Malülen Emeklilik Sorgulama 2024 & Sonucunu Hemen Öğren

Malülen emeklilik sorgulama ve rapor sorgulama hakkında tüm detaylara yazımızda ulaşabilirsiniz. Malulen emeklilik başvurusundan başvurunun kabul edilerek uygun görülmesi ve aylık bağlanma süreci biraz uzun sürebilmekte. Bu süreçte ise başvuru sahibi başvurunun ne durumda olduğunu, başvurusunun kabul edilip edilmediğini sorgulamak istemekte.

Bu yazımızda malulen emeklilik sorgulama, evrak takibi ve sonrasında yapılması gerekenler ile konu hakkındaki tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Malulen emeklilik sorgulama 2024

Malulen emeklilik süreci yani başvurudan aylık bağlanma sürecine kadarki malulen emeklilik sonuçları sürecini sağlıklı olarak online takip edebileceğiniz bir uygulama maalesef bulunmamakta. Ha SGK evrak takip sisteminden evrak hareketlerine bakabilirsiniz ancak evrak sistemine de detaylı bilgiler girilmediğinden çok sağlıklı bilgi alınamamakta. En sağlıklı bilgiyi başvurduğunuz SGK’dan alabilirsiniz.

Malulen emeklilik evrak takibi sorgulaması nasıl yapılır ?

Sorgulama işlemini E-devlet sisteminden yapabilirsiniz.

  • Malulen emeklilik takibini buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz ⇒ SGK malulen emeklilik evrak takibi.
  • Sorgulama sonucu evrak kayda alındı, zimmetten çıkarıldı, giden evrak dosyasına kaydedildi gibi sonuçların ne anlama geldiği hakkında ayrıntılı bilgi için  SGK evrak takip sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yüksek sağlık kurulu evrak takip nasıl yapılır ?

İlk malulluk başvurusu neticesinde eğer çalışma gücünüzün en az %60 ve ya üzerinde kaybetmediğiniz tespit edilirse itiraz hakkınız bulunmakta. İtiraz üzerine dosya SGK Yüksek Sağlık Kurulu’na gönderilir. Sağlık kurulu evrak takibini ve evrak sürecini yukarıda bağlantısını vermiş olduğumuz SGK evrak takip sistemi üzerinden takip edebilirsiniz.

Malulen emeklilik sağlık kurulu raporu sorgulaması nasıl yapılır ?

Malulen emeklilik başvurusundan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hastaneye sevk yapılır ve hastane başvurusundan sonra sağlık kurulu raporu düzenlenir. Düzenlenen bu raporlar şu an itibariyle online olarak görülemese de ilerleyen süreçlerde E-Nabız sisteminden görüntülenebilecek. Onun haricinde online olarak malülen emeklilik raporu sorgulaması yapabileceğiniz bir uygulama bulunmamakta. Kısaca malulen emeklilik sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden yapılamamaktadır.

Malulen emekli maaşı sorgulaması nasıl yapılır ?

Malulen emeklilik maaşı sorgulamasını e devlet üzerinden yapabilirsiniz. E devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne girdikten sonra;

  • SSK malulen emekli sorgulaması için 4A Aylık Bilgisi,
  • Bağkur malul emeklilik sorgulama için 4B aylık bilgisi,
  • Emekli sandığı malulen emekli maaşı sorgulaması için ise 4C Aylık Bilgisi,

menülerinden sorgulama yapabilirsiniz.,

Sgk kontrol muayenesi sorgulaması nasıl yapılır ?

Kontrol muayenenizin ne zaman olduğu, kontrol muayenesinden sonra yapılan işlemler ve sonucu online olarak öğrenebilmeniz mümkün değil. Bunun bilgisini ancak bağlı olduğunuz SGK’dan bilgi alabilirsiniz.

Malulen emeklilik işlemleri ne kadar sürer ?

Başvurudan sonra yukarıdaki sürecin sonlanması ve emekli maaşının bağlanması en iyi ihtimalle 2-3 ay sürmekte. Yoğun Merkezlerde bu süreç 5-6 aya kadar sürebilmekte.

Malülen emeklilik hesaplaması nasıl yapılır, şartları nelerdir ?

Malulen emeklilik başvurusunda bulunabilmek için kişinin en az 1800 günü tamamlaması ve en az 10 yıldır sigortalı, bağkurlu v.s. olması gerekiyor. Bu şartları sağlamayan kişilerin sevk işlemleri başlatılmaz. Borçlanma ile prim günü ve sigortalılık süresi sağlanıyorsa bu durumda da sevk yapılabilir. Borcu hemen ödemek mecburi değildir.

Başvurudan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu size bir yazı vererek sizi ikametinize en yakın hastaneye sevk eder. Hastaneye başvurarak rapor için gerekli süreci başlatır ve ilgili birimlere muayene olursunuz. Hastanede tüm işlemler tamamlandıktan sonra rapor Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilir. İlgili birim raporu ve dosyanızı son kararı vermek üzere SGK Sağlık Kurulu’na gönderir. Kurul raporunuzu değerlendirir ve çalışma gücünüzü en az %60 üzerinde kaybettiğinizi tespit ederse bu şekilde edemezse %60 üzerinde kaybetmediğine şeklinde görüş bildirir.

Eğer %60 altında kaybetmediğine şeklinde karar çıkarsa bu karara itiraz hakkınız var. İtiraz etmeniz halinde dosya incelenmek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu yüksek sağlık kuruluna gönderilir ve kesin karar burada verilir.

Başvuru sonucunda çalışma gücünü en az %60 ve ya üzerinde kaybettiği anlaşılanlara borcunun olmaması kaydı ile malulen emekli aylığı bağlanır. Malulen emekli olunacak güncel hastalık listesi ve oranlar için hemen  hangi hastalıklarda malulen emekli olunur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malulen emeklilik maaşı hesaplaması nasıl yapılır ?

Malulen emekli maaşı hesaplaması ssk için mevcut gün sayısı 7200 günden az olanlara 7200 gün üzerinden, fazla olanlara mevcut gün sayısı üzerinden maaş bağlanır. Bağkurda da prim günü 9000 günden az olanlara 9000 gün üzerinden, fazla olanlara ise mevcut gün sayısı üzerinden emekli maaşı bağlanır. Yani malulen emekli maaşınız normalde emekli olacağınızda alabileceğiniz emekli maaşı ile aynı olacaktır. Bazı okurlarımız malul maaşının daha düşük olacağı, normal emeklilik için bekleyeceklerini söylemekte. Bu doğru değil ve aynı maaş bağlanmakta.

Malulen emeklilik başvurusunda izlenecek yol, detaylı şartlar, başvuruda istenen evraklar, emekli olacağınızda alabileceğiniz yaklaşık emekli maaşı ve tüm detaylar için hemen malulen emekli maaşı ne kadar  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malülen emeklilik kontrol muayenesi nedir ?

Hastalığı tedavi ile iyileşebileceği öngörülenlere malulen emekli maaşı belli süreliğine bağlanır ve bu süre dolmadan en az 3 ay önce kişi kontrol muayenesine tabi tutulur. Kontrol muayenesine yaklaşık 3 ay kala SGK tarafından yazı gönderilir ve raporun yenilenmesi istenir. Kişi tekrardan hastaneye başvurarak son durumu ile ilgili yeni rapor çıkarır. Bu rapor hastane tarafından SGK’ya gönderilir. SGK raporu inceler. Eğer hastalıkta düzelme varsa yani iş gücü kayıp oranı %60’ın altına düşerse aylık kesilir ve ödenmez. Ancak devam ediyorsa aylık ödemesine devam edilir.

Malulen emeklilik onaylandımı?

Malulen emeklilik onayının SGK tarafından verilip verilmediğini içeriğimizde ayrıntılı olarak anlattığım gibi SGK Evrak takip sisteminden ya da e-devlette aylık bilgisi sorgulama uygulamalarından sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

Malulen emekli olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?

Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-Aylık Bilgisi menülerinden öğrenebilirsiniz.

Maluliyet raporu yüzde kaç olmalı?

Bir kişinin kanunen malul sayılabilmesi için çalışma gücünü en az %60 ve üzerinde kaybetmiş olması gerekmektedir.

Malullük durum belgesi nereden alınır?

Malullük durum belgesini kimliğinizle en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğrayarak alabilirsiniz.

Malulen emekli olmak için kaç gün lazım 2024

Malulen emeklilikte aranan gün sayısı 1800 gündür. Ayrıca 10 yıllık sigortalılık süresi şartını da sağlamanız gerekmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Malülen Emeklilik Sorgulama 2024 & Sonucunu Hemen Öğren” üzerine 4 yorum
  1. Merhabalar hocam, malulen emeklilik için ilgili SGK merkezine başvurdum hastaneye sevk edildim heyet raporu aldım, ancak dosya ne zaman nasıl işleme alınacak bilgi verilmedi, heyet raporu şu sekilde,

    NEFROLOJI
    EVRE 1 KRONİK BÖBREK HASTALIĞI MEVCUTTUR

    ÜROLOJI
    Nefrektomi, Diğer böbrek tamamen normal,
    Sık tekrarlayan ve yeterli kür sağlanamayan komplike üretra darlığı

    Bu oranlama nasıl yapılır biz bilemeyiz tabi bu haliyle malulen emeklilik işlemlerim olur mu cevaplarsanız memnun olurum, saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Hastane heyetten gelen raporu SGK sağlık kurulu değerlendirecek ve kararını verecektir. Şu aşamada sonucun ne olacağını bilemeyiz. Sonuçlanma süresi de iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 30 gün sürmektedir.

      Yanıtla
Yorum yapın