SGK İşyeri Sicil No Sorgulama, Öğrenme

SGK işyeri sicil no sorgulamasının nasıl ve nereden yapılabileceği hakkındaki tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. İşçi çalıştıracak işverenlerin işçileri Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bildirebilmeleri için öncelikle dosya tescil ettirmeleri gerekmektedir.  Tescil ettirilen her bir dosya için de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işyeri sicil numarası verilmektedir.

İşverenler özellikle ssk prim borçlarını ödemek ya da başka bir işlem için SSK işyeri sicil numaralarına ihtiyaç duyabilmekte. Bu yazımızda online olarak ssk işyeri sicil numaranızı nasıl görüntüleyebileceğiniz ve SGK no aracı kod nedir, işyeri SGK sicil no kaç haneli gibi SGK aracı kodu öğrenme hakkında ayrıntıları bulabilirsiniz.

SGK işyeri sicil no nedir ?

Konuya öncelikle işyeri no nedir sorusunun cevabı ile başlamak isterim. SGK işyeri sicil numarası sigortalı çalıştırılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu’na işyeri dosyası tescil ettiren işverenlere verilen dosya numarasıdır. İşveren tüm tahakkuk, hizmet bildirme, prim ödeme işlemlerini bu sicil numarası üzerinden gerçekleştirir. Yazımızın devamında SGK işyeri kodu sorgulamanı nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi verilecektir.

SGK aracı kodu nedir ?

Aracı kodu ana dosyaya bağlı alt taşeron varsa bunların numarasını gösteren koddur. Yukarıdaki örnek sicil numarasında SGK no – aracı kod”000″ kodu ana işverene aittir. Bu işverenin 1 tane alt taşeronu olsaydı aynı işyeri sicil numarası üzerinden ekleme yapılır ve tek fark sonraki SGK no – aracı kod “001” olurdu.

SGK İşyeri no sorgulaması nasıl yapılır ?

Eğer işyerinin e bildirge kullanıcısı sizin adınıza ise adınıza olan tüm işyerlerinin sicil numarasını e devlet üzerinden kolayca görüntüleyebilirsiniz. SGK işyeri sicil no sorgulama e-devletten yapabilmek için aşağıdaki adımları takip edin;

  • E devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu- E-SGK Şifre bölümünden giriş sağlayarak adınıza kayıtlı tüm sicil numaralarınızı görüntüleyebilirsiniz.
  • SGK sicil no sorgulaması yapmak için hemen e-devlet işyeri kodu öğrenme sayfasına e devlet bilgileriniz ile giriş yapabilirsiniz.
  • İşyeri sicil no öğrenme sorgulaması sonucunda adınıza kayıtlı tüm işyerleri ve sicil numaraları dökülecektir.

Eğer bildirge kullanıcısı sizin adınıza değilse herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden ya da elinizde tahakkuk fişi ya da hizmet listesi varsa iş yeri sicil no öğrenme işlemi için tahakkuk fişine bakabilirsiniz. Tabi ki SGK işveren sistemi üzerinden de iş yeri sicil no sorgulama ve görüntüleme sağlayabilirsiniz.

Sgk aracı kodu sorgulaması nasıl yapılır ?

Aracı kodu sorgulama işlemleri de aynı şekilde yukarıda verilen SGK sicil no öğrenme e-devlet menüsü üzerinden yapılabilir. Aşağıda sgk işyeri sicil numarası açılımı kısmında ve aracı kodu nedir bölümünde aracı kodunun nerede olduğu ve nasıl belirlendiği hakkında bilgi verilmiştir.

İşyeri kodu sorgulaması nasıl yapılır ?

SGK işyeri kodu yukarıdaki gibidir. Eğer faaliyet kodunuzu kontrol edecekseniz işyeri sicil numarasındaki 4 haneyi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından size verilen vergi levhanızdaki kodla karşılaştırabilir ya da güncel nace kodları listesinden karşılaştırma yapabilirsiniz.

SGK işyeri sicil no ile unvan sorgulama nasıl yapılır ?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Sgk işyeri sicil numarası sorgulaması E-devletten ya da SGK işveren sistemi üzerinden yapılmaktadır. Buralardan işyeri numarası sorgulaması yapabilmek için ise şifre gerekmektedir. Sadece işyeri sicil numarası ile unvan sorgulamak ya da unvan ile işyeri sicil numarası sorgulamak mümkün bulunmamaktadır.

SGK işyeri sicil no örneği

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işverenlere vermiş olduğu işyeri sicil numaraları 26 haneden oluşmaktadır. SSK işyeri numarasının bir örneği şu şekildedir: 2 4941 01 01 9999999 034 05 61 000. Bu rakamların her birinin bir anlamı bulunmaktadır.  23 haneli SGK kodu açılımı ve anlamları aşağıda verilmiştir.

Sgk sicil no açılımı

Yukarıdaki örnek işyeri sicil numarasında yer alan kodlar, numaralar ve anlamları yani Sgk işyeri sicil no açılımı aşağıdaki gibidir;

  • “2” İşyerinin devamlı mahiyette ve özel sektöre ait olduğunu gösterir koddur. Eğer özel sektöre ait geçici ihaleli bir iş ya da bina inşaatı ise “4” ile başlar. Resmi mahiyetteki devamlı işyerlerinin sicil numarası “1” ile, geçici mahiyetteki resmi işyerlerinin sicil numarası ise “3” ile başlar.
  • “4941” işyerinin faaliyet kodu diğer adı ile nace kodudur. Vergi dairesindeki ya da ticaret sicildeki faaliyet koduna uygun olması gerekmektedir.
  • 01 ve 01 rakamları eski ve yeni şube kodlarıdır.
  • “9999999” 7 haneden oluşan SGK işyeri sicil numarasıdır.
  • 034- İl kodudur. İllerin plaka koduna göre belirlenir. Bizdeki örnek İstanbul ili içindir.
  • 05- İlçe kodudur. İşveren dosyasının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi kodudur.
  • 61– Kontrol numarası diye geçer.
  • 000- Taşeron numarasıdır. Ana dosya için 000’dır. Eğer alt taşeron varsa tescil sırasına göre 001, 002 gibi devam eder.

SGK İşyeri sicil no kaç hanelidir ?

Yukarıdaki örnek numaradan da görüldüğü üzere işyeri numarası 26 haneden oluşmaktadır. Online ssk prim ödemesi yaparken bu işyeri sicil numarasını aralarında boşluk olmadan ve sondaki 000 rakamını da girerek borç sorgulaması yapmanız gerekmektedir.

SGK işyeri sicil no nerede yazar ?

Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri tescil belgesinde, tahakkuk fişlerinde, hizmet listelerinde kısaca işyeri ile ilgili yapılan tüm online işlemlerde yukarıdaki örnekte verildiği gibi yer alır. SGK işyeri kodu öğrenme yollarından birisini kullanarak sicil numaranızı görüntüleyebilirsiniz.

İşyeri numarasından işyeri adresi nasıl bulunur ?

Bunun online olarak sorgulanabilmesi mümkün değildir. Bu bilgi genelde çalışanların ihtiyaç duyduğu bir bilgidir ancak online olarak ssk sicil numarası ile adres sorgulaması maalesef mümkün bulunmamaktadır.

SGK işyeri numarası nasıl alınır ?

Eğer adınıza tescilli dosya varsa E-devletten yukarıda belirtilen menüden işyeri SGK sicil no sorgulama yaparak sicil numaranızı öğrenebilirsiniz. Ancak tescil yoksa ve yeni tescil açtıracaksanız bu durumda E-SGK tescil uygulaması üzerinden yeni sicil numarası başvurusu yapılması gerekmektedir. Adım adım tescil başvurusu nasıl yapılır hakkında bilgi için SGK dosya açılışı nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK İşyeri Sicil No Sorgulama, Öğrenme” üzerine 2 yorum
Yorum yapın