Hamile çalışma saatleri konusu hem hamile işçi hem de işverenler açısından tereddüt yaşanan konuların başında gelmektedir. İş Kanunu gebelikte çalışma saatlerinde kadın çalışana bazı esneklikler sağlamıştır. Ancak özellikle hamileler için çalışma saatleri konusunda yanlış bilinen bazı bilgiler mevcuttur. Yazımızın devamında hamile işçi haftada kaç saat çalışır, çalışma saatleri nasıl düzenlenmelidir hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Hamilelikte çalışma saatleri
4857 Sayılı İş Kanunu hamile bayanların çalışma saatlerine konusunda ayrı bir düzenleme yapmamıştır. Buna göre;
- Hamile işçilerin haftalık çalışma süreleri sözleşme ile farklı olarak belirlenmediyse 45 saatten az olamayacaktır.
- İşveren 6 günlük çalışma karşılığında hamile işçiye kesintisi olmak kaydı ile 24 saat kesintisiz ücretli izin vermek zorundadır.
Hamileler kaç saat çalışır?
Yukarıdaki bilgilerden anlaşılacağı hamile çalışanların haftalık çalışma saatleri iş kanununda özel olarak düzenlenmemiştir ve bir ayrıcalık yoktur. Ancak hamileliğin doktor raporu ile belirlenmesi kaydı ile;
- İşveren hamile kadını günde 7,5 saatten fazla çalıştıramaz.
- Hamile kadın gece vardiyasında yani saat 20.00-06.00 saatleri arasında hiç bir suretle çalıştırılamaz.
- Kanunun hamile kadınlara çalışma konusunda sağladığı haklar bunlardır.
- Ayrıca işveren hamile işçinin doktor kontrolü ve diğer gerekli kontroller için işçiye talep etmesi durumunda izin vermesi ve bu konuda kolaylık sağlaması gerektiği de kanunda açık ve net olarak belirtilmiştir.
- Devletten hamilelik yardımı alıyor musunuz ? Eğer cevabınız hayırsa hamilelik yardımı başvurusu sayfamızı ziyaret ederek hamilelik yardımı başvurusu yapabilirsiniz.
Hamilelerin haftalık çalışma saatleri
Yukarıda da ayrıntılı olarak belirttiğimiz gibi gebe çalışanların çalışma saatleri diğer çalışanlardan farklı olarak düzenlenmemiştir. Buna göre;
- Gebe işçinin haftalık çalışma süresi 45 saattir.
- Günlük çalışma süresi ise 7,5 saattir.
- Gebe çalışanlar günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.
- Gece vardiyası olan 20.00-06.00 saatleri arasında çalıştırılamazlar.
Hamileler haftada kaç saat çalışır?
Hamilelerin günlük çalışma süresi 7,5 saati, haftalık çalışma süresi ise kanunen 45 saati geçemez.
Hamilelikte 7,5 saat çalışma dilekçe örneği
Hamile işçi 4857 Sayılı İş Kanunu gereği hamileliğin resmi olarak tespiti sonrasında günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz. İşçi hamilelik raporu ve bir dilekçe ile işverene başvurarak 7,5 saatten fazla çalışmama konusunu işverene bildirmelidir. Örnek dilekçe aşağıdaki gibi olabilir;
- İşyerinizde …./…../….. tarihinden beri çalışıyorum. Ekteki hastane raporundan da görüleceği üzere ….. haftalık hamileyim. Buna göre 4857 Sayılı Kanun esas alınarak günlük çalışma saatlerimin 7,5 saatten fazla olmaması kaydı ile vardiyamın düzenlenmesini arz ederim.
Hamilelerin cumartesi çalışması gerekir mi ?
İş Kanununa göre hamile çalışanların cumartesi günleri çalıştırılamayacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Bildiğiniz üzere iş kanununa göre eğer aksi belirlenmediyse pazar günü hafta tatilidir ve diğer günler iş günü olarak sayılmaktadır. Bu şekilde çalışma şekli belirlenmiş işyerlerinde hamile işçi cumartesi günü de çalıştırılabilmektedir. Ancak hafta tatili olan pazar günü çalıştırılamaz. Aynı şekilde hafta tatili pazar günü yerine başka bir gün olarak belirlendiyse hafta tatili olarak belirlenmiş olan o gün de işçi çalıştırılamaz.
Sonuç olarak Hamilelerin çalışma saatleri özel sektörde aksi belirlenmediyse haftalık 45 ve günlük 7,5 saatten fazla olamayacak şekilde işveren tarafından belirlenebilir. Hamile çalışma saatleri resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ve ilgili Kanunla değiştirilebilir. Hamile kadınların çalışma saatleri değiştirilmediği sürece güncel olarak yukarıdaki gibi uygulanmaktadır.
Hamileliğin süresi içerisinde işverene bildirilmesi gerekmektedir. Hamileliğin işverene bildirim süresi başlıklı yazımızdan konu hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Hamilelikte 7,5 saat çalışma ne zaman başlar?
Hamilelikte 7,5 saat çalışma durumu 24. haftadan sonra başlar. Kanunen kadının resmi olarak hamileliği 24. haftadan itibaren kabul edilir ve hamilelikte 7,5 saat çalışma yönetmeliği hamilelik ile ilgili hükümleri 24. haftadan itibaren uygulanır.
Kamuda hamile çalışma saatleri
Kamuda tüm memurlar için haftalık çalışma saati 40 saat günlük ise 8 saat olarak belirlenmiştir. Hamilelik sürecinde bu çalışma sürelerinde bir değişiklik olmamaktadır. Ancak kadın memurlara hamilelik sürecinde fazla mesai yaptırılamamaktadır.
Hamileler hafta sonu çalışır mı?
Özel sektörde sözleşme ile belirlendiyse hafta sonu da çalıştırılabilirler. Haftanın 7 günü hizmet veren işyerlerinde izin günü farklı bir gün belirlendiyse hamileler hafta sonu da çalıştırılabilir. Burada önemli olan 7,5 saatten fazla ya da haftalık 45 saatten fazla çalıştırılmamaları gerektiğidir.
Hamile çalışma saatleri mola süreleri
Hamileler için ara dinlenme süresi diğer çalışanlarınki ile aynıdır. Farklı bir uygulama yoktur. Yani 7,5 saat çalışan bir hamile için toplam ara dinlenme süresi yarım saattir.
Günlük 7,5 saatten, haftalık 45 saatten fazla çalıştırılmama, gece ya da ağır işlerde çalıştırılmama, fazla mesai yaptırılamama gibi haklar vardır.
Merhabalar,
Hamileyim özel sektörde beyaz yaka olarak çalışıyorum. Çalışma saatlerimiz 08:00 / 18:00. Şirkette beyaz yakalar için haftasonu çalışma yoktur. Şuan 16:30 da çıkmam gerekirken 17:00 de çıkmam talep ediliyor. Gerekçe olarak sözleşme de çıkışımız 18:30 yazıyor deniliyor. İk sizin de belirtmiş olduğunuz gibi işverenin isterse cumartesi günü şirkete getirtebileceğini söylüyor. Ancak benden önceki hamile başka bir arkadaşım için bu şekilde bir zorunluluk yapılmadı ve 16:30 da çıktı. Bu durumda haftasonu şirkette çalışma olmaması ve 7,5 saate riayet edilmemesi için ne yapabilirim?
Merhaba. İşveren 7,5 saatten fazla çalıştıramaz sizi. Bu kanuna aykırı bir durum. Çalışma bölgeye şikayet edebilirsiniz. Bu zorlayıcı sebep olarak nitelendirilip haklı fesih gerçekleştirilebilir.
evet ama bu konuda ısrarcılar. peki haftasonu çalışma olmamasına rağmen beni buraya getirtebilir mi? Ya da 45 saati tamamlamadığımızda bir sıkıntı olabiliyor mu?
İlla 45 saat olacak diye bir şey yok. 45 saat en fazla çalışma olacak saat. İşveren isterse sizi 30 saat de çalıştırabilir ona kalmış yani. Hafta sonu çalışma yoksa sizi ne diye getirecekler ki işyerine.
aslında burada ik ısrarcı oluyor maalesef. bu konuda anlaşmaya varılamaz ise hangi yolu izlememi önerirsiniz? mesela ben 45 saat zorunluluğunun olmadığını ve 7.5 günlük çalışma olduğunu nasıl ispat edebilirim?
4857 Sayılı İş Kanunu açık ve net Pınar HANIM. İspata gerek yok.
Merhaba, hamileyken beni 8 gun ust uste ve 8.5 saat calistirdilar 2 ay boyunca. Bu 2021de oldu geriye donuk tazminat acabilirmiyim?
Merhaba. Bunun için arabulucuya, çözüm olmazsa sonrasında da mahkemeye gitmeniz gerekebilir. Bir şey diyemem.
Merhaba iyi çalışmalar , hafta içi ve cumartesi günü sabah 08:30 akşam 17:30 saatleri arasında çalışıyorum. 9 haftalık hamileyim . Öğle arası yarım saat mola izni kullanıyorum . Haklarımı bilmek istiyorum .
Ömer bey merhaba ben Zeynep Gürses iş yerim günlük 9 saat hafta içi çalışma yapmaktadır haftasonu çalışması yoktur ama ben hamile olduğumu bildirdikten sonra bana 6 gün çalışma ve günlük 7.3 saat uygulaması yapılacağı söylendi ama normalde cumartesi mesai yapıyorduk bu durumda benim için normal bir çalışma olarak geçecek bu negatif bir ayrımcılık değilmidir ben cumartesi çalışmasına katılmak zorundamıyım?
Merhaba. Hamilelerin 7,5 saatten fazla çalıştırılması yasak. İşveren doğal olarak saatinizi 7,5 saat olarak uygulamak zorunda. Haftalık 45 saatlik çalışma süresinin tamamlanabilmesi için de Cumartesi günü de çalışmanız gerekir.