Sgk ölüm yardımı dilekçesi örneği ile SGK cenaze yardımına başvuru yapmanız gerekiyor. Bildiğiniz üzere vefat eden kişilerin hak sahiplerine gerekli şartların sağlanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ölüm parası diğer ismi ile cenaze yardımı ödenmektedir.
Ölüm parası alma şartları nelerdir ?
Ölüm parası alma şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Vefat eden kişinin emekli olması ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir alıyor olması. (Vefat eden kişi emekli maaşını ya da geliri kendi sigortalılığından dolayı alıyorsa ölüm parası ödenir. Yani hak sahibi konumundaki dul ya da yetimlerin vefatı halinde bu kişilerin hak sahiplerine herhangi bir ödeme yapılmaz)
- Ölüm parası almak için illa ki emekli olmak ya da SGK’dan gelir alıyor olmak şartı da aranmaz. Eğer vefat eden kişinin vefat tarihi itibariyle en az 360 prim gününün olması halinde yine hak sahiplerine cenaze parası ödenir.
Cenaze yardımı alma şartları yukarıdaki gibidir. Şimdi gelelim başvuru ve ödeme işlemlerine. Ölüm tarihlerine göre güncel yardım tutarlarına cenaze parası ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Ölüm parası kimler alabilir?
Cenaze yardımı ödenebilecek kişileri kısaca şöyle sıralayabiliriz;
- Vefat eden kişinin eşine,
- Çocuklarına,
- Eş ya da çocuk yoksa kardeşlerine,
- Onlar da yoksa anne ya da babasına,
- Bunların hiçbiri yoksa belgelenmesi halinde üçüncü kişilere ödeme yapılır.
Cenaze yardımı nereye yatar?
Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra ödemenizi herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden kimliğiniz ile alabilirsiniz. Eğer SGK Şahıs ödemeleri uygulamasında daha önce tanımladığınız banka hesabınız mevcut ise cenaze parası banka hesabınıza gönderilir. Ölüm yardımınızın ödenip ödenmediğini ve son durumunu ölüm parası sorgulaması nasıl yapılır sayfamızı ziyaret ederek sorgulayabilirsiniz.
Emekli ölüm yardımı için istenen belgeler nelerdir?
Ölüm parası almak için gerekli evraklar şunlardır;
- Sgk cenaze ödeneği dilekçesi ve muhtarlık belgesi. ( Son güncelleme ile muhtarlık belgesi artık istenmemekte).
- Vefat eden kişinin ölüm belgesi.
- Ölüm parası almak için dilekçe dolduran kişiye ait kimlik fotokopisi,
- Tüm bu belgeleri indirmek ve nasıl doldurulur hakkında detayları öğrenmek için ölüm parası için gerekli evraklar nelerdir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cenaze yardımı formu bağkur ve ssk kapsamındakiler için ayrı , emekli sandığı kapsamındakiler için ayrıdır. SSK ve Bağkur kapsamındakiler ile devlet memurları için cenaze yardımı ödenmesi için dilekçe örnekleri aşağıdadır. Cenaze yardımı almak için dilekçe örneğini vermiş olduğumuz linklerden indirerek başvurunuzu ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapabilirsiniz.
Cenaze yardımı talep dilekçesi ( SSK ve Bağkur )
SSK ve Bağkur için memur ölüm yardımı dilekçe örneğini ve formunu buradan indirebilirsiniz ⇒ ssk ve bağkur cenaze yardımı başvurusu dilekçesi indir.
Cenaze ödeneği talep dilekçesi nasıl doldurulur ?
Yukarıda örneğini vermiş olduğumuz dilekçe zaten hazır dilekçedir. Dilekçede boş olarak verilen ilgili alanları doldurmanız ve dilekçeyi imzalamanız başvuru için yeterli olacaktır.
Emekli sandığı cenaze yardımı ödenmesi için dilekçe (ek:1)
Devlet memurları için ölüm parası başvuru dilekçesini buradan indirebilirsiniz ⇒ memur ölüm parası dilekçesi indir.
Emekli memur ölüm yardımı için gerekli belgeler
Emekli iken vefat eden devlet memurunun eşi ya da çocuklarına ölüm parası ödenmesi için gerekli olan evraklar yukarıda belirtilmiştir. Dilekçe örneği ise aşağıdadır. Dilekçeyi doldurarak gerekli belgelerle birlikte belirtilen adrese gönderebilirsiniz.
Cenaze parası için nereye başvurulur ?
4a ssk ve 4b bağkur kapsamındakiler son çalışmanın bulunduğu ya da emekli maaşının bağlandığı ve son ikamet edilen yerdeki Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurularını yapabilirler.
Emekli sandığı ölüm yardımı için nereye başvurulur ?
4c emekli sandığı kapsamındakiler ise SGK- Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı/Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhıye/Ankara adresine yapabilmektedir.
Cenaze ödeneği başvuru e devletten nasıl yapılır?
Cenaze parası başvurularınızı e-devlet üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
- Öncelikle e-devlet cenaze yardımı başvurusu sayfasına e-devlet bilgileriniz ile giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra YENİ BAŞVURU diyerek Tahsis Talep Türü-Cenaze ödeneği seçeneğini seçerek ve diğer gerekli bilgileri de girerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
E-devletten cenaze yardımı başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na ayrıca bir belge göndermeniz gerekmez. Hem e-devlet üzerinden hem de SGK Gelir, Aylık Ödenek Talep formu ile aynı zamanda ölüm aylığı başvurularınızı da yapabilirsiniz.
Sgk cenaze ödeneği formu nereden alınır?
Formu word olarak yukarıdaki bağlantı üzerinden indirerek yazdırıp doldurabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden almak.
Annesi ölen memura ölüm yardımı ödenir mi?
Memurun kendisinin ölümü halinde eşi ve çocuklarına, eş ya da çocukların vefatı halinde ise memura cenaze ödeneği ödenir. Memurun anne ya da babasının vefatı durumunda memura cenaze parası ödenmez.
Geriye dönük ölüm yardımı alınır mı?
Ölüm yardımında zaman aşımı süresi 5 yıldır. Ölüm tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde cenaze yardımı ödeneği başvurusu yapılabilir.
Ölüm yardımı diğer adı ile cenaze parası emekli iken ya da sigortalı iken vefat edenlerin hak sahiplerine SGK tarafından bir defaya mahsus yapılan ödemedir. E-devletteki ölüm yardımı talebi ile SGK cenaze parasına başvurabiliyorsunuz.
Cenaze yardımı emekli kişinin vefatı halinde ödenir. Kişi emekli olmasa bile vefat tarihi itibariyle en az 90 günü varsa yine cenaze yardımı ödenmektedir. Hiç sigortası olmayanlara bu yardım ödenmemektedir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhaba,
Bağkurdan emekli olan biri eşinden dul aylığı alabilir mi? Dul aylığı alabilmek için sadece SSK emeklisi olmak mı gerekir?
Merhaba. Kendi aylığının tamamını eşin aylığının yarısını alır.
Merhaba Ömer bey….
4a lı olarak başladığım ssk da 652 günüm var daha sonra 4c geçtik ve 2002 yılında oradan emekli oldum. Bu 4a da bulunan günlerimi nasıl birleştirebilirim. Zamanında müracaat etmiştim ama hala 4a da gözükmektedir. benim bunu birleştirmemde bana ne gibi fayda sağlayacaktır. bilgilerinize selamlar,
Merhaba. Siz emekli olurken bu birleştirme işlemi yapılmıştır zaten. Şimdi bir şey yapmanıza gerek yok.