İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar 2024& Değişti

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli evraklar neler olduğu maaşa başvuracaklar tarafından cevabı merak edilen konuların başında geliyor. İşsizlik maaşı diğer adı ile işsizlik ödeneği alabilmek için Kanunda belirlenen şartları sağlamanız ve İŞKUR’a da işsizlik maaşı başvurusu yapmanız gerekiyor.

Başvuru yapmadığınızda maaş otomatik bağlanmıyor. İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli belgeler ile başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Bu yazımızda  işsizlik maaşı başvurusunda istenen belgeler nelerdir, işsizlik maaşı alma şartları  ve işsizlik maaşı nasıl alınır  gibi işsizlik ödeneği için gerekli evraklar konusu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İşsizlik maaşı nasıl alınır ?

İşsizlik ödeneğinde olmazsa olmaz koşul kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında işten ayrılmanızdır. Tabi bu durumun bazı istisnaları var. Askerlik, sağlık problemleri, işin sona ermesi v.s. gibi sebeplerle işten çıkanlar da işsizlik maaşı alabilmekte. Bunun yanında işsizlik maaşı alma şartları ise işten çıkış tarihinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortanızın olması gerekiyor. Kısaca işsizlik maaşı şartları bu şekildedir.

İşsizlik maaşı için gerekli evraklar nelerdir ?

Başvuruda aslında İŞKUR sizden hiçbir belge istemez. İşten ayrılış bildirgenizin işveren tarafından verilmesi yeterlidir. İŞKUR çıkışı zaten elektronik ortamda görüyor. Başvurunuzu e devlet işsizlik maaşı başvuru sisteminden yaptığınızda ayrıca İŞKUR’a bir belge vermeniz gerekmez. Eğer başvurunuzu İŞKUR Müdürlüklerine yapacaksanız işsizlik maaşı için gerekli belgeler işsizlik maaşı başvuru formu ve kimlik fotokopiniz olacaktır. Zaten form İŞKUR tarafından size verilecektir.

İşsizlik maaşı için işyerinden alınacak belge nedir ?

E-devlet üzerinden online başvuruda işyerinden herhangi bir belge alıp ibraz etmeniz gerekmez. Ancak bazı durumlarda özellikle işten ayrılış nedeninin değiştirildiği durumlarda İşkur güncel işten ayrılış kodunu göremeyebilmekte ve işyerinden işten çıkış bildirgesi isteyebilmekte. Bu yüzden eğer başvuruyu e-devletten yapmayacaksanız yani elden yapacaksanız çıkış bildirgeniz ile birlikte İşkur’a müraacat etmenizde yarar olacaktır.

İşsizlik maaşı başvuru formu örneği

İşkur İşsizlik maaşı başvurusunu İşkur Müdürlüklerine yapacaksanız işsizlik maaşı için gereken evrakların sadece başvuru formu olduğunu yukarıda belirtmiştik. Eğer online yapacaksanız işsizlik maaşı gerekli evrakları istenmez. E-devletten kolayca başvuru yapabilirsiniz.

E-devlet işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapabileceğiniz konusunda adım adım bilgi için hemen işsizlik maaşı başvuru formu örneği e-devlet sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfamızdan ayrıca işsizlik ödeneği başvuru formu örneğini ve işsizlik maaşı dilekçesini de indirebilirsiniz. Online işsizlik maaşı e-Devlet başvurusundan sonra İşkur’a işsizlik maaşı evraklarını vermek zorunda değilsiniz. 

İşsizlik ödeneği başvuru sorgulaması nasıl yapılır ?

Başvurunuz sonucunda işsizlik ödeneğinizin bağlanıp bağlanmadığını, ödenek alacağınız tarihi ve ödeme tutarını e-devletten sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Ne kadar ve ne zaman ödeme alacağınız konusunda ayrıntıları öğrenmek ve e-devlet şifreniz ile sorgulama yapmak için  İşkur işsizlik maaşı sorgulama  sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır ?

İş çıkış zamanından önceki son 3 sene içinde;

  • En az 600 gün ssk varsa 6 ay,
  • 900 gün varsa 8 ay,
  • 1080 gün varsa 10 ay alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı hesaplama formülü

Ödenek hesaplaması işten ayrılış tarihinden önceki son 4 aylık brüt kazanç toplamının son 4 ayın toplam gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunan sonucun %40’ı üzerinden yapılır. En yüksek işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %80’inden fazla olamaz. Hesaplama programımız aracılığı ile hesaplama yapmak ve ne kadar ödenek alabileceğinizi hesaplamak için işsizlik maaşı hesaplama programı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı ne kadar ödeniyor ?

Asgari ücret üzerinden ödenen en düşük ve en yüksek güncel işsizlik ödeneği tutarlarına göz atmak için  işsizlik maaşı ne kadar 2024 sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ödeneğin bir sonraki ayin 5. günü PTT’den ödenecektir

E devlet sisteminde işsizlik ödeneği sorgulaması yaptıktan sonra yukarıdaki gibi bir uyarı ile karşılaşabilirsiniz. Bu sonucu aldıktan sonraki ayın 5’inde PTT’ye giderek ödemenizi alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı başvurusu için hangi evraklar gerekli?

E-devletten yapılacak başvurular için ayrıca bir belge ibraz etmenize gerek yok. Başvuruyu elden yapacaksanız işsizlik maaşı başvuru formu ve kimlik fotokopisi gereklidir.

İşsizlik maaşı için hangi İşkur’a başvurmalıyım?

Son çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu İşkur Müdürlüğü’ne başvurmalısınız. E-devletten başvuruyorsanız sistem otomatik olarak bağlı olduğunuz İşkur’a aktarır başvurunuzu.

Şu an işsizlik maaşı ne kadar?

01 Ocak 2024 tarihi itibariyle en düşük işsizlik maaşı tutarı 8.000,00 TL olarak belirlenmiştir.

İşsizlik maaşı ne kadar sürede onaylanır?

Genellikle başvuruyu takip eden ayın 5’i itibariyle ilk maaş ödenir. Yani ortalama en geç 1 ayda sonuçlanıyor.

5/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar 2024& Değişti” üzerine 4 yorum
  1. Merhaba 2020 de işten ayrıldım ama bu işlerden çok anlamam işsizlik maaşımı alamadim 900 kusur gün vardı şuan alabiliyormuyum hala issizim

    Yanıtla
  2. Merhaba, 0cak 2016 yılında şirket küçülmeye gittiği için tazminat ile çıkış oldu. 8 ay işsizlik maaşı hak kazandım. 6 ay sonra iş buldum. 3. Buçuk yıl çalıştım. Mart 1 iti bari ile isten ayrıldım. Kalan işsizlik maasimi talep edebilir miyim

    Yanıtla
Yorum yapın