SGK dosya kapatma işlemleri hem geçici süreliğine açılan inşaat ve ihaleli işler hem de sigortalı çalıştırmayı sonlandıran ve işyerini kapatan işverenler için önem arz etmektedir. SGK işyeri açılış işlemleri başlıklı yazımızda daha önce işveren tescil işlemleri konusunda detaylı bilgi vermiştir. Bu yazımızda ise SGK iş bitirme işlemleri, SGK dosya kapama ve SGK işyeri kapanış bildirim süresi gibi konularda merak ettiğiniz sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
SGK kapanışı nasıl yapılır?
SGK iş bitimi bildirimi iki şekilde yapılmaktadır. Birincisi dilekçe ile ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmak diğeri ise SGK işveren sistemi üzerinden online olarak dilekçe vermek. İşveren sistemi üzerinden hem sürekli işyerleri için SGK dosya kapanış dilekçesi verilebilir hem de inşaat ve geçici işyerleri için işyeri kapanışı yani ilişiksizlik belgesi talebi verilebilir.
SGK kapanış dilekçesi online vermek için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
- Öncelikle SGK işveren sistemine buradan giriş yapın ⇒ SGK işveren sistemi girişi.
- Anasayfaya giriş yaptıktan sonra alt tarafta yer alan İLİŞİKSİZLİK KAPANIŞ BAŞVURULARI menüsüne gelin.
- Burada çıkan kısımda bitiş tarihini yazarak KAYDET demeniz yeterli olacaktır.
- Eğer devamlı işyeri iseniz bitiş tarihi kısmında son işçinin çıkışını yaptığınız tarihi, inşaat ya da ihaleli işlerde ise bitim tarihini yazmanız gerekmektedir.
Buradaki sgk işyeri kapanış bildiriminiz bağlı olduğunuz SGK’ya elektronik ortamda gönderilmiş olacaktır. Ayrıca belge ibraz etmenize gerek bulunmamaktadır. Başvurunuza istinaden eğer devamlı dosya ise ve borç yoksa dosya kapatılır. İnşaat ya da ihaleli iş ise sgk ilişiksizlik belgesi almak için bağlı olduğunuz SGK’ya uğrayabilirsiniz.
SGK inşaat dosya kapanışı nasıl yapılır ?
Bina inşaatını kapatmadan önce inşaat için bildirmeniz gereken asgari işçilik tutarını bildirmiş olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. İnşaat iş yeri kapatma dilekçesi vermeden önce işçilik hesaplamasını inşaat asgari işçilik hesaplama sayfamızı ziyaret ederek yapabilirsiniz. Eğer işçilik bildirimini yeteri kadar yaptıysanız yukarıda anlatılan yolu takip ederek online bitirme dilekçesi verebilir ya da aşağıdaki sgk dosya kapanış dilekçesi word belgesi ile en geç 1 ay içerisinde iş bitirme dilekçesi verebilirsiniz.
İhaleli işlerde SGK dosya kapatma
İhaleli işlerde SGK kapanış bildirimi dilekçesini iş bitim tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde SGK işveren sisteminden yukarıda anlatıldığı gibi göndermeniz gerekmektedir. İhaleli iş bitim tarihinden itibaren SGK dosya kapatma süresi olan 1 aylık süre içerisinde dilekçenizi verdikten sonra;
- SGK ihale makamı ile yazışma yapar.
- İşin başlama, bitim tarihi ve gereken işçilik bildirimi konusunda araştırma ve hesaplama yapılır.
- Dosyada bir eksik yoksa dosya kapatılarak teminat iadesi yazısı yazılır.
SGK taşeron dosya kapanışı nasıl yapılır ?
Alt taşeronlar için de sgk kapanış bildirim süresi bitim tarihinden itibaren 1 aydır. En son işçi çalıştırma tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde hem SGK’ya hem de ana işverene iş yeri kapanış dilekçesi ile başvurarak işi bitirdiğinize ilişkin bildirim yapabilirsiniz. Alt taşeron dosya kapanışı dilekçenize istinaden SGK herhangi bir işlem yapmaz. Sadece dosyanıza konulur. Zaten ana dosya kapanışında alt taşeron dosyası da kapatılır.
SGK işyeri kapanış işlemleri internetten
SGK işyeri kapanışını internetten SGK işveren sistemi üzerinden dilekçe göndererek yapabilirsiniz. Yukarıda nasıl yapabileceğinizi adım adım anlattım.
SGK kapanış dilekçesi verme süresi nedir ?
İnşaat ve ihaleli işlerde işin bitim tarihinden itibaren işyeri kapatma dilekçesi verme süresi 30 gündür. Bu süre içerisinde sgk iş bitim dilekçesi verilmeyip süresi dışında verilirse ceza uygulanır. Devamlı işyerlerinde belirlenen bir süre yoktur. Eğer tüm borçlar ödendiyse ve dilekçe verilirse dosya kapatılır. Tüm borçlar ödenip dilekçe verilmediği durumlarda ise son işçi çalıştırma tarihinden 2 yıl sonra dosya SGK tarafından kapatılarak arşivlenir. Herhangi bir yaptırımı yoktur.
SGK kapanış dilekçesi örneği
Eğer sürekli yani devamlı işyeri dosyası kapatacaksanız sistemden de çıkan sgk dosya kapatma dilekçesi aşağıdaki gibi olabilir;
- Müdürlüğünüzde ……………………. sicil numarası ile işlem gören işyerimizde 22.07.2020 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırmaya son verildiğinden, bahse konu işyerinin yukarıda belirtilen tarih itibariyle kapatılması için gerekli işlemlerin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.
SGK ilişiksizlik dilekçe örneği diğer adı ile SGK işyeri kapatma dilekçesi için ise SGK işyeri kapanış dilekçesi örneği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
SGK şube kapanış dilekçesi örneği
Şube kapanışlarında artık o şubede sigortalı işçi çalışmayacaksa ve şube tamamen kapatıldıysa sgk dosya kapanışını yapmakta yarar olacaktır. Dilekçe vermediğinizde bir cezası yoktur. Dilekçe verilmediğinde dosyada 2 sene içerisinde sigortalı bildirimi olmazsa zaten dosya SGK tarafından kapatılır ve arşive kaldırılır. Borcunuz yoksa ve işçi de çalışmayacaksa dilekçe ile bildirerek dosyanın kapatılmasını talep edebilirsiniz.
SGK işyeri kapanış dilekçesi vermeme cezası nedir ?
Devamlı nitelikte olan işyerlerinde kapanış ya da bitim dilekçesi vermemenin herhangi cezai yaptırımı bulunmamaktadır. Ancak inşaat ve ihaleli işlerde işin bitim tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde dilekçenin elden ya da elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur. 30 gün içerisinde gönderilmediğinde brüt asgari ücretin iki katı tutarında ceza uygulanır.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
merhaba inşaat şantiyesini muhasebe 2022 de kapatmayı unutuyor ve ocak 2023 de veriyor be sebepten dolayı 2 katı prim fark ve gecikme cezası çıkıyor son işçinin çıkışı 8 ay 2022 bu tarihten sonra hiç giriş olmuyor bu konunun bir düzeltmesi yok mu hocam teşekkürler
Merhaba. İnşaatın net bitiş tarihine dair Belediye’den yazı alırsanız ve bu yazı ile itiraz ederseniz bitiş tarihi olarak onu esas alıp hesaplamaları gerekir.
Devamlı SGK işyeri dosyasına bağlı inşaat şubesi olarak dosya açmıştık, inşaat işimiz bitti ve SGK ya online olarak dosya kapatma bildirimini yaptık, ayrıca başka İş bitirme yazısı veya dilekçe verilmesi gerekiyormu?(Belediyeye ve SGK. ya)
Merhaba. İnşaat için nasıl devamlı dosyanız üzerinden açtınız, onu anlamadım? İnşaat için ayrı bir dosyadan açmanız ve gereken primi buradan bildirmeniz gerekmez miydi?
Merhaba,
Aslında biz devamlı işyeriyiz. Ama ihale ile kamudan aldığımız iş için sgk dosyası açılmıştı. İş 20.06.2023 tarihinde sonlandı. İşyerine ait başka sgk dosyamız da var diğer personel ve diğer işler için. Şimdi bu dosyayı ihaleli işler kapsamında mı kapatacağız? Bir de sanırım 1 aylık süreyi geçirdik ceza yiyeceğiz 🙁
İşi devamlı işyeri dosyanız üzerinden mi yaptınız?
Merhaba yapmış olduğum inşaatın iscilik sigorta primini fazlasıyla gösterdim eksik prim günü yok fakat SGK iş bitiş dilekçesi vermedigim için bana 290 bin daha borç çıkarıyor bununla ilgili nasıl bı yol izlemem gerekerikiyor
Merhaba. İş bitim dilekçesini verdiğiniz tarih inşaat bitim tarihi olarak kabul edilerek hesaplama yapılıyor. Bu durumda Belediye’den inşaatın bittiği tarihi gösterir bir yazı alın ama bitiş tarihi net olsun. Dilekçe ile SGK’ya başvurarak buna göre yeniden hesaplanmasını talep edin. Sonuç aynı olursa itiraz edin.
Şantiyede işveren ana dosyayı kapatmış biz alt taşeron olarak çıkışlarımız yapmadık 5 kişi gözüküyor ve kapatalı 2 ay oluş bize bilgi verilmedi. Bildirge vermek için girdiğimde dosyanız iz olmuş diyor ne yapacağız bilmiyorum cezasız bir işlem yapılabilir mi
Merhaba. Dosyayı açtırmanız ve bildirgeleri vermeniz gerekiyor. Cezasız olmaz. Geç vereceğiniz için mecburen ceza uygulanır.
Merhaba Ömer bey,
Adres değişikliği belirterek Fatih SGK olan dosyamızı Şişliye taşıdık. Bu durumda Şişli sgm den farklı bir iş yeri numarası alıp işe girişlerimizi bu dosya üzerinden yapıyorduk. Fakat sehven Fatih sgk ya bağlı olan numaramıza işe giriş yaptık. Dosya kapandı diye biliyoruz, ama dosyanın geçmiş borcu bulunuyor. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? Gerekli yardım ve bilgilerinizi bekliyoruz.
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. SGK’ya dilekçe ile başvurarak işe giriş bildirgesindeki işyeri sicil numarasının güncellenmesini talep etmeniz lazım.
Merhaba ,
Sözleşmeli işyeri inşaat dosyasını 02.01.2023 tarihinde açıktık ,fakat fiyatlar kurtarmadığı için işi fesih ettik. SGK ya kapanış mı vermem gerekiyor. İPTAL ETME şansım var mı ? Geri dönük 10 gün işçi çıkarılabiliyor. Aynı gün çıkışları yapsam? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor .Bilgilerinizi rica ederim.
iyi günler
Merhaba. İşin feshedildiğine dair SGK’ya dilekçe ile başvurun. Eğer işçi çalıştırmadıysanız doğrudan iptalini talep edin sözleşme feshi ile birlikte. İşçi çalıştırdıysanız bildirimi yapıp aynı şekilde talepte bulunmanız gerekmektedir.
Merhaba kendi adına özel bina inşaatı yapan şahıs firmasıyız. inşaat dosyası devam ederken belediyeden yapı kullanım belgesi alınmış ve sgk dosyası halen devam ediyor. işin bitimi dilekçesi vermesem geçici sgk dosyası kendiliğinden kapanır mı ? Bununla ilgili ilerde herhangi bir ceza gelebilir mi ?. İşin bitimi dilekçesini versem hem fark işçilik çıkacak hemde yapı kullanım aldığım tarihten sonraki işçilikler silinecek büyük bir ödeme çıkar diye düşünüyorum. sizce ne yapmalıyım.
Merhaba. Dosyayı kapatmakta yarar var. SGK’ya dilekçe vererek inşaatın geri kalanını yapmayacağınızı ve dosyanızın kapatılmasını talep edin.
Merhabalar,
Biz kamu ihaleli inşaat işi yapıyoruz. iş yerimiz altında taşeronlarımız alt işyeri açarak iş yapıyorlar. taşeronlarımızdan birinin sözleşmesi 31.12.2021 tarihinde bitiyor. kendisine işyeri kapanışını vermesini söyledik fakat kapatmayacağını söyledi. biz işe kendisi ile devam etmek istemiyoruz ve sözleşmenin süresini uzatmayacağız. biz sgk ya taşeronun işinin bittiğini e bildirge şifresinin ve kullanıcı kodunun iptal edilmesi için dilekçe vereceğiz. böyle bir durumda aralık 2021 bildirgesini nasıl verecek, ocak 2022 ye giriş yaparsa ne yapabiliriz, biz dilekçeyi verirsek sgk şifreyi iptal ederse taşeron da bildirgeyi veremeyecek o esnada ocak 2022 ye giriş yaparsa biz bu durumda hakediş zamanları borcu yoktur yazısı alabilirmiyiz.bizim dilekçenin verilmesinden sonra 31.12.2021 den sonra taşeronun yaptığı girişler bizi bağlarmı. bu konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz.
saygılar
Merhaba. Siz sözleşmenizin sona erdiği ve iptaline ilişkin SGK’ya başvurun. Onlar e ebildirge şifresini iptal eder. Taşeron neden ısrarla çalıştırmak istiyor bunu da anlamadım ve inanın ilk defa karşılaşıyorum. Bildirge veremeyecek evet bu durumda elden SGK’ya vermek zorunda kalacak.
12.07.2021 kapanış tarihi olan isyerinde sigortalı çalışanı 12.07 de 17 çıkış kodu ile çıkışını yaptık, kapanış bildirimi için 30 günlük süre 11.08.2021 de doluyor, sigortaya dediğiniz yerden kapanış işlemlerini bildirdikten sonra ne yapmamız lazım? 11 aylık bir dosyaydi, sadece 3 aylık sigorta ödemesi oldu, borç için yapılandırma başvurusu yapsak yinede dosya kapanır mı?
Merhaba. Devamlı bir işyeri mi bu işyeri yoksa geçici inşaat ya da ihaleli bir iş mi ? Yapılandırma başvurusu ile dosya kapatma arasında bir ilgi kuramadım. Sorunuzu da tam anlayamadım açıkçası.
Merhaba, Devamlı bir isyeriydi burası inşaat değil, yalnız vergi mükellefiyeti 12/7/2021 de sona erdi, yani vergi dairesinden kapanış verildi. 11 aylık bir sigorta dosyasi idi bir çalışanı vardı onu da isyerinin kapanması 17 koduyla çıkış yaptık, 11 aylık dönemde sadece 3 aylık sigorta ödemesi yapıldı, dosyanın borcu var, kapanış sırasında bunun ödenmesini istemezler mi o yüzden yapılandırmadan yararlandirayim dedim. Yada kısaca şöyle sorayım. Devamlı bir iş yeri statüsü, isyeri kapandı, çalışan çıkış yapıldı, sgk ya kapanış bildirimi yapmazsak ne olur?
Bildirim yapmanız gerekmiyor. Zaten borç varken kapanış dilekçesi verseniz de bir işlem yapılamaz. Borç 2021/04 dönemi ve öncesine aitse yapılandırabilirsiniz. Borcu ödedikten sonra artık bu dosyada sigortalı çalışmayacaksa dosyanın kapatılması için dilekçe verebilirsiniz.
Hacizlik dosyalarım var ssk görünürlügümü dilekçe yazarak kapatabilirmiyim bilgi verirmisşniz lütfen
Merhaba. Sosyal Güvenlik kurumunda bir dosyanın kapanabilmesi için tüm borçların ödenmesi gerekir. Yoksa kapanmaz.
31.12.2020 tarihinde kapatmam gereken inşaat dosyası için dilekçe vermeyi unutmuşum. 2020 yılında işçiliğim doluyordu çıkışlarımı yapmıştım 2021 yılında maaliyet değiştiği için bildirmem gereken tutar artıyor..ben 31.12.2021 tarihine işin bitirildiğine dair yazıyı vermiş olsam 30 günlük süreyi geçtiği için ne kadar ceza yerim ve asgari işçilik hesaplamasını 2021 yılına göre yeniden yaparlar mı işçilik farkı çıkartır mı sgk yoksa sadece ceza mı öderim.
Merhaba. Bildiğim kadarıyla brüt asgari ücretin 2 katı tutarında ceza uygulanmakta. Bu şekilde yaptığınızda hesaplama 2020 yılı verileri esas alınarak yapılır.
2019 yılında bitirdiğim inşaat firmasına ait sgk kapama dosyasını 2020 yılında versem cezai işlem uygulanırmı
Merhaba. 2020’de versem derken 2020 bitti. 2021 mi demek istediniz ?