Genel sağlık sigortası başvuru herhangi bir sosyal güvencesi olmayan herkesi ilgilendiriyor. İlk defa 01 Ocak 2012 tarihinden sonra uygulamaya konulan genel sağlık sigortası sistemi güvencesi olmayan herkesi güvence altına almayı amaçlamıştır. Sisteme 01 Ocak 2012 tarihinden sonra herhangi bir güvencesi olmayan tüm bireyler otomatik olarak dahil edilmiştir.
Genel Sağlık Sigortasında şu anda iki tip uygulama mevcut. Bunlardan ilki aylık brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödeyerek sağlıktan yararlanma, diğeri ise ücretsiz olarak prim ödemesi yapılmadan yararlanılan yeşil kart sigortası. Şimdi her iki sistem hakkında detaylı bilgi verecek hem de genel sağlık sigortası başvurularının nasıl yapılacağı ve genel sağlık sigortası başvurusu için istenen belgeler konusunda bu yazımızda ayrıntılara değineceğiz.
GSS 60g Nedir?
Giriş kısmında da belirtildiği üzere bu sisteme ilk defa 01 Ocak 2012 tarihinde başlanmıştır. Sistemle birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yürütülen tüm yeşil kart işlemleri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredildi. Devir işlemi ile birlikte yeşil kart tescil işlemleri de SGK tarafından yapılmaya başlandı.
GSS sistemi ile güvencesi olmayan herkesin kapsama alınması amaçlanmıştır. Sistem ilk etapta 3’lü gelir sisteminden oluşturulurken ve aylık primler de bu sisteme göre ödenirken sonradan sistemde değişiklik yapılarak ikili sisteme geçilmiştir. Birincisi 60G-1 denilen ve brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödemesi yapılan sistem, diğeri ise 60C-1 eski adı ile yeşil kart sistemi.
Aslında sisteme otomatik olarak alınan birçok kişi borç konusunda mağduriyet yaşamakta. Geçtiğimiz yıllarda torba kanunla borçların gecikme zammı silinerek yeniden yapılandırma imkanı sağlanmış olsa da bu pek çözüm olmadı. Sistemde borçlu olanların tek ortak kanısı kalıcı bir çözüm üretilmesi. Neyse gelelim asıl konumuza.
Genel sağlık sigortası başvurusu nasıl yapılır ?
Genel Sağlık Sigortası nasıl yapılır sorusunun cevabı ile başlayalım. Zaten 01 Ocak 2012 tarihinde sonra herhangi bir kapsamda sosyal güvenceniz yani aktif sigortanız yoksa ve bakmakla yükümlü olarak da anne, baba, eş ya da çocuğunuzun sigortasından yararlanmıyorsanız başvuru yapmadıysanız bile SGK tarafından re’sen yani otomatik olarak tescil kaydınız açılmıştır. Adınıza genel sağlık sigortası tescili açılıp açılmadığını e devlet sisteminde sorgulayabilirsiniz. Aşağıda sorgulamayı nasıl yapabileceğiniz anlatılmıştır.
İşten ayrıldıktan sonra, 18 yaşını tamamladıktan ya da işsizlik maaşı sona erdikten sonra yani kısacası güvenceniz sona erince tescil işlemi için SGK’ya uğramanızda fayda var. Eğer güvenceniz sona erdiyse SGK size iki seçenek sunacaktır. Birincisi eğer aylık prim ödemek istiyorsanız sizden başvuru formu alarak 60g kapsamında sigortanızı başlatırlar. Güncel aylık GSS prim tutarlarını öğrenmek için genel sağlık sigortası primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yok ben bunu ödeyemem derseniz tescil kaydınız yine açılır ya da tescil kaydı açılmadan gelir testine başvurursunuz. Gelir testi için başvuru bağlı olunan Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılacak. Gelir testi başvurusu sonucunda eğer gelir sonucu 60C-1 yani yeşil kart olarak belirlenirse prim ödemeden ücretsiz olarak sağlıktan yararlanabilirsiniz. Sonuç 60g olarak belirlenirse aylık prim ödeyerek sağlıktan yararlanırsınız.
SGK gelir testi başvurusu için izlenecek yol, gerekli evraklar ve tüm detaylar için hemen gelir testi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Gelir sonucu belli olduktan sonra tescil işlemi için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğramanız gerekiyor. SGK tescilinizi başlatacak prim ödeyecekseniz prim ödeme yolu ile, ücretsiz yararlanacaksanız yeşil kart ile sağlıktan yararlanmaya devam edeceksiniz.
E devletten gss başvurusu yapılır mı ?
Genel sağlık sigortası başvurusu e-devlet sistemi üzerinden yapılmamakta. GSS Online başvuru yapılamadığından başvuruda izlemeniz gereken yol yukarıda ayrıntılı açıklanmıştır. GSS ile ilgili tüm başvuru, tescil ve takip işlemleri ikamet olarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yapılacaktır. E devlet sistemi üzerinden yalnızca GSS Tescil ve Borç Sorgulama işlemi yapılmaktadır.
Genel sağlık sigortası başvurusu için gerekli evraklar
Tescil açtırma işlemi için kimliğiniz ile birlikte bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapmanız yeterli olacaktır. SGK tarafından gss başvuru formu ve ihtiyaç duyulan diğer evraklar size verilecektir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere eğer aylık prim ödeme imkanınız yoksa ve yeşil kart çıkartmak istiyorsanız öncelikle gelir tespiti başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu başvuruyu yaptıktan ve gelir testi sonucu belli olduktan sonra kimliğiniz ile SGK’ya uğrayarak tescili başlatabilirsiniz.
Genel sağlık sigortası sorgulama 2024
01 Ocak 2012 tarihinden itibaren adınıza GSS tescili olup olmadığını, son gelir testi başvurunuza istinaden tescil işleminin yapılıp yapılmadığını, güncel borç tutarınızı kısacası tüm GSS geçmişinizi e devlet sistemi aracılığı ile kolayca sorgulayabilirsiniz. E devlet gss borç sorgulaması için e devlet şifresi gerektiğini ve şifreniz yoksa PTT’den temin etmeniz gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
GSS tescil ve borç sorgulaması yapmak için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
- Öncelikle www.turkiye.gov.tr adresinden Sosyal Güvenlik Kurumu-Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama menüsünden ya da direk gss borcu sorgulama bağlantısını kullanarak giriş sağlayınız ve Genel Sağlık Sigortası e-Devlet sorgulaması yapınız.
- Kimliğimi şimdi doğrula dedikten sonra T.C. numaranız ve E devlet şifrenizi yazınız.
- Eğer herhangi bir kaydınız yoksa sorgulama sonucunda “G.S.S. Tescil ve Prim Sisteminde Kaydınız Bulunmamaktadır.” sonucu alacaksınız.
- Tescil varsa tescilin başlama bitim tarihleri ve güncel borç durumunuz karşınıza gelecektir.
Genel sağlık sigortası borcu ödenmezse ne olur ?
Genel sağlık sigortası borcu ödenmezse her ay için gecikme zammı ve faizi yüklenir. Ödenmeyen borç tutarı iki aydan fazla olursa sağlık güvencesi kapatılır. Ayrıca GSS borcu varken bu borcu kapatmadan başka isteğe bağlı sigorta kollarına geçenler GSS borcunu kapatmadan sağlıktan yararlanamaz. Bu yüzden borçların düzenli olarak ödenmesi önem arz etmekte.
Genel sağlık sigortası borcu ne zaman ödenir ?
Her ayın prim borcu için son ödeme tarihi takip eden ayın sonudur. Örneğin 2024/Mayıs ayı genel sağlık sigortası aylık prim ödemeleri için son tarih 30 Haziran 2024’tir. Bu tarihe kadar ödeme yapılmazsa ve bu şekilde ödenmeyen borç iki ayı aşarsa aktif güvence kapatılacaktır.
Genel sağlık sigortası primi nasıl ödenir ?
Ödeme işlemleri T.C. numarası ile yapılır. Ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı tüm banka ve PTT şubelerinden, ATM ve ya mobil ile internet bankacılığı sistemlerinden yapılabilmektedir. Ödeme menüsü ise SGK-GSS Prim Ödeme menüsüdür. Bu menü aracılığı ile T.C. kimlik numarası kullanılarak ödeme işlemi yapılabilmektedir. Ödeme yapmak için hemen gss primi ödemesi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Genel sağlık sigortası borcu kredi kartı ile ödeme
GSS prim borcu ödeme yöntemlerinden birisi de SGK kart ile ödeme sisteminden ödeme yapmaktır. Kredi kartı ile GSS prim ödemesi için yine e devlet şifresi gerekmektedir. E devlet şifresi olmadan kredi kartı ile SGK prim ödemesi mümkün bulunmamaktadır. Kredi kartı ile GSS borcu ödemesi için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
- SGK kredi kartı ile prim ödeme bağlantısını kullanarak kart ile ödeme sistemine giriş sağlayın.
- Uygulamaya Git dedikten sonra kimlik doğrulamasını da yaparak devam edin.
- Sisteme giriş sağladıktan sonra açılan ana sayfada Sorgu Türü: Diğer Tahsilatlar, Sorgu Tipi: GSS Prim menülerini seçin.
- Aşağı kısma zaten T.C. otomatik olarak gelecektir. Borç Sorgula dedikten sonra çıkan borcu seçerek ve sonrasında kredi kartı bilgilerinizi de girerek ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Kart ile prim ödeme sisteminden kişi sadece kendi borcunu ödeyebilir. Başkasına ait prim borçları ödenmez.
Genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalanlar
Genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalanlar şunlardır;
- Türkiye’de ikamet etmeyenler,
- Er/erbaşlar,
- Yedek subay okulu öğrencileri,
Genel sağlık sigortası başvurularınızı bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile elden ya da posta ile yapabilirsiniz.
Kimlik ve başvuru dilekçesi yeterli olacaktır. Ayrıca zorunlu sigorta kapsamında olmamanız ve ikamet adresinizin Türkiye olması gerekmektedir.
Hiçbir sağlık güvencesi olmayan Türk vatandaşlarının zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına geçmek için SGK’ya başvurmaları gerekiyor.
Merhaba Ömer Bey
Ben bir seneden fazladır çalışmıyorum. Gelirim yok. Eşim üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanıyorum. EYT başvurusu yaptım sonuç bekler durumdayım. Bana da bugün bu mesaj geldi. Sizin yazınızdan tam olarak ne yapmalıyım anlamadım. Ben zaten emeklilik hakkı kazanmış biriyim. Bu çok alakasız bir durum değil mi. Tam olarak ne yapmalıyım. Yorumunuzu rica ediyorum.
Merhaba. Eşinizden sağlık hizmeti açıksa ayrıca GSS için bir şey yapmanıza gerek yok. Emekli maaşınız bağlanınca sağlık sigortanız emekli maaşınız üzerinde otomatik olarak aktifleşecektir zaten.
Merhaba ben esnaf kuryeyim bağkur kaydım açılmamış 3 ay boyunca gssden yararlanmışım sağlık ve ilaç olarak 3 ay sonra bağkur kaydım açıldı ve zaten ödediğim geçmiş 3 ay borcu çıktı bunları ödemezsem yapılandırmada sildirmek için benden o dönem için yararlandığım ilaç sağlık giderlerini yersiz ödeme denilerek geri isterler mi?
Merhaba. Eğer bağkur açılan dönemde GSS varsa iptal edilmesi gerekir. Aynı dönemde hem ssk hem bağkur olmaz.
Ömer bey durdurulan sürelerde gss varsa nasıl olur acaba
Çakışıyorsa GSS’nin iptal edilmesi gerekir.
Merhaba Ömer bey cevabınızı geç gördüm çakışıyorsadan kasıt nedir acaba kayıt tescili yapılmadığı için prim çıkmadan durdurulmuş yani hizmet bilgisinde 0 gün olarak gözüküyor prim ödeme imkanı olmadan durdurulmuş yinede gss iptal edilir mi gss zorunlu çünkü
Bağkur prim ödenmemiş olsa bile GSS olan dönemlerde tescil kaydı varsa ve ikisi aynı dönem devam ediyorsa GSS’nin iptal edilmesi gerekir. Çakışmaktan kastım odur.
Ömer bey merhaba ben serbest avukattım ancak vergi kaydımı 31.10.2022 tarihinde kapattım sgk da da sigortalılığım durdurulmuş ve terk gözüküyor ancak gss kapsamına otomatik alınıyorum zannederek sgk ya gitmedim gss başvurusu yapmadım. Otomatik olarak gss kapsamına alındım mı yoksa sgk ya gidip gss başvurusu yapmam gerekir mi ve işyeri terkimden 1 aydan fazla geçtiği için gss başvurusu yaptığımda idari para cezası gibi bir yaptırımla karşılaşma durumum olur mu acaba şimdiden çok teşekkürler yardımınız için
Merhaba. İdari para cezası yok. Sağlık güvenceniz sonra erdikten sonra GSS otomatik açılır. Bağkuru kapatmadan önce borç yoksa ve kapatma tarihinden önce 90 gün ödenmiş bağkur varsa 99 gün daha bağkurdan yararlanırsınız. Sonrasında genel sağlık sigortasına geçersiniz.
Çok teşekkür ederim Ömer Bey o zaman benim 99 günün bitiminde sgk ya gitmem gerekiyor başvuru için yoksa onlar kendiliğinden mi yapacaklar işlemi
Normalde otomatik açılır ama siz yine ara ara e devletten kontrol edin. Hem spas sorgulama hem de GSS Tescil Kaydı sorgulama menülerinden bakın.
Anladım çok teşekkür ederim. Ben genç girişimci teşviki kapsamında ilk bir sene primden muaftım ancak ondan sonra bağkuru hiç ödemedim gss başlayana kadar şimdiki süreçte sağlık hizmetlerinden faydalanmam ne şekilde olur acaba sağlık ocağından ve hastaneden iş başvurusu için sağlık raporu almam gerekecek ya da normal muayene olmam gerekirse nasıl olur acaba
Eğer sonrasında bağkura hiç ödemeniz yoksa o zaman bağkur terk tarihinden itibaren genel sağlık sigortası açılması gerekiyor. En yakın SGK’ya uğrayarak sistemden kontrol ettirmek daha doğru olacaktır.
Anladım çok teşekkür ederim Ömer bey yardımınız için iyi çalışmalar dilerim
Rica ederim. Teşekkür ederim.
Omer Bey merhaba,
Anladigim kadariyla GSS basvurusu icin SGK’ ya gitmek gerekiyor calismayi biraktiktan sonra. Baska birisi yapabilir mi bu isi benim yerime?
Bir de, ne tur belgeler isteniyor biliyor musunuz? (Yesil kart icin basvurmayacagim)
Cok tskler
Yeşil kart istemiyorsanız Vakfa başvurmanız gerekmiyor. Direk SGK’ya giderek aylık 150 TL üzerinden genel sağlık sigortası başlatabilirsiniz.
Merhaba
Sigortalı çalıştığım halde devlette gss tescil ve prim sisteminde kaydınız bulunmamaktadır yazıyor. Bunun ne anlama geldiğini öğrenebilir miyim?
Merhaba. Olması gereken o. Olsaydı sıkıntı olurdu :). Genel sağlık sigortası herhangi bir güvencesi olmayanlar için zorunlu olan kapsam.
Ömer Bey çok teşekkür ediyorum. Hoşçakalın. ????
Rica ederim. Saygılar 🙂
Sağlık nedeniyle kaydını döndürdüm GSS den yaralanmaya devam edermiyim
Merhaba. Anne ya da babanızdan yararlanıp yararlanamayacağınızı soruyorsanız öğrencilik aktif değilken yararlanamazsınız.
Ömer Bey merhaba;
Bir yakınımın E-devletten GSS’sine baktığımda “G.S.S. Tescil ve Prim Sisteminde Kaydınız Bulunmamaktadır.” şeklinde bir ibare görüyorum. Bu yakınım herhangi bir gelir testine girmedi. yani GSS priminden muaf tutulacak bir girişimi olmadı. O zaman akla şu geliyor? GSS kişilerin tercihiyle açılan isteğe bağlı bir sağlık sigortası türüdür, doğru mu? Oysa bize SGK il müdürlüğünde 4a/4b/4c gibi sigortalılığı olmayanların zorunlu olarak ödemesi gereken bir sağlık sigotası olduğu söylenmişti? Benim süreğen bir sağlık sorunum yok. Ek-5li idim, çıkınca GSS kendiliğinden başlamadı, memurların toplu borç çıakr uyarısı ile kendi isteğimle başlattım. Yine kendi isteğimle kapatabilir miyim?
Merhaba Rasim BEY. GSS aktif sosyal güvencesi olmayanlar için 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu. Sistem boşluk varsa hemen açar. Ama bazılarında kapanmayan kayıtlar yüzünden ya da anne, baba, eş ya da çocuk üzerinden aktif güvence varsa GSS otomatik olarak devreye giremeyebiliyor.
Mavi kartlı Alman vatandaşı GSS ten faydalanabilir mi?
Merhaba. Yararlanır ancak g3 gelir seviyesinden prim öder. Yazımızda prim tutarı mevcut.