İşten Çıkış Kodumu Nasıl Öğrenebilirim?

İşten çıkış kodumu nasıl öğrenebilirim ? İşten çıkan çalışanların en çok sordukları soruların başında gelir. İşten ayrılan çalışanlar için işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde işveren tarafından elektronik ortamda işten çıkış belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilmesi gerekmektedir.

Tabi çalışanlar için işten ayrılış belgesindeki işten çıkış kodları özellikle işsizlik maaşı ve kıdem tazminatı almada önem arz ettiğinden çalışanlar bize sıklıkla işten çıkış belgesi örneğini nasıl alabilirim,  işten ayrılış bildirgesi nereden alınır gibi soruları yönlendiriyorlar. Biz de işten çıkış bildirgesi nereden alınır ve sgk çıkış belgesi nedeni nasıl öğrenilir konusunda bu yazıyı yazma gereği duyduk.

Sgk işten çıkış bildirgesi nedir ?

Sgk işten ayrılış bildirgesi işten çıkan çalışanın çıkış tarihinin elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesini sağlayan belgedir. İşçi çıkış bildirgesinde işveren ve işçi kimlik bilgileri, işçinin sgk işten ayriliş nedeni, son 2 aya ait prime esas kazanç ve gün bilgileri gibi bilgiler yer alır. Bu belge çalışanlar tarafından aylık prim ve hizmet belgesi ile karıştırılmaktadır. Aylık prim ve hizmet belgesi ile çıkış bildirgesi birbirinden farklıdır.

İşten çıkış belgesi örneği

İşten ayrılış bildirgesi örneği aşağıdaki gibidir. Sgk 4/a işten ayrılış bildirgesi formunun boş suretini excel olarak buradan indirebilirsiniz ⇒ İşten ayrılış bildirgesi excel indir.

iş çıkış belgesi örneği
sgk işten çıkış bildirgesi örneği

Sgk işten ayrılış kodları

Her bir işten çıkış nedeni için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bir işten çıkış kodu bulunmaktadır. Güncel işten çıkış nedenleri tablosu ve bildirgeler hakkında daha fazla detay için hemen  sgk işten çıkış kodları ve açıklamaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

03 işten ayrılış kodu ne anlama gelir ?

Bu kodun açılımı şu şekildedir “03-Belirsiz süreli iş sözleşmesinin çalışan tarafından feshi (İstifa)“. Eğer işçi kendi isteği ile işten ayrıldıysa yani istifa ettiyse işveren bu işten çıkış kodu ile sigortalının çıkışını verir. Bu kodla çıkışı verilenler kıdem tazminatı, işsizlik maaşı alamaz.

48 nolu işten çıkış kodu nedir ?

4857 S. K.  25. maddesinin 2/G bendi gereği verilecek çıkışlarda bu kod kullanılır. Devamsızlık nedeni ile iş sözleşmesi feshedilen çalışanların SGK işten çıkışı bu kodla verilir. Açılımı şu şekildedir;

İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut birayda üç işgünü işine devam etmemesi.

İşten çıkış kodunu nasıl öğrenebilirim ?

Gelelim işten çıkışımı nasıl öğrenebilirim, işten çıkış belgesi nereden alınır sorularının cevaplarına. İşten çıkış belgesini elektronik ortamda e devlet sistemi üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Aşağıda işten çıkarıldığımı nasıl anlarım bölümünde E-devletten nasıl sorgulama yapacağınızı anlatacağım.

Sgk çıkış bildirgesindeki işten ayrılma kodunu/nedenini öğrenebilmeniz için öncelikle sgk çıkış bildirgesini sorgulamanız gerekiyor. İşten ayrılma bildirgesini işvereninizden ya da herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden alabilirsiniz. Aynı zamanda E-devletten de sorgulama yaparak PDF olarak çıktısını alabilirsiniz.

Aslında işveren tarafından işten ayrılış bildirgesi düzenlendiğinde bir nüshasının imzalanarak çalışana verilmesi gerekmektedir. Ancak çoğu işveren bu uygulamaya uymamaktadır. Dolayısıyla çalışanlar da işten ayrılış nedeninin ne olarak verildiğini bilememektedir.

Sgk çıkış kodu nereden öğrenilir ?

İşten çıkış görüntülemesini E-devlette yapabilirsiniz. Bir alt başlıkta nasıl sorgulama yapabileceğinizi adım adım anlattım. İşverenler işten çıkış uygulaması üzerinden SGK e bildirge kullanıcı bilgileri ile giriş yaparak sorgulama yapabilir. Ayrıca çalışanlar en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek işten çıkış nedenlerini öğrenebilir.

E devlet işten çıkış kodu sorgulaması nasıl yapılır ?

Peki E-devlet işten Çıkış Kodu Nasıl öğrenilir ? E devlet sisteminde işten ayrılış bildirgelerini görüntüleyebilirsiniz. T.C. numaranız ve E-devlet şifrenizle E-devlet sisteminde yer alan İşe Giriş/İşten Ayrılış Bildirgeleri ekranından sorgulama yaparak çıktı alabilirsiniz. Ancak aylık prim ve hizmet belgesi ile işten çıkış bildirgesindeki kod aynı olmak zorunda olduğundan aylık prim hizmet belgesi verildikten sonra e devlet sisteminde SGK- SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümünden işten çıkış sorgulaması yaparak çıkış kodunuzu öğrenebilirsiniz.

Sigorta çıkışım yapılmış mı nasıl öğrenirim ?

En yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek ya da 170 numaralı telefonu arayarak ya da E-devlet sisteminden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. İşten çıkış bildirgesi vermek için işverenin 10 günlük süresi olduğunu unutmamak gerek.

İşten çıkış kodu nerede yazar ?

Yukarıda işten çıkış kodu nasıl öğrenilir başlığı altında da anlattığımız gibi işten çıkış kodunuzu işten ayrılış bildirgesinden ya da SGK tescil ve Hizmet Dökümünüzden görüntüleyebilirsiniz. İşten çıkış bildirgesi E-devletten de alınabilmektedir. İşvereninizden alarak işten çıkış kodunu/nedenini kontrol edebilirsiniz. Beyanname verildikten sonra ise E-devlette SGK Hizmet dökümünde işten çıkış nedenine bakabilirsiniz. Peki e-devlette işten çıkış kodları nerede yazar ? Bunun için;

  •  T.C. numaranız ve E-devlet şifrenizle e-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü‘ne giriş yapın.
  • Hizmet dökümünde işten çıkış bölümünde işten çıkış tarihi ve işten çıkış nedenini görüntüleyebilir ve e-devlet işten çıkış kodu sorgulaması yapabilirsiniz.

Hatalı işten ayrılış bildirgesi nasıl düzeltilir ?

Bazı durumlarda çalışanın işten çıkış nedeni yanlış girilmiş olabiliyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi özellikle işsizlik maaşı için Sgk çıkış kodları önem arz ettiğinden düzeltilmesi gerekebilir. Sgk çıkış kodları ancak işveren tarafından ya da işverenin talebi üzerine SGK tarafından düzeltilir.

İşten çıkan çalışanların Sgk işten ayrılış kodları işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde elektronik ortamda işveren tarafından düzeltilebilir. Eğer işten çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süre geçtiyse işveren dilekçe ile SGK’ya başvuru yaparak işten çıkış bildirgesindeki işten ayrılış nedeninin düzeltilmesini talep edebilir.

İşten çıkış kodu düzeltme dilekçesi

İşten çıkış tarihinden sonra 10 günlük süre tamamlandı ise işveren elektronik ortamda düzeltme yapamaz ve dilekçe ile bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapması gerekir. Zaten işten ayrılış nedeni güncellenemiyor. Eski bildirge iptal edilerek yeni kodla yeniden giriş yapılıyor. Dilekçe aşağıdaki gibi olabilir ve işveren tarafından verilmesi gerekir.

  • …………… Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Müdürlüğünüzde ………………. sicil numaralı dosyada işlem görmekteyiz. …./…./…… tarihinde iş çıkışını verdiğimiz çalışanımızın işten ayrılış kodunun “……” kodu ile güncellenmesi hususunu arz ederiz. 

İşten çıkış bildirgesi iptali cezası ne kadar ?

Kanuni süresinde verilen sigortalı işten ayrılış bildirgesinin 10 gün içerisinde iptal edilmesi ya da işten çıkış sebebinin güncellenmesinde idari para cezasına tabi değildir. 10 günlük süre geçtikten sonra işveren dilekçe ile güncelleme talep etse bile işten çıkış bildirgesi düzeltme cezası uygulanmaz.

Sigortadan çıkış yapıldığını nasıl anlarız ?

Son zamanda okurlarım tarafından işten çıkarıldığımı nasıl öğrenirim sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Yukarıda işten çıkış kodu nereden öğrenilir başlığı altında da ayrıntılı olarak anlattığım gibi işten çıkış bildirgesi verildiğinde siz bunu sistemden görüntüleyemiyorsunuz. Eğer SGK SMS sistemine kayıtlı iseniz giriş ve çıkış yapıldığında her seferinde sistem tarafından size giriş/çıkış bilgilendirmesi yapılır. Bunun için SGK SMS sistemine kayıt sayfasından sisteme kayıt olmanızı öneririm. Peki bunun dışında işten hangi kodla çıkarıldığımı nasıl öğrenebilirim ya da çıkışımın verildiğini nasıl öğrenebilirim ?

  • Çıkış bildirgesini e-devletten görüntüleyebileceğiniz için eğer işveren de size vermediyse işten çıkış bildirgesinden bunu öğrenebilirsiniz.
  • En yakın SGK’ya kimliğiniz ile uğrayarak ya da Alo-170 hattını arayarak işten çıkışınızın verilip verilmediğini öğrenebilirsiniz.
  • Bildiğiniz üzere her ayın beyannamesi için son veriliş tarihi diğer ayın 26’sıdır. Eğer işveren ay bitimini takip eden ayın 26’sına kadar yeni beyanname vermediyse zaten çıkışınızı vermiş demektir.
İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın