Fazla Mesai Hesaplama ve fazla mesai hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları bu yazımızda verilecektir. İş Kanunu kapsamında belirlenen haftalık çalışma saatleri üzerinde yapılacak çalışma fazla mesai olarak adlandırılmaktadır. Aksi belirlenmediyse İş Kanunu kapsamında belirlenen haftalık ya da günlük çalışma süreleri üzerindeki çalışmalar için işverenin fazla mesai ücreti ödemesi ya da bu süreleri izin olarak kullandırması gerekmektedir.
Fazla mesai nasıl hesaplanır?
4857 Sayılı Kanuna göre;
- Fazla sürelerle çalışma ücreti %25,
- Fazla mesai ücreti ise %50 zamlı olarak ödenir.
- Fazla sürelerle çalışmada haftalık 45 saate kadar olan fazla sürelerle çalışma ücreti %25, 45 saati aşanlar ise %50 zamlı ödenir.
Fazla mesai ücreti hesaplama 2025
Fazla mesai ücreti hesaplaması yapılırken işçinin aylık brütü esas alınarak hesaplama yapılır. Hesaplamada ay içerisinde toplam fazla çalışma süresi dikkate alınır. Fazla mesai yapılan sürelerde ücret %50 zamlı olarak ödenir. Aşağıda 2025 yılı için asgari ücretli çalışan için brüt asgari ücret üzerinden örnek hesaplama yapılmıştır.
Asgari ücret mesai hesaplama 2025
2025 yılında asgari ücretli için brüt asgari ücret üzerinden örnek hesaplama Fazla mesai hesaplama formülü esas alınarak aşağıda verilmiştir;
Brüt ücret | 26.005,00 TL |
Asgari ücrete göre 1 saatlik fazla mesai için ödenecek net tutar | 173,37 TL |
Eğer bu süre serbest zaman olarak verilecekse 1 saat karşılığında kullandırılması gereken serbest zaman süresi 1 saat 30 dakika olmalıdır.
Fazla mesai hesaplama net ücretten mi hesaplanır?
Fazla mesai hesaplama işlemi işçinin brüt kazancı esas alınarak yapılır. Brüt kazanç üzerinden net günlük maaşı hesaplanır. Bu tutar üzerinden de net mesai hesaplama işlemi gerçekleştirilir.
Bir işçi haftalık 45 saati tamamladığı halde pazar günü 10 veya 11 saat çalıştırılıyor ise bir pazar mı? yazılır, yoksa pazar + fazla çalışma mesai sinide mi? beraber alır. Şimdiden Teşekkürler.
Haftanın 7 günü çalışılması gereken işlerde pazar günleri resmi tatil günü olarak sayılmaz. 45 saat çalışma karşılığında 24 saat kesintisiz tatil verilmesi gerekir.
Pazar günleri haftalık izne tabidir, bir çalışan izin gününde çalışıyor ise kaç saat çalıştıysa tamamı fazla mesai olarak işlenir.