İşsizlik Maaşı Hesaplama 2024 & Maaşlar Zamlandı

İşsizlik maaşı hesaplama işlemi işten ayrılan çalışanlar için kafa karıştırıcı olabilmektedir. İşten çıkan çalışanların en büyük güvencelerinden birisi de işsizlik maaşıdır. İşsizlik maaşı için başvuru yapanların en çok merak ettikleri konuların başında ne kadar işsizlik maaşı alacakları ve ne kadar süre ile alacakları konusu gelmektedir ve bu konuda sayfamızdan da yoğun olarak sorular gelmektedir. 

Ne kadar işsizlik maaşı alırım hesaplama konusunda yazımızda örneklerle paylaşım yapılacaktır.  Ayrıca işsizlik maaşı nasıl hesaplanır, işsizlik maaşı hesaplama kaç ay alınır gibi konularda bilgi sahibi olabilir ve kafanıza takılan sorularınızı yazının sonundaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. Henüz başvuru yapmadıysanız hemen maaş başvurusu yapmak için işsizlik maaşı başvurusu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşını kimler alabilir?

İşsizlik maaşı, SSK kapsamında çalışan ve brüt maaşları üzerinden işsizlik primi kesilen yani işsizlik primine tabi olan çalışanlardan kendi isteği ve dışında işten ayrılan ve çıkış tarihinden önceki 3 senelik zaman içerisinde en az 600 günü olan sigortalılar alabilir.  Maaş alma şartları hakkında daha fazla detay için  işsizlik maaşı alma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşında son 3 yıl nasıl hesaplanır?

İşsizlik ödeneği alabilmek için olmazsa olmaz temel koşullardan birisi işten çıkış tarihinden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta primi olması. Hesaplama işten çıkış tarihinden geriye dönük olarak 3 yıl gidilerek yapılır. Şöyle ki;

  • 03 Şubat 2023 tarihinde işten ayrılmış olun.
  • Bu durumda 03 Şubat 2020 tarihi ile 03 Şubat 2023 tarihleri arasında adınıza ödenen ssk primlerinin toplamının 600 gün ya da daha fazla olması şartı ile tarafınıza işsizlik maaşı bağlanabilir.

İşsizlik ödeneği hesaplama

İşsizlik ödeneği hesaplama formülü aslında çok basit. İşsizlik parası hesaplama yapılırken işten ayrıldığınız tarihten önceki son 4 aylık toplam brüt kazancınız yine işten çıkış tarihindeki son 4 aylık toplam prim gün sayısına bölünüyor. Çıkan tutar 30 ile çarpılıyor ( Aylık maaş hesabı için). Bulunan sonucun %40’ı ise aylık alabileceğiniz işsizlik maaşı tutarını veriyor.

Tabi burada dikkat edilmesi gereken ince bir nokta var. Alınabilecek en yüksek işsizlik maaşı maaş bağlanma tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin %80’ini geçemiyor.. Alabileceğiniz en yüksek güncel işsizlik ödeneği yani işsizlik maaşı tavanı tutarları için işsizlik maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik ödeneği hesaplama formülü

1 aylık işsizlik ödeneği için formül kısaca şu şekildedir: işten çıkış tarihinden önceki “Son 4 aylık brüt kazanç toplamı/son 4 aylık gün sayısı*40/100*30= alınacak net maaş tutarı. “

İşsizlik maaşı brüt ücretin yüzde kaçı olarak ödeniyor?

Yukarıda hesaplama kısmında da belirtildiği üzere işsizlik ödeneği son 4 aylık brüt maaşın gün sayısına bölünmesi sonucu bulunan tutarın %40’ıdır. En yüksek işsizlik maaşı asgari ücretin brütünün %80’inden çok olamaz.

Ne kadar işsizlik maaşı alırım?

Ne kadar işsizlik ödeneği alabileceğiniz son 4 aylık kazanç ve gün sayısına göre belirlenmektedir. Sizin için İşkur maaş hesaplaması yapabiliriz. İşten çıkış tarihinden önceki son 4 aylık toplam brüt kazancınızı ve yine son 4 ayın toplam prim gün sayısını yazmanız halinde ne kadar maaş alabileceğinizi hesaplayabilirim. 

İşsizlik maaşı hesaplama e-devletten yapılır mı ?

İşsizlik maaşı e-devletten hesaplama yapabileceğiniz bir uygulama ya da program şu an için bulunmamakta. Eğer hesaplama yapamazsanız işten çıkış tarihinden önceki son 4 aylık brüt kazancınızı ve toplam prim gün sayınızı bize yazın biz sizin için hesaplayalım.

İŞKUR işsizlik maaşı SORGULAMA Telefon numarası kaç?

İşsizlik ödeneğini e-devlet üzerinden sorgulayabileceğiniz gibi telefonla arayarak da sorgulayabilirsiniz. Telefonunuzdan Alo-170 hattını 7/24 arayabilir ve işsizlik ödeneğiniz hakkındaki son durumu öğrenebilirsiniz. Ayrıca hemen e-devlet işsizlik maaşı sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak maaş sorgulaması yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı kaç ay ödenir?

Ödenek en az 6 ay süre ile ödenir. Eğer son 3 sene içindeki gün sayınız 900 günden fazla ise 8 ay, 1080 günden fazla ise 10 ay ödenir.

İşsizlik maaşı hesaba yatar mı?

Normal şartlarda ödenek PTT kanalı ile ödenmekte. Ancak son getirilen düzenleme ile iban numarasını kaydedenlerin maaşları banka hesaplarına gönderilmekte. İşkur ana sayfası üzerinden iş arayan girişini e-devlet ile yaparak ana sayfada hesap tanımlaması yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı alırken sağlık hizmeti, güvencesi nasıl oluyor ?

İşsizlik maaşı almış olduğunuz süre boyunca genel sağlık sigortası primleriniz İşkur tarafından ödenir. Bu süre boyunca hem işsizlik ödeneği alan kişi hem de bu kişiden yararlananlar aktif olarak SGK’dan yararlanır.

İşsizlik maaşı 2024 nasıl hesaplanır?

İşsizlik maaşı hesaplaması işten çıkış tarihinden önceki son 4 ayın brüt SGK kazancı üzerinden yapılır. Son 4 ayın toplam brüt SGK kazancı son 4 ayın toplam SGK gün sayısına bölünür. Bulunan sonucun %40’ı işsizlik ödeneği olarak bağlanır.

Asgari ücretle çalışan bir işçi ne kadar işsizlik maaşı alır?

Asgari ücretli çalışanın 2024’te işsizlik ödeneği en düşük 8.001,00 TL olacaktır. Tabi bu maaş işten çıkış tarihinden önceki son 4 aylık kazancının tamamı 2024 içinde olanlar için geçerlidir.

İşsizlik maaşında son 3 yıl ne demek?

İşsizlik maaşı alma şartlarına bakılırken işten çıkış tarihinden önceki son 3 yılın toplam prim gün sayısına bakılır. Son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta primi ödenenler işsizlik ödeneğinden yararlanabilmektedir.

Ne kadar işsizlik maaşı aldığımı nasıl öğrenebilirim?

E-devlette işsizlik maaşı sorgulama menüsünden alabileceğiniz işsizlik maaşına göz atabilirsiniz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İşsizlik Maaşı Hesaplama 2024 & Maaşlar Zamlandı” üzerine 20 yorum
  1. MERHABALAR YAKLAŞIK 4 YIL SİGORTALI ÇALIŞTIM GEÇEN SENE 3.AY DA 10 GÜNLÜK SİGORTA BOŞLUĞUM VAR İŞTEN ÇIKIŞ GİRİŞ OLUDU İŞT-YERİNDEN ÇIKIŞ ALIRSAM İŞSİZLK MAAŞI ALABİLİRMİYİM TEŞEKKÜRLER

    Yanıtla
  2. Merhaba: 2 Farklı firmada çalışmakta idim. İkisinde de sigortam eksiksiz olarak yatmakta idi. Biride 1 nisanda diğerinden 5 nisanda fesih olarak çıkışım verildi. İşsizlik maaşında Prime esas kazançta ikisi de hesaplanır mı?
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet her iki işyerindeki kazancın toplamı ve ortalaması esas alınır. Toplamda alabileceğiniz işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %80’ini yani 2022 için 4000 TL’yi geçemez.

      Yanıtla
      • Merhabalar. İşşizlik maaşım onaylandı. Ancak 6000 biri 5200 diğeri olan brüt maaşların toplanarak toplanarak ortalaması alınmış yani 5600 ü 30 bölmüşler. İşkur yetkilisi ile görüştüğümde ikisinin toplamının 60 a bölündüğünü söyledi. Ben 11200 kazanırken beni 5600 kazanıyor görmesi yanlışlık değilmi.? Mevzuatta bununla ilgili ayrıca bir açıklama yok.
        Madde 50 – (Değişik birinci fıkra: 15/5/2008-5763/15 md.) Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt
        kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt
        tutarının yüzde seksenini geçemez
        Bende sizinle aynı fikirde idim. Her ikisinde sigortada işşizkik primi kesintisi yapılıyor. Bunun için itirazı nereye yapmalıyım? İlginiz İçin ayrıca teşekkür ederim…

        Yanıtla
  3. mrhaba benim toplam gün sayısı 600 olmadı ama son dort ayım 120 dir kesintisiz alabiliyormuyum daha çalısıyorum .

    Yanıtla
  4. merhabalar 4500 gün den 25 yıllık sigortalılar işten çıkınca tazminatını alıyorlar iş kur dan işsizlik alabilirler mi?

    Yanıtla
  5. Merhaba Ömer bey 2018 yılında üç ay sigortalı çalıştım daha sonra ailevi sorunlardan ve askerlik durumundan dolayı işe giremedim asgerden 3 ay oldu gelleli bu durumda işsizlik maaşı alabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer askerden önceki çalışmanız işsizlik ödeneğine yetiyorsa evet alabilirsiniz. Ama yetmiyorsa alamazsınız. Yani askerden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortalı çalışmış olmanız ve son 120 gün de sigortalı çalışmış olmanız gerekiyor.

      Yanıtla
  6. merhaba benim iki işyeri gırış çıkış tarıhlerınde 1 gun boşluk var işsizlik maaş almamda sorun olur mu acaba

    Yanıtla
    • Merhaba. Son dört ay 120 gün varsa ve son 3 yıl içinde de 600 gün şartını sağlıyorsanız sorun olmaz.

      Yanıtla
      • İlk işten ayrıldığım şirkette 3 yıllık çalışmışlığım var fakat diğer işyerine giriş tarihimle çıkış tarihim arasında 1 GUN boşluk ve çevremdekiler alamazsın diyor. Son çalıştığım işyeri 21 GUN

        Yanıtla
        • Son 120 günün kesinsitiz olması şartı kaldırıldı hocam en son düzenleme ile. Başvurunuzu yapın siz. Sorun olmaz diye düşünüyorum.

          Yanıtla
          • Ömer bey teşekkür ederim ama az önce hak edemediniz dıye sms cevap geldı.

          • :). Sağlık olsun. Ama bildiğim kadarıyla son düzenlemede alabilirsiniz diye biliyorum. Bence birebir görüşmekte fayda var İşkur ile.

Yorum yapın