Doğum Parası Alma Şartları 2024 & 50.000 TL’ye Kadar Yardım

Doğum parası alma şartları doğum yapan anne ve çocuk sahibi olan babaların araştırdığı konuların başında gelir. Çalışan ya da çalışmayan kadınlara doğum halinde devlet tarafından doğum parası, çocuk yardımı adı altında bir çok ödeme yapılmaktadır. Bunlardan birisi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen emzirme yardımı, bir de çalışan anneye ödenen analık parasıdır.

Bu yazımızda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenen  doğum parası almak için gerekli şartlar, doğum parası almak için ne yapmalı ve doğum yardımı konusuna ayrıntılı olarak değineceğiz. Yazımıza geçmeden önce hamilelik ve doğumdan kaynaklı olarak doğum öncesi ve sonrası yapılan tüm yardımları ve sgk doğum parası şartlarını  doğum parası ne kadar sayfamızı ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Doğum parası şartları nelerdir ?

Doğum parası almanın şartları aslında çok da ağır değil. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu yardım bir defaya mahsus olarak anneye ödenmekte. Bu yardımdan yararlanabilmek için sigortalı çalışma, emekli olma, bağkurlu olma v.s. gibi şartlar aranmamakta ve herkese ödenmektedir. doğum parası alma şartlarından en önemlisi annenin Türk vatandaşı olmasıdır. Bunların haricinde bir şart aranmaz. Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşı anneye de yardım ödenmekte. Onlar için de çalışma ya da çalışmama şartı aranmadan koşulsuz olarak ödeme sağlanmakta.

Çoğul doğumlarda doğum yardımı ne kadar ödenir ?

Çoğul doğum yani ikiz, üçüz, dördüz gibi doğumlarda doğum parası çocuk sayısı esas alınarak ödenir. Örneğin ikiz ise ve ilk çocuklarsa çocuk başına 300 TL ve toplamda 600 TL ödeme yapılır. Ayrıca son yapılan düzenleme ile ikiz ya da üzeri doğumlarda annelere çocuk başına 24 ay süre ile aylık 150 TL ödeme yapılıyor. Örneğin ikiz çocuk sahibi olduysanız en az 24 ay süre ile 300 TL ödeme alabileceksiniz. Bunun için de başvurularınızı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüklerine yapmanız gerekiyor.

Doğum yardımı başvuru süresi

Doğum olduktan sonra öncelikle çocuğu nüfus kayıt işleminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Nüfus kaydı olmadan doğum yardımı başvurusu yapılamaz. Nüfus kaydı yapıldıktan sonra herhangi bir zaman başvuru yapılabilir. Doğum parası başvuru süresi doğumdan sonra 5 yıldır. Ödeme 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Yani doğumdan sonraki 5 yıl içerisinde herhangi bir zaman başvuru yapabilirsiniz.

Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır ?

Doğum parası alabilmek için başvurularınızı;

  • İlçede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine,
  • İlde de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüklerine ya da bağlı bulunduğunuz Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapabilirsiniz.
  • Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da doğum yardımından yararlanabilmektedir. Bu durumdaki kişilerin ise ödeme için Konsolosluklara başvuru yapması gerekmektedir.
  • Kamu kurumlarında çalışan devlet memurları da başvurularını kendi Kurumlarına yapabilir.

PTT doğum parası sorgulaması nasıl yapılır ?

Sorgulama işlemini anne T.C. numarası ve e devlet şifresi ile e devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Sorgulama yapmak için hemen çocuk parası sorgulama sayfasından e devlet ile giriş sağlayabilirsiniz.

Doğum parası hangi bankadan alınır ?

Doğum yardımı ödemeleri PTT’ye gönderilmektedir. Başvurunuzu yaptıktan 2 ay sonra kimliğiniz ile birlikte herhangi bir PTT şubesinden ödemenizin gelip gelmediğini sorgulayabilir geldiyse alabilirsiniz.

Doğum parası için gerekli evraklar nelerdir ?

Doğum parası başvuru evraklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Doğum parası formu. Doğum parası almak için dilekçe örneğini buradan indirebilirsiniz >> doğum parası başvuru formu
  • Anne kimlik fotokopisi,
  • Çocuk kimlik fotokopisi,

Doğum parası ne zaman alınır ?

Doğum parası alma süresi başvuru yaptığınız yerin iş yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak ödenme süresi 1,5-2 ay arası sürmektedir.

Doğum parası hesaplama 2024

Hesaplama çocuk sayısı esas alınarak yapılıyor.

  • Birinci çocuğa 300,00 TL,
  • İkinci çocuğa 400 TL,
  • Üçüncü ve sonrası çocuklara ise 600 TL ödeme yapılıyor.

Çalışan anneye doğum parası şartları nelerdir ?

Çalışan anne doğum parası alma şartları şu şekildedir;

  • SSK ya da bağkur kapsamında aktif prim ödeyen olup doğum öncesi son 1 yıl içerisinde en az 90 gün prim olması,
  • Bağkur kapsamında ödeme vadesi geçmiş prim borcunun olmaması,
  • Doğum öncesi ve doğum sonrası raporunun olması gerekmektedir.

SGK doğum parası ne kadar?

Sigortalı/bağkurlu anneye analık ödemesi 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ortalama 40.000-48.000 TL aralığında olacaktır. Yukarıda belirtilen şartları sağlayan anneye doğum öncesi ve doğum sonrası toplamda en az 16 haftalık yani 112 günlük ödeme yapılır. Ayrıca bir defaya mahsus da emzirme parası ödenir.

Çalışmayan kadın doğum parası ne kadar 2024

Herhangi bir işte çalışmayan anneye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz. Eğer eşi sigortalı ya da bağkurlu ise emzirme yardımı alabilir. Haricinde ise Türk vatandaşı olan anneye yukarıda belirtilen ve Aile, Çalışma, Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen doğum yardımı ödemesi yapılır.

Süt ve doğum parası

Doğum parası alan anne aynı zamanda sigortalı ya da bağkurlu ise ya da eşi sigortalı ya da bağkurlu ise SGK’dan bir defaya mahsus süt parası diğer adı ile emzirme ödeneği de alabilir. Tutarı 2024 için 870 TL. Başvuru şartı aranmıyor.

Doğum parası almak için en az kaç ay sigortalı olmak gerekiyor?

SGK analık ödemesi alabilmek için doğumdan önceki son 1 sene içinde en az 90 gün prim ödenmiş olması gerek.

Doğum parası almak için şartlar neler?

Annenin Türk vatandaşı olması yeterlidir. Başka bir şart aranmaz.

Sigortalı biri doğum parası alabilir mi?

Doğum parası sigortalılara da ödenmektedir. Türk vatandaşı olması şartı ile sigortalı/sigortasız tüm annelere ödenir.

Devletin verdiği doğum parası nasıl alınır?

Kimlik, doğum raporu ile birlikte Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvurulmalıdır. Ödemeler PTT’den alınmaktadır.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status