SGK İdari Para Cezası Ödeme & Online İPC Ödeme

SGK idari para cezası ödeme konusunda işverenler bazen zorlanabilmekte. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından size uygulanan idari para cezasının ödeme işlemlerinin nasıl ve nereye yapılabileceği konusunda bu yazımızda ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Yazımızın devamında ipc borcu nedir, SGK idari para cezası nereye ödenir ve nasıl ödenir konularında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

4a ipc borcu ne demek?

SGK ipc ne demek ? 4a demek eski adı ile ssk kapsamında çalışanlar demektir. SSK’lı çalışanlar 5510 Sayılı SGK Kanunu’nun 4’üncü maddesinin a bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından 4a sigortalısı olarak adlandırılırlar. İPC ise idari para cezası kelime grubunun kısaltılmış halidir. 4a ipc ise sigortalı çalışanlardan kaynaklı olarak SGK tarafından işverene uygulanan ipc olarak tanımlanabilir.

SGK ipc ödemesi nereden yapılır ?

İdari para cezası hangi bankaya ödenir ? Sgk idari para cezası ödeme işlemini Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma sağlamış banka şubelerinden, ATM’lerden, mobil ya da internet bankacılığı sisteminden, ayrıca SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden yapabilirsiniz. SSK idari para cezasının ödenebileceği başlıca bankalar şunlardır;

  • Ziraat Bankası,
  • Halk Bank,
  • Vakıf Bank,
  • Türkiye İş Bankası,
  • PTT,
  • Deniz Bank,
  • Garanti Bank,
  • TEB,
  • Yapı ve Kredi Bankası.
  • Türkiye’de şubesi olan ve SGK ile ödeme konusunda anlaşma sağlanmış diğer bankalar.
  • Ayrıca Sgk para cezası ödemesini Kredi kartı ile online SGK ödeme sisteminden de yapabilirsiniz.

Belgelere bağlı idari para cezası ödeme nasıl yapılır?

SGK idari para cezasını ödeyebilmeniz için;

  • öncelikle idari para cezasına ait tebligatı tebliğ almış olmanız ve SGK tarafından tebliğ tarihinin de sisteme işlenmiş olması gerekiyor. Eğer SGK İPC’nin tebliğ tarihini sisteme girmediyse İPC ile ilgili borç tahakkuku oluşmaz ve dolayısıyla bu borcu ödeyemezsiniz.
  • Ödeme işlemi aşağı yukarı her bankada aynı menüde yer almaktadır. İdari para cezası ödeme menüsü SGK Ödemeleri-4/1-A İşveren Tahsilatları-SGK İPC menüsüdür. Tabi bazı bankalarda SGK Mosip Ödemeleri-SGK İPC şeklinde de menü açılmış olabilir. İkisi aynıdır.
  • SGK işveren idari para cezası ödemelerinizi ödeyeceğiniz sicil numarası ise SGK’da tescilli işyerinizin 26 haneli sicil numarasıdır. İdari para cezası ödemelerini T.C. numaranız ya da vergi kimlik numaranız üzerinden ödemeniz mümkün bulunmamaktadır.
  • İşyeri sicil numarası örneği aşağıdaki gibidir; SSK sicil numarası örneği: 1 9999 01 01 1111111 034 99 99 999 Tabi siz bu numarayı sorgulama ekranına yazarken aralarında boşluk olmadan yazmalısınız.

26 haneli ssk sicil no öğrenme

SGK’da tescilli işyeri dosyanızın 26 haneli numarası varsa elinizde hizmet listesi ya da aylık tahakkuk fişlerinde yazar. Eğer bunlar elinizde yoksa e bildirge ekranına giriş yaparak numarayı alabilirsiniz. Muhasebecinizden de isteyebilir dilerseniz SGK işveren servisine uğrayarak da öğrenebilirsiniz. Ayrıntılar için sgk işyeri sicil no öğrenme başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kredi kartı ile SGK idari para cezası ödeme online

SGK idari para cezası ödemenizi kredi kartınız ile de SGK kart ile prim ödeme sisteminden kolayca yapabilirsiniz. Bunun için e devlet şifrenizin olması gerekiyor. Kart ile ssk ipc ödemesi için öncelikle kart ile prim ödeme sistemine T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın. Uygulamaya buradan giriş yapabilirsiniz > sgk kredi kartı ile prim ödeme. 

SGK idari para cezası internetten ödeme sistemine giriş yaptıktan sonra sgk ceza ödemesi için;

  • Sorgu Türü: 4A İşveren Tahsilatları,
  • Sorgu Tipi: İŞVEREN İPC Tahsilatı
  • Sorgulanacak sicil no: Bu kısma 26 haneli işyeri sicil numaranızı seçin. Zaten sistem size üzerinize kayıtlı işyerlerinizi otomatik olarak gösterecektir.
  • İlgili işyerinizi seçerek devam edebilir ve ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

ATM’den SGK idari para cezaları ödemesi nasıl yapılır ?

İdari para cezası ödemelerinizi Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankaların ATM’lerinden de kolayca yapabilirsiniz. Ödeme işlemini ATM’den yapmak için öncelikle SGK Ödemeleri-SSK İPC Ödeme menüsüne giriş yapın. Ardından 26 haneli işyeri sicil numaranızı yazın. Eğer SGK tarafından tebliğ tarihi girildiyse borç çıkacaktır. Çıkan borcu seçerek ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Ziraat Bankası SGK idari para cezası ödemesi nasıl yapılır ?

İdari para cezası ödeme yerlerinden birisi de Ziraat Bankası’dır. Ziraat Bankası şubelerinden, ATM’lerden, mobil ya da internet bankacılık kanallarından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından size uygulanan idari para cezalarının ödemelerini yine 26 haneli işyeri sicil numarası ile SGK Mosip Ödemeleri-SGK İPC menüsünden yapabilirsiniz.

İş Bankası SGK idari para cezası ödemesi nasıl yapılır ?

Sgk ceza ödeme bankalarından birisi de Türkiye İş Bankası’dır. Hem şubelerden hem de internet/mobil bankacılık kanallarından ipc cezası ödemelerinizi yapabilirsiniz. İş Bankası Mobil/İnternet Bankacılık kanallarından ödeme yapabilmek için sırasıyla aşağıdaki menüleri takip edin;

  • Ödeme Yap-Vergi ve Devlet Ödemeleri-SGK-SGK Ödeme-SGK İPC menüsüne giriş yapın.
  • Çıkan kısımda işveren idari para cezası ödemesi yapmak için 26 haneli işveren sicil numaranızı eksiksiz olarak yazın ve devam edin. Böylece ödeme işlemini tamamlamış olursunuz.

SGK idari para cezası ödeme e-devletten yapılır mı ?

Ödeme işlemi e-devlet üzerinden SGK kart ile prim ödeme sistemine bağlanmak sureti ile de yapılabilir. E-devletle SGK kart sisteminden ipc ödemesi için;

  • Öncelikle SGK kart ile prim ödeme sistemine T.C. ve e-devlet şifreniz ile buradan giriş yapın ⇒ SGK kart ile prim ödeme sistemi.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra Sorgu Türü: 4A İşveren Tahsilatları, Sorgu Tipi: İşveren İPC Tahsilatı menüsünden ödeme yapabilirsiniz.

SGK idari para cezası peşin ödeme indirimi ne kadar ?

SGK tarafından size tebliğ edilen idari para cezasını tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödemeniz halinde en az %25 oranında indirim alırsınız. En az diyorum çünkü işe giriş bildirgesini kendiliğinden geç vermeniz, işyeri tescili geç vermeniz gibi bazı durumlarda uygulanan idari para cezaları 15 gün içerisinde ödendiğinde sistem %75’e varan indirim sağlamaktadır.

SGK idari para cezası indirim dilekçesi örneği

İndirimden yararlanmak için SGK’ya dilekçe vermeniz gerekmez. Tebliğ tarihinden sonra en geç 15 gün içerisinde aşağıda belirtilen şekilde ödeme yapmanız durumunda sistem indirim hakkınızı otomatik olarak uygular. SGK idari para cezası ödeme indirim için izlemeniz gereken yol ve güncel indirim oranlarını öğrenmek için hemen sgk idari para cezası indirim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK idari para cezası sorgulaması nasıl yapılır ?

İdari para cezası borcunuzun ne kadar olduğunu İşveren Sistemi-ESGK-Dönem borç sorgulama bölümünden sgk e bildirge şifresi ve kullanıcı bilgileriniz ile giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Ayrıca SGK tarafından tebliğ tarihi girildiyse banka ekranlarından da işyeri sicil numarası ile sgk ceza sorgulama  yaparak sgk ipc sorgulama tarihi itibariyle ne kadar borcunuzun olduğunu öğrenebilirsiniz.

SGK idari para cezasını ödemezsem ne olur ?

Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapmazsanız indirim hakkınız sona erer ve idari para cezasının anaparası üzerinden gecikme zammı ve faizi hesaplanır. Sonrasında ise idari para cezası borcunuz ile ilgili olarak SGK tarafından hakkınızda icra takibi başlatılır.

SGK idari para cezası ne zaman gelir?

İdari para cezasını SGK E-tebligat sisteminden gönderir. Tebliğden sonra ödeme süresi 15 gündür. SGK tebliğ tarihini sisteme girdikten sonra ödeme yapılabilir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın