İşe Giriş Bildirgesi Formu Nasıl Doldurulur? & Örneği, Excel

İşe giriş bildirgesi formunu excel olarak indirebilir ve ayrıca bir örneğine yazımızda göz atabilirsiniz. İşe başlayan bir çalışan için işverenin elektronik ortamda kanunen belirlenen süre içerisinde işe giriş bildirgesini elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na göndermesi gerekmektedir.

Sgk işe giriş bildirgesini bazı durumlarda elektronik ortam yerine elden doldurarak vermemiz gerekebilir. Böyle bir durumda sigorta giriş belgesini nasıl dolduracaksınız, sigortalı işe giriş bildirgesi formu doldururken dikkat etmeniz gerekenler konusunda bu yazımızda bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca yazımızın devamında işe giriş bildirgesi örneğini de bulabilir ve nasıl doldurmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sgk işe giriş bildirgesi nedir ?

Öncelikle sigortalı işe giriş bildirgesi nedir sorusunun cevabı ile başlayalım. İşe başlayan sigortalıların Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesini sağlayan belgedir. Belgenin bir örneği aşağıdaki gibidir. Sigortalı ve işverene ait bilgiler, işe giriş tarihi, meslek kodları gibi bilgilerin yer aldığı bildirgedir.

İşe giriş formu indir

Normal şartlarda işe giriş bildirgesi elektronik ortamda verilir. Ancak bazı durumlarda özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun re’sen işlem yaptığı durumlarda bildirgeyi elden doldurarak vermeniz gerekebilir. İşe giriş bildirgesi excel olarak buradan indirebilirsiniz ⇒ işe giriş belgesi örneği indirAyrıca yazımızın devamında sgk işe giriş bildirgesi excel formunu nasıl doldurabileceğiniz konusunda adım adım bilgi verilmiştir.

İşe giriş bildirgesi örneği

İşe giriş bildirgesi formunun boş bir örneği aşağıdaki gibidir. sigortalı işe giriş bildirgesi örneğine göz attıktan sonra formun nasıl doldurulacağı konusunda yazımızın devamında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında sigortalı işe giriş bildirgesi örneği dolu olarak paylaşamıyoruz.

sgk giriş belgesi örneği
sgk işe giriş formu

İşe girişin geç verilmesi halinde işveren hakkında idari para cezası uygulanır. Güncel ceza tutarları ile indirim oranları hakkındaki detaylar için işe giriş bildirgesi geç verme cezası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Emekli işe giriş bildirgesi örneği

Emekli çalışanlar için de SGK işe giriş bildirgesi örneği yukarıdaki bildirge ile aynıdır. Daha doğrusu aynı bildirge kullanılır. Tek fark 16 numaralı satırda yer alan Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kutucuğunu seçmeniz gerekir.

Sgk işe giriş bildirgesi nasıl doldurulur ?

Sgk giriş bildirgesi formunu doldururken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

  • Sigorta işe giriş bildirgesi belge mahiyeti: Eğer sigortalı ilk defa işe başladıysa daha önce sigorta kapsamında herhangi bir başlangıcı yoksa ssk işe giriş formundaki belgenin mahiyeti kısmını “ilk” daha önce sigorta başlangıcı varsa “tekrar” kutucuğunu işaretlemeniz gerekir. Bu kısımda yer alan İşveren re’sen, 1.defa re’sen ve 2.defa re’sen kısmında bir şey işaretlemenize gerek yok.
  • Ssk giriş bildirgesi sosyal güvenlik sicil numarası: ssk işe giriş bildirgesindeki bu forma işçinin T.C. kimlik numarasını yazmanız yeterli olacaktır.
  • Sigortalı işe giriş bildirgesi A-SİGORTALININ KİMLİK / ADRES BİLGİLERİ kısmı: Bu kısımda sigortalının kimlik, adres ve iletişim bilgilerini eksiksiz olarak giriniz.
  • İş giriş bildirgesi B- SİGORTALININ SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ kısmı: Bu kısım sgk ise giris bildirgesi formunu doldururken özellikle dikkat etmeniz gereken kısımdır.
  • 13-Sigortalılık Türü/Kodu kısmında eğer kişi 4a yani ssk kapsamında işçi ise Hizmet Akdine Tabi çalışanlar 4a kutucuğunu, Eğer bağkur kapsamında muhtar ya da jokey iseniz Kendi adına bağımsız çalışanlar muhtar/jokey 4b kutucuğunu, eğer kişi geçici 20. maddeye tabi çalışan ise geçici 20. maddeye tabi çalışanlar kutucuğunu işaretlemeniz gerekir.
  • İse giris formu 4857 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre kısmi süreli, 14 üncü maddesine göre çağrı üzerine ya da ev hizmetlerinde 30 günden az çalışıyor mu? kısmında hangi kutucuk işaretlenecek ?: Eğer kişi part time, puantaja ya da kısmi süreli iş sözleşmesine v.s. göre ay içerisinde 30 günden az bildirilecekse bu kutucuğu işaretleyin, değilse boş bırakın.
  • Sgk ise giris formu 4/a sigortalılığından dolayı yaşlılık aylığı alıyorsa devam etmek istediği sigorta kolu ? kısmında hangi kutucuk işaretlenecek ? Kişi emekli ise ve Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi olarak emekli maaşı kesilmeden çalışmak istiyorsa Sosyal Güvenlik Destek Primi kutucuğunu, emekli maaşının kesilerek normal sigortalı olarak bildirilmesini talep ediyorsa Tüm Sigorta Kolları kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor.
  • Giriş bildirgesi meslek adı ve kodu kısmına ne yazılacak ? Bu kısma kişinin işyerinde yapacağı işe uygun meslek kodu ve adını yazmanız gerekiyor. Güncel meslek kodları listesine buradan ulaşabilirsiniz: meslek kodları listesi.
  • İşe giriş bildirgeleri ÇSGB İŞ KOLU kısmına ne yazılacak ?
  • Bu kısımda işyerinin faaliyette bulunduğu alana uygun işkolu kodunu yazmanız gerekiyor. Güncel iş kolu kodları aşağıdaki gibidir.
csgb iş kolları
csgb işkolu güncel listesi
  • SGK İŞYERİ SİCİL NUMARASI: Eğer işveren iseniz bu kısma SGK’da tescilli dosyanızın 26 haneli sicil numarasını yazmanız gerekiyor. İşveren değilseniz örneğin bağkur için verecekseniz bu kısmı boş bırakmanız gerekiyor. Bilgiler eksiksiz olarak doldurulduktan sonra sigortalı işe giriş bildirgesinin bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne verilmesi gerekiyor.
  • İşe giriş bildirgelerinin kanuni verilme süreleri, aynı gün işe giriş yapılabilen istisnai durumlar ve daha fazlası için  işe giriş bildirgesi verilme süresi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK işe giriş bildirgesi nereden alınır ?

İşe giriş formu örneği yukarıda boş olarak paylaşılmıştır. İşveren olarak formun bir örneğini yukarıdan indirebilirsiniz. Sigortalı olarak barkodlu işe giriş bildirgesine ihtiyacınız varsa herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden ya da işvereninizden bunu temin edebilirsiniz.

İşe giriş bildirgesi e-devletten alınır mı ?

Barkodlu Sgk bildirge örneği e-devletten alınamamakta ve işe giriş görüntülemesi e-devletten yapılamamaktadır. İşe giriş bildirgenizi işyerinizden ya da kimliğiniz ile herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden alabilirsiniz.

İnternetten sigorta Girişi Nasıl yapılır ?

İşe giriş bildirgeleri SGK işe giriş çıkış sistemi üzerinden işveren SGK E bildirge şifresi ile giriş yapılarak verilebilmektedir. İşe giriş bildirgesinin bu işin uzmanı olan muhasebeci, mali müşavirler tarafından verilmesi gerekmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ades
ades
5 yıl önce

işe giriş yaparken bildirgede nüfusa kayıtlı olduğu yer yazmıyor anne adıda o şekilde onaylanmış bir sıkıntı olurmu

2
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status