İşyerinde Evlilik Parası Ne Kadar 2024 & Evlenen Herkese

İşyerinde evlilik parası ne kadar ? Çalışırken evlenen kadın çalışanlara ödenen en önemli yardımlardan birisi de evlilik tazminatıdır. İşyerinde evlilik parası olarak da tanımlanan bu yardımdan yararlanabilmek tabi ki kanunen belli şartlara bağlanmıştır. Bu yazımızda işyerinden nikah parası nasıl alınır, nikah parası nasıl hesaplanır, nikah parası ne kadar ve özel sektör evlilik parası ne kadar gibi konu hakkında sık sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Özel sektörde evlilik parası şartları nelerdir ?

Normal şartlarda kendi isteği ile işten ayrılanlara tazminat ödenmemekte. Ancak bu durumun istisnalarından birisi de evlilik sebebi ile işten ayrılanlara ödeniyor olması. Nikah parası işyerinden alabilmeniz  için;

  • Kıdem tazminatında aranan en az 1 yıllık çalışmış olma şartını sağlamanız ve ayrıca bayan olmanız gerekiyor.
  • Ayrıca 4a eski ismi ile ssk kapsamında çalışıyor olmanız ve resmi nikahı çıkardığınız tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde işten çıkmanız gerekiyor.
  • Detaylı bilgi ve evlilik tazminatı almanın püf noktalarını öğrenmek ve evlilik tazminatı şartlarına göz atamak için hemen  işyerinden evlilik parası nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Bu yardımı hak edebilmeniz için yukarıdaki şartlar yeterlidir. Peki tazminat hakkından yararlanabilmek için nasıl bir yol izlenmeli.

İşyeri nikah parası başvurusu ne zaman yapılır ?

Yukarıda da belirttiğim gibi resmi nikah tarihinden itibaren en geç 1 yılı tamamlamadan işyerinize işten çıkış talebinizi iletmeniz gerekiyor. Tabi bunu yaparken ihbar sürelerine de uymanız lazım. Örneğin işyerinde 3 yıldan fazla çalıştıysanız en geç 8 hafta önce işverene çıkacağınız tarihi bildirmeniz gerekiyor.  Sgk evlilik parası diğer adı ile evlilik tazminatı alarak işten çıkabilmek için çalışma süresine göre önceden başvuru yapmanız gereken tarihler şu şekildedir;

  • Çalışma süreniz 1,5 yıldan az ise en geç 4 hafta önce,
  • 1,5-3 yıl arasında ise en az 6 hafta önce,
  • 3 yıldan fazla ise en az 8 hafta önce başvuru yapmanız gerekiyor.

Evlilik tazminatı dilekçe örneği 2024

İşvereninize vereceğiniz dilekçe örneği aşağıdaki gibi olabilir;

  • 01 Ocak 2015 tarihinden beri işyerinizde çalışmaktayım. Resmi nikahımı 16  Eylül 2024 tarihinde çıkardım ve 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesine istinaden kıdem tazminatının ödenmesini talep eder, 31 Aralık 2024 tarihinde işten çıkacağımı bildirmek isterim.
  • Gereğini arz ederim. 

Özel sektörde evlilik parası 2024

İşyeri evlilik parası hesaplama son brüt ücretiniz esas alınarak hesaplanır. Çalıştığınız her bir yıl için ödenecek tazminat tutarı son brüt kazancınız üzerinden hesaplanır ve toplam brüt üzerinden binde %07,59 oranında damga vergisi kesilerek alacağınız net tazminat tutarı hesaplanır.

Yazı altındaki yorum kısmından son brüt kazancınızı ve işyerindeki toplam çalışma sürenizi yazarsanız ne kadar tazminat alabileceğinizi hesaplayabiliriz. Dilerseniz evlilik tazminatı hesaplama sayfamızı ziyaret ederek program aracılığı ile kendiniz de evlilik parası hesaplaması yapabilirsiniz.

Evlilik parası ne kadar 2024

2024 yılı içerisinde evlenerek işten çıkan kadın çalışanlara çalıştıkları her yıl için ödenecek net tazminat tutarı yaklaşık 20.000,00 TL olacaktır. Bunun dışında evlilikten dolayı yapılan diğer tüm yardımlara, çalışan bayanın nikah parası alma şartlarına, nikah parası hesaplamasına ve tutarlarına evlilik yardımı özel sektör sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İşyeri evlilik yardımı 2024

Bazı istisnadi durumlar ve bazı işletmelerin kendi özel uygulamaları haricinde evlenen kadınlara işyerleri tarafından evlilik yardımı ödenmesine ilişkin kanuni bir düzenleme yoktur. Ancak bazı Kurumlar tarafından evlenenlere yardım yapılabilmekte.

Erkeklere nikah parası ödenir mi ?

Konu hakkında sık sorulan sorulardan birisi de erkeklere nikah için para ödeniyor mu sorusu olmakta. Erkekler evlilik tazminatından yararlanamamakta. Sadece kadın çalışanlar yararlanabilmekte. Ancak çalışılan işyeri düğün parası, evlilik yardımı gibi ödemeler yapabilmekte. Kanunen zorunlu bir uygulama değil tabi. İşverenlerin kendi aldığı karar doğrultusunda bazı işyerlerinde erkeklere de ödeme yapılabilmekte.

Evlenme ikramiyesi ne kadar?

Evlenme ikramiyesi diğer adı ile SGK çeyiz parası yetim maaşı alan kız çocuklarının evlenmesi durumunda son maaşının 24 katı tutarında ödenmektedir.

İşyeri nikah parası verir mi?

Çalışırken evlenen kadın sigortalıya işyerinde en az bir yılını tamamlamış olması ve tazminat için gereken şartları sağlaması durumunda kıdem tazminatı ödemesi yapılır. Bu ödenek dışında kanunen kadın ve erkek sigortalılara Devlet evlilik yardımı adı altında yapılan bir ödenek yoktur.

Sigorta evlilik parası veriyor mu?

Sosyal Güvenlik Kurumu yetim maaşı alırken evlenen kız çocuklarına evlenme ödeneği diğer adı ile çeyiz parası ödemektedir. Bu ödenek son alınan maaşın 24 katı tutarında ödenmektedir.

Evlilik ödeneği nereye yatar?

SGK tarafından yapılan çeyiz yardımı maaş hesabına yatar. SGK evlilik yardımı Bazı durumlarda ise havale olarak Ziraat Bankası hesabına aktarılmaktadır.

3/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İşyerinde Evlilik Parası Ne Kadar 2024 & Evlenen Herkese” üzerine 37 yorum
  1. Merhaba,
    09.06.2017 işe girişim 01.04.2022 tarihinde işten çıkmak istiyorum. Maaş olarak asgari yatıyor ancak üzerini elden alıyoruz. Tazminat hesabı yapılırken asgari mi yoksa elden aldığım ile toplam maaş olan 5.400,00 TL üzerinden mi hesap yapılacak? Birde evlilik ile çıkışta ihbar süresi var mı? Kimi sitede 3 yıl ve üzeri çalışma için 8 hafta ihbar süresi var yazıyor kimi sitede ihbar süresi yok deniyor. Uzun oldu ama dönüş yaparsanız sevinirim. İyi çalışmalar,

    Yanıtla
    • Merhaba. Benim bildiğim kadarıyla ihbar süresi evlilik tazminatından dolayı işten çıkanlar hakkında da uygulanıyor. Ancak farklı görüşler de var. Brüt SGK kazanç üzerinden ödenir tazminat yani 5004 TL üzerinden.

      Yanıtla
  2. Merhabalar temmuz 2021 de işe girdim mayıs 2022 de nikahım olacak işten agustos 2022 de çıkacağım nikahımı bir yıl dolmadan yapıyorum ama işten bir yıl dolduktan sonra çıkacağım evlilik parası almaya hak kazanır mıyım

    Yanıtla
  3. Merhaba, 10.03.2020 yılında işe başladım. İsten 01.05.2022 yilinda nikahimdan sonra Mayıs ayında ayrılacağım. Brüt maaşım 3600 TL sizce ne kadar alırım ?

    Yanıtla
  4. Mrhb 09.01.2020 tarihi de ise girmiştim evlilik nedeniyle 14.08.2021 tarihinde isten ayrılıyorum ne kadar tazminat alabilirim?

    Yanıtla
  5. merhaba, 9.7.2015 tarihinden beri aynı şirkette çalışmaktayım 1.9.2021 tarihinde işten çıkacağım brüt maaşım 5000 TL ne kadar tazminat alırım?

    Yanıtla
      • Tekrardan merhaba Ömer bey, 9.7.2015 den beri çalıştığım şirketten 9.8.2021 tarihiyle çıkıyorum. Ve son brütüm 7500 TL ne kadar kıdem tazminatı ödemesi alırım? Bir de evlilik tazminatı hesaplaması standart mıdır yoksa özel firmalar ve primlere göre değişir mi? İçeride toplamda 30 gün yıllık ve mesai iznim var aylık da 570 TL yemek kartı ödemesi alıyorum bunlar da alacağım ücrete eklenir mi? Teşekkürler ederim şimdiden.

        Yanıtla
  6. Merhaba 1 ekim 2016 dan berı çalişıyorum 31 temuz 2021 evlilik dolayisiyla isi bırakmak istiyorum brüt maaşım 4500 ne kadar tazminat alabilirim

    Yanıtla
  7. MERHABA SUAN BRUT MAAS 4380.96 TL 19 NİSAN 2016 DA İŞE GİRDİM . 01 EYLÜL 2021 DE ISTIFA ETMEYI DUSUNUYORUM(EVLILIK) NE KADAR TAZMINAT ALIRIM ?

    Yanıtla
  8. Merhaba benim işe başlama tarihim 1 ekim 2013 brüt maaş ise 5900 ve 1 ekim 2021 de evlilik nedeni ile istifa ermeyi düşünüyorum alabileceğim tazminat ne kadar olur ?

    Yanıtla
  9. Bunu iş verenin ödememe mi gibi bir durumu veya hakkı var mı peki? Dilekçe yazıp geri dönüşü olmayacak bir ödemeyi beklemeyelim

    Yanıtla
  10. Evet 4A sigortalı çalışanım, 20.12.2018 yılında çalışmaya başladığım iş yerinden şehir dışına evleneceğim için nikah yaptım Evlilik tazminatı alabilmek için 05.08.2020 tarihinde ayrılacağım, Evlilik tazminatımın ödemesini bana Sgk mı yapacak, iş yeri sahipleri kendi kazançlarından mı gerçekleştirecek acaba ? Bir de tazminat ödemesi toplamı yıl bazında mı yapılıyor yoksa belirli ay çalışmamıza göre mi acaba ? 🙂 (yıl bazında ise 1,5 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum, ay bazında ise 19 aydır çalışıyorum. )

    Yanıtla
    • Merhaba tekrar 🙂 Tazminat ödemesini işveren yapar sgk değil. 19 ay üzerinden yapılır. Aylık ödeme brüt maaşınızın yaklaşık yüzde 8.33’üdür. Buna göre hesap edin.

      Yanıtla
  11. Merhaba,
    Nikah gerçekleştiren genç kızların paraları SGK tarafından mı ödeniyor, yoksa bu nikah parasını çalıştığımız iş yeri kendi kazancından mı bize ödüyor acaba ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer ölüm aylığı alıyorsanız sgk tarafından çeyiz yardımı ödenir. Sigortalı çalışıyorsanız ve şartları sağlıyorsanız evlilik tazminatı alırsınız. Onun dışında bir ödeme yok.

      Yanıtla
Yorum yapın