İlaç Raporu Nedir 2024 & Ne İşe Yarar, Sorgulama

İlaç raporu nedir?  Malumunuz üzere uzun süreli tedavi gerektiren şeker, tansiyon gibi hastalıklar için doktor tarafından ilaç raporu verilmektedir. Rapor yazılmadığında ilaç için katkı payı ödemesi çıktığından ilacın raporlu olarak alınması halinde ilaç tamamen ücretsiz olarak alınabilmektedir. Tabi ilaç raporu bitmeden yeniletmek yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçmesini sağlayacaktır.

Bu yüzden bu yazımızda ilaç raporu ne demek, ilaç raporu neden verilir, ssk, bağkur ve emekli sandığı ilaç raporu sorgulamasını nasıl ve nereden yapabileceğiniz konusunda bilgi vereceğiz. Rapor sorgulamanızı yaparak bitiş süresini kontrol edebilir ve bitmeden önce doktorunuza başvuru yaparak raporu yeniletebilirsiniz.

İlaç kullanım raporu nedir ?

Kronik ve sürekli rahatsızlığı olan hastalara sürekli kullanım durumunda verilen raporlara ilaç raporu denilmektedir. Bu raporlarla sigortalılar, emekliler ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ilaçlarını muayene katılım bedeli olmadan alabilmekteler. Bazı sigortalılar ilaç muafiyet raporu nedir sorusunu da bize sormakta. İlaç raporunun diğer adı da ilaç muafiyet raporudur.

Raporlu ilaç nedir?

Peki raporlu ilaç ne demek ? Doktor tarafından uzun süre kullanımı gereken ilaçlar raporlanır ve kişinin ilaç katılım payı ödememesi sağlanır. Uzun süre kullanılacağından hastaya ek maliyet yaratmaması için rapor yazılır ve kişi ilaç katılım bedeli ödemeden raporlu ilaçlarını alır.

İlaç raporu ne işe yarar?

Bazı hastalıklar uzun süre ya da ömür boyu tedavi gerektirebilir. Bu hastalıklar için uzun süre kullanılacak ilaçların ise katkı payı çalışandan %20, emekliden ise %10 oranında alınır. İşte ilaç raporlu verilirse katkı payından muaf olunur ve ücretsiz olarak alınması sağlanır. Bu sayede hasta kişinin cebinden ilaç maliyeti daha az çıkmış olur.

İlaç raporu nasıl alınır?

İlaç raporu sadece devlet hastanesi ve ya özel hastanelerinde ilgili doktorlar tarafından yazılabilir. Yeni ilaç raporu almak ya da mevcut raporu uzatmak için öncelikle doktor tarafından gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması gerekiyor. Tahlil işleminin ardından doktor tarafından uygun görülürse 3,6 ya da 12 ay süre ile ilaç raporu verilir ve sisteme girilir.

İlaç raporu için gerekli evraklar nelerdir?

Rapor çıkartmak ya da mevcut raporu uzatmak için sizden herhangi bir belge talep edilmez. Zaten mevcut raporların hepsi doktor tarafından sistemde görülür. Sizin yukarıda belirtildiği şekilde doktora muayene olmanız ve gerekli tahlillerin yapılması yeterli olacaktır.

İlaç raporu sorgulaması nasıl yapılır?

İnternet üzerinden online olarak ilaç raporunuzun bitip bitmediğini ve hangi tarihe kadar devam edeceğini kolayca sorgulamanız mümkün. Ancak bu işlem için  e devlet şifrenizin olması gerekiyor. sgk ilaç raporu sorgulamasını e devlet sisteminden yapmak için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın. Dilerseniz e devlet sistemini ios ya da android tabanlı telefonlarınıza indirerek uygulama üzerinden de sisteme erişim sağlayabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu-Ortak (4a/4b/4c) Hizmetler-İlaç rapor bilgisi sorgulama menülerini kullanarak ilaç muafiyet raporu sorgulamasını kolayca sorgulayabilirsiniz.
  • E devlet ilaç rapor sorgulama ekranına buradan giriş yapabilirsiniz >> ilaç raporu sorgulama.

E nabız ilaç raporu sorgulaması nasıl yapılır ?

Hastane ilaç raporu sorgulamasını E-nabız uygulaması üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Bunun için;

  • Öncelikle e-nabız uygulamasına giriş yapın.
  • Ardından RAPORLARIM kısmına girin.
  • Buradan ilaç kullanım raporu sorgulaması yapabilir ve ilaç raporlarınızı ve detaylarını görüntüleyebilirsiniz.

Emekli sandığı ilaç raporu sorgulaması nasıl yapılır ?

Yukarıda belirtilen menüden e devlet aracılığı ile emekli sandığı ilaç sorgulamasını kolayca yapabilirsiniz. 4c ilaç raporu sorgulama sonucunda raporunuzun aktif olup olmadığını ve ne zaman sona ereceğini kısaca 4c ilaç kullanım süresini öğrenebilirsiniz.

Eczaneden raporlu ilaç almak için ne yapılması gerekir ?

İlaçları alabilmek için öncelikle reçete yazdırmanız gerekmektedir. Bazı ilaçlar haricinde raporlu ilaç için reçeteleri aile hekimleri de yazmakta. İlacınızı yazdırdıktan sonra herhangi bir eczaneden alabilirsiniz.

Raporlu ilaçları aile hekimi yazabilir mi?

Evet. Bazı özel hastalıklar ve istisnai durumlar haricinde raporlu ilaçlar için aile hekiminize reçete yazdırabilirsiniz. Aile hekiminden yazdırılan ilaçlar için ayrıca muayene ücreti borcu da çıkmaz size.

Sağlık ocakları ilaç raporu veriyor mu?

Sağlık ocakları ya da aile hekimliklerinden ilaç raporu alamazsınız. Buradaki hekimler sadece mevcut raporunuza bakarak size raporlu ilaçlarınızı reçete edebilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere sağlık raporunuz sona erdiyse devlet hastanesi ya da üniversite hastanelerine başvuru yaparak sağlık raporunuzu uzatabilirsiniz.

İlaç raporu yenileme nasıl yapılır?

İlaç raporunuz bittiyse hastalığınız ile ilgili uzmana başvurmanız gerekiyor. Rapor yeniletmek için herhangi bir belge istenmez ancak doktor sizden birtakım tahlilleri ister. Bu tahlil ve tetkikler sonucunda ilacı kullanmanız uygun görülürse sisteme ilaç raporunuzu girer ve e reçetenizi verir. Siz bu e reçete ile birlikte herhangi bir eczaneden ilaçlarınızı raporlu olduğu için herhangi bir katılım payı ödemeden alabilirsiniz.

Eğer ilaç raporunuz bittiyse ve raporunuzu yenilemek istiyorsanız yenileme başvurusu için hemen  ilaç raporu yenileme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlaç raporu bitmeden yenilenir mi?

Normal şartlarda rapor bitmeden yeni rapor verilemez. Doktorun yeni ilaç raporu verebilmesi için diğer raporun iptal edilmesi gerekir.

Sağlık ocağı ve devlet hastanesi muayene ücreti

Sağlık ocakları ve aile hekimliklerinde yapılan muayene ya da ilaç yazdırılması işlemlerinden muayene ücreti alınmıyor. Ancak devlet hastanelerinde muayene olmanız halinde her bir muayene için 6 TL, üniversite hastanelerinde ise her bir muayene için 7 TL civarında ücret alınıyor. Muayene ücretleri ise eczaneler tarafından tahsil edilmektedir. Güncel hastane muayene ücretleri için  hastane muayene ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlaçlar bitmeden kaç gün önceden yazdırılabilir?

Konu hakkında en çok sorulan sorulardan birisi de ilaç bitmeden kaç gün önceden yazdırılabilir sorusudur. Raporu olmayan ilaçlar kullanım süresi bitmeden yazdırılamaz. Ancak raporlu ilaçlarda durum farklıdır. İlaç bitmeden 15 gün öncesinde doktorunuza başvurarak yeni rapor çıkartabilirsiniz.

İlaç kullanım raporu örneği

Hem ilacınıza ilişkin raporu hem de raporlu ilaç sorgulamasını e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca yine e-devlet ile E-nabız uygulaması üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz. T.c. ile ilaç raporu sorgulamasını yapamazsınız. Raporlar artık online düzenlendiğinden burada ilaç raporu örneği paylaşmamız da mümkün bulunmamaktadır.

İlaç raporu nasıl yazılır ?

İlaç kullanım raporu ne işe yarar konusunda yukarıda detaylı bilgi verdik. Raporun nasıl alınacağı konusunda da her ne kadar bilgi vermiş olsak da tekrar değinmekte fayda var diye düşünüyoruz. Rapor almak oldukça basittir ancak bunun için bazı tahlil/tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Raporla ilgili doktordan randevunuzu aldıktan sonra gerekli tahliller/tetkikler yapılır. Bunların sonucunda eğer doktor tarafından rapor kullanmanız uygun görülürse rapor verilir.

Raporlu ilaçlardan katkı payı alınıyor mu ?

Raporlu ilaçlardan katkı payı alınmaz. Normalde emekliden ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden %10, çalışanlardan ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden %20 oranında alınan katkı payı raporlu ilaçlarda alınmaz.

İlaç raporu sağlık raporu yerine geçer mi ?

İlaç raporları sadece belli bir süre kullanım ve katılım payından muaf olmak için verilen raporlardır. Bunlar sağlık raporu yerine geçmezler. Heyet raporu nasıl alınır başlıklı yazımızdan sağlık raporlarının nasıl alındığı konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Raporlu ilaçlara para ödenir mi 2024 ?

Rapor yazılan ilaçlardan raporlu ilaç ücreti alınmaz. Ancak bazı ilaçlar bu istisnanın dışında yer alabilmektedir. Bu nedenle emekli iseniz maaşınızdan, emekli değilseniz eczane tarafından ilaç raporlu olsa bile kesinti yapılabilir.

Psikiyatri ilaç raporu nasıl alınır?

Psikiyatri ilaç raporu nedir sorusu okurlarım tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Psikiyatri ilaç raporu devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde uzman psikiyatri doktorlarından alınabilmekte ve uzatma için aynı şekilde psikiyatri uzmanına başvurulması gerekmektedir. Psikiyatri ilaç rapor süresi sona ermeden uzatma için başvurulması gerekmektedir.

Hangi ilaçlara rapor verilir?

Kronik hastalığı olanlara sürekli kullanmaları gereken ilaçlar için Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında ilaç raporu verilir.

İlaç raporları ne demek?

İlaç raporu kronik hastalığı olanların katılım payı ödemeden ilaçlarını alabilmelerini sağlayan raporlardır.

İlaç için rapor nasıl alınır?

İlaç için raporu uzman doktordan almanız gerekmektedir.

Raporlu ilaç para ödenir mi?

Normalde ilaç raporları için katılım payı ödenmemekte. Ancak bazı ilaçlarda devletin karşıladığı tutarlar yeterli gelmediği için raporlu ilaçlar için de katılım payı alınabilmektedir.

İlaç raporu kaç yıl geçerli?

İlaç raporları genellikle 3,6 ay ya da 1 yıl süreli olarak düzenlenmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

7 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Celal akkaya
Celal akkaya
3 yıl önce

Merhabalar eylul2021 de kovide yakalandim 14 gun garantina sonra negatife donustu 3 gun sonra asiri terleme sonra yorme bozuklugu ve konusma boxuklugu olustu anbulansla marmara unuversite ve egitim arastirmaya acil servisine kaldirildim bazi ansliz ve testler den gectim ornegin emer temgrafi aeg gibi bircok cihazdan gectim sonuc sinirsistemleri ve kas bozklugu ve harket bozuklugu olfunu solediler noroloji hekimi demans tani si kondu ve sonra pilazma tedavisi gordum 7 seyans sonrat 41 tedavi sonrasi aburcu oldum rapou ilaclarim vr gemi senayisinde montaj kaynak ustasi olarak serbest yegmiyeci olarak calistigimfan su an sgk girisim yok 55 yasinda 4006 gun um var norolaji hekimi su an calismami uygun gormedi 4 aydir calisamyom sgk parada alamyom sorum su vergi indiriminden yarsrlanap engeli emekliligi haki m olurmu lutfen ne yapmaliyim bu konuda bana yardimci olun simdiden tesekur ederim saygilar

Celal akkaya
Celal akkaya
3 yıl önce

Ben eylul 2021 de kovit oldum.sonra negatife dondum 3 gun sonra asiri terleme ve yorume konusms sornu yasadim pendik unuversite egitim hastanesine anbulansa kaldirildim bazi analiz ve emar temgrafi ayg gibi cihazlara girdim sonuc olarak sinir sistem ve kas bozklugu ve hareket bozuklugu oldunu soylediler ve demans tanisi kondu enson pilazma tedavisi gordum 41 gun sonra taburcu oldum aylik kontrolerim var tedavim devam edyo fakat ben gemi sanayindende mantaj kaynak ustasi olarak yegmiyeci calisyodum o yuzden su an sigortam yok norolji hekim doktorum suan calismamama izin vermedi madurum emekli deyilim 55 yasindayim ben bu meslegi hsstaligimdan dolayi yapamazsam nasi is bulcam 4 aydir calismiyorum lutfen bu konuda bana bir yol gosterin suan sgk kurumundan sesksm olmadi icin rapordanda yarRlansmyom engeli raporu almsmi gerekir 4006 gun sesekam var yas 55 lutfen yardimci olun

Ayşegül
Ayşegül
3 yıl önce

Merhaba 2020 yılında iki ayda bir 800 TL ödeniyordu şimdi niye 550 TL’ye düştü iki ayda bir

Pekcan Ungan
Pekcan Ungan
4 yıl önce

İlaç raporunda yalnızca teşhis ve tanı isimleri ile kodları yer alıyor. Bu raporun hangi İlaçları kapsadığı bilgisini eczaneye danışmadan internetten öğrenmek mümkün mü? Mümkünse nasıl?

7
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status