İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı İçin Gerekli Evraklar 2024

İŞKUR işbaşı eğitim programı için gerekli evraklar ve programın ne olduğu konusunda detaylar yazımızda verilecektir. nedir? İŞKUR işbaşı eğitim programı İŞKUR’a kayıtlı işsizler için uygulanan, bu kişilerin mesleklerinde deneyim kazanmalarını sağlayan, meslekleri ile ilgili teorik bilgilerini uygulama imkanı tanıyan, kısacası çalışma ortamına uyum için düzenlenen programlardır.

Bu programlar kişiler mesleki tecrübelerini geliştirebilmekte ve program sonucunda mesleklerine uygun işlerde istihdam edilebilmektedirler. Bu programa katılmak isteyen işsizler programa katılım için işyerlerini kendileri bulabilecekleri gibi İŞKUR’dan da talepte bulunabilirler. Aynı durum işverenler için de geçerlidir. Yazımızın devamında programa katılım şartları, işbaşı eğitim için gerekli evraklar, işkur işbaşı eğitim programı nasıl başvurulur konularında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

İşkur işbaşı eğitim programı nedir ?

Yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz üzere kişilerin mesleklerine uygun işlerde istihdam edilmek suretiyle deneyim kazanmalarını sağlamak, çalışma ortamına uyum sağlamaları amacı ile uygulanan eğitim programıdır.

İŞKUR işbaşı eğitim şartları nelerdir ?

İŞKUR işbaşı eğitim programı yönetmeliğine göre işbaşı eğitim programı şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Programa alınacak kişinin İşkur’a kayıtlı işsiz olmanız gerekiyor. www.iskur.gov.tr adresinden kolayca işsizlik kaydı oluşturabilirsiniz. İşsizlik kaydını online olarak İşkur sayfasından profil oluşturarak da yapabilirsiniz. İşkur profil oluşturma sayfamızdan nasıl işsizlik durumunuzu aktif hale getirebileceğiniz hakkında ayrıntıları bulabilirsiniz.
  • Ayrıca İşverenin de İşkur’da aktif profilinin olması gerekmekte.
  • 15 yaşını bitirmiş olmak,
  • Programın uygulanacağı işyeri işvereni ile birinci dereceden kan hısmı olmamak ya da eşi olmamak,
  • SGK’dan emekli maaşı almıyor olmak,
  • Programa başvuru yapılan işyerinde başvuru tarihinden önceki son 3 aylık dönemde sigortalı çalışan olmamak,
  • Programa başvuru tarihinden önceki son 1 ayda herhangi bir kapsamda sigortalı olmamak,
  • İş ve Meslek Danışmanlarının hizmetlerinden yararlanmış olmak,
  • Önemli: İsteğe bağlı sigortalılar, tarımsal faaliyette bulunanlar, sosyal yardım alanlar, engelli maaşı, dul ya da yetim maaşı alanlar programa katılabilir.
  • Eğer yukarıda belirtilen İŞKUR işbaşı eğitim programı şartlarını sağlıyorsanız başvuru aşamasına geçebilirsiniz.

İşkur işbaşı eğitim programı başvuru nasıl yapılır ?

Başvuru için bizzat İŞKUR Müdürlüklerine uğramanız gerekiyor.  İşsizlik kaydınızın ardından size atanan İş ve Meslek Danışmanınız ile görüşmeniz gerekiyor. Danışman size işkur işbaşı eğitim programı başvuru formu ve işkur işbaşı eğitim programı için gerekli evraklar konusunda bilgilendirme yapacaktır.

Gördüğünüz gibi program işsizlerin iş hayatına kazandırılması adına olumlu sonuçlar vermektedir. Programı tamamlayıp aynı işveren yanında istihdam edilenlerin  sigorta primleri işveren hissesi imalat sektöründe faaliyette bulunma halinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süre ile İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

İşbaşı eğitim programı gerekli evraklar 2024

Programa başvuru için işveren ve işçiden istenen İşkur işbaşı evraklarıı farklılık göstermektedir. Program başvurusu için işçiden istenen evrakları şu şekilde sıralayabiliriz; kimlik fotokopisi, diploma ya da geçici mezuniyet belgesi. İşverenden işkur işbaşı eğitim programı gerekli evraklar şunlardır;

  • Talep dilekçesi ( İndir)
  • İşveren taahhütnamesi ( İndir)
  • Ön talep formu ( Yazımızın devamında indirebilirsiniz)
  • İşveren faaliyet türü esas alınarak ; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tüzüğü, birlik veya oda kaydı belgesi, dernek ve vakıflar için iktisadi işletmeye ait belgelerin aslı veya noter onaylı örnekleri,
  • İşverenin son 3 aylık dönemine ait sigortalı hizmet listeleri,
  • İmza sürküleri aslı ya da fotokopileri,
  • Faaliyet belgesi.

İşkur işbaşı eğitim programı başvuru formu

İşkur’un işbaşı eğitim programına başvuru için istenen İşkur işbaşı eğitim evraklarından birisi de başvuru formudur. İşbaşı eğitim programı talep dilekçesini buradan indirebilirsiniz: işbaşı eğitim programı başvuru formu indir.

İşkur işbaşı eğitim programı başvuru formu nasıl doldurulur ?

İşbaşı eğitim programı başvuru evraklarından en önemlisi olan işbaşı eğitim başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız gerekmektedir. İşkur işbaşı eğitim başvuru formunda yer alan kısımlar ve nasıl dolduracağınız hakkında aşağıda bilgi verilmiştir;

  • İŞYERİNİN UNVANI: Bu kısımda işyeri unvanı yazılmalıdır. Örneğin Yıldız ticaret LTD ŞTİ gibi.
  • İŞKUR NUMARASI: Bu kısımda işverenin İşkur’a kayıtlı olduğu numaranın yazılması gerekmektedir. Eğer işveren olarak aktif üyeliğiniz yoksa öncelikle İşkur resmi sayfası üzerinden üyelik oluşturmanız gerekmektedir.
  • YETKİLİ KİŞİ ADI SOYADI UNVANI –TEL, E-MAİL: Bu kısımda işyerinde yetkili yani programla ilgilenecek kişilerin adı soyadı, telefon numarası ve adres bilgilerinin yazılması gerekmektedir.
  • SGK İŞ YERİ SİCİL NUMARASI: Buraya 26 haneli SGK işyeri sicil numarası yazılmalıdır. Numarayı bilmiyorsanız SGK işyeri sicil numarası sorgulama sayfamızdan nasıl öğrenebileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.
  • MESLEK VE PROGRAM BİLGİLERİ: Bu kısımda hangi meslekte programın uygulanacağı yazılmalıdır.
  • Geri kalan kısımlarda ise programa ve programda çalışacak kişilerin ayrı ayrı yazılması gerekmektedir. Eğer bu kısımlarda takıldığınız nokta olursa bize yorum kısmından sorabilirsiniz.

İşkur işbaşı eğitim programı süresi

  • Bilişim ve imalat sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır.
  • Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama v.s. gibi alanlarda düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için uygulama süresi en fazla 9 aydır.
  • Programlar günde en az 5 ve en fazla 8 olmak üzere haftada 45 saati geçmeyecek şekilde uygulanmakta.

İşkur işbaşı eğitim programı maaşı 2024

İŞKUR işbaşı eğitim programı ücreti her yıl güncellenmektedir. 2024 yılı için belirlenen günlük ödeme tutarları için İşkur Kursiyer maaşları ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İŞKUR işbaşı eğitim programı maaşı ne zaman yatar ?

Maaşların yatacağı tarih farklılık gösterebilir. İŞKUR Müdürlüklerinden ya da işyeri temsilcilerinden detaylı bilgiler edinilebilir. Genel olarak maaşların ödenme tarihi ay başından sonra ve ayın 5’ine doğru olmaktadır.

Bu işyerinde işbaşı eğitim programı uygulanmaktadır yazısı

İŞKUR’un işbaşı eğitim programlarına katılan işyerlerinde ” Bu işyerinde İşbaşı Eğitim Programı Uygulanmaktadır” yazısının asılması gerekir. Bu yazı ya da tabela İŞKUR tarafından ilgili işverene verilir. İşveren de İŞKUR işbaşı eğitim programı tabelasını işyerinde herkesin görebileceği bir yere asar.

İşbaşı eğitim programı sigortası hangi kapsamda yatar ?

İŞKUR işbaşı eğitim programı işveren şartları ve çalışan olarak şartları sağlayan ve işbaşı eğitim programı evrakları ile başvurusunu yaptıktan sonra başvuruları onaylanan ve program kapsamında başlayanların program süresi boyunca kısa vade sigorta kolları primleri yani hastalık, iş kasası ve meslek hastalığı primleri yatar. Bu kapsamda uzun vade sigorta kollarından olan malulluk, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri yatmadığından bu sigorta ile kişiler emekli olamazlar.

İŞKUR işbaşı eğitim programı başvuru nasıl yapılır?

İŞKUR İl Müdürlüklerinden ya da İşkur E-şube üzerinden online olarak başvurular yapılabilmektedir.

İşbaşı eğitim programı şartları nelerdir?

İŞKUR’a kayıtlı olmak ve 15 yaşın tamamlanmış olması aranan temel şartlar arasında yer almaktadır.

İş başı eğitim programında sigorta yapılıyor mu?

Sigortalıların program kapsamında iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri ödenir. Emeklilik primleri ödenmez.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
merve kaçan
merve kaçan
11 ay önce

merhaba işletme mezunuyum 30 yaşındayım son iki aydır çalışmıyorum tıbbi sekreterlik mesleği ile ilgili bir işbaşı eğtimi programına dahil olmak istiyorum

2
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status