Çölyak Hastalarına Devlet Yardımı 2024 & Nasıl Alınır, Şartları

Çölyak hastalarına devlet yardımı hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Bildiğiniz üzere Çölyak teşhisi konulan hastaların glutensiz gıdalarla beslenmesi ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu gıdaların diğer gıdalara göre ek maliyet doğurması nedeni ile bu hastalara hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de Belediyeler ile yardım kuruluşları tarafından çölyak hastalığı devlet yardımı, çölyak ödemesi ve Çölyak  gıda desteği adı altında çeşitli yardımlar ve ödemeler yapılmaktadır.

Bu yazımızda yardımdan yararlanma şartları, raporun nereden ve nasıl alınacağı, çölyak hastaları ne kadar para alıyor gibi konu hakkında kafanıza takılan tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Çölyak hastalığı devlet desteği şartları nelerdir ?

Güncel Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama tebliğine göre Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan çölyak parası alabilmeniz için sağlamanız gereken şartlar şunlardır;

  • Gastroenteroloji uzman hekiminden ya da hekimlerin bulunmadığı hastanelerde çocuk sağlığı ve hastalıkları veya iç hastalıkları uzmanından rapor alınması gerekmektedir.

Çölyak raporu nasıl alınır ?

Raporu almak için herhangi bir hastanenin;

  • Gastroenteroloji uzman hekimi eğer hastanede bu uzman yoksa,
  • Dahiliye uzmanı ya da çocuk doktoruna başvurmanız gerekmektedir.
  • Eğer daha önceden konulmuş bir Çölyak teşhisi yoksa öncelikle kan alınır ve gerekli tahlil yapılır.
  • Çölyak için ayrı bir test vardır. Bu test özel hastanelerde ücretli yapılmaktadır. Devlet hastanelerinde de aynı test yapılıyor ve ücretsizdir. Bu yüzden devlet hastanesinden almanızı öneririm.
  • Testin ardından eğer Glutene karşı hassasiyet olduğu yani Çölyak hastası olduğunuz anlaşılırsa rapor düzenlenir ve verilir.
  • Çölyak raporu 3 yıl süreli verilir ve 3 yılın sonunda yenilenmesi gerekir.

Çölyak raporu ne işe yarar ?

Bu raporla;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aylık olarak ödenen çölyak devlet desteğinden yararlanabilirsiniz.
  • Ayrıca Sosyal Yardım Kuruluşları, Belediyeler ve diğer Kurumların çölyak hastalarına sağladığı destek ve yardımlardan yararlanabilirsiniz.

Çölyak raporu nasıl yenilenir ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi rapor her defasında 3 yıllık olacak şekilde düzenlenir. Raporun süresi sona erdikten sonra yine aynı yolu izleyerek Gastroenteroloji uzman hekiminden, eğer yoksa dahiliye ya da çocuk doktoruna başvurarak raporu yenileyebilirsiniz. Rapor sona erdikten sonra yenileme başvurusu yapmazsanız çölyaklılara devlet yardımınız kesilecektir.

Çölyak engelli raporu 2024

Bazı Çölyak hastaları Çölyak raporu ile emekli olup olamayacağını ve engel oranının yüzde kaç olduğu gibi sorular iletmekte bize. Çölyak hastalarına başka bir rahatsızlık yoksa genellikle verilen iş gücü kayıp yani engel oranı %25 olmaktadır. Eğer başka rahatsızlık varsa bunlarla birleştirerek daha yüksek rapor alma hakkı elde edebilirsiniz.

Engelli raporu hesaplama başlıklı sayfamızı ziyaret ederek hangi hastalıklar için yüzde kaç oran verildiği hakkında bilgi bulabilirsiniz. Eğer en az yüzde 40 ve ya üzeri raporunuz varsa emeklilik şartlarınızı ve alabileceğiniz ortalama maaşı hesaplamak için ise engelli emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk çölyak başvurusu nasıl yapılır ?

Çölyak hastalarına maaş bağlanması için SGK çölyak yardım başvurusundan önce yukarıda anlatılan yolu takip ederek çölyak raporunu almanız gerekiyor. Çölyak raporunu aldıktan sonra ;

  • Bir defaya mahsus olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmanız gerekiyor.
  • Başvuruda sizden başvuru formu, raporun aslı ya da aslı gibidir sureti ile kimlik fotokopisi istenir.
  • Başvuru alındıktan sonra eğer eksik yoksa başvuru tarihinden sonraki aydan başlamak üzere aylık olarak çölyak hastalığı para yardımı yapılır.
  • Bir defalık başvuru yeterlidir her ay başvurmanıza gerek yok. Raporun sonuna kadar ödeme otomatik olarak gönderilecektir.

Çölyak hastalarına gıda yardımı başvurusu nereye, nasıl yapılır ?

SGK çölyak hastaları devlet yardımını nasıl yapacağınız hakkında yukarıda bilgi verdik. SGK tarafından sadece aşağıda belirtilen tutarlarda çölyak hastalığı yardımı ödenmektedir. Çölyak hastaları bu çölyak hastalığı ödemelerine ilave olarak diğer Sosyal Yardım Kuruluşlarından ve Belediyelerden gıda desteği de alabilmekte. Bu kapsamda;

  • İkamet ettiğiniz yere bağlı Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına,
  • Bağlı olduğunuz Belediye Sosyal Hizmetler birimine,
  • Güncel ve süresi dolmamış olan raporla başvurarak yardım talebinde bulunabilirsiniz.
  • Bu kuruluşlar tarafınca çölyak hastalarına yardım ve gıda desteği adında yapılan ödemelerde kişinin gelir durumu da esas alınmaktadır.

İbb çölyak yardımı başvuru formu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de çölyak hastalarına destek sağlayan önemli Kurumlar arasında yer almaktadır. Üstelik bu yardımlardan yararlanmak için İstanbul’da ikamet şartı da aranmıyor. Üstelik başvuru için rapor da yeterli. İBB Sosyal Hizmetler Birimi resmi web sayfasını ziyaret ederek hem başvuru formunu temin edebilir hem de başvuruda izlemeniz gereken yol hakkında bilgi bulabilirsiniz.

SGK Çölyak hastalığı maaşı ne kadar 2024

SGK çölyak parası ne kadar ? 2024 yılı için aylık çölyak sgk yardımı güncel tutarları aşağıda verilmiştir;

Yaş AralığıAylık Ödeme Tutarı
0-5 yaş250,00 TL
5-15 yaş350,00 TL
15 yaş üzeri500,00 TL
2024 çölyak Maaşı ne kadar

SGK çölyak devlet yardımı sorgulaması nasıl yapılır ?

Ödemenizin ne kadar olduğu, ne zaman ve nereden alabileceğiniz hakkında bilgiyi E-devletten sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. E-devlette;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu-Şahıs ödemeleri sorgulama menüsünden T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sayfasına buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ E-devlet SGK çölyak yardımı sorgulama.
  • 15 yaşından küçüklere e-devlet şifresi verilmediğinden sorgulama ebeveynler tarafından Alo-170 hattı aranarak ya da herhangi bir SGK’dan yapılabilir.

Çölyak raporu e-devlet

Çölyak raporu e-devlet üzerinden sorgulanamamaktadır. Raporu en yakın eczaneden, Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nden ya da E-nabız uygulaması üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Çölyak hastalarına müjde

Çölyak hastalarının mevcut maaşları, yapılan sosyal yardımlar ve hakları güncel olarak içeriğimizde anlatıldığı gibidir. Eğer erken emeklilik, maaşların yükseltilmesi gibi yeni düzenlemeler olursa son dakika haberlerini sayfamızda bulabilirsiniz.

Ankara Büyükşehir Belediyesi çölyak yardımı

Ankara Büyükşehir Belediyesi çölyak hastalarına maddi ya da gıda yardımı yapan Büyükşehir Belediyeleri arasında yer almaktadır. Belediye’nin sosyal hizmetler birimine başvurarak siz de bu yardımlardan yararlanabilirsiniz.

Belediye çölyak Hastalarında ne yardım ediyor?

Bazı Belediyeler çölyak hastalarına gıda yardımı yaparken bazı belediyeler ise nakit ödeme yapmaktadır. Bağlı olduğunuz belediye sosyal hizmetler biriminden yardım tutarını ve nasıl yardım yapıldığı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Çölyak hastalığına yüzde kaç rapor veriliyor?

Güncel yönetmeliğe göre Çölyak hastalarına %25 oran verilmektedir. Bu nedenle sadece çölyak hastalığı olanlar engelli sayılmamaktadır.

Çölyak engelli mi?

Kanunen engelli olarak tanımlanabilmek için en az %40 ve üzerinde engel raporu gerekmektedir. Çölyak hastalarına bu oran verilmemektedir.

3.6/5 - (5 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Çölyak Hastalarına Devlet Yardımı 2024 & Nasıl Alınır, Şartları” üzerine 18 yorum
  1. Merhabalar ben çölyak,sjögren hastası ve ortapedik engelliyim engel oranı için heyete başvurdum ancak çölyaktan herhangi bir oran verilmedi ne yapmalıyım? Yardımcı olabilirsiniz lütfen.

    Yanıtla
  2. Kizim colyak hastasi, colyak yardimi 2024 yilinda artis olmayacakmi, gida fiyatlarinin tavan yaptigi bu donemde, 2023 yilindaki 350 tl lik yardim cok az degilmi?

    Yanıtla
  3. merhaba,sigortam babamın üzerine olduğu için çölyak ödemem babamın maaş kartına yatıyordu. İlk birkaç ay yattı şuan yatmıyor nedendir? maaş aldığı bankayı değiştirdiği için olabilir mi? ve almadığım ayların ödemesini alabilir miyim? teşekkür ederim.

    Yanıtla
  4. Merhaba ben çölyak,Behçet, sedef ve sedef romatizmasi hastasıyım erken emeklilik hakkını kazanma şansım varmıdır sizce? SGK girisim2004 3800 sigortalılık gün sayım var.simdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Çölyak raporunuzu yazımızda belirtildiği gibi almanız gerekiyor. Eğer o şekilde ise evet SGK’dan çölyak yardımı alabilirsiniz.

      Yanıtla
Yorum yapın