama menüsü aracılığı ile yapabilirsiniz.

Bağkur basamak yükseltme nasıl yapılır ?

Bağkurda basamak uygulaması 01 Ekim 2008 tarihinden sonra kaldırıldı. SGK’ya talepte bulunmadığını sürece en düşük prime esas kazanç üzerinden prim ödemesi yaparsınız. Eğer taban yerine yükseltmek isterseniz yukarıda belirttiğimiz şekilde prim yükseltme talebinde bulunmanız gerekiyor.

Bağkur prim yükseltme e devletten nasıl yapılır ?

Gelelim çok sorulan bir diğer soru olan 4b(bagkur)günlük kazanç beyan nedir sorusunun cevabına. Emeklilikte yüksek maaş hayali kurmakta iseniz bağkuru taban yerine biraz yüksekten ödemeniz gerekiyor. Bağkur prim yükseltmek için de SGK’ya prim yükseltme talebi iletmeniz gerekiyor. Bağkur prim arttırma işlemini dilekçe ile SGK’ya başvurarak yapabileceğiniz gibi e devlet sisteminden de kolayca yapabilirsiniz. Bu işlemi e devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu-4B(Bağkur)Günlük Kazanç Beyanı Girişi menüsünden kolayca yapabilirsiniz. 

Bağkur primi ayın kaçında ödenir ?

Konu hakkında özellikle ilk defa bağkurlu olanlar tarafından bağkur primleri ayın kaçında ödenir sorusu sorulmakta. Her ayın bağkur cari dönem ödemesi için bağkur son ödeme tarihi takip eden ayın sonudur.

Bağkur primi ne zaman tahakkuk eder ?

Her ayın prim borcu ayın 1’inden itibaren otomatik olarak tahakkuk eder ve sistemde görülür. Ayın 1’inden itibaren ilgili ayın ödemesi ayın sonuna kadar yapılabilir. Son ödeme tarihinin ne zaman olduğu ve nasıl hesaplandığı hakkında yukarıda bağkur ödemeleri ayın kaçında yapılır kısmında bilgi verilmiştir.

Bağkur borç sorgulaması nasıl yapılır ?

Bağkur prim sorgulama da e devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu-4B Borç Durumu menüsü aracılığı ile yapabilirsiniz. 4b prim sorgulaması yaparak cari, geçmiş dönem, yapılandırma borcunuzu v.s. öğrenebilirsiniz. Uygulama aracılığı ile esnaf, tarım bağkuru borç sorgulaması v.s. yapabilirsiniz.

Bağkur no sorgulaması nasıl yapılır ?

Eğer bağkur numaranıza ihtiyacınız varsa bunu e-devletten kolayca öğrenebilirsiniz. E-devlette SGK-4b Tescil kaydı menüsünden 4b bağkur numaranızı görüntülemeniz mümkün. Buradan T.C. ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak bağkur numaranızı öğrenebilirsiniz ⇒ Bağkur numarası sorgulama.

Bağkur sorgulama t.c. no ile nasıl yapılır ?

Bağkur sorgulama tc ile e-devletten online olarak yapılabilmekte. Şifresiz bir şekilde e-devletten sorgulama yapılabilmesi mümkün bulunmamaktadır. Eğer e-devlet şifresi sahibi değilseniz size en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek şifreyi alabilirsiniz.

Bağkur no ile borç sorgulama yapılabilir mi ?

Eğer elinizde bağkur numarası varsa bu numara ile online borç sorgulaması yapabilmeniz mümkün bulunmamaktadır. E-devletten T.C ve e-devlet şifresi ile sorgulama yapılabilirken e-devlet dışında online sorgulama bulunmamaktadır. Bağkur numarası ile prim borç sorgulaması yapmak için en yakın SGK’ya uğramanız lüzum gelmektedir.

Bağkur prim indirimi nedir, kimler yararlanır ?

Prim ödemelerini düzenli yapan isteğe bağlı bağkur dışındaki bağkurlular 5 puanlık indirimden yararlanır. 5 puanlık teşvik otomatik olarak uygulanır. Prim ödemelerinizi düzenli yapmanız yeterlidir. Ayrıca SGK’ya başvurmanız gerekmez.

Bağkur 48.madde taksitlendirme ödemesi nasıl yapılır ?

4b ödemesi konusunda en çok zorluk yaşanan ödeme türü 48. madde taksitlendirme ödemesidir. 6183/48. madde 4b prim ödeme taksidini bankalarda SGK Ödemeleri-48. Madde Taksit Ödemesi menüsü üzerinden T.C. numaranız ile kolayca yapabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Bağkur Primi Ne Zaman Ödenir? & 4027 Borç Kodu, Cari Dönem Nedir?” üzerine 4 yorum
  1. Bağkur ile ilgili bir sorum olacaktı

    7256 sayılı yapılandırma kanunu çıktığında 31.10.2020 den önceki prim borçlarım otomatik silineceğinden hiçbir başvuru yapmadım.
    01.11.2020 tarihi itibari ile yeniden sigortalılığım başladığından 12.ayda primlerimi Cari ay prim ödemesi olarak yaptım.
    01.03.2021 tarihinde 31.10.2020 den önceki hizmetimin durdurulması ve yapılandırma sonrası düzenli ödeme yaptığımdan %5 indirimden faydalanamadığımı belirten dilekçe verdim. Oradaki memura derdimi anlattım Sistemsel olduğunu nisan ayından sonra düzeleceğini söyledi.
    Primlerimi düzenli ödememe rağmen e devletten baktığımda 4 ay borcum görününce sgk ya tekrar mail attım evet 4 ay borcunuz var dediler.
    Sgk ödeme dökümlerini incelediğimde 09.12.2020 tarihinde ve 22.01.2021 tarihinde cari dönem primi olarak ödediğim iki aylık primi geçmiş dönem borcuna işlendiğini gördüm.
    Bunun üzerine düzeltilmesi ile alakalı dilekçe vermek için kuruma gittiğimde oradaki memur genelge böyle yapacak bir şey yok dedi.
    Genelgeden haberim olsa ona göre hareket ederim fakat ben ödemelerimi CARİ DÖNEM PRİMİ olarak ödedim.
    2020/46 genelgesine de baktım fakat vatandaşın ödediği cari dönem primini geçmiş borcuna say yazan yer bulamadım.
    Bu konuyla alakalı ne yapabilirim.
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba Serkan BEY. 7256 Sayılı Kanun şunu der ” Primi borcunu ödemeyen ya da 01.02.2021 tarihine kadar yapılandırma başvurusu yapmayanların borçları otomatik silinir ve hizmetleri dondurulur”. Şimdi sizin yapılandırma başvuru tarihi ile son başvuru tarihi olan 01.02.2021 tarihleri arasında ödediğiniz kısımlar 2020/Kasım ayı öncesi borçlarınıza mahsup edilir. Bu tarihten sonra ödenenler ise silinme işleminin ardından yani terk tarihinden sonraki kısımlara aktarılır. Önceden yapılan işlem doğru ancak size önceden verilmiş bilgi yanlış maalesef. Yapılacak bir şey yok.

      Yanıtla
  2. 2018 2019 YILINDA İHYA DA BULUNDUM 52000 TLBORÇ ÇIKTI ŞİDİ YAPILANIRMA ÇIKARDA MÜRACATIMDA NE KADAR BORÇ ÇIKAR

    Yanıtla
Yorum yapın