SGK GSS Borcu Yasal Takip Başladı! Dikkat, Borçlar İcraya Veriliyor

SGK, Genel Sağlık Sigortası prim borçlularına SMS ile bilgilendirme yaptı. Bilgilendirme mesajının içeriği ise tam olarak şu şekilde:

” Değerli sigortalımız, Genel Sağlık Sigortası Kapsamında prim borcunuz bulunmaktadır. Borcunuzu E-devlet üzerinden sorgulayabilir ve yine e-devlet üzerinden ve ya anlaşmalı bankalar aracılıyla ödeyebilirsiniz. Aksi taktirde yasal takip başlatılacaktır. Borcunuzu ödemiş olmanız halinde bu mesajı dikkate almayınız”

SGK GSS borcu yasal takip mesajı gelenlerin izlemeleri gereken yol ve mesaj içeriğinin ne anlama geldiği konusunda içeriğin devamında ayrıntılı olarak bir rehber hazırladım. Konu hakkında bir sorunuz olursa yorum kısmından bana iletebilirsiniz.

Yasal takip nedir?

Yasal takip, alacakların icra kapsamına alınması olarak kısaca tanımlanabilir. İcra kapsamına alınan borçlar için borçluya tebligat gönderilir. Borçlu, borçlarını tebligattan sonra ödemezse banka hesaplarına, taşınır ve taşınmazlarına bloke konulmak ya da satışı yapılmak suretiyle alacakların tahsil yoluna gidilir.

SGK prim borcu yasal takip nedir?

Genel Sağlık Sigortası prim borçları için yasal takip ise ilk defa bu sene başlatıldı. Bu kapsamda geçmiş döneme ait borcu olanlar SGK tarafından yasal takibe alınıyor. Sürecin adımları ise şu şekilde oluyor;

  • SGK, öncelikle size borçlu olduğunuza ve borç tutarınızı gösterir bir belge göndermek zorunda. Buna Ek-1 deniliyor. Bu belge gönderildikten sonra ödeme, gelir testi başvurusu ya da itiraz için 1 aylık süreniz oluyor.
  • Ek-1 gönderildikten 1 ay sonra ya da daha önce size Ek-1 belgesi gönderildiyse bu durumda borçlar doğrudan icra kapsamına alınarak icra için ödeme emri belgesi gönderiliyor.
  • Ödeme emri belgesinde belirtilen sürede (15 Gün) ödeme yapmadığınızda ise bu defa alacak banka hesabına bloke konularak, taşınır ya da taşınmazlara bloke konulara ve ilerleyen süreçte satışı yapılarak tahsil yoluna gidilebiliyor.

Peki SGK prim borcu neden olur?

Halk arasında SGK sigortası olarak da adlandırılan Genel Sağlık Sigortası yani kısa adı ile GSS, 2012’den beri zorunlu sağlık sigortası koludur. Bu kapsamda;

  • 18 yaşını tamamlamış,
  • Nüfus kayıtlarında birinci ikamet adresi Türkiye olan,
  • 18 yaşını tamamladıktan sonra kendi adına bir sigortası olmayan ve ya anne, baba, eş ya da çocuklarından da yararlanma hakkı olmayanlara GSS kapsamında zorunlu sigorta başlatılmaktadır.

Peki SMS gelenler ne yapmalı, GSS prim borcu silinebilir mi?

Genel sağlık sigortası borcu mesajı size de geldiyse öncelikle E-devletten ne kadar borcunuz olduğunu, hangi dönemlere ait tescil kaydınız olduğunu sorgulayın. E-devlette yer alan Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim borcu sorgulama menüsünden e-devlet şifreniz ile giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz.

Tescil kayıtlarınızı sorguladıktan sonra;

  • GSS açılan dönemde zorunlu sigorta kapsamındaysanız ( SSK, Bağkur),
  • GSS açılan dönemlerde anne, baba, eş ya da çocuklarınızdan sigorta kapsamında yararlanma hakkınız varsa ( Geriye dönük de açılabilmekte),
  • Tescil dönemlerinde Türkiye’de ikamet etmiyorsanız,
  • Tescil açılan dönemlerde askerlik ya da başka bir kapsamda yer alıyorsanız, kısaca GSS kapsam dışı olan kişiler arasındaysanız,
  • Vakit kaybetmeden bağlı olduğunuz SGK’ya giderek tescilin düzeltilmesi için başvurmanız gerekiyor.

E devlet SGK prim borcu sorgulamasından sonra tespit ettiğiniz tescil kayıtlarınızda yukarıdaki durumlardan birisi yoksa yani kayıtlar doğruysa bu halde iki seçeneğiniz var.

  • Henüz borç bilgilendirme yani Ek-1 yazısı gelmediyse gelir testi başvurusu yapabilirsiniz. Gelir testi sonucu yeşil kart çıkarsa borç tescil tarihinden itibaren sıfırlanır.
  • Ek-1 daha önce geldiyse ve 1 aylık süre geçtiyse bu durumda ödemekten başka çareniz kalmıyor.

GSS borcu sildirme e-devlet üzerinden yapılabilir mi?

E-devletten borç sorgulama ve ödeme işlemleri yapılabilmektedir. Borç sildirebilmek için bir üst başlıkta anlattığım durumlardan birisi size uyuyorsa bizzat SGK’ya başvurmanız daha iyi olacaktır. E-devletten sildirme başvurusu yapabilmek mümkün değildir.

GSS prim borcu ödeme; Online, Kart ve ya Bankadan

Prim borçlarınızı;

  • Bankalardan ya da ATM’lerden,
  • SGK kart ile prim ödeme sisteminden,
  • Mobil ya da internet bankacılık kanalları üzerinden,
  • SGK ödeme-Diğer Tahsilatlar-GSS Prim Borcu menüsünden T.C. numaranızla sorgulama yaparak ödeyebilirsiniz.
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK GSS Borcu Yasal Takip Başladı! Dikkat, Borçlar İcraya Veriliyor” üzerine 4 yorum
  1. Bilgiler icin tesekkur ederim.Ozellikle suan ne olacagi hakkinda kimse birsey soylemezken sizin sayenizde isleyisin nasil olacagi hakkinda bir fikrimiz oldu sagolun varolun.Bu ek-1 denen belgenin gelip gelmedigini online olarak gorme sansimiz var mi yoksa adrese gelen bir kagit mi?

    Yanıtla
Yorum yapın